Zobacz pełną wersję : Korekta ekspozycji
pan_filutek
03-09-2014, 15:43
Dzień dobry,
Chciałbym zadać pytanie dotyczące korekty ekspozycji. W moim canonie, gdy dokonuję korekty pomiaru światłomierza, wartości pokazywane na histogramie zmieniają się tylko o odrobinę. Czy to oznacza, że moduł odpowiadający za tę funkcje w mojej puszcze jest popsuty?
Jaką masz tą puszkę? O ile korygujesz a ile zmienia to na histogramie?
RobertON
03-09-2014, 21:37
Chciałbym zadać pytanie dotyczące korekty ekspozycji. W moim canonie, gdy dokonuję korekty pomiaru światłomierza, wartości pokazywane na histogramie zmieniają się tylko o odrobinę. Czy to oznacza, że moduł odpowiadający za tę funkcje w mojej puszcze jest popsuty?
A tak nieco dokładniej, w jakim trybie AV, TV czy M, rozumiem, że korygujesz EV do "zera" na drabince.
u mnie zmiany o 1/3 są rzeczywiście malutkie :) więc według mnie to normalka, a wiem na pewno, że działa :)
Na histogramie masz naniesione pionowe linie. Odleglosc miedzy liniami to 1EV, wiec latwo sprawdzic czy sie dobrze przesuwa
pan_filutek
04-09-2014, 08:29
A tak nieco dokładniej, w jakim trybie AV, TV czy M, rozumiem, że korygujesz EV do "zera" na drabince.
Korzystam z trybu M. Kompensacja ekspozycji w ogóle działa w tym trybie w canonach?
Puszka to 7D.
W trybie M kompensacja nie dziala.
Jak wprowadzasz korektę ekspozycji w trybie M? :shock:
pan_filutek
04-09-2014, 09:17
Jak wprowadzasz korektę ekspozycji w trybie M? :shock:
Zupełnie tak, jak przy trybach półautomatycznych, tylko że nie widać różnicy.;-)
^^ A, już wiem, ja jestem zafiksowany na jednopokrętłowych Canonach, tam się tego fizycznie nie da zrobić.