Zobacz pełną wersję : Wyzwalanie radiowe lamp Speedlite
Dowiedziałem się też, że lampy Metz-Canon współpracują wyśmienicie i po tym znalazłem w instrukcji Metza, że potrzebuję drugiej lampy zewnętrznej mogącej pracować jako slave.
A nie jako master ?
Czy 430-tka może pełnić funkcję slave z 580-tką jako master na sankach aparatu, bez dodatkowego transmitera?
Jak najbardziej.
Czy tak jak napisałeś- NIE MA MOŻLIWOŚCI odpalania lamp Canona bez dodatkowych urządzeń? Znalazłem też na forum, że jak masz 580-tkę to transmiter jest nie potrzebny do odpalania 430-tki oraz - ...Metz spisuje się idealnie w połączeniu z 430-tką. Jasnej odpowiedzi TAK czy NIE, nie znalazłem. Będę wdzięczny pomoc. Pozdrawiam
Co do Metza to nie pomogę, natomiast 580-ką bez problemu 430EX wyzwolisz.
cokolwiek co obsługuje bezprzewodowe wyzwalanie lamp CanonaNie wiem czy Metz takie coś obsługuje, ale pewnie tak. Zatem możesz (pewnie) wpiąć go do aparatu i zakupić 430 i to ją wyzwalać za pomocą metza, albo drugi wariant, wyzwalać metza kupioną 580tką albo ST-E2.
...430 ex mk2 raczej nie ma fotoceli...
Nie "raczej" a na pewno.
Ma, ale nie taką o jaką autor pytał. Fotocela jest, tylko że działa ona tylko z dodatkowymi informacjami przesyłanymi drogą IR. Było już na forum (nawet w tym wątku chyba) o tym, że światło błyskowe z mastera musi dotrzeć do slave'a.
A ja dziś przerobiłem swoje pt-04.
Wyniki są zachwycająco zachwycające :P
normalnie działały ok. 15-20m w plenerze.
Teraz 85-87m.(sprawdzałem na dworze)
zdjęcie
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img25.imageshack.us/img25/9383/img8164yd5.jpg)
Ma, ale nie taką o jaką autor pytał. Fotocela jest, tylko że działa ona tylko z dodatkowymi informacjami przesyłanymi drogą IR.
Chyba mylisz pojęcia. Fotocela jest elementem lampy umożliwiającym jej wyzwolenie za pomocą błysku innej lampy a nie za pomocą łącza opartego na podczerwieni i właśnie dlatego 430 EX można wyzwolić tylko urządzeniem master które to komunikuje się z urządzeniami slave właśnie za pomocą łącza IR. Gdyby 430 EX posiadała fotocelę mógłbyś ją bez problemu wyzwolić drugą 430 EX, a jak wiadomo takiej możliwości nie ma.
TEST : Master na stopce aparatu, moc 1/128, palnik do tyłu, zoom na 105mm, na dworze. Nadajnik IR z mastera skierowany w stronę odbiornika IR lampy slave. Zobacz sobie czy błyska.
Podpowiem : nie.
Slave poza Nadajnikiem IR lampy Master musi widzieć także jej błysk, który prawdopodobnie służy do synchronizacji błysku slave z błyskiem mastera. Zatem jeżeli błysk mastera jest potrzebny slave'owi, to jedynym sposobem, którym on go detektuje jest właśnie fotocela (traktowana jako element układu, a nie jako gotowe urządzenie które łączymy z naszą lampą)
http://en.wikipedia.org/wiki/Photocell
Koniec wywodu.
TEST : Master na stopce aparatu, moc 1/128, palnik do tyłu, zoom na 105mm, na dworze. Nadajnik IR z mastera skierowany w stronę odbiornika IR lampy slave. Zobacz sobie czy błyska.
Podpowiem : nie.
No dobra, ale jak moc 1/128 to manual ? Przełącz na E-TTL....
Poza tym na dworze to IR może mieć za mały zasięg...
Jeszcze jedna drobna uwaga - wg. Twojej teorii lampy sterowane ST-E2 by nie działały... Marna coś ta Twoja teoria Micles... Axk ma rację...
Jakby mi się chciało to bym potestował ale mi się nie chce :)
http://vitez.ceron.pl/PL580EXII.pdf
Strona 39 (wg pdfa strona 19 z 27) : "Należy jednak zwrócić uwagę na to, że lampa główna przekazuje dane do lamp zależnych za pośrednictwem przebłysku [zjadło im się chyba "D"]. W związku z tym kąt rozsyłu światła musi pokrywać wszystkie lampy zależne."
Co Należało Dowieść.
Zatem jeżeli błysk mastera jest potrzebny slave'owi, to jedynym sposobem, którym on go detektuje jest właśnie fotocela...
To może inaczej - nie jest to fotocela w "klasycznym" rozumieniu tego słowa.
Tak na marginesie : nie "detektuje" a raczej wykrywa.
http://vitez.ceron.pl/PL580EXII.pdf
Strona 39 (wg pdfa strona 19 z 27) : "Należy jednak zwrócić uwagę na to, że lampa główna przekazuje dane do lamp zależnych za pośrednictwem przebłysku [zjadło im się chyba "D"]. W związku z tym kąt rozsyłu światła musi pokrywać wszystkie lampy zależne."
Co Należało Dowieść.
Bzdura - miałeś dowieść że lampa ma fotocelę i jest wyzwolona błyskiem - z powyższego nic takiego nie wynika... Jakbyś poszukał w lepszych źródłach niż tłumaczona przez dyletantów instrukcja, to byś wyczaił że nie chodzi o przedbłysk tylko o emitowane sygnały w zakresie widzialnym albo podczerwieni (zależnie od modelu) którym lampy ze sobą się porozumiewają...
Nie ma to nic wspólnego z fotocelą i wyzwoleniem błyskiem...
Polecam http://photonotes.org/articles/eos-flash/index3.html#wireless
Slave poza Nadajnikiem IR lampy Master musi widzieć także jej błysk...
Nie, nie musi. Najlepszym tego przykładem jest transmiter ST-E2 - wyzwala on lampy korzystając tylko i wyłącznie z kanału IR bez generowania jakiegokolwiek błysku.
Nie, nie musi. Najlepszym tego przykładem jest transmiter ST-E2 - wyzwala on lampy korzystając tylko i wyłącznie z kanału IR bez generowania jakiegokolwiek błysku.
Generuje błysk... ale w podczerwieni więc go nie widzisz.
Problem tkwi w rozumieniu słowa "błysk" . Stereotypowe rozumienie podpowiada krótki rozbłysk jasnego światła. A tak naprawdę to 'błysk' może być w dowolnym spektrum... niekoniecznie widzialnym dla ludzkich oczu.
Tak, tyle tylko iż rozmawiamy tutaj o błysku "klasycznym" (widzialnym) który to aktywuje fotocelę i który to, wbrew temu co twierdzi micles, nie zawsze jest konieczny do wyzwolenia lampy. To że urządzenia Speedlite komunikują się ze sobą za pomocą "błysków" w podczerwieni jest oczywiste, jednakże nie to jest tematem tej części dyskusji.
Bzdura - miałeś dowieść że lampa ma fotocelę i jest wyzwolona błyskiem
A gdzie micles powiedział, że bedziej tego dowodził???
Napisał:
Ma, ale nie taką o jaką autor pytał. Fotocela jest, tylko że działa ona tylko z dodatkowymi informacjami przesyłanymi drogą IR. Było już na forum (nawet w tym wątku chyba) o tym, że światło błyskowe z mastera musi dotrzeć do slave'a.
i to jest prawda! Używałeś wogóle kiedykolwiek wirelessa Canon'a? Czy tylko teoretyzujesz?
nie chodzi o przedbłysk tylko o emitowane sygnały w zakresie widzialnym [...] nie ma to nic wspólnego z fotocelą
No to co niby wg Ciebie ma odbierać te "sygnałt w zakresie widzialnym" jak nie właśnie fotocela?
rozmawiamy tutaj o błysku "klasycznym" (widzialnym) który to aktywuje fotocelę
zapewniam Cie, ze kazdy błysk aktywuje fotocele, a nawet nie musi być to błysk, fotocele raczej chwytaja "gwaltowne" zmiany naswietlenia...
i który to, wbrew temu co twierdzi micles, nie zawsze jest konieczny do wyzwolenia lampy.
W przypadku kiedy masterem jest 580EX, błysk palnika jest konieczny! Nie wierzysz to sprawdź.
A więc koncem koncow, pogódźcie sie Panowie z tym że na pokładzie lamp 430EX/II i 580EX/II jest fotocela, której swoją drogą nie da używać jak "standardowo" rozumianej fotoceli...
zapewniam Cie, ze kazdy błysk aktywuje fotocele, a nawet nie musi być to błysk, fotocele raczej chwytaja "gwaltowne" zmiany naswietlenia...
Cokolwiek - fotodioda czy coś tam innego... Zaczynamy się bić o kwestię nazewnictwa, niemniej jednak nie odzywający się już w wątku Micles zdawał się twierdzić że jest tam zwykła fotocela która tylko wyzwala i nic więcej... Jakkolwiek to nazwiemy, zwykłej fotoceli tam nie ma choćby ze względu na HSS...
A więc koncem koncow, pogódźcie sie Panowie z tym że na pokładzie lamp 430EX/II i 580EX/II jest fotocela, której swoją drogą nie da używać jak "standardowo" rozumianej fotoceli...
Ja tam się nie godzę że na pokładzie wspomnianych lamp (pominąłeś kilka modeli tak by the way) jest fotocela :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Problem tkwi w rozumieniu słowa "błysk" . Stereotypowe rozumienie podpowiada krótki rozbłysk jasnego światła. A tak naprawdę to 'błysk' może być w dowolnym spektrum... niekoniecznie widzialnym dla ludzkich oczu.
No właśnie nie - to nie jest prymitywna synchronizacja jak w przypadku np. lamp studyjnych - cała ta komunikacja jednak zawiera trochę więcej informacji, nie ?
To akurat niczym odkrywczym nie jest. Zapewniam Cię, iż właściwość ta jest dobrze znana.
W przypadku kiedy masterem jest 580EX, błysk palnika jest konieczny! Nie wierzysz to sprawdź.
Może czytaj ze zrozumieniem co napisałem. Przecież napisałem iż "...nie zawsze jest konieczny do wyzwolenia lampy...". Pomiędzy "nigdy" a "nie zawsze" jest subtelna różnica.
A więc koncem koncow, pogódźcie sie Panowie z tym że na pokładzie lamp 430EX/II i 580EX/II jest fotocela,...
Po pierwsze, nie zamierzam się "pogodzić" z czymś co nie jest do końca prawdą. Po drugie, nie rozmawiamy w tej części wątku o 580EX tylko o 430 EX. Lampa ta, tak jak napisałem wcześniej, nie posiada fotoceli w "klasycznym" rozumieniu tego słowa. Myślę iż rozmowę można by zamknąć stwierdzeniem iż 430 EX posiada układ podobny do fotoceli, z tym że "klasyczna" fotoceal to to nie jest.
Nie pisałem, bo ja jeszcze kiedyś śpię i chodzę do szkoły odziwo.
Cokolwiek - fotodioda czy coś tam innego... Zaczynamy się bić o kwestię nazewnictwa, niemniej jednak nie odzywający się już w wątku Micles zdawał się twierdzić że jest tam zwykła fotocela która tylko wyzwala i nic więcej... Jakkolwiek to nazwiemy, zwykłej fotoceli tam nie ma choćby ze względu na HSS... Pisałem przecież, że nie chodzi mi o fotocelę jako urządzenie (jakaś kostka wpinana w stopkę od lampy) tylko o fotocelę jako część urządzenia (jakieś małe gówienko w środku naszego speedlight'a) O TU :
jest właśnie fotocela (traktowana jako element układu, a nie jako gotowe urządzenie które łączymy z naszą lampą)
http://en.wikipedia.org/wiki/PhotocellA mi slave jednoznacznie nie chciał się odpalać z powodu "nie widzenia" normalnego (tego nie'IR'owego) błysku (nie pamiętam w jakim trybie to sprawdzałem, ale pewnie obie lampy na M, bo raczej takie ich użycie jest kreatywniejsze). Ponadto w instrukcji pod zacytowanym przeze mnie fragmentem jest jeszcze napisane coś o tym, że musimy sprawdzić, czy po zzoomowaniu palnika na masterze reszta slave'ów będzie w zasięgu błysku nie'IR'owego, co jest drugim argumentem na to, że slave musi zobaczyć błysk nie'IR'owy.
Nie wiem dlaczego z ST-E2 działa to "normalnie", bo tego urządzonka na testach nie miałem, ale wiem na 100%, że w którymś z ustawień lamp (najprawdopodobniej M) slave musiał widzieć błysk nie'IR'owy mastera.
...nie chodzi mi o fotocelę jako urządzenie (jakaś kostka wpinana w stopkę od lampy) tylko o fotocelę jako część urządzenia (jakieś małe gówienko w środku naszego speedlight'a)
Chyba już sam zatraciłeś się w tym co piszesz. Przecież od początku rozmawiamy o fotoceli jako integralnym elemencie lampy a nie o "kostce wpinanej w stopkę od lampy". O tym drugim rozwiązaniu, w kontekście omawianego problemu, nikt nawet słowem nie wspomniał.
...wiem na 100%, że w którymś z ustawień lamp (najprawdopodobniej M) slave musiał widzieć błysk nie'IR'owy mastera.
Najwidoczniej nie musi. Może dla łatwiejszego zrozumienia zobrazuję to na przykładzie. Dane są dwa "zestawy błyskowe", w skład pierwszego wchodzi 430 EX oraz 580 EX, w skład drugiego natomiast 430 EX oraz ST-E2. Niezależnie od przyjętego rozwiązania 430 EX zostanie wyzwolona poprawnie. Jaki z tego wniosek? Ano taki, iż do poprawnego wyzwolenia 430 EX nie jest wymagany żaden "błysk nie'IR'owy mastera" (jest on opcjonalny a nie obligatoryjny).
Korzystając z zestawu 580-430 obligatoryjny. Obiecuję sprawdzić jeszcze raz, dokładnie, na wszystkich trybach (strobo, M, ettl) jak tylko będę miał pożyczoną drugą lampę.
Może czytaj ze zrozumieniem co napisałem. Przecież napisałem iż "...nie zawsze jest konieczny do wyzwolenia lampy...".
Czytam ze zrozumieniem, zawsze! (tak jak Wąski zawsze sika przez zapiety rozporek:mrgreen:).
Przy zestawie 580ex-430ex błysk mastera JEST KONIECZNY! Koniec i kropka. Dla tych, którzy uważają inaczej proponuję sprawdzić to w takiej właśnie konfiguracji, bo inaczej ich głos na temat nie ma żadnego sensu!
Sam sprawdzałem wiele razy i zapewniam Was, że jeśli zakryjemy palnik mastera (tak żeby błysk sie nie "wydostał") to slave NIE BŁYŚNIE!
Co jest wkurzające strasznie, bo tym samym nie da sie wyłączyć błysku mastera w żadnym trybie. Pisałem już gdzieś o tym na forum.
Na dowód załączam fotki: (na pierwszej jak widać błysk na masterze jest wyłączony, a jak widać na drugiej fotce, master błyska i to właśnie tym błyskiem wyzwala slave'a)
https://canon-board.info/imgimported/2009/02/th_2x580ex-1.jpg
źródło (http://i42.photobucket.com/albums/e319/MaciekH/2x580ex.jpg)
https://canon-board.info/imgimported/2009/02/th_2x580ex_2-1.jpg
źródło (http://i42.photobucket.com/albums/e319/MaciekH/2x580ex.jpg
http://i42.photobucket.com/albums/e319/MaciekH/2x580ex_2.jpg)
Po pierwsze, nie zamierzam się "pogodzić" z czymś co nie jest do końca prawdą. [...] Myślę iż rozmowę można by zamknąć stwierdzeniem iż 430 EX posiada układ podobny do fotoceli, z tym że "klasyczna" fotoceal to to nie jest.
A nie uważasz, że to samo właśnie napisałem? No przynajmniej pisałem to z taką intencją...
Przy zestawie 580ex-430ex błysk mastera JEST KONIECZNY! Koniec i kropka.
Niestety to wkurzająca prawda. Sprawdzone z resztą pisałem już gdzieś (http://canon-board.info/showpost.php?p=548083&postcount=39) o tym
mam 430 EX i 580 EX II
I znowu okazuje się, że padłem ofiarą następnego człowieka, który myśli : micles = głupoty :P
Niestety, marketing Canona nie zna granic. Nie chcesz błysku z aparatu : kup ST-E2.
Przy zestawie 580ex-430ex błysk mastera JEST KONIECZNY!
Ależ wcale tego nie negowałem i nie neguję. Moje stwierdzenie "...nie zawsze jest konieczny..." odnosiło się do ogółu kombinacji - podczas współpracy z 580 EX błysk jest konieczny, natomiast podczas współpracy z ST-E2 nie, czyli ogólnie nie zawsze jest konieczny. Może trochę zawiłe, niemniej dokładnie to miałem na myśli w powyższych postach.
Nie chcesz błysku z aparatu : kup ST-E2.
Jak już to "z lampy" a nie aparatu.
Skrót myślowy.
"Jeżeli nie chcesz, by nastąpiła emisja światła wpływającego na rejestrowaną scenę ze źródła położonego blisko elementu światłoczułego, to kup ST-E2."
Lepiej?
PODSUMOWUJĄC :
1) Master musi błysnąć światłem nie'IR'owym i przesłać jakieś informacje po IR, żeby wyzwolić slave'a, który światło nie'IR'owe detektuje za pomocą fotoceli (slave musi widzieć oba światła, mogą być one od czegoś odbite)
2) ST-E2 wyzwala slave'y używając wyłącznie IR.
3) I tak najlepsza jest praca w trybie M i używanie radiowyzwalaczy :P
Edit : idę spać, już dzisiaj nie odpiszę
Prawda...
BTW - wcześnie chodzisz spać...
Kurcze, jakby tu nie zrobić OT :D
A reszta to nieprawda? :D
Dla mnie "iść spać" to położyć się do łóżka i oglądać 3h tv.
SebaWolf
06-02-2009, 10:05
pytanko troche nie tamet , ale nie chce zakladac kolejengo wątku czy to http://www.allegro.pl/item540856246_fotocela_z_goraca_stopka_gwint_1_4_n a_statyw_foto.html wyzwoli moją 580EXII przez błysk z lampy studyjnej ?
pytanko troche nie tamet , ale nie chce zakladac kolejengo wątku czy to http://www.allegro.pl/item540856246_fotocela_z_goraca_stopka_gwint_1_4_n a_statyw_foto.html wyzwoli moją 580EXII przez błysk z lampy studyjnej ?
Powinno bez problemu, tylko raczej 580tka na M ustawiona.
Błyskam w studio 580tką na 1/128 i odbijam od sufitu w fotocele. Błyska bez problemu.
Skrót myślowy.
1) Master musi błysnąć światłem nie'IR'owym i przesłać jakieś informacje po IR, żeby wyzwolić slave'a, który światło nie'IR'owe detektuje za pomocą fotoceli (slave musi widzieć oba światła, mogą być one od czegoś odbite)
Tak, musi błysnąć, ale może wysłać tylko przedbłyski. Błysk główny można na masterze wyłączyć (przynajmniej w 550EX; myślę, że w 580EX też).
Jeśli nie chcesz widzieć również przedbłysku, to wystarczy założyć na palnik kawałek folii/filtra IR.
SebaWolf
06-02-2009, 12:28
Błyskam w studio 580tką na 1/128 i odbijam od sufitu w fotocele. Błyska bez problemu.
Tak robie i ja, ale chcę aby 580exII posłużyło do oświetlania tła stąd pytanie o postawienie jej na wspomianej kostce i wyzwalanie jej za pomocą błysku ze studyjnej. Dodatkowo mam jeszcze jakąś starą lampę unomat + kolorowe filtry, może dzięki tej kostce też jeszcze się do czegoś przyda. Tak czy siak zamówiłem już dwie jedną tylko z fotocelą drugą jeszcze gniazdem PC.
Vitez dzięki, to że tylko na M oczywiście wiem.
Kostka z fotocelą lub z PC powinna załatwić sprawę. Jak kto lubi : niezawodnie, ale możliwość zahaczenia nogami o kabel, albo czasami nie błyśnie (w niektórych ustawieniach fotocela może nie zareagować), ale jesteś wireless :P
Można zawsze powiesić fotocelę na kablu PC tak żeby lampy studyjne w tą fotocelę błyskały.
Wyzwoli, tylko widzę na sankach tej fotoceli jakieś "elektroprzewodzące" podloże, być może będzie potrzebne odizolowanie tego tak aby tylko srodkowy pin na 580ex miał kontakt z fotocelą.
Wiesz, to zależy:P Jeśli warunki pozwalają na używanie wireless'a canona, to wg mnie jest bardzo wygodnie. Oczywiście manual, ale mocą drugiej lampki moge sterować bez podchodzenia do niej (a jeśli lampka jest wywindowana na statywie 3m nad ziemią i trzeba go najpierw opuścić żeby coś zmienić, to naprawdę możliwość regulacji jej błysku z mastera jest naprawde bardzo fajnym rozwiązaniem).
Błysk główny można na masterze wyłączyć (przynajmniej w 550EX; myślę, że w 580EX też).
Co z tego, że go wyłączysz skoro i tak błyska? Chyba, że w 550EX dało się go faktycznie wyłączyć... W 580EX niestety sie tak nie da... Dowód tutaj. (http://canon-board.info/showpost.php?p=600668&postcount=271)
Co z tego, że go wyłączysz skoro i tak błyska? Chyba, że w 550EX dało się go faktycznie wyłączyć... W 580EX niestety sie tak nie da... Dowód tutaj. (http://canon-board.info/showpost.php?p=600668&postcount=271)
No błyska, sterowanie. Jednak mimo wyłączonego błysku lampy Master, w ekspozycji bierze ona udział - jakiś tam ułamek mocy, zauważalny przy bardzo niewielkiej odległości - robiłem testy ;-)
A sprawdzałem to po przeczytaniu na żółtym forum podobnej informacji, że w CLS lampa Master też świeci, więc to przypadłość nie tylko systemu C.
No błyska, sterowanie. Jednak mimo wyłączonego błysku lampy Master, w ekspozycji bierze ona udział - jakiś tam ułamek mocy, zauważalny przy bardzo niewielkiej odległości - robiłem testy ;-)
No niby spoko, tylko piszesz dokładnie to samo co ja;)
Panowie wybaczcie mi moją ignorancję, ale czy da się coś wykombinować żeby 430ex mieć na stopce (manual albo TTL nieważne) a dodatkowo na statywach wyzwolić radiowo 2 lampy. Ostatnio rozważam zakupienie 2 lamp (może jakieś sugestie - co do tanich lamp bez TTL, ale z regulacją siły błysku) i połaczeniu w taki sposób całości... Dziękję za pomoc ;)
W 450D chyba nie ma na body gniazda synchro, więc możesz zaopatrzec sie w kostke na sanki która "przedłuży" Ci stopke lampy i na której bedziesz miał od razu gniazdo synchro do podłączenia tiggera radiowego, ale wtedy tylko manual... Pytanie tylko po co Ci 430ex na stopce?
Dzięki za szybką odpowiedź , gdyby był TTl to chociazby do wspierania AF ;-) ale w zasadzie jak się tak zastanwiam to lepiej by było 430 na 3ci statyw wystawić. Takie dywagacje.
Sprawdziłem 450 D ma tylko gorącą stopkę :/
W 450D chyba nie ma na body gniazda synchro...
Niestety żaden z korpusów xx0D takiego gniazda nie posiada.
Dzięki za szybką odpowiedź , gdyby był TTl to chociazby do wspierania AF ;-) ale w zasadzie jak się tak zastanwiam to lepiej by było 430 na 3ci statyw wystawić. Takie dywagacje.
Co za dużo to nie zdrowo:P Jeśli chciałbyś tym focić "studyjnie" to i tak Ci jakieś światło stałe potrzebne, nawet jeśli nie pilot to chociażby po to żeby nie pracować w ciemnościach;-) A jeśli do plenerów, to wspomaganie Ci raczej nie bedzie potrzebne...
El_Chueco
18-04-2009, 19:30
Hej a ja mam pytanko dot. 550EXa i 430EXa a konkretnie:
- 550EX dziala jako nadajnik master na stopce aparatu a 430tka jest przymocowana do statywu razem z parasolka no i:
- wylaczajac "blysk" w menu lampy 550EXa mimo wszystko lampa blyska - w trypie TTL czy M - czy to jest wina mojej 40D czy po prostu tak ma byc?
Hej a ja mam pytanko dot. 550EXa i 430EXa a konkretnie:
- 550EX dziala jako nadajnik master na stopce aparatu a 430tka jest przymocowana do statywu razem z parasolka no i:
- wylaczajac "blysk" w menu lampy 550EXa mimo wszystko lampa blyska - w trypie TTL czy M - czy to jest wina mojej 40D czy po prostu tak ma byc?
Te błyski (czy błysk) który widzisz to błyski sterujące innymi lampami. Jeżeli ustawiłeś 550EX aby nie uczestniczyła w zdjęciu to na pewno tak jest. Ale musi ona powiadomić inne lampy o konieczności błyśnięcia, ustawić moc błysku pozostałych lamp - TTL itp i robi to błyskami sterującymi - nie ma powodu do niepokoju, tak ma być.
El_Chueco
19-04-2009, 18:25
dzięki za wyjaśnienie - pytanie tylko (jeszcze nie testowalem) - czy na powierzchniach gladkich polerowanych/szklanych nie bedzie mialo to znaczenia?
PS - nie ma ktos do sprzedania 550EXa - bo w takim razie - lepiej kupic 550EXa niz ST-E2 - chyba ze sie myle :]
tomekjasinski
27-05-2009, 15:15
Witam wszystkich, jestem tu dość nowy (choć od dłuższego czasu przeglądam różne wątki).
Mam pytanko, i nie będę zakładał nowego Topicu (Pkt. 3. Regulaminu :)
Planuje sobie skompletować przenośne studio, i próbuję dobrać wyzwalacz radiowy (na tanio - jako że nie stać mnie na Pocket Wizardy..)
Więc się zastanawiam czy ktoś miał przyjemność używać tańszych zamienników:
199zl
http://allegro.pl/item633432814_uniwersalny_radiowy_wyzwalacz_lamp_3 _odbiorniki.html
225zl
http://www.foto-net.pl/sklep/produkt8956-radiowy-wyzwalacz-lamp-PT-04--3-odbiorniki.html
to chyba dokładnie to samo, tylko że nie wiem czy będzie działało dobrze z Canonem 40d i Speedlitem 430ex (a ktoś na forum miał problem z podobnym 'Phottix strato')
więc się pytam - co sądzicie o tym produkcie? i czy lepiej mi kupić coś innego?
z góry dzięki za pomoc :)
http://www.foto-net.pl/sklep/obrazki/radiowy-wyzwalacz-zestawx3.jpg
Tomasz M.
27-05-2009, 16:42
Według opisu na stronie Foto-netu to ustrojstwo nie działa w trybie TTL (i za tę cenę trudno byłoby się spodziewać inaczej), czyli musisz ręcznie ustawiać moc, co oczywiście da się zrobić chyba we wszystkich współczesnych lampach. U mnie któryś z Phottix-ów (wizualnie są prawie identyczne z tym tu, ale mam zestaw z dwoma odbiornikami) tak właśnie działa z 50D i 430EX: lampa wali pełną mocą albo trzeba ustawiać ręcznie, poza tym po pewnym czasie bezczynności lampa przechodzi w tryb stand-by (nie próbowałem na razie zmieniać tego w ustawieniach) i trzeba ją "obudzić", żeby zadziałała z tego radyjka.
Witam wszystkich, jestem tu dość nowy (choć od dłuższego czasu przeglądam różne wątki).
Mam pytanko, i nie będę zakładał nowego Topicu (Pkt. 3. Regulaminu :)
Planuje sobie skompletować przenośne studio, i próbuję dobrać wyzwalacz radiowy (na tanio - jako że nie stać mnie na Pocket Wizardy..)
Więc się zastanawiam czy ktoś miał przyjemność używać tańszych zamienników:
199zl
http://allegro.pl/item633432814_uniwersalny_radiowy_wyzwalacz_lamp_3 _odbiorniki.html
225zl
http://www.foto-net.pl/sklep/produkt8956-radiowy-wyzwalacz-lamp-PT-04--3-odbiorniki.html
to chyba dokładnie to samo, tylko że nie wiem czy będzie działało dobrze z Canonem 40d i Speedlitem 430ex (a ktoś na forum miał problem z podobnym 'Phottix strato')
więc się pytam - co sądzicie o tym produkcie? i czy lepiej mi kupić coś innego?
z góry dzięki za pomoc :)
źródło (http://www.foto-net.pl/sklep/obrazki/radiowy-wyzwalacz-zestawx3.jpg)
Wygląda to jak podróbka Phottixa Tetra (pt-04)
Nowe Phottixy Strato mają dalszy zasięg. Mini test Siudyma tu. (http://www.canon-board.info/showthread.php?p=624970#post624970) Pierwsze wersje miały zimne luty, ale podobno ten problem już nie występuje.
Według opisu na stronie Foto-netu to ustrojstwo nie działa w trybie TTL (i za tę cenę trudno byłoby się spodziewać inaczej), czyli musisz ręcznie ustawiać moc, co oczywiście da się zrobić chyba we wszystkich współczesnych lampach. U mnie któryś z Phottix-ów (wizualnie są prawie identyczne z tym tu, ale mam zestaw z dwoma odbiornikami) tak właśnie działa z 50D i 430EX: lampa wali pełną mocą albo trzeba ustawiać ręcznie, poza tym po pewnym czasie bezczynności lampa przechodzi w tryb stand-by (nie próbowałem na razie zmieniać tego w ustawieniach) i trzeba ją "obudzić", żeby zadziałała z tego radyjka. Racja TTLa nie przenosi ani nowy ani stary Phottix, chociaż ustawianie lamp w manualu to nie jest jakiś ogromny problem jak dla mnie. Problem wybudzania lampy rozwiązuje c.fn#03 w lampie jezeli dobrze pamietam. Reasumując, bardziej od tego zestawu pt-04 opłaca się kupić nowego strato z dodatkowymi odbiornikami w opcji (narazie na allegro sa zestawy tylko z jednym odbiornikiem i mozliwoscia dokupienia 2,3,4 itd.) ze wzgledu chociaz by na wiekszy zasieg i podobno lepsza wspolprace. Też się do tych strato przymierzam, bo jak mi konstrukcja kabla nie wypali to tylko one zostają jako opcja w rozsądnej cenie. Pozdrawiam.
Czy wiecie może jak zachowuje się lampa bez pełnego manuala ale z kilkoma trybami automatyki jeśli jej się zasłoni sensor ekspozycji? Bedzie błyskać z pełną mocą czy odpowiednio do trybu?
tomekjasinski
28-05-2009, 23:33
Dzięki wam za tak szybką odpowiedź
Tomaszu, jestem przyzwyczajony do manuala gdyż wcześniej używałem innych lamp nie do końca kompatybilnych z canonem, więc to nie jest dla mnie wadą :) I dzięki za info o automatycznym przechodzeniu w stand-by, już wyczytałem jak to wyłączyć (strona 20/21 w instrukcji (http://www.scribd.com/doc/3219416/CanonSpeedlite430exFlashManual))
Opa_Apo, dzięki za info o Phottixsie Strato, właśnie wcześniej wyczytałem o problemach ze starszym modelem, ten wydaje się dużo lepszy. Podoba mi się fakt iż odbiornik jest dużo cieńszy co umożliwi zamocowanie flasha bliżej osi parasolki, tylko że nadajnik wydaje się teraz strasznie olbrzymi.. Poczekam aż będą jakieś zestawy, to może parę groszy zaoszczędzę na dodatkowych odbiornikach.
Jeszcze raz dzięki za pomoc, wiem już gdzie się zwrócić gdy będę miał więcej pytań
statler, jeżeli przez sensor ekspozycji chodzi ci o 'red grid' (nie wiem jak to jest po polsku), to to wspomaga autofocus w aparacie przesyłając informacje (powiedzmy - w dół) przez TTL, więc moc powinna być odpowiednia do tego co aparat prześle (w górę)
To i ja się dopisze, choć nie wiem czy pod dobry temat.
Zakupiłem całkiem niedawno PHOTTIX TETRA PT-04 II kompatybilne z moimi lampkami 580 EXII i 430 EX.
https://canon-board.info/imgimported/2009/05/9f4c4510f55e234c-2.jpg
źródło (http://images46.fotosik.pl/133/9f4c4510f55e234c.jpg)
Poszperałem trochę w świecie i znalazłem mody z przerobieniem ich na większy zasięg.
Producent podaje 30m i może tak jest ale w pomieszczeniu zamkniętym czego nie dałem rady przetestować, natomiast na dworze osiągnąłem 12 kroków z czego na 5 strzałów 1 niewypał. Przy 15 kroku na 5 strzałów 4 niewypały.
Postanowiłem więc przerobić według znalezionych modów w sieci swojego PT-04 II. jednak nigdzie nie było zdjęć o identycznej płytce. Dlatego zamieszczam przeróbkę, może się komuś przyda.
A więc, oznaczenie płytki: FDS PT-04 TX2*
Antentkę według modów można zrobić z drucika od skrętki i tak też zacząłem, długość mierzy się względem fal radiowych, tutaj link do kalkulatora:
http://www.csgnetwork.com/freqwavelengthcalc.html, jednak ja testowałem podaną długość z tutoriala na 1/2 długość fali.
Z tego co wyczytałem to na 1/2 fali powinien wynosić 12.39 inches = 31,47 cm i tak też zrobiłem.
https://canon-board.info/imgimported/2009/05/a2245583bbc80bfe-1.jpg
źródło (http://images40.fotosik.pl/129/a2245583bbc80bfe.jpg)
https://canon-board.info/imgimported/2009/05/77fefea58a5eb72a-1.jpg
źródło (http://images38.fotosik.pl/129/77fefea58a5eb72a.jpg)
A oto wynik odległości:
https://canon-board.info/imgimported/2009/05/52b5ea268ddc0499-1.jpg
źródło (http://images41.fotosik.pl/129/52b5ea268ddc0499.jpg)
Jednak jest to mało bo 22-25 kroków. I też 100% skuteczności nie osiągnąłem.
Można było osiągnąć większą odległość na wyprostowanym druciku w górę, ale nie takie było przesłanie. Zależało mi na tym by drucik był schowany i nie trzeba było ponosić dodatkowych kosztów typu antena, dlatego jest w spirali by mógł się schować w obudowie.
Po kolejnych testach z drucikiem od skrętki osiągnąłem 75 kroków, lecz na 10 strzałów 2 były skuteczne.
Postanowiłem zmienić drucik na grubszy (1 mm) miedziany takiej samej długości.
Nawinąłem go na cienki śrubokręt by schował się spokojnie pod obudowę, połączyłem ze ścieżką:
https://canon-board.info/imgimported/2009/05/469c73532c530095-2.jpg
źródło (http://images48.fotosik.pl/133/469c73532c530095.jpg)
https://canon-board.info/imgimported/2009/05/d84e10e15014a03d-2.jpg
źródło (http://images40.fotosik.pl/129/d84e10e15014a03d.jpg)
Jak widać na samej górze (czarne osmolenie przy napisie FDS) płytki tak jak idzie ścieżka anteny oryginalnej próbowałem rozdzielić tą ścieżkę tak jak jest to w innych tutkach jednak w przypadku tej płytki nie zdało to rezultatu i musiałem połączyć ją znowu.
Oczywiście sama spirala jest troszkę krótsza ze względu na odliczenie długości łączenia go innym drucikiem ze ścieżką na spodzie płytki. A oto wynik:
https://canon-board.info/imgimported/2009/05/19495374130c1001-2.jpg
źródło (http://images39.fotosik.pl/129/19495374130c1001.jpg)
Jest to 50 kroków może 60m bo kroki normalne nie metrowe i na 10 strzałów wszystkie celne. Na razie więcej mi nie trzeba choć wiem że można zwiększyć zasięg nawet i do 80m.
Poniżej linki do tutoriala z którego brałem przykład oraz na którym są zamieszczone inne mody:
http://www.flickr.com/photos/25797462@N07/2429504694/#
Zdjęcia wykonane obiektywem 50 mm
Uwagi:
Próbowałem również dorobić antenkę do odbiorników, jednak nie polecam. Po wymontowaniu anteny z jednego z odbiorników i i wlutowniu własnej, odbiornik sfiksował i zakłócał się z 2 odbiornikiem, po za tym spadła bardzo jego odległość. Udało się to naprawić po kilku lutowaniach jednak antenka w odbiorniku musi być wyregulowana co do milimetra.
Jeśli ktoś próbował moda również z odbiornikami, opiszcie - będę wdzięczny.
Podsumowanie:
Jestem z nich zadowolony jak na tą cenę, choć trzeba było w nich trochę pogrzebać, ale nawet laik powinien sobie poradzić z kawałkiem drutu i lutownicą jeśli i ja sobie poradziłem :D
Pozdrawiam
Proszę bardzo, mam nadzieję że komuś się przyda, choć jest sporo tego w necie. Ale na Tetre II nigdzie nie mogłem znaleźć, choć to wszystko to jedno chińskie pal licho :D
Uważajcie na zestawy z posta Tomka Jasińskiego (testowałem odmianę firmy F&V pt-04), kupiłem takie i nie chciały działać z moją lampą 580ex II, sprzedawca potwierdził że one mają problemy z lampami canona, natomiast phottixy działają bez zarzutu, jak za tą cenę ;D
i tak co miesiąc na koncie odkładam po stówie na pocketwizardy, kupić raz a porządnie ot co.
Jak dla mnie z opisów Phottix po modyfikacji działa BARDZO porządnie, a kosztuje ułamek ceny (62 złote). Ale każdemu według potrzeb.
dreamstorm
04-06-2009, 18:19
Witam
Podepnę się do tematu. Przeczytałem wątek. Potrzebuję wyzwalacza radiowego, ale raczej do zabawy i nauki :), portrety w plenerze i foty w pomieszczeniach. Czy Phottix Tetra wystarczy na moje potrzeby i czy będzie działał dobrze z Canonem 40D i Speedlite 430 EX ? Phottix Strato ponoć nie działa(ł) - zimne luty, ale nie chcę rydzykować raczej.
Oczywiście za cenę do 150 zł nie ma szans na nic co przenosi TTLa jak rozumiem, więc nawet nie pytam ;)
witam
czy ktoś z Was orientuje się może czy rzeczywiście jest jakaś różnica między phottix tetra a chińskimi zamiennikami.
Mam w tej chwili te chińskie podróbki, takie jak na zdjęciu
źródło (http://3.bp.blogspot.com/_a7K0q1T4-FU/R7_fuAQtCeI/AAAAAAAAA_c/GbKtHI6fZ-E/s400/IMG_0336.jpg)
i zastanawiam się nad wymianą na te phottix tetra, czy mogę liczyć na zwiększenie zasięgu?. Bo często chciał bym użyć lampy i teleobiektywu żeby uzyskać fajną perspektywę i głębie ale niestety te 20m zasięgu to trochę za mało :/
znalazłem jeszcze phottix strato, trochę droższe ale wydają się lepsze, niby zasięg 50-100m ! czy rzeczywiście tak jest?
Potrzebuję wyzwalacza radiowego, ale raczej do zabawy i nauki :), portrety w plenerze i foty w pomieszczeniach.
dreamstorm - spokojnie wystarczy do takich potrzeb i ten zestaw co ja kupiłem działa mi z 580 EX II i z 430 EX więc polecam, jednak problem jest z zasięgiem, nie zawsze łapie bądź ma max odległość w plenerze ok.15m - producent podaje 30m na pudełku ale może w pomieszczeniu zamkniętym gdzie nie ma takich zakłóceń jak w plenerze. W kilku poprzednich wątkach pisałem jednak jak można je przerobić by zwiększyć zasięg do 50m i wszystkie celne strzały( wyzwolenia) więc zapraszam cofnąć się do poprzednich postów jeśli już podejmiesz decyzję o ich zakupie
Tutaj masz taką aukcję z jednym odbiorenikiem:
http://www.allegro.pl/item648627476_phottix_tetra_radiowy_wyzwalacz_lamp _1_odbiornik.html
Jeśli chcesz mieć TTL w cenie do 150 zł polecam kupić kabel synchronizacyjny dł. 5m bądź 1,8m przy czym można dorobić kabel do 10m. też super sprawa - tu masz aukcję:
http://www.allegro.pl/item645506975_kabel_synchronizacyjny_ettl_canon_oc _e3_5_m_f_vat.html
Wystarczy kupić 10m kabla z 5 żyłami w środku do tego komplet kostek - męski-żeński np.PS2(taka wtyczka jak od myszki albo klawiatury) ja kupiłem przedłużkę do klawiatury 2m i rozciąć ją i połączyć kabelki zaizolować i gotowe
Ps. Pozdrowienia dla Siewierza z M-owa.
---------------------------------------------------
zastanawiam się nad wymianą na te phottix tetra ... zastanawiam się nad wymianą na te phottix tetra, czy mogę liczyć na zwiększenie zasięgu?
wiwo -jeśli już je posiadasz to nie warto nic zmieniać, są również mody na te co ty posiadasz, dawałem linka w poprzednim poście, jeśli nie potrafisz sam poproś kogoś to naprawdę nic trudnego, zapodaje jeszcze raz linki do różnych stron z różnymi modami
http://www.flickr.com/photos/25797462@N07/2429504694/#
http://www.flickr.com/photos/joshsommers/527046465/
http://www.instructables.com/id/Increase-effective-distance-on-_ebay_-flash-remote/
http://www.flickr.com/photos/63856254@N00/348236022/
http://www.flickr.com/photos/lotto1/472239389/
http://www.flickr.com/groups/strobist/discuss/72157602062670517/
http://www.pbase.com/angusmeek/gi_cactus_mod
http://jeremykuster.blogspot.com/2007/10/gi-cactus-v2s-modification-tutorial.html
http://www.flickr.com/photos/makelessnoise/1956119247/
Jeśli ma ktoś problem z angielskim, np. tak jak :-( ja polecam:
http://translate.google.pl/translate_t#
Wybór jednak należy do Was !!!
dreamstorm
05-06-2009, 11:10
mellos - wielkie dzięki!!. Rzadko można dostać na forach jakichkolwiek odpowiedź tak konkretną i pomocną. Szacun :D i pozdrawiam
nie ma za co, sam niedawno się doszukiwałem tego bo od niedawna jestem posiadaczem, więc jeśli komuś mogłem pomóc ciesze się bardzo :) pzdr
Ernest_DLRS
05-06-2009, 11:38
Czyli Phottix Strato (nowe wersje) działają z 580EX II?
mellos wielkie dzięki!
jutro się wybiorę do sklepu po potrzebny kabelek do anteny ;)
ale mam jeszcze pytanie - jaki to ma być kabel?
znalazłem że Cat5e cable, ale co to znaczy?
i druga sprawa, jakiej w końcu długości użyć kabla? bo w linku: http://www.flickr.com/photos/25797462@N07/2429504694/#
autor tylko kombinuje z tą długością że w końcu sam nie wiem :/
będę wdzięczny za odpowiedź
pozdrawiam
Wojtek Więcławski
edit:
ok, już wiem, Cat5e cable to po angielski kabel 5 żyłowy do sieci ;)
zwykły miedziany kabelek da radę? jeżeli tak to może nawet z domu nie będę się musiał ruszać ;)
ile powinna wynosić długość tego kabla?
Pisałem, że próbowałem z kabelkiem od skrętki ale nie przynosiło dobrego rezultatu.
Zastosowałem tak jak widać na zdjęciach miedziany kabel grubości 1mm i długości 31,47 cm
w tym że z tą długością możesz pokombinować, ja zaczynałem od tylu ale wiem że mam parę cm krótszy ze względu na druciki które łączą drut ze ścieżką i łącznie mają też ok. 4cm więc przykrócony mam trochę ten 1mm drut.
Ratuje cię metoda prób i błędów, których ja też miałem trochę aż osiągnąłem 50m z wszystkimi celnymi strzałami.
Powodzenia
Witam mam konkretne pytanie( nie wiem czy było ono zadawane ale w wyniku moich poszukiwań nic na ten temat nie znalazłem)
Chce kupic wyzwalacz radiowy http://allegro.pl/item647157114_wyzwalacz_radiowy_lamp_phottix_pt_04 _1_odbiorniki.html . Mam lampe 580 ex2. Czy przy czasach mniej wiecej 1/2000 w trybie hs zdjęcie bedzie prawidłowo naświetlone(prawidłowa synchronizacja) czy nie ?? Czy w ogóle bede mógł uzyc na tej lampie tego trybu korzystając z tego urządzenia ??
Pozdrawiam
Czy przy czasach mniej wiecej 1/2000 w trybie hs zdjęcie bedzie prawidłowo naświetlone(prawidłowa synchronizacja) czy nie ?? Czy w ogóle bede mógł uzyc na tej lampie tego trybu korzystając z tego urządzenia ??
Na aukcji masz jak byk napisane
czas synchronizacji 1/125s - 1/250s w zależności od lampy
czyli nie.
Radio przenoszace HS --> http://canon-board.info/showthread.php?t=44030
Tak widziałem co tam jest napisane alep pytanie czy jest tak rzeczywiście w praktyce...
Jeżeli tak to jedynym sposobem jest kabelek jak rozumiem??
Pozdrawiam
W praktyce jest tak samo jak tam jest napisane (jeżeli chcesz, by światło błyskowe załapało się na całą powierzchnię elementu światłoczułego)
Nie jest to jedyny sposób, piszę już chyba po raz piętnasty na CB :
HSS, E-TTL i inne bajerki nazwane ogólnie jako automatyka lampy działają przy użyciu jednego z następujących sprzętów :
1) Kabel (E-TTL, na przykład Canon OC-E3 albo zamienniki)
2) Radiówki (Radiopoppery albo nowe PocketWizardy)
3) Podczerwień (Lampa z trybem Master, bądź Transmiter ST-E2)
Jeżeli tak to jedynym sposobem jest kabelek jak rozumiem??
moze najpierw czytaj posty, ktore ktos dla Ciebie pisze :roll:
dalem Ci linka do tematu gdzie jest mowa o radiu, ktore przenosi TTLa a co za tym idzie i HS a Ty dalej pytasz czy jedynym wyjsciem jest kabelek :?
Nastąpił bład, ponieważ nie zapisałem tego że na tamto urządenie raczej mnie nie stac :)
Nastąpił bład, ponieważ nie zapisałem tego że na tamto urządenie raczej mnie nie stac :)Za <200zł to albo radio bez automatyki (nawet do trzech odbiorników), albo kabel z automatyką. Długość kabla prawie dowolna, bo można przedłużyć domowym sposobem. Coś jeszcze?
Wszytsko ;) POtrzebuje autamtyki wiec zostaje kabel w tej cenie.Dzieki za podpowiedzi ;)
CrazyEyesDogg
09-06-2009, 23:35
Czy ktoś mi pomorze w dolutowaniu anteny do tego modelu tetry??
źródło (http://www.cedfs.yoyo.pl/tetra.jpg):confused:
michal.s
09-06-2009, 23:45
Zdrap lekko soldier mask i dolutuj się do miedzi w płytce.
Gdyby efekty były gorsze możesz spróbować przerwać ścieżkę anteny.
CrazyEyesDogg
10-06-2009, 00:00
Zdrap lekko soldier mask i dolutuj się do miedzi w płytce.
Gdyby efekty były gorsze możesz spróbować przerwać ścieżkę anteny.
Mógłbym poprosić o naniesienie na zdjęcia o które miejsca dokładnie chodzi? Nie chcę nic zepsuć :shock:
michal.s
10-06-2009, 00:17
źródło (http://img269.imageshack.us/img269/726/antmod.jpg)
Pamiętaj robisz to na własną odpowiedzialność, nie gwarantuje że będzie działać lepiej, lub czy wogóle będzie :)
Nie przegrzej płytki :)
CrazyEyesDogg
10-06-2009, 00:23
Pamiętaj robisz to na własną odpowiedzialność, nie gwarantuje że będzie działać lepiej, lub czy wogóle będzie :)
Hmmm, sprawdzę na razie jak to działa ;) Jeżeli nie będzie mnie zadowalać odległość zacznę kombinować z antenką :cool:
grzegorzki
12-06-2009, 05:34
ok, już wiem, Cat5e cable to po angielski kabel 5 żyłowy do sieci ;)
to przewód czteroparowy (czyliz 8 zylek trzykrotnie zwinietych na dlugosci 1 cala) kategorii 5e, wiec powinien przenosic gigabita do 100 m (1000BASE-T), zdecydowanie lepsza jest linka (zwoj 24 drucikow) ze wzgledu na odpornosc na zwijanie i rozwijanie.
Witam, czyli strato działają czy nie? ktoś ma doświadczenia ze strato i 540ez? zasięg jest ok i nie wymaga przeróbek. poradźcie.
siema, mam problem z wyzwalaniem radiowym lampy. Mam c40d i lampe 430ez używam jej tylko do strobist tylko ma problem, mam chińskie wyzwalacze ktore z moich informacji dobrze działają.przycisk test działa, diody świeca i sygnał jest przewodzony. Ta lampa nie ma szans działać? używam jej na manualu.
wepne ją w sanki na manualu i zawsze działa ale gdy stoi na statywie z radiem a nadajnik mam w aparacia to nie działa. a diody na nadajniku i odbiorniku świecą się gdy wciskam przycisk test.
Sprawdź czy dobrze/dostatecznie dokładnie wsadzasz oba chinole. Gdzieś może nie stykać. Jak masz chinola w lampie i naciśniesz Test w nadajniku to błyska? W takim razie znaczy to tyle, że nadajnik nie styka z aparatem. Przyjrzyj się obu elementom i spróbuj dopasować tak, żeby stykało :D
nie nie błyska jak mam odbiornik w lampie i przyciskam test. nadajnik mam w sankach i podpięty kablem PC jeszcze do aparatu. Patrzyłem na styki i wszystko wygląda w porządku...
Odkryłem nową rzecz. Lampa wyzwala się radiowo gdy odbiornik jest ustawiony pod jakimś kątem do nadajnika ale gdy jest już pod jakimś innym kątem to znowu kicha. To wina anteny? jest kierunkowa? Czy wzmocnienie anteny coś pomoże? Kiedyś znalazłem na forum jak to zrobić ale teraz nie wiem gdzie to jest i czy to coś pomoże.
Pomożecie? :grin:
antena nie jest kierunkowa ale ma określoną polaryzację (pionową lub poziomą) - jest to bardzo ważny parametr.. najlepiej zamiast tych anten które są w nadajniku (czyli pewnie ścieżka wytrawiona na płytce zrobić antenę o długości ćwierć lub pół fali z drutu lub za parę zł kupić dedykowaną na 433mhz np. w sensu.pl co powinno skutecznie pomóc
grzegorzki
07-07-2009, 06:34
Odkryłem nową rzecz. Lampa wyzwala się radiowo gdy odbiornik jest ustawiony pod jakimś kątem do nadajnika ale gdy jest już pod jakimś innym kątem to znowu kicha. To wina anteny? jest kierunkowa? Czy wzmocnienie anteny coś pomoże? Kiedyś znalazłem na forum jak to zrobić ale teraz nie wiem gdzie to jest i czy to coś pomoże.
Pomożecie? :grin:
Nie nerwowo, nie tak nerwowo !
Poczytaj wątki o chińskim wyzwalaniu lamp i się dowiesz.
To kwestia styków, które trzeba odizolować..
paweu, tak, potwierdzam.
Chińczyk bez przeróbek może czasami nie błyskać w pewnych (bliżej nie określonych) położeniach nadajnika względem odbiornika (oczywiście zakładam, że wszystko jest należycie połączone). Nawet przy małych odległościach mieszczących się w teoretycznym zasięgu.
Tak jak wcześniej opisywałem wcześniej: wstaw antenę (ja kupiłem w sensu.pl) i problem zniknie, a dodatkowo zwiększy Ci się zasięg.
pawel-foto
07-07-2009, 12:41
...ja kupiłem w sensu.pl) i problem zniknie, a dodatkowo zwiększy Ci się zasięg.
A kupiłeś krótką(10cm) czy długą(16cm)? I jak podpinałeś? Odciąłeś antenę wytrawioną na płytce czy na końcu tamtej antenki lutowałeś?
Antenę kupiłem tę krótszą.
Dodatkowo takie gwintowane gniazdo do anteny, nie wiem ,jak się to fachowo nazywa - dostępne w każdym sklepie z częściami elektronicznymi.
Na płytce niczego nie odcinałem tylko dolutowałem kabelek do nowej anteny.
Wszystko tak jak tu:
http://jeremykuster.blogspot.com/2007/10/gi-cactus-v2s-modification-tutorial.html
lub tu:
http://www.flickr.com/photos/jeffegg2/1404957892/in/photostream/
Dodatkowo wg opisu piast9 wylutowałem mostek w każdym odbiorniku i po tym "zabiegu" nie ma żadnego problemu z przypadkowymi błyskami. Skuteczność 99/100.
Jedynym ubocznym efektem montażu anteny jest to, że gdy odbiornik jest bardzo blisko nadajnika (powiedzmy 40-60cm) lampa nie odpala. Ale wtedy wystarczy wykręcić antenkę z nadajnika i jest OK.
Polecam takie rozwiązanie.
W tym pierwszym linku jest również opisane jak przerobić na zasilanie zwykłymi paluszkami (nowsze chińczyki już mają takie fabrycznie) i jak zamontować gniazdo minijacka. Wtedy dodatkowo kabelek minijack-jack i można wyzwalać lampy studyjne.
Ja swój zestaw mam dokładnie tak przerobiony i od roku działa idealnie.
A jak uzbieram na PW, to chińczyki pójdą na alledrogo.pl
pawel-foto
07-07-2009, 17:52
Antenki są też tutaj i chyba taniej wychodzą ;)
http://www.a2s.pl/ant-04-p-3787.html
A gniazdko to SMA. Ja zamierzam użyć antenki ze starego, już nie używanego telefonu bezprzewodowego. To ta sama częstotliwość.
Witam, czyli strato działają czy nie? ktoś ma doświadczenia ze strato i 540ez? zasięg jest ok i nie wymaga przeróbek. poradźcie.
Dziś dostałem strato. Podłączyłem do 580ex i działa. Z ciekawości schowałem antenkę na max do nadajnika i z 10m nie miałem problemu. Idzie :)
Mellan, a jak w tym modelu z synchronizacją?
Ja na PT-04 najkrócej mogę 1/180 - jeśli ustawię krótszy, to na zdjęciu wychodzą nienaswietlone poziome pasy.
Tak samo. Do 1/160 ok.
Krócej, kiepsko.
Inna uwaga: odbiorniki są płaskie, ale jakoś ta plastikowa stopka nie budzi zaufania w trwałość na statywie obciążona lampą. Będę chyba coś wsuwał pod całość, jakiś korek czy coś. Nadajnik mimo, że prostacko wygląda i bez zamka, to stabilnie kontaktuje na aparacie. Póki co :)
Antenki są też tutaj i chyba taniej wychodzą ;)
http://www.a2s.pl/ant-04-p-3787.html
A gniazdko to SMA. Ja zamierzam użyć antenki ze starego, już nie używanego telefonu bezprzewodowego. To ta sama częstotliwość.
telefon bezprzewodowy na 433MHz?? na pewno? na tych częstotliwościach nie były produkowane telefony bezprzewodowe.. były na 40, około 300 i sporo wyżej, ze zbliżonych były stare centertele ale to na 450-460 mhz i antena się nie nada bo za krótka będzie..
pawel-foto
07-07-2009, 22:39
telefon bezprzewodowy na 433MHz?? na pewno? na tych częstotliwościach nie były produkowane telefony bezprzewodowe.. były na 40, około 300 i sporo wyżej, ze zbliżonych były stare centertele ale to na 450-460 mhz i antena się nie nada bo za krótka będzie..
Dzięki. Już zaoszczędziłem :twisted:
Chyba, że się pobawię i sam coś wykombinuję :?
f=433MHz to 300/433=0,692m (69,2cm) Pełna fala
to ¼ fali to 17,3 cm
Uwzględniając współczynik dopasowania wychodzi 16,59 cm.
burdagraph
12-08-2009, 10:37
Panowie - przeczytałem 10 stron tego wątka i nie znalazłem odpowiedzi na pytanie..
Czy można lampę 580EX wyzwolić z PW?
Jeżeli tak - to w jaki sposób?
Zamontowałem kostkę pc Hamy - której kiedyś używałem do wyzwalania lamp studyjnych kablem synchro...
Połączyłem z PW kablem jack-pc, naciskam przycisk test na PW i nic się nie dzieje..
Piszecie coś o lutowaniu - czy nie można tego obejść?
Będę wdzięczny za odpowiedź, gdyż w tym tyg mam sesję na którą nie mogę wziąć normalnych lamp... :(
pokaż zdjęcie tego jak to połączyłeś.
burdagraph
12-08-2009, 11:42
Zdjęcia
Dodam że ustawiłem lampę na manual, ale może to źle? nie wiem.
Na końcu kabla oczywiście PW
źródło (http://www.burda-graph.nazwa.pl//zdjecia/lampa1.jpg)
źródło (http://www.burda-graph.nazwa.pl/zdjecia/lampa2.jpg)
źródło (http://www.burda-graph.nazwa.pl/zdjecia/lampa3.jpg)
źródło (http://www.burda-graph.nazwa.pl/zdjecia/lampa4.jpg)
Ta kostka Hamy to działa chyba "w drugą stronę" - przekazuje info o chęci błysku wpięta w stopkę od body i "konwertuje" to do gniazda pc. Bo przecież w miejscu w którym teraz wpiąłeś lampę nie ma środkowego pina w kostce (a ten jest potrzebny do wyzwolenia błysku).
Wniosek : kup dobrą kostkę.
EDIT : mogę nie mieć racji, ale to najbardziej prawdopodobne rozwiązanie.
Drugim problemem może być niedziałający kabelek. Sprawdź omomierzem, czy obie żyły nie są przerwane.
burdagraph
12-08-2009, 12:33
Dzieki za odpowiedź
Myślałem że nie jest istotne który pin dotyka kostki - ale rzeczywiście tutaj konstrukcja chyba tylko do wyzwalania lamp studyjnych...
Innymi słowy - kostka powinna "z góry" wyglądać tak?
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=712414133
tak burdagraph - kup taką kostkę jak ta z aukcji.
no i pamietaj zeby zaizolowac spód kostki tak zeby tylko srodkowy pin lampy miał kontakt z kostka
Myślałem że nie jest istotne który pin dotyka kostki Do zwykłego wyzwalania lampy (bez automatyki) potrzebny jest środkowy pin lampy i jej "blacha". No wiecie o co chodzi :D
Oj wiesz co, jak czytam coraz to nowe wątki z problemem typu "lampa błyska raz i sie zawiesza", to zaczynam wątpić w to, że jest oczywiste, jak to działa...
iktorn92
03-09-2009, 17:50
Przerabiał juz ktoś z was phottix tetra? Mam zamiar kupic to lada moment tylko pytanie czy da sie to szybko i pewnie przerobic zeby dzialalo jak stara wersja....
kasprzak
03-09-2009, 22:04
Mam nadajnik i 3 odbiorniki. Jeden z nich pojechał narazie na gwarancyjną wymianę, bo zasięg miał na 10cm :-)
Generalnie śmiga naprawdę dobrze. Nie kombinowałem jeszcze z powiększeniem zasięgu, bo zwyczajnie...nie potrzebowałem i nie zanosi się narazie, więc szkoda grzebać. Jest temat o tym jak zresztą zdążyłeś wziąc udział: http://canon-board.info/showthread.php?t=50673 i coś tam nie działało już z 430EX, a taką mam wiec zwyczajnie sie boję grzebać już na zapas :)
Myślę, że za tą cenę, jeżeli ktoś fotografuje amatorsko, albo nieczęsto używa lampek to zestaw jest idealny, bo naprawde dobrze chodzi!
iktorn92
04-09-2009, 07:08
No to dobrze :) Dziś kupie i zobacze prawdopodobnie wlutuje ta antenke 433mhz :D
donald7000
04-09-2009, 20:49
Latałem kiedyś z tymi nadajnikami po działce i wcale nie jest potrzebna żadna antena. Wystarczy włożyć dobra baterię i ustawić nadajnik o 90 stopni do góry, czyli wysunąć z sanek puszki i górna częścią zadrzeć do góry, tak aby stopka "patrzyła" w stronę odbiornika. Robiłem próby 3 nadajnikami i 4 odbiornikami, stwierdzam że zasięg poprawia się z 20m do nawet 33m.