Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon 350D problem z obiektywem

RalfiOlawa
04-09-2014, 10:03
Witam wszystkich to mój pierwszy post na tym forum. Wiem że temat był juz gdzieś tam poruszany , ale z uwagi na indywidualność mojej sprawy chciałbym założyć swój wątek. A mianowicie...
Posiadam lustrzankę Canon 350D (od niedawna) jeden obiektyw CZL (Canon Zoom Lens) EF 28-80mm oraz Exakta 70-210mm z mocowaniem EF.
Ten pierwszy działa w 100% , na wszystkich programach manualnych i automatycznych.
Gorzej ma się sprawa z tym drugim... Często wyskakuje komunikat Error 99 w różnych sytuacjach..
Ostatnio zauważyłem że będąc w domu (wykonując jakieś fotki) wszystkie programy automatyczne działały, a tryby manualne nie i wyskakiwało Error 99 . Dzisiaj chcąc porobić kilka ujęć w plenerze nad jeziorem było zupełnie odwrotnie żaden program automatyczny nie działał a tylko Manual... Wcześniej było odwrotnie.. Wygląda na to że ten obiektyw "zachowuje się" jak mu się podoba i nie ma żadnej reguły na to kiedy zadziała a kiedy nie.... Po podpięciu obiektywu do aparatu analogowego wszystko śmiga jak się należy... Podejrzewam, że szkopuł tkwi w tym że obiektyw jest innej marki niż body, choć to tylko moje domysły...
Ostatnio widziałem za bardzo fajna cenę obiektyw starszej serii FD .. duży fajny obiektyw 70-310mm i się zastanawiam nad wymianą właśnie na ten model.. oczywiście nie obejdzie się bez dodatkowego adaptera który musiałbym dokupić...
Wiem że jest on w pełni manualny itd.. Ja zresztą i tak wolę ręcznie ustawiać ostrość więc dla mnie to nie jest problem...
Jakie jest Wasze zdanie w tej materii..? Pozdrawiam

FOTO-PAN
04-09-2014, 10:39
Exakta 70-210mm obiektyw do analoga nie kompatybilna elektronika sterująca przysłoną z body cyfrowym

--- Kolejny post ---

jak chcesz manualny obiektyw to raczej m42 niż fd, adapter fd-eos ma dodatkową optykę co pogarsza obraz

becekpl
04-09-2014, 10:40
nasze zdanie? kup i się ciesz

namoamo
04-09-2014, 11:04
Kup adapter m42-eos z potwierdzeniem ostrości i jakieś manualne 135mm

słowiczek
04-09-2014, 12:41
Jeżeli chodzi o obiektyw exakta to marka nie ma tu znaczenia, równie dobrze taki błąd wyskakuje jak podepniesz jakikolwiek inny z bagnetem ef, ale przeznaczony do analoga. Czasem, a właściwie najczęściej te szkła działają tylko na pełnej dziurze, po przymknięciu masz error 99. Czytaj i sprawdzaj oznaczenia na obiektywach. Fd to zupełnie inny bagnet, za kolegami: przejściówka eos- m42 i szkła z tym mocowaniem (m42). Tylko kup przejściówkę z potwierdzeniem ostrości.

RalfiOlawa
05-09-2014, 08:34
Dziękuję koledzy za wypowiedzi w moim temacie...
Problem tkwi w tym że ja fotografuje przyrodę i góry z gór.. Tzn dalekie odległości... Obiektyw z mocowaniem FD znalazłem w cenie ok 60zł o długości do 300mm a takiego za taka cenę na M42 nie znajdę... Wiem że adapter FD ma tą soczewkę ale opinie są w tym temacie podzielone..
Prosił bym o opinię na temat obiektywów FD.. Czy pomijając fakt adaptera pogarszającego jakość są one złe, złej jakości??

Zowa
05-09-2014, 08:43
Nie bierz FD, nawet ja, amator, widze, ze jest slabo z przejsciowka.

namoamo
05-09-2014, 10:34
Dziękuję koledzy za wypowiedzi w moim temacie...
Prosił bym o opinię na temat obiektywów FD.. Czy pomijając fakt adaptera pogarszającego jakość są one złe, złej jakości??
Do m42 są konwertery x2, z takiej 135mm masz 270mm. Oraz gorsze światło. Trzeba przymknąć obiektyw, a wtedy ledwo co widać w nędznym wizjerze.
Nie prościej kupić stary kompakt z superzoomem? Jakość wyjdzie podobna..

RalfiOlawa
05-09-2014, 11:54
Do m42 są konwertery x2, z takiej 135mm masz 270mm. Oraz gorsze światło. Trzeba przymknąć obiektyw, a wtedy ledwo co widać w nędznym wizjerze.
Nie prościej kupić stary kompakt z superzoomem? Jakość wyjdzie podobna..

Niezbyt rozumiem sens tej wypowiedzi... Czy miała ona na celu odradzenie mi obiektywów FD czy tez M42 ?? hmm Bo ja wnioskuje że obydwu

namoamo
05-09-2014, 12:07
Dobrze zrozumialeś.

RalfiOlawa
05-09-2014, 13:05
Zatem jaki obiektyw jeśli chodzi o sprzęt powyżej 200mm ??

becekpl
05-09-2014, 13:22
np 300/4l

słowiczek
05-09-2014, 20:03
Od kasy jaką dysponujesz zależeć będzie co możesz kupić, a od umiejętności - jak z tego skorzystasz. Nie wchodź w fd- mimo świetnych i tanich szkieł ( ef 400 /2.8 L za 4k) przejściówki psują obraz. Ze świecą szukać majstra, który zamieni ci bagnet fd na ef, oczywiście ostrzenie w manualu. Fotografia przyrodnicza to bardzo szerokie pojęcie, ale jest tam miejsce na szkła m42, zrobisz tym makro, landszafty. Do ptaków i zwierząt lepiej mieć coś z af, na początek tamron 70-300 vc usd wystarczy. Długie ogniskowe w m42 to problem, gdy focisz coś, co może się przemieszczać szybciej, niż zdążysz przeostrzyć. Mając doświadczenie można uzyskać ładne zdjęcia. Natomiast do astro jak najbardziej tak.