Zobacz pełną wersję : Canon 5d mark III + analogowe szkła = problem
deiformis
10-09-2014, 11:19
Cześć, zanim zmuszony będę wysłać puszkę do CSI może ktoś będzie wiedział w czym może leżeć problem, którego sedno polega na tym, że po podpięciu do 5D III analogowych szkieł zaczyna wariować elektronika w puszce, tj. bardzo szybko zmieniają sie wartości czasu naświetlania, przysłony i focusa, podgląd włącza się na ułamek sekundy, podobnie menu? Testowane dwa szkła na dwóch puszkach 5d3 i jednej 5d2, tylko z moją jest problem. :?
... Testowane dwa szkła na dwóch puszkach 5d3 ...
Porównaj firmware tych puszek z twoją. Może jest inna wersja i stąd różnice.
co rozumiesz jako "analogowe" szkla? szkla pod mocowanie EF z czasow przed cyfrowymi korpusami, czy szkla manualne mocowane przez adaptery?
deiformis
10-09-2014, 14:30
Faktycznie miałem firmware starszy w momencie testów, ale zaktualizowanie nic nie dało, natomiast podpinałem starsze szkła przez M42, ale nowy Samyang 14mm zachowuje się tak samo z moją puszką...
Faktycznie miałem firmware starszy w momencie testów, ale zaktualizowanie nic nie dało, natomiast podpinałem starsze szkła przez M42, ale nowy Samyang 14mm zachowuje się tak samo z moją puszką...
Na przejściówce i Samyangu masz chipy dające potwierdzenie ostrości? Jeśli nie, to czy masz ustawione w aparacie 'zdjęcia bez obiektywu'?
deiformis
10-09-2014, 14:52
Są chipy, a opcji "zdjęcia bez obiektywu" i tak jeszcze nie udało mi się znaleźć ^^
Są chipy, a opcji "zdjęcia bez obiektywu" i tak jeszcze nie udało mi się znaleźć ^^
Może nie być. Możliwe, że tą opcję miałem w Panasonicu, a nie Canonie.
Jeśli są chipy, działają przy innych korpusach i styki są czyste, to mi pomysły się kończą. Rozumiem, że z innymi obiektywami/bez obiektywu jest OK?
deiformis
10-09-2014, 15:38
Dokładnie, szkła z AF-em działają bez zarzutu a tu takie zaskoczenie ^^
Są chipy,
[...]
szkła z AF-em działają bez zarzutu a tu takie zaskoczenie ^
No to juz wiem co odpowie serwis Canona - "Proszę używać oryginalnych obiektywów i akcesoriów firmy CANON"
i jeszcze zagrozi odpłatnymi naprawami bo możesz zepsuć aparat podpinając obcą elektronikę.
Czy jak masz zdjęty obiektyw albo podepniesz obiektyw przez przejściówkę BEZ chipa to też wariuje?
Być może masz w aparacie procesor/chip z innej serii , który gryzie się z chipem w przejściówce.
Jedyna rada to upgrade chipów w przejściówkach lub ich pozbycie się.
Deiformis masz zły czip do swojego body. Kiedyś też tak miałem z przejściówką z allegro, generalnie miałem dostać "biały czip" a przysłano "czarny czip" i zaczęły się wariacje jak w Twoim opisie. Czasy migały, właściwie nie dało się nic ustawić, kręcenie pokrętłem też na nic się zdało. To było za czasów canona 650d - dodam tylko, że body się nie zepsuło. Zwykłe szkła z AF były używalne w pełni. Po otrzymaniu właściwego czipa musiałem styki jeszcze docierać, bo nie łączyło - ale jak załapał w nowej przejściówce to potwierdzenie ostrości wreszcie funkcjonowało.
Zrób jeszcze mały test - zaklej taśmą te styki co masz w przejściówce i podepnij do 5dIII - nie powinien wariować.
natomiast podpinałem starsze szkła przez M42, ale nowy Samyang 14mm zachowuje się tak samo z moją puszką...
Kiepska sprawa z tym Samyangiem. Spróbuj może zrobić aparatowi hard reset bo może elektronika z przejściówki M42-EOS zakłóciła tę oryginalną Canona (brzmi jak jakieś science-fiction ale już różne rzeczy widziałem). Ta operacja wykasuje wszystkie ustawienia osobiste w aparacie (przypisane np. pod C1 i C2) także może lepiej je sobie gdzieś zapisać na kartce żeby potem je szybko z powrotem wprowadzić.
This is how Canon tech support instructed me...: Canon EOS 7D / 10D - 70D Talk Forum: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/forums/post/33462441) - tak się robi hard reset aparatu, to chyba uniwersalna metoda na wszystkie Canony.
"memory backup battery" w 5D Mark III jest ukryta w innym miejscu i trzeba mieć pod ręką wkrętaka w standardzie Philips (końcówka w kształcie +) - przymierzałem do swojego 6D i pasował ten najmniejszy oznaczany jako Ph000. Tutaj Pro Photographer Tech (ProTogTech) | Canon 5D mark III Clock Battery Location & Removal (http://protogtech.com/cameras/canon-5d-mark-iii-clock-battery-location-removal/) ktoś dokładnie pokazał gdzie siedzi "memory backup battery" w 5D Mark III. Zwróć uwagę na to którą stroną jest włożona, żebyś się czasem później nie pomylił przy montażu.
Jak Samyang ruszy to już nie kombinuj nic z M42 na tym body. Jak nie ruszy to mnie się w tym momencie również kończą pomysły.
a opcji "zdjęcia bez obiektywu" i tak jeszcze nie udało mi się znaleźć ^^
I raczej nie znajdziesz bo ta opcja w menu pojawia się chyba wyłącznie w bezlusterkowcach, u Canona na pewno występuje w EOS M - wiem bo mam jeszcze ten aparat na stanie jako awaryjne body.
deiformis
11-09-2014, 11:37
1. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi :) Ani w Canon Polska ani w serwisie na Żytniej nie dowiedziałem się tyle co od Was, ba, tam nie dowiedziałem się nic. ;)
2. Adawro, dzeej - macie rację. Zakleiłem czip w Samyangu i elektronika się uspokoiła, połowiczne rozwiązanie mojego problemu, ale to już coś :) Jednakże nie wiem już czy obwiniać czipy czy body, bo w zasadzie kolega z tą samą puszką nie ma takich problemów a czipy nie działały dwa i nie wiem czy kupno nowego coś zmieni, tym bardziej, że wolałbym nie ingerować w fabrycznie montowany zestaw w Samyangu... A body nie można jakoś, hm, skalibrować pod te przejściówki w serwisie?
3. Mkamelg, coś innego miałem na myśli wymieniając na początku stare szkła, pierwszy pierwszy podpięty był Samyang i od razu efekt wariacji, natomiast hard reset może ostatecznie wolałbym, żeby zrobił mi serwis, póki aparacik na gwarancji, jak zamkniemy temat to jeszcze do nich zadzwonię co o tym myślą w obliczu sprawdzonych informacji, bynajmniej nie od nich uzyskanych. ;) Dzięki!