Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Sigma 150-600 f/5,0-6,3 DG OS HSM już jest!

jutomi
05-09-2014, 08:01
Informacja za: Sigma 150-600 mm f/5-6.3 DG OS HSM - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl//7378-news-Sigma_150-600_mm_f_5-6.3_DG_OS_HSM.html) , bo gdzie indziej na razie cicho.

Po przejrzeniu na szybko parametrów i ceny wydaje się, że 7miesięcy po premierze Tamrona o identycznych parametrach podstawowych, Sigmie ciężko będzie zawojować rynek. Chyba, że okaże się obiektywem wybitnym, wartym wydania 2,5kPLN więcej. :roll:

Cichy
05-09-2014, 09:25
Kilo więcej, 2,5 tys drożej, wygląda podobnie, optycznie musiałby być klasę lepszy od Tamrona ale obstawiam, że to raczej niemożliwe biorąc pod uwagę dotychczasowe wypusty Sigmy od 200mm w górę. Inna sprawa, że Tamron swoje szkło wycenił za tanio bo popyt kilka razy przewyższa podaż... :P

jotes25
05-09-2014, 12:04
A patrzeliście na układ optyczny i MTFy?

Kolekcjoner
05-09-2014, 12:22
Może się będzie mniej chwiała na długim końcu ;).

Cichy
05-09-2014, 12:50
Może się będzie mniej chwiała na długim końcu ;).

E, bez przesady. Tamron akurat jest bardzo dobrze spasowany :) No ale różnica w wadze musi z czegoś wynikać. Pożyjemy, zobaczymy. Chociaż Sigma mogła zaszaleć i zrobić f/5.6 na końcu, to by się naprawdę czymś wyróżniła.

zysk
05-09-2014, 14:52
Kilogramem nie ma się co przjemować.Cały plecak waży ok 10 kg,wieto tylko 10%.
Ciekawa propozycja.7 tys to i tak mniej niż 100-400l +TC 1,4 a jaśniej.
Długo używałem Sigmy 50-500 OS z K-5.Złego słowa nie powiem.Ta Sigma miała swietną stabilizację i tylko troszeczke/minimalnie ustępowała 100-400L w podobnych zakresach.
Porównanie na FF Canona.
Gdyby nie posiadane 100-400+TC,nie wahałbym się ani chwili.Kupiłbym Sigmę 150-600

Bangi
05-09-2014, 18:19
(...)Inna sprawa, że Tamron swoje szkło wycenił za tanio bo popyt kilka razy przewyższa podaż... :P

Jeden z Krakowskich sklepów już ma aukcje na Allegro na Tamrona od 5999 :mrgreen:
Owszem być może prawa rynku, ale nie podoba mi się, to tym bardziej, że jeszcze niedawno sprzedawali po tyle, co wszyscy. Inna sprawa, że fizycznie szkła nie mają na stanie (chyba).

jotes25
06-09-2014, 12:08
Nikt nie odpowiedział na moje pytanie :/. A tam ciekawe rzeczy widać. Nawet nie można wykluczyć, że zakupię ten obiektyw. A na pewno wypożyczę najpierw :)
Tymczasem Sigma znikła prawie wszędzie. Wygląda na to, że polski przedstawiciel popełnił falstart :lol:

Cichy
06-09-2014, 13:12
Właśnie mi się wydawało, ze ktoś u nas dał ciała z tym info.

miszak
08-09-2014, 12:58
Z optycznych tez info zginęło. Coś wiecie dlaczego?

rysz
08-09-2014, 14:15
Z optycznych tez info zginęło. Coś wiecie dlaczego?

Premiera miała być, ale została przesunięta, więc wszystko zniknęło.

Cichy
08-09-2014, 14:25
Nic się nie przesunęło, tylko dystrybutor najwyraźniej zapomniał sobie przetłumaczył z japońskiego jakie jest embargo :)

mkamelg
08-09-2014, 14:34
Tymczasem Sigma znikła prawie wszędzie. Wygląda na to, że polski przedstawiciel popełnił falstart :lol:

Jak na razie bez konsekwencji ze strony producenta względem wyłącznego importera i dystrybutora czyli firmy K-Consult. Bo informacja na temat tego obiektywu nadal znajduje się w aktualnościach na ich oficjalnej stronie:

Aktualności | K-Consult (http://www.kconsult.pl/o-firmie/aktualno%C5%9Bci/n/11721/2014/09/nowo%C5%9B%C4%87-sigma-150-600-mm-f5-63-dg-os-hsm!/)

W tej chwili nie jest widoczna wchodząc w aktualności z poziomu strony głównej czyli kconsult.pl, ale wchodząc w taki nieoficjalny sposób jak widać jest.

A to chyba właśnie od nich niechcący wydostała się w świat:

Additional Details on the Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM Sports (http://sigma-rumors.com/2014/09/sigma-150-600mm-f5-6-3-dg-os-hsm-sports-additional-details/)

Press release

Since the official announcement in English has not been issued yet, here’s the Google translation of the press release in Polish found at Kconsult, with some corrections to make it readable.

jutomi
12-09-2014, 07:53
Kolejna Sigma 150-600 f/5,0-6,3 DG OS HSM z nowej linii Contemporary (o pięterko niżej niż zapowiadana wcześniej prawie identyczna z linii Sport) - prawdopodobnie, już niedługo, przypuszczalnie ma pojawić się na rynku. 8-)
O ile ta zapowiedź również nie będzie polskim falstartem: Sigma C 150-600 mm f/5-6.3 DG OS HSM - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/7417-news-Sigma_C_150-600_mm_f_5-6.3_DG_OS_HSM.html)

miszak
12-09-2014, 09:54
Ciekawie się robi. Sigma sport piszą, że dla profesjonalistów.... wiecie dla jakich?

szwayko
12-09-2014, 10:09
Ciekawie się robi. Sigma sport piszą, że dla profesjonalistów.... wiecie dla jakich?

Sport jest dłuższy i grubszy i ma 24 elementów / 16 grup do 20 elementów / 14 grup.
Po za tym 2 soczewki FLD i 3 SLD, a wersja C - 1 soczewka FLD i 2 SLD .

Cichy
12-09-2014, 10:42
Nie bardzo rozumiem, ale ok :)

miszak
12-09-2014, 23:40
Sport jest dłuższy i grubszy i ma 24 elementów / 16 grup do 20 elementów / 14 grup.
Po za tym 2 soczewki FLD i 3 SLD, a wersja C - 1 soczewka FLD i 2 SLD .

No i ? :)

A jakby była jeszcze grubsza i miała 40 elementów w 24 grupach to by była bardziej profesjonalna? :)

To tylko ideologia dołożona do obiektywu. 600/6,3 to nie jest profesjonalne szkło. Trzeba było zrobić 600/5,6 i wtedy to już inna gadka by była;-)

Cichy
13-09-2014, 01:23
Zobaczymy, jakie one będą w praktyce i jak będą się miały do Tamrona, ale na papierze to niestety żadne z tych szkieł nie jest skierowane do odbiorcy profesjonalnego.

Ja bym widział Sigmę 150-600 dla amatora i taką dajmy na to 300-600 4.5-5.6 jako opcja pro.

szwayko
13-09-2014, 21:08
No i ? :)

NO i tyle że dwa zupełnie inne szkła - inne obudowy etc. NIe tylko dołożnie innego silnika, materiału obudowy.

miszak
15-09-2014, 09:14
NO i tyle że dwa zupełnie inne szkła - inne obudowy etc. NIe tylko dołożnie innego silnika, materiału obudowy.

To się zgadza. Inne konstrukcje :)

Może inaczej załapałem. Chodzi o to, że pomimo odmienności ma się to nijak do "pro" tudzież "sport" ... oj sorki chyba, że sport rozumiany jako siłownia ;-)

szwayko
18-09-2014, 08:14
Tutaj porównanie wyglądu obu wersji:

https://canon-board.info/imgimported/2014/09/sigma150600-2.jpg
źródło (http://petapixel.com/assets/uploads/2014/09/sigma150600.jpg)

Seweryn
01-10-2014, 08:56
Kilka sampli z nowej sigmy 150-600 S
https://www.flickr.com/photos/sigmadeutschland/sets/72157648178227275/with/15390883162/

Cichy
01-10-2014, 09:33
Gdzie napisane, że to z wersji Sport ?

Seweryn
01-10-2014, 09:42
Jest tam wszędzie literka S. np. "S - 150-600mm F5-6,3 DG OS HSM". Po kliknięcia na zdjęcie też napisane jest jakim obiektywem zostało zrobione

Cichy
01-10-2014, 09:46
Zatem boję się o wersję C :)

PoulN
01-10-2014, 10:01
Jeśli to prawdziwe sample to coś jak Tamron ta eska, tylko cena nie taka, jak nie gorzej biorąc pod uwagę że to f7.1, a ptok na zebrze na f13...

Jak droższa tak wygląda to tańsza raczej lepsza nie będzie...

Cichy
01-10-2014, 10:08
No z zasady lepsza nie będzie. Jedyne miarodajne porównanie to będzie bezpośrednie, ale te foty widać są ostrzone co dobrze tej Sigmie nie wróży. Tak się przynajmniej wydaje. I czemu nie dali fot na 6.3 ?

PoulN
01-10-2014, 10:50
Wybór padł na Tamrona, jak pojawiła się Sigma trochę namieszała, ale widzę (no jeszcze z ost. osądem trzeba się wstrzymać) że zostanę przy Tamronie.
W uszczelnienia Sigmy nie wierzę, taki typowo YT`ubowe bełkot, 1dynek nie posiadam, poza tym w cementowni czy w ulewie tym bardziej szkła tego nie będę używał, no i ten 1kg więcej też bez znaczenia nie jest...

dj_exon
01-10-2014, 10:55
Kolega bawił się na photokinie wersją sport, zupełnie inne konstrukcja od starych, wręcz był zafascynowany. Stwierdził że Tamrona 150-600 rozkłada na łopatki, Af 2 razy szybszy i stabilizacja działa podobnie do L !

PoulN
01-10-2014, 11:04
No zobaczymy, do AFu podchodzę najsceptyczniej, mam (S35) nie to że narzekam, ale jednak ma nie raz pewne humory,... o ile przy 1.4 i 35mm da się to wybaczyć (podobnie jak w 24L) to już przy tyle jest to niedopuszczalne...

Cichy
01-10-2014, 12:50
Nadal twierdzę, że dwie Sigmy o tych samych parametrach to strzał w kolano, przynajmniej z marketingowego punktu widzenia. Jeśli będzie duża dysproporcja w cenie na korzyść tańszej, to ludziom ciężko będzie znaleźć argumenty, żeby kupić droższą (no chyba, że tańsza będzie naprawdę kiepska optycznie). A kiedy cena będzie powiedzmy zbliżona to każdy potencjalny klient będzie się zastanawiał, czy nie dołożyć do droższej. Inna sprawa, gdyby parametry droższej były faktycznie odrobinkę bliżej profesjonalnego sprzętu (odrobinę lepsze światło, mniejsza krotność ogniskowej), takim obiektywem byłbym właśnie zainteresowany :) A tak, to dla mnie nadal ciemna zabawka i w sumie bez różnicy, czy to Tamron, czy Sigma.

filemoon
01-10-2014, 14:24
Poczekajmy na wiecej fotek szczegolnie wykonanych bez przymykania, F13 to lekka przesada przy zdjeciach pogladowych.

Kolekcjoner
01-10-2014, 16:16
No i może poczekajmy też na opinie posiadaczy, bo ja znam np. posiadacza Tamrona który twierdzi że po roku użytkowania powstają luzy i szkło na długim końcu zaczyna się "chwiać". Pytanie czy to kwestia egzemplarza, eksploatacji, użytkownika czy te szkła tak mają ale mnie daje do myślenia. Może się okazać że zwyczajnie w Sigmie właśnie za to się płaci (lub nie). Choć ja nigdy do tej marki nie miałem specjalnie przekonania.

PoulN
01-10-2014, 16:49
Ja bym był ostrożny z nagonką na połączenie zwrotów "6.3" i "pro".

Jakoś profesjonaliści z powodzeniem używają mundialówkiek ze światłem 5.6 o wartości dobrych aut, ba i to często dodatkowo z podpiętym TC i jakoś dają radę.
Przy dzisiejszych sprawnościach ISO ćwiartka przysłony 5.6 vs. 6.3 (np ISO 800 vs. 1000) nie robi aż takiego dramatu.
No chyba że dla kogoś magiczna złota minuta na fotografowanie przypada w środku księżycowej nocy, lub/ i graniczne ISO na FF to 800.

Jeśli - jeśli będzie szczelne, solidne mechanicznie, celne, dobre optycznie i z wydają stabilizacją i w cenie oscylującej koło 7k - jak najbardziej może nosić miano PRO. Co innego gdyby miało f8.

Ile szkieł tyle, zastosowań,... jeśli dla kogoś tematem będzie coś szybko poruszające się w warunkach słabego oświetlenia to i tak wybierze nie 5.6 a coś jaśniejszego...

Dla wielu zastosowań ów 6.3 wystarczy, szczególnie dla takich gdzie wystarczało 100-400, czyli takie pro przez małe P.

Cichy
01-10-2014, 17:31
No i może poczekajmy też na opinie posiadaczy, bo ja znam np. posiadacza Tamrona który twierdzi że po roku użytkowania powstają luzy i szkło na długim końcu zaczyna się "chwiać". Pytanie czy to kwestia egzemplarza, eksploatacji, użytkownika czy te szkła tak mają ale mnie daje do myślenia.

Po roku używania którego Tamrona ??

Kolekcjoner
01-10-2014, 17:56
150-600 - nie czepiaj się, w potocznej mowie mi tak mówił. Wiadomo o co chodzi. Zresztą jak mowa o krótszym okresie to jeszcze gorzej.

miszak
01-10-2014, 19:37
No i może poczekajmy też na opinie posiadaczy, bo ja znam np. posiadacza Tamrona który twierdzi że po roku użytkowania powstają luzy i szkło na długim końcu zaczyna się "chwiać". Pytanie czy to kwestia egzemplarza, eksploatacji, użytkownika czy te szkła tak mają ale mnie daje do myślenia. Może się okazać że zwyczajnie w Sigmie właśnie za to się płaci (lub nie). Choć ja nigdy do tej marki nie miałem specjalnie przekonania.

Mam tamiego pół roku. Pracuję w terenie. Noszę go za uchwyt. Na tratwie pracuje luzem nie przymocowany. Często opiera się o osłonę przeciwsłoneczną. W samochodzie leży w czasie jazdy na fotelu bo "jakby się coś trafiło". Dwóch moich znajomych użytkuje go podobnie tylko dużo bardziej intensywnie. Proponuję nie powtarzaj w charakterze "trzecich ust" niesprawdzonych opinii.
Podobnie jak słyszę tu i gdzie indziej mnóstwo wypowiedzi o afie to normalnie nawet nie chce mi się odzywać. Bo na przykład ten nieporadny AI SERVO z tamronem trafia coś takiego:

https://canon-board.info/imgimported/2014/10/IMG_28959_zpse31a181c-2.jpg
źródło (http://i1051.photobucket.com/albums/s437/miszak02/BIRDS/IMG_28959_zpse31a181c.jpg)

I to raczej nie przypadek bo:

https://canon-board.info/imgimported/2014/10/IMG_26649_zps399bbf36-2.jpg
źródło (http://i1051.photobucket.com/albums/s437/miszak02/BIRDS/IMG_26649_zps399bbf36.jpg)

A ile lat wytrzyma to czas pokaże. Ponieważ zoomy ze znakiemL pomimo pancernej konstrukcji też się psują czego doświadczyłem na własnej skórze to nie oczekuję tu przepaści i obym miał rację ;-)

Kolekcjoner
01-10-2014, 20:31
Mam tamiego pół roku. Pracuję w terenie. Noszę go za uchwyt. Na tratwie pracuje luzem nie przymocowany. Często opiera się o osłonę przeciwsłoneczną. W samochodzie leży w czasie jazdy na fotelu bo "jakby się coś trafiło". Dwóch moich znajomych użytkuje go podobnie tylko dużo bardziej intensywnie. Proponuję nie powtarzaj w charakterze "trzecich ust" niesprawdzonych opinii.

Powtarzam, bo ten temat bardzo mnie interesuje. Ciągle się zastanawiam czy brać czy nie. I, wybacz ale bardziej daję wiarę komuś kogo znam od lat (mimo że obecnie przez ocean ;)) niż anonimom z internetu 8-).

miszak
01-10-2014, 21:45
A gdzie można zobaczyć zdjęcia tego człeka zza oceanu?

Możesz wierzyć komu chcesz. Natomiast uogólnianie opinii niczym nie popartych to hmmm nadużycie? Potem kolejna osoba pisze opierając się na Tobie itp. itd.

A co do zakupu to jest to obiektyw wart każdej wydanej złotówki ale jeśli są wątpliwości to nie ma co się pchać w to szkło bo wszystko będzie przeszkadzało. ;)

Kolekcjoner
01-10-2014, 23:12
A gdzie można zobaczyć zdjęcia tego człeka zza oceanu?
To amator nie wiem czy ma jakąś galerię ale co to ma do rzeczy nie ogarniam? Jeśli masz zamiar prowadzić jakieś śledztwo to źle trafiłeś.

Możesz wierzyć komu chcesz.
Serdeczne dzięki że pozwalasz mi na takie ekstrawagancje, w dzisiejszych czasach to rzadkość ;).

Natomiast uogólnianie opinii niczym nie popartych to hmmm nadużycie?
Dokładnie, dlatego nie brnij dalej w te uogólnienia.

A co do zakupu to jest to obiektyw wart każdej wydanej złotówki ale jeśli są wątpliwości to nie ma co się pchać w to szkło bo wszystko będzie przeszkadzało. ;)
Co by mi miało przeszkadzać 8-)?

zysk
01-10-2014, 23:34
Piękna dyskusja ,tak mniej wiecej jak picie wody razem z kaczką .....

miszak
01-10-2014, 23:47
Nie mam czasu na wklejanie cytatu za cytatem ;-)

Co ma do tego galeria internetowa? A to, że wiarygodny w sieci jest ten, kto prezentuje to co robi bo pogadać "na sucho" każdy może. Chciałem zobaczyć co robi, jak pracuje, jak może wykorzystywać szkło. Może mógłbym zobaczyć coś co pozwoli mi uchronić mój obiektyw przed chwiejącym się tubusem ;-)
Ja swoje opinie popieram zdjęciami z omawianego obiektywu i wrażeniami z trzymania go w rękach. Jeśli to są uogólnienie to oczywiście nie ma co dyskutować ;-)

Kolejny raz okazało się w temacie biednego TAMRONA, że dyskusja najlepiej toczy się w gronie osób, które nie mają z nim do czynienia ale wiele wiedzą na jego temat. Coś w sobie ma ten TAMRON ... ;-)

zysk
02-10-2014, 00:03
Kolejny raz okazało się w temacie biednego TAMRONA, że dyskusja najlepiej toczy się w gronie osób, które nie mają z nim do czynienia ale wiele wiedzą na jego temat.
Twoja uwaga jest słuszna i podobne dyskusję rozwleczone na dziesiatki stron dotycza innych obiektywów i sprzetu.Userzy forum nie majacy danego sprzętu zabieraja głos ,czesto w sposób prawie wiarygodny i oceniaja ,
na podstawie opinii po opiniach.Dlatego w przypadku zakupu sprzetu sugeruję korzystać z forów zagranicznych .Odnosze wrazenie,ze tam ludzie rzetelniej i uczciwej i na podstawie doswiadczeń wasnych oceniaja sprzęt.

Kolekcjoner
02-10-2014, 00:59
Nie mam czasu na wklejanie cytatu za cytatem ;-)

Co ma do tego galeria internetowa? A to, że wiarygodny w sieci jest ten, kto prezentuje to co robi bo pogadać "na sucho" każdy może. Chciałem zobaczyć co robi, jak pracuje, jak może wykorzystywać szkło. Może mógłbym zobaczyć coś co pozwoli mi uchronić mój obiektyw przed chwiejącym się tubusem ;-)
Ja swoje opinie popieram zdjęciami z omawianego obiektywu i wrażeniami z trzymania go w rękach. Jeśli to są uogólnienie to oczywiście nie ma co dyskutować ;-)

Kolejny raz okazało się w temacie biednego TAMRONA, że dyskusja najlepiej toczy się w gronie osób, które nie mają z nim do czynienia ale wiele wiedzą na jego temat. Coś w sobie ma ten TAMRON ... ;-)
No właśnie chodzi mi o coś zupełnie innego. Dla mnie dużo bardziej wiarygodny jest ktoś kogo znam osobiście, dlatego uwiarygadnianie w sieci nie ma tu nic do rzeczy. Co do uogólnień to właśnie Ty to robisz, wyciągasz bardzo dakeko idące wnioski tylko na podstawie czyichś wątpliwości. Nie, stwierdzeń atorytatywnych, nie badań naukowych czy śledztw tylko zwykłych wątpliwości. Nawet sam użytkonik nie jest pewien czy to "chwianie się" jest wynikiem jakości szka czy jego błędu w eksploatacji i czy ma to jakiś istotny wpływ na jakość zdjęć ale Ty nie znając rzeczy już wydałeś wyrok o wiarygodności, bo ktoś nie pokazał zdjęć :lol:.
Tu się w jednym zgadzam z kolegą @zysk że istotnie dyskusja na forach może wyprowadzić na niezłe manowce.

Co do mojej opinii na temat "biednego" Tamrona - trafiłeś kulą w płot. Mam trzy i uważam że to bardzo przyzwoite szkła szczególnie w relacji do ceny. Dlatego interesuje się także 150-600.

pan.kolega
02-10-2014, 02:03
Ja bym był ostrożny z nagonką na połączenie zwrotów "6.3" i "pro".

Jakoś profesjonaliści z powodzeniem używają mundialówkiek ze światłem 5.6 o wartości dobrych aut, ba i to często dodatkowo z podpiętym TC i jakoś dają radę.
Przy dzisiejszych sprawnościach ISO ćwiartka przysłony 5.6 vs. 6.3 (np ISO 800 vs. 1000) nie robi aż takiego dramatu.
No chyba że dla kogoś magiczna złota minuta na fotografowanie przypada w środku księżycowej nocy, lub/ i graniczne ISO na FF to 800.

Różnica wynosi dokładnie 1/3 stopa biorac nominalne wartości reprezentowane przez "5.6" i "6.3".
Z punktu widzenia światła nie ma to rzeczywiście żadnego znaczenia, ale z punktu widzenia granicznej i magicznej liczby 5.6 dla AF wielu korpusów, ma spore, bo wykracza poza specyfikację producenta.

A jednak okazuje się, że musi być bardzo trudno wycisnać te dodatkowe 1/3 EV. Trudno zrozumieć dlaczego, bo miałoby to spore znaczenie marketingowe, a jednak tak widocznie jest.

miszak
02-10-2014, 08:23
Kolekcjoner Dobra już luzik. Nie miałem na myśli wiarygodności Twojego kumpla dla Ciebie bo ona jest oczywista tylko dla ogółu na forum i dlatego spytałem o galerię. Podałeś jego opinię do publicznej wiadomości a wiele osób interesuje opinia z pierwszej ręki bo z całym szacunkiem dla Ciebie z drugiej to zawsze jest już coś innego. Jeśli uczestniczyłeś kiedykolwiek w szkoleniu czy warsztatach z komunikacji to znasz wyniki ćwiczeń przekazywania informacji z ust do ust w praktyce ;-)

Kolekcjoner
02-10-2014, 12:44
Wiem o tym, dlatego podałem to tylko jako wątpliwość 8-). Zresztą ta sprawa byłaby mi zupełnie obojętna, gdyby nie to że poluję od jakiegoś czasu na coś długiego i mam zagwozdkę. Tym większą że premiera sigmy niczego nie rozjaśnia, wręcz przeciwnie.

PoulN
05-10-2014, 12:26
Ciekawa dyskusja, ciekawa,...

Ja to mam tak że pod uwagę biorę tylko opinie od użytkowników przez których "rzecz" jest użytkowana i nie ważne czy to dobry znajomy, teściowa czy ktoś całkiem obcy z forum internetowego. Obiektyw użytkuje się robiąc m.in. nim zdjęcia, a te z poprzedniej strony np. dorzucają kolejne punkty na plus. Nie bez znaczenia jest też fakt że Autor tych zdjęć nie ma problemu z "gibającym" się tubusem, jak większość innych użytkowników.

Jeśli natomiast jednemu z użytkowników się giba, to miło i rzetelnie by było zobaczyć materiał, który ten obiektyw wyprodukował, wraz z opisem w jakich warunkach itd... wtedy można by się zastanowić dlaczego jest tak a nie inaczej: wada fabryczna?, mocna eksploatacja?, niewłaściwa eksploatacja? itd...

Gibają się tubusy eLek, mają luzy, piszczą, nie ostrzą itd... normalne problemy, jak z każdą inną rzeczą mechaniczną podczas eksploatacji, czy też faktu globalizacji i związane z nią obniżenia norm kontroli jakości.

Swoją drogą, już schodzą na temat mniej metafizyczny jak to jest z tym światłem,... powyżej 5.6 AF (tylko środkowy) działa a w 5D3 jedynkach (wszystkie punkty?) a inne puszki do 5.6.

Więc jak to jest z f6.3 Tamrona, skoro działa na 6D, 7D itd...

Kolekcjoner
05-10-2014, 12:53
No bo każdy "jakoś tam ma" 8-). Niestety z opiniami bywa rozmaicie i trzeba samemu sprawdzić, bo szkło kusi zakresem i wagą.

PoulN
05-10-2014, 13:52
Zgadza się,... a jak to jest z tym światłem? bo mnie to zastanawia.

Kolekcjoner
05-10-2014, 14:52
Też mnie zastanawia. Czy np. z 40D będzie AF czy nie?

pkoprowski
05-10-2014, 20:57
Też mnie zastanawia. Czy np. z 40D będzie AF czy nie?

Tamron 150-600 działa z 40D a też ma świtło 6.3 na długim końcu. Sigma zatem też powinna.

Kolekcjoner
05-10-2014, 20:59
Dzięki za info :D.

miszak
06-10-2014, 10:53
Tamron działa. Stare sigmy 50-500 i 150-500 też działały.
Kiedyś jak weszła sigma 150-500 czytałem gdzieś, że soft tego obiektywu podaje do puszki info o F5,6 i w ten sposób zapewnia działanie układu AF pomimo tego, że fizycznie wymiary otworu i rozmieszczenie czujników nie powinno zapewniać jego działania.
Nie wiem jak to jest w tamronie ale miałem s150-500 i teraz mam t150-600. Rożnica w celności sigmy na 500 i tamrona na 600 jest wyraźna na korzyść tego drugiego. Sigma w nowym modelu pewnie też nawiąże do poziomu tamrona a nie do starych swoich szkieł.

caipirinha
07-10-2014, 10:58
Pojawiły się nowe sample dla 150-600 S:

şÚÉŤ´óĹÚ ĘĘÂí150-600(S)ĐžľÇŔĎČĚĺŃé_Ć÷˛ÄĆľľŔ-ˇäÄńÍř (http://qicai.fengniao.com/479/4793567_all.html#p4793567)

Moim zdanie wygląda to naprawdę dobrze.

Cichy
07-10-2014, 11:58
Hm, te cropy z orła na 600mm wyglądają co najwyżej poprawnie. No chyba, że są wzorem optycznych robione na neutralu, może ktoś grzebnąć w exifie ?

caipirinha
07-10-2014, 12:09
Zgadzam się co do orła, ale już gość z plecakiem to inna historia (jest dużo lepsze, a to świadczy o potencjale obiektywu)
Podobno zdjęcia prosto z puchy bez obrabiania (ale kto to zweryfikuje).

Cichy
07-10-2014, 12:42
Zgodzę się, ale takie zdjęcia w półcieniu zawsze wychodzą lepiej, a taki ptok w słońcu jest dla szkła i jego powłok wyzwaniem. Niech zresztą ocenią bardziej biegli w fotografii przyrody, ale te 2 zdjęcia z orłem, jeśli są trafione a widać, że chyba są, to wywołują mieszane uczucia.

zysk
07-10-2014, 18:46
Okropnie mnie irytują opinie typu: jestem za ,a nawet przeciw , na podstawie pojedynczych sampli znalezionych/zamiesczonych w sieci.
Wszystkie obiektywy ,które mam/miałem przeszły przez ten etap.
Po zakupie:porównanie z wczesniej ogladanymi samplami.
Moje fotki są czasem lepsze od sampli a czasem dużo gorsze.
Realne warunki nigdy nie sa takie jak dla dobrego sampla.
Na tę chwilę warto zaczekać z opiniowaniem na tak i na nie,
choc chętnie bym zamienił zestawC100-400 + TC na w/w obiektyw w stylu :1:1.
jakby co , to walcie na priv :mrgreen:

salas
07-10-2014, 20:25
ktoś z forum pewnie kupi to będą informacje z pierwszej ręki :D trzeba poczekać :)

mkamelg
16-10-2014, 00:43
Podobno zdjęcia prosto z puchy bez obrabiania (ale kto to zweryfikuje).

To nie są zdjęcia prosto z puchy.

şÚÉŤ´óĹÚ ĘĘÂí150-600(S)ĐžľÇŔĎČĚĺŃé_Ć÷˛ÄĆľľŔ-ˇäÄńÍř (http://qicai.fengniao.com/479/4793567_all.html#p4793567) -> http://img2.fengniao.com/product/140/681/ceCckOG4Ykpmk.jpg

https://canon-board.info/imgimported/2014/10/3022jww-2.jpg
źródło (http://i62.tinypic.com/3022jww.jpg)

10.10.2014 pojawiło się kilka nowych informacji związanych bezpośrednio lub pośrednio z tym obiektywem.

Aktualizacja firmware SIGMA USB DOCK:
SIGMA USB DOCK Firmware Update - SIGMA CORPORATION (http://www.sigma-photo.co.jp/english/new/new_topic.php?id=463)

Telekonwertery:
SIGMA TELE CONVERTER TC-1401 / SIGMA TELE CONVERTER TC-2001 - SIGMA CORPORATION (http://www.sigma-photo.co.jp/english/new/new_topic.php?id=461)
The compatibility of SIGMA 120-300mm F2.8 DG OS HSM | Sports with SIGMA TELE CONVERTER TC-1401 and TC-2001 - SIGMA CORPORATION (http://www.sigma-photo.co.jp/english/new/new_topic.php?id=464)

Jeżeli chodzi o obiektyw to będzie on dostarczany z futerałem, osłoną przeciwsłoneczną i paskiem na ramię:
SIGMA 150-600mm F5-6.3 DG OS HSM | Sports - SIGMA CORPORATION (http://www.sigma-photo.co.jp/english/new/new_topic.php?id=460)

SIGMA poszerza też swoją ofertę filtrów kołowych:
SIGMA WR PROTECTOR, SIGMA PROTECTOR, SIGMA WR UV FILTER, SIGMA WR CIRCULAR PL FILTER - SIGMA CORPORATION (http://www.sigma-photo.co.jp/english/new/new_topic.php?id=462)

Wysyłka tego wszystkiego do importerów/dystrybutorów powinna rozpocząć się pod koniec tego miesiąca.

caipirinha
16-10-2014, 09:54
To, że zdjęcie zostało otwarte i zapisane w PS nie oznacza automatycznie, że zostało poddane obróbce. Mogło być otwarte, wywołane bez wyostrzania (bo o innych parametrach w kontekście ostrości nie mówimy) i zapisane do jpg. Tego jednak nie wiemy i stąd komentarz o wiarygodności i weryfikacji. Ciągle jest prawdopodobne, że to zdjęcie "prosto z puchy".

Seweryn
20-10-2014, 09:19
Gear for Image :: Sigma 150-600mm f5-6.3 Sports Sample Images (http://lcap.tistory.com/entry/Sigma-150600mm-f563-Sports-Sample-Images)
Nowe sample

Seweryn
20-10-2014, 14:36
I jeszcze takie coś
Gear for Image :: Sigma 150-600mm f5-6.3 Sports:Specification & Design (http://lcap.tistory.com/entry/Sigma-150600mm-f563-SportsSpecification-Design)

PoulN
20-10-2014, 15:32
Opierając się na dotychczasowych samplach z neta, Tamron wygrywa jeśli chodzi o ostrość z palcem w ...

Qbańczyk
22-10-2014, 10:14
A tu przykładowe zdjęcia zrobione przez Optycznych - wersja Sport

Sigma S 150-600 mm f/5-6.3 DG OS HSM - zdjęcia przykładowe - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/7593-news-Sigma_S_150-600_mm_f_5-6.3_DG_OS_HSM_-_zdj%C4%99cia_przyk%C5%82adowe.html)

Cichy
22-10-2014, 10:21
Tradycyjnie wyostrzanie 0, czyli biorę poprawkę, ale można stwierdzić, że brzegi kadru na 600mm ma lepsze niż Tamron, środek porównywalny :) No ale za taką kasę głupio by było inaczej :)

PS. porównałem sobie te 2 zdjęcia ale nie zauważyłem, że z Tamrona jest na f/8 a Sigma f/11

http://pliki.optyczne.pl/tam150-600/tam150-600_fot19.JPG
http://pliki.optyczne.pl/sig150-600S/sig150-600_fot26.JPG

Innych podobnych kadrów nie znalazłem.

jotes25
22-10-2014, 10:25
Brzegi w tele są zwykle (wiem, wiem, nie zawsze!) mało interesujące. Zwłaszcza, że te sample na pełnej klatce robione, więc na APS-C różnica będzie jeszcze mniejsza. Na razie nawet nie próbuję wyrobić sobie zdania, niech Sigma najpierw zacznie sprzedawać, to pewnie wypożyczę.

busz
22-10-2014, 10:58
Innych podobnych kadrów nie znalazłem.A skrzynka? ;)

Cichy
22-10-2014, 10:59
Skrzynki nie dali na 600 :D

busz
22-10-2014, 11:04
Ciężko porównać te foty, Tamron mniej przymknięty, ale też słońce jest gorzej skierowane, poczekamy na testy i zobaczymy.

Seweryn
22-10-2014, 14:39
Kolejne sample
Gear for Image :: Sigma 150-600mm f5-6.3 Sports:Sample Images 2 (http://lcap.tistory.com/entry/Sigma-150600mm-f563-SportsSample-Images-2)

PMP
22-10-2014, 14:44
Sigma Sport , ale ani jednego 'sportowego' ujęcia na optycznych nie widzę , a chyba w serii S o AF szczególnie chodzi. Czy się mylę?

MC_
22-10-2014, 14:47
Przecież to są zdjęcia z wiadomego portalu. Test AF w obiektywie sport będzie robiony w laboratorium, a modelem będzie nieruchoma tablica testowa.

jotes25
22-10-2014, 14:53
Kolejne sample
Gear for Image :: Sigma 150-600mm f5-6.3 Sports:Sample Images 2 (http://lcap.tistory.com/entry/Sigma-150600mm-f563-SportsSample-Images-2)

Ta partia pokazuje już pewien potencjał szkła, choć robiona w silnym słońcu.

busz
27-10-2014, 21:20
Obiektyw już przebadany przez Optycznych.
Link: Test Sigma S 150-600 mm f/5-6.3 DG OS HSM - Wstęp - Test obiektywu - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/index.php?test=obiektywu&test_ob=337)

PS. Spokojnie jest zdjęcie skrzynki. :)

Kolekcjoner
27-10-2014, 21:21
A jak z dostępnością?

zysk
27-10-2014, 21:33
Mnie podoba się bardzo ten obiektyw.Mam bardzo dobre wspomnienia z eksploatacji Sigmy 50-500 OS z APS-C.
Z checią zamieniłbym C100-400 L+TC 1,4 na tę Sigmę.

busz
27-10-2014, 22:48
Mnie podoba się bardzo ten obiektyw.Mam bardzo dobre wspomnienia z eksploatacji Sigmy 50-500 OS z APS-C.
Z checią zamieniłbym C100-400 L+TC 1,4 na tę Sigmę.Optycznie jest bardzo dobra, ale kolejny kilogram w porównaniu do T to już moim zdaniem dużo.

Każdy znajdzie coś dla siebie. :)

Cichy
27-10-2014, 23:29
Obiektyw już przebadany przez Optycznych.
Link: Test Sigma S 150-600 mm f/5-6.3 DG OS HSM - Wstęp - Test obiektywu - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/index.php?test=obiektywu&test_ob=337)

PS. Spokojnie jest zdjęcie skrzynki. :)

Jakoś podsumowanie wyszło im identycznie z Tamronem, który to nawet zyskał dwa dodatkowe punkty w zaletach (wydajna stabilizacja i 5 lat gwarancji). Szkoda, że testowali na innej puszce, niż T, bo można by było bezpośrednio odnieść te ich pomiary a tak to poczekam na inne porównania.

Kolekcjoner
28-10-2014, 01:05
Wszystko bardzo pięknie tylko żeby jeszcze można było tego Tamrona kupić. :?

busz
28-10-2014, 01:24
Wszystko bardzo pięknie tylko żeby jeszcze można było tego Tamrona kupić. :?A dlaczego nie chcesz kupić na allegro? Jest kilka sztuk.

Cichy
28-10-2014, 09:27
Wszystko bardzo pięknie tylko żeby jeszcze można było tego Tamrona kupić. :?

Dobre :) Sam potrzebuję dla siebie :/

fisher67
31-10-2014, 14:14
Dobre :) Sam potrzebuję dla siebie :/

Dwa dni temu trzymałem go w rękach w fotojokerze w Wawie do N i C. :)

Cichy
31-10-2014, 15:09
Ale ja nie kupuję w fotodżokerze, tylko u dystrybutora, a tam posucha.

PoulN
01-11-2014, 13:41
No to piach,... bo mam zamiar kupić to szkiełko...

Nie będę przepłacał ponad 3 tys za dodatkowy kg do dźwigania, pyło i mrzawko odporoność, których nie potrzebuje a po za tym i tak nie odważył bym się sprawdzić ich skuteczności...

RobertON
10-03-2015, 22:03
Do pooglądania foty z wersji C - Sigma Contemporary 150-600 mm f/5-6,3 DG OS HSM.

Podobno cena to 4690 zł, może warto zbierać kasę.

Sigma Contemporary 150-600 mm f/5-6,3 DG OS HSM [zdjęcia testowe] (http://digitalcamerapolska.pl/strefa-sprzetu/1728-sigma-contemporary-150-600-mm-f-5-6-3-dg-os-hsm-zdjecia-testowe)

Cichy
11-03-2015, 15:31
Nie wygląda źle, pytanie teraz, za co dopłacamy te prawie 3000 zł ?

RobertON
11-03-2015, 16:27
Pewnie za inne soczewki, ich układ, masę, uszczelnienia i kawał metolwej rury :)

Tylko czy nie "zaoszczędzili" na optycznej jakości obrazka - zobaczymy jak będą gdzieś testować.

busz
11-03-2015, 17:25
Ciekawe jak AF w dynamicznych ujęciach.

Cichy
11-03-2015, 17:39
Ciekawe jak AF w dynamicznych ujęciach.

Dla mnie to trochę pytanie retoryczne.

zeberek1
16-03-2015, 10:49
Testy i wszelkie sampelki swoja droga a czy ktos z kolegow uzywa obecnie tego szkla w wersji Sport oczywiscie?

RobertON
20-03-2015, 22:10
Jakoś nie ma odzewu.

https://photographylife.com/shooting-hand-held-with-the-sigma-150-600mm-sport

Na razie to testy - porównane MTF-y:

Sigma 150-600mm Contemporary: MTF Chart vs Sports Version (http://sigma-rumors.com/2015/02/sigma-150-600-contemporary-mtf-chart-vs-sports-version/)

morlight
20-03-2015, 22:55
Jeszcze "chwila" i się okaże.
Tamron zasysa syfy, więc jeżeli sigma będzie szczelniejsza i w pozostałych aspektach porównywalna ,to ma rację bytu.

zeberek1
22-03-2015, 18:37
Jeszcze "chwila" i się okaże.
Tamron zasysa syfy, więc jeżeli sigma będzie szczelniejsza i w pozostałych aspektach porównywalna ,to ma rację bytu.

Dla mnie juz sie wlasnie okazalo ze ta Sigma w wersji Sport trafi do mojego arsenalu po godzinnym testowaniu w terenie...

zysk
22-03-2015, 18:46
Dla mnie juz sie wlasnie okazalo ze ta Sigma w wersji Sport trafi do mojego arsenalu po godzinnym testowaniu w terenie
Czekam na więcej informacji.
Jeśli Sigma trafi do Ciebie.
Superchwalony 100-400 II to jednak 200 mm mniej od Sigmy(przepaść).
Doczytałem ,że p C100-400 II +TC 1,4 daje taka samą jakość obrazka jak S 150-600S.
Na plus dla S za 6,3 a nie 8, a na minus waga i wielkość obiektywu.

Leon007
22-03-2015, 21:24
Dla mnie juz sie wlasnie okazalo ze ta Sigma w wersji Sport trafi do mojego arsenalu po godzinnym testowaniu w terenie...

Czy wiesz/pamiętasz, jaki jest otwór maksymalny dla kilku typowych ogniskowych, tak co 100 mm: 200, 300, 400, 500?

zeberek1
27-03-2015, 22:06
150 -5.0, 200 -5.3, 300 -5.6, 400 -6.0, 500 -6.3, 600 -6.3