PDA

Zobacz pełną wersję : Nie robcie z tego forum drugiego dpreview!

djtermoz
29-03-2006, 03:13
Pisze co mi lezy na watrobie bo zauwazylem ze zaczyna pojawiac sie tutaj coraz wiecej takich "kwiatkow": "Jaki obiektyw do fotografowania dziecka?", "Wybor obiektywu slubnego", itd, itp.

Z podobnych pytan slynie forum dpreview (Canon Lens Talk) gdzie ludzie potrafia pytac o obiektywy do fotografii ptakow, czy makro (co potrafie jeszcze zrozumiec), ale takze o obiektywu "slubne", "do dziecka", "na wyscigi konne", "na mecz baseballa", "do zwiedzania Wloch", "do Parku Narodowego Redwoods", "na wystawe samochodow", itd. (wszystkie te to sa autentyczne zapytania z forum dpreview)

Ludzie, bez przesady. Rozumiem watek "Co lepiej EF 100mm Macro czy Sigma 105mm Macro?" i za i przeciw obu szkielkom. Ale gdy widze "Doradzcie obiektyw do fotografowania tesciowej" to mam ochote napisac tylko "Ten ktory juz masz", albo "Jak najdluzsze tele. Trzeba trzymac dystans".

Lubisz pstrykac krajobrazy z 200mm? Fajnie! Przynajmniej beda inne niz wszystkich innych. Nie ma czegos takiego jak "obiektyw do fotografowania Alaski". Jest tylko indywidualne spojrzenie na swiat. Przez jaki obiektyw? Nie ma znaczenia. Praktycznie kazdy bedzie dobry.

stdanielo
29-03-2006, 07:55
dobre dobre, i niestety prawdziwe, niedługo padną pytania jakiej przeglądarki najlepiej używać do przeglądania tego forum ;)

mirhon
29-03-2006, 08:22
Ja głosuje za utworzeniem działu typu FAQ z pytaniami tego typu i innymi. To bym wrzucił do wątku pt. "FAQ: Jaki obiektyw kupić".
Może to podniesie choć trochę poziom niektórych pytań i odpowiedzi...

dentharg
29-03-2006, 08:24
Firefox k*wa! :twisted:

Pawel Woo
29-03-2006, 09:36
Lubisz pstrykac krajobrazy z 200mm? Fajnie! Przynajmniej beda inne niz wszystkich innych. .
Dlaczego inne???
Też lubię zakres 100-200 do krajobrazów... :)

zanussi
29-03-2006, 10:35
Myśle, że pytania te padają po prostu z lenistwa pytających. Nie chce im się spróbować, zrobić kilku zdjęć i ocenić, zajrzeć do fachowych podręczników i zamęczają takimi pytaniami na forach..... Siedzą na internecie i się nudzą... i pytają.. i drążą do znudzenia.....

cood
29-03-2006, 10:58
Myśle, że pytania te padają po prostu z lenistwa pytających. Nie chce im się spróbować, zrobić kilku zdjęć i ocenić, zajrzeć do fachowych podręczników i zamęczają takimi pytaniami na forach..... Siedzą na internecie i się nudzą... i pytają.. i drążą do znudzenia.....

możliwe również, że nie maą mozliwości przetestowac kilku obiektywów i wolą zapytać bardziej doświadczonych kolegów.
mozliwe również, że nie chcą uczyć się na swoich błędach (i np. spieprzyć zdjęcia ze ślubu teściowej) skoro mogą dostać odpowiedż od kogoś kto już ten temat pzerabiał na własnej skórze.

a.

Raff
29-03-2006, 11:08
Generalnie popieram postulat Djtermoz'a. Poziom pytań czasem jest bardzo niski. Pisałem coś co wg mnie mieści się w tym temacie odnośnie zamieszczania fotek do oceny:

http://canon-board.info/showthread.php?t=9636

Internet tonie od zdjęć różnej maści i banalnych bezmyślnych pytań. Ale chyba można tylko apelować do rozsądku odwiedzających w tym przypadku CB, a i tak sądzę, że takie apele na niewiele się zdadzą :roll:

Może faktycznie problem rozwiąże porządno-obszerny FAQ? :rolleyes:

Przemoc
29-03-2006, 11:09
Na większość tego typu pytań odpowiedź na forum można znaleźć, oczywiście poza pytaniami bez sensu. Czasem trzeba nieco poszukać, poświęcić czas na czytanie, pewnie niektórym się nie bardzo chce. Tylko co możemy na to poradzić ?

Jac
29-03-2006, 13:01
djtermoz, popieram cie w 100%, mnie tez denerwyja pytania w stylu "jaki obiektyw do 35D/20D" tez mnie korci zeby napisac kazdy EF lub EF-S, ludzie nie rozumieja podstaw fotografi i jak im sie tego nie wytlumaczy w pozadnym FAQ to takie pytania beda sie pojawialy coraz czesciej, dlatego moze zrobimy cos i dokonczymy FAQ poo pierwsze zeby odsylac do niego "zielonych' (sorry marcin ;-) to nie do ciebie) a podrugie zeby nie zmarnowala sie praca jak juz zostala w niego wlozona.... i niewem czy ten watek czy sie przeniesiemy do watku o FAQ, ale to jest odpowiedz na takie pytania o "obiektyw do zwiedzania wloch" :mrgreen:

Zielony
29-03-2006, 13:44
po pierwsze zeby odsylac do niego "zielonych' (sorry marcin ;-) to nie do ciebie) a podrugie zeby...

Nie no... masz klapsa na pierwszym lepszym plenerku :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Ja za to z kolei czasem mam wrażenie, że któryś ze 'zbanowanych' się rejestruje na nowo i dla jaj zadaje tak badziewne pytania. Z tym, że to nie jest śmieszne.

Swoją drogą jednak nie ukrywam, że jak zaczynałem z forum to zdarzało mi się zapytać... czemu eLki są białe albo jakie jest najdroższe body :mrgreen: :lol:

Pawel Woo
29-03-2006, 14:04
Gdyby dobrze poszukać, to pewnie wszystkie tematy (oprócz futurystycznych typu jaki będzie Canon 3D lub 3000D) zostały już wyeksplorowane.
Może więc zamknąć wszystkie posty a zostawić tylko bazę z search?

Tylko że z takiego "forum" to ja się wypisuję. :mrgreen:

djtermoz
29-03-2006, 16:23
możliwe również, że nie maą mozliwości przetestowac kilku obiektywów i wolą zapytać bardziej doświadczonych kolegów.
Korzystanie z doswiadczen innych to jedna sprawa. Ale gdy widze pytanie "Obiektyw do fotografowania dziecka" to mam wrazenie ze osoba pytajaca nie wie czego chce.
Chcesz robic fotki dziecka? To zanim zapytasz nas, zapytaj siebie:
- gdzie? w ciasnym wnetrzu czy w ogrodku przed domem?
- z lampa czy bez?
- ...

Widzialem watek (inne forum) gdzie dziewczyna pytala o obiektyw "taki zeby lepiej przyblizal" wiec ludzie zaczeli doradzac zoomy "Kup 75-300mm". Dopiero gdy ktos przytomnie spytal "A co tak naprawde chcesz fotografowac?" okazalo sie ze dziewczyna miala na mysli szkielko do makro.

Prawie nie ma dnia zeby na dpreview nie pojawilo sie kolejne takie pytanie. Wczoraj widzialem "Yosemite lens". A co chcesz fotografowac w tym Yosemite? Liscie na drzewach, wiewiorki, czy skaliste szczyty? Nie istnieje "Yosemite lens"!

Ptaki mozna fotografowac 600mm rura ale tez 100mm/Macro (focilem juz wroble w ten sposob z 30cm) albo nawet 14mm (jakies stado mew nad glowa na plazy). Wszystko zalezy od podejscia do tematu.

Jac
29-03-2006, 16:29
dokladnie dlatego zbierzmy sily i napiszmy FAQ, niestety/naszczescie apart trafil pod strzechy posiadaja go nie tylko ludzie ktorzy sie interesuja fotografia, ale takze ci ktorzy sie nia nie interesuja, jesli nie bedziemy mogli "swiezo upieczonych" wlascicieli aparatow(glownie cyfrowych) odeslac do wstepniaka do fotografii, i nie wytlumaczymy im podstwowych pojec- to nie bedziemy mogli od nich wymagac tej wiedzy....

Tak wiec Kto przygotuje liste pytan?

nastier
29-03-2006, 16:38
jeszcze jedna kwestia co do FAQ - powinno znalezc sie w dziale "Dla poczatkujacych" jako drugie podforum - na gorze, widoczne dla wszystkich, najlepiej pisane na czerwono :mrgreen:

gwozdzt
29-03-2006, 16:39
dokladnie dlatego zbierzmy sily i napiszmy FAQ, ....
Tak wiec Kto przygotuje liste pytan?
1) Jaki obiektyw do 300D/350D/10D/20D...,
2) Jaki obiektyw do macro, portretu, pejzażu, zdjęc nocnych, wnętrz...,
3) co zamiast KITa,
4) jakie tele,

Jac
29-03-2006, 16:43
1) Jaki obiektyw do 300D/350D/10D/20D...,
2) Jaki obiektyw do macro, portretu, pejzażu, zdjęc nocnych, wnętrz...,
3) co zamiast KITa,
4) jakie tele,

I bardzo dobrze wiecej pytan wypiszcie, ulozymy je tematycznie (bo 1 i 2 to prawie to samo ;-) i sie podzielimy kazdy przygotuje po kilka odpwiedzi i w tydzien dwa mamy po klopocie :-)

MMM
29-03-2006, 16:44
dokladnie dlatego zbierzmy sily i napiszmy FAQ, niestety/naszczescie apart trafil pod strzechy posiadaja go nie tylko ludzie ktorzy sie interesuja fotografia, ale takze ci ktorzy sie nia nie interesuja, jesli nie bedziemy mogli "swiezo upieczonych" wlascicieli aparatow(glownie cyfrowych) odeslac do wstepniaka do fotografii, i nie wytlumaczymy im podstwowych pojec- to nie bedziemy mogli od nich wymagac tej wiedzy....
Pomysł godny pochwały, tylko że opiera się na dość naiwnym założeniu że każy nowy ludek na forum zanim zada pytanie, wcześniej zajrzy do FAQ. Jak pokazuje praktyka, z powodu lenistwa, na forum ciągle zadawane są te same pytania bo rzadko komu chce się użyć opcji 'search'.
Sam sposób zadawania pytań też pozostawia wiele do życzenia. Pytający zazwyczaj nie potrafi jasno powiedzieć o co dokładnie chodzi (pewnie sam tego nie wie). Nawet tytuły wątków są często w stylu "Mam problem", "pomocy", "nie wiem co lepsze", albo np. w dziale sprzedam "mam do sprzedania" :mrgreen: itd. Tutaj raczej należy mieć pretensje do polskiego systemu edukacji, który wyprodukował aż tak liczną widownię Polsatu :)

Walka z wiatrakami :confused:

Jac
29-03-2006, 16:56
Pomysł godny pochwały, tylko że opiera się na dość naiwnym założeniu że każy nowy ludek na forum zanim zada pytanie, wcześniej zajrzy do FAQ.
To ja wiem ze nadal ludzie beda tylko ludzmi, ale MY nie bedziemy musieli odpowiadac po raz kolejny na ten sam temat... bedzie poprostu uklon w strone moderatorow o usuwanie takich 'kfiatkow' ;-) po jednym dwoch dnaich tak zeby zadajacy pytanie mial szanse zobaczyc odpowiedz i wiedzial ze czekamy na nastepne sensowne pytania a nie za kazdym razem pytania o to samo..

muflon
29-03-2006, 18:16
Ja już kiedyś próbowałem przeforsować ideę "twardej moderacji"... skończyło się generalną awanturą, obrażaniem się itp. Nie przejdzie, nie w obecnej sytuacji - co innego gdyby zacząć od zera ;-)

gwozdzt
29-03-2006, 19:38
Myśle, że nie trzeba będzie od razu moderować, tylko wystarczy odsyłać tych pytających właśnie do tego powstałego FAQ.

nastier
29-03-2006, 21:09
przy jednoczesnym zamykaniu "niemadrych" watkow na przyklad.

Jac
29-03-2006, 21:35
o tak!, mysle ze zamykanie watkow z pytaniami o pdstawy i z rzetelna odpowiedzia na te pytania (czyli podaniem linokow z dobrymi odpowiedziami) moglo by przejsc... i wypadalo by zeby troche tak bylo

EDIT: no i jak z tymi pytaniami? kazdy sam ma opracowac? ja kilka w tym tygodniu opracuje i wrzuce, jak sie zdubluja to ktos zrobi merge ;-) i po klopocie

a przyszlosciowo to w baze wiedzy proponuje wrzucic jako
FAQ - czyli krotko i na temat
podstawy fotografowania, doboru i sprawdzania sprzetu, rozwiazywania problemow itp, przeczytaj zanim zapytasz ;-)

Czacha
29-03-2006, 22:12
rok temu mielismy piekny plan stworzenia FAQ..
http://canon-board.info/showthread.php?t=3804
http://canon-board.info/showthread.php?t=3820

chyba zabraklo zapalu ;)

Jac
29-03-2006, 22:24
i jeszce do tego kilka dyskusji, ale tym razem sie uda ;-) zreszta nie zapeszajmy

gawryl
29-03-2006, 23:08
Pisze co mi lezy na watrobie bo zauwazylem ze zaczyna pojawiac sie tutaj coraz wiecej takich "kwiatkow": "Jaki obiektyw do fotografowania dziecka?", "Wybor obiektywu slubnego", itd, itp. (ciach)
przyznaje, ze ludzie dziwnie zadaja pytania, ale to akurat nie jest zle - w ten sposob pytajacy przedstawia swoj glowny temat zainteresownia. dodatkowo: (chyba) szuka informacji u osob focacych wlasnie ten temat! najgorzej jest, gdy pojawiaja sie posty w stylu: ,,kupilem aparat. jaki mam kupic do niego obiektyw, zeby bylo dobrze?'' - no i wtedy, chcac mu pomoc, trzeba ciagnac takiego delikwenta ,,za jezyk'' dopytujac sie, co chce on focic, jakie ma zainteresowania....a tu przynajmniej jest wszystko jasne :)

Vitez
30-03-2006, 00:58
Pisze co mi lezy na watrobie bo zauwazylem ze zaczyna pojawiac sie tutaj coraz wiecej takich "kwiatkow": "Jaki obiektyw do fotografowania dziecka?", "Wybor obiektywu slubnego", itd, itp.

Ja 99% takich watkow wrzucam do "dla poczatkujacych" a jesli padlo w danym watku wiele linkow do identycznych watkow to zamykam.
Taka jest idea tego podforum. I dwie sprawy w zwiazku ogolnym i z ide podforum "dla poczatkujacych" :

1) Jesli kogos raza powtarzajace sie watki, ktore laduja w "dla poczatkujacych" to niech po prostu nie czyta - po cos powstalo w koncu to forum...

2) Idea FAQ to ogolnie dobry pomysl tylko jak to Czacha napisal - oby nie zabraklo tym razem checi.

gwozdzt
30-03-2006, 07:39
Idea FAQ to ogolnie dobry pomysl tylko jak to Czacha napisal - oby nie zabraklo tym razem checi.
no to moze dalsze pytania do zestawu:
5) jaki szeroki kąt,
6) jaką lampę do 300D/350D/10D/20D...
7) jaki wybrać statyw,
8 ) jak fotografować ślub,

Czacha
30-03-2006, 08:54
Mysle ze to co najwazniejsze, czyli zagadnienia, mamy juz ustalone mniej wiecej. Pozostalo podpiac pod to odpowiednie linki, ladnie to ulozyc... Dopiero wtedy mozna zaczac sie bawic tworzenie malych poradnikow na poszczegolne tematy.

Jac
30-03-2006, 09:42
Linki do mnie nie przemawiaja wg mnie powinny byc pytania i kotkie rzeczowe odpowiedzi + link z szerszymwyjasnieniem tematu, ewewntualnie jak by ktos opracowal swoj temat tez by to moglo sie tam znalesc.

Dzis moze bede mial troche czasu to sobie to poukladam...

gwozdzt
30-03-2006, 09:55
Linki do mnie nie przemawiaja wg mnie powinny byc pytania i kotkie rzeczowe odpowiedzi + link z szerszymwyjasnieniem tematu, ewewntualnie jak by ktos opracowal swoj temat tez by to moglo sie tam znalesc.
Dzis moze bede mial troche czasu to sobie to poukladam...
Ja bym proponował tak:
Zakładamy w umówionym miejscu wątki z pytaniami:
[FAQ] pytanie 1
[FAQ] pytanie 2
[FAQ] pytanie 3
itd...
w tych wątkach zbieramy odpowiedzi, linki, propozycje, itd.
Potem trzeba by było oddzielić ziarno od plew, poukładać do kupy i ... to tyle, co mi na razie przychodzi do głowy :-)

Jac
30-03-2006, 10:04
no ja bym byl jednak za jednym watkiem w pierwszym poscie lista pytan a kazde pytanie jest linkiem do odpowiadajacej mu odpwiedzi (nr posta w watku) wtedy latwo bedzie mozna dodawca nowe pytania tak zeby byly widoczne dla wszystkich a odpowiedzi to jeden klik

Zielony02
30-03-2006, 10:25
Witajcie
od dlugiego czasu przeglądam to zacne forum i musze uczciwie przyznać, że czerpię z niego mnóstwo cennych informacji - z Waszej wiedzy, doświadczeń, odpowiedzi na dziwne pytania... Po przejrzeniu tego wątku jednak załamałem się... Krytykujecie naiwne pytania - kazdy musi wtrącić swoje 5 gr na ten temat żeby pokazać jaki to jest mądry i doświadczony. Czym Wasze mielenie tego tematu w kółko różni się od mielenia naiwnych pytań!?!?! Zaostrzcie sobie panowie kryteria wstępu na Wasze zacne forum - egzaminujcie kandydatów ze znajomości podstaw fotografowania - tak aby uniknąć głupich pytań i zielonych, którzy j zadają Tylko kogo wtedy będziecie mądrale krytykować?

Raff
30-03-2006, 10:34
Bedziemy się nawzajem krytykować. Jak snu i powietrza tego nam potrzeba ;) Też zadawałem/zadaję naiwne pytania. Na wszystkim znać się nie sposób. Chodzi o to, żeby jakoś uporządkować tematy/pytania i zachęcić ludzi do czytania, a nie natychmiastowego ładowania pytań typu - jaki obiektyw do focenia psa? Zastanawiam się nad... i tu lista wszystkiego co znalazł w sieci! :mrgreen:

Zielony02 - poczytałeś, znalazłeś co nieco! Może bazowałeś na tego typu pytaniach? Może one są potrzebne? W sumie to niech będą i lądują w dziale dla poczatkujących. Gdzieś trzeba zacząć się uczyć, a w dobie internetu... Ale pomysł dobrego, obszernego FAQ jest dobry. Tylko, że to niełatwa praca, bo taka dydaktyczna trochę ;)

Jac
30-03-2006, 10:36
Witajcie
od dlugiego czasu przeglądam to zacne forum i musze uczciwie przyznać, że czerpię z niego mnóstwo cennych informacji - z Waszej wiedzy, doświadczeń, odpowiedzi na dziwne pytania... Po przejrzeniu tego wątku jednak załamałem się... Krytykujecie naiwne pytania - kazdy musi wtrącić swoje 5 gr na ten temat żeby pokazać jaki to jest mądry i doświadczony. Czym Wasze mielenie tego tematu w kółko różni się od mielenia naiwnych pytań!?!?! Zaostrzcie sobie panowie kryteria wstępu na Wasze zacne forum - egzaminujcie kandydatów ze znajomości podstaw fotografowania - tak aby uniknąć głupich pytań i zielonych, którzy j zadają Tylko kogo wtedy będziecie mądrale krytykować?

Zarejestrowales sie tylko po to zeby powiedziec: Ja nie chce miec kompendium wiedzy w jednym miejscu, chce was pytac ciagle o to samo i w kolko...

Gratuluje podejscia!

poza tym na przywitania jest TEN (http://canon-board.info/showthread.php?t=5446) watek ;-)

Pozdrawiam
Forumowy madrala :mrgreen:

Zielony02
30-03-2006, 10:57
Zarejestrowales sie tylko po to zeby powiedziec: Ja nie chce miec kompendium wiedzy w jednym miejscu, chce was pytac ciagle o to samo i w kolko...

TAK - tylko po to - bo jak dotąd grzecznie szukam i czytam co mnie interesuje ...
Jak w każdym semi-elitarnym gronie - i tu wybijają sie na wierzch mądrale, które na każdy temat muszą zabrać głos - robiąc tym większy SPAM niz głupie pytania zielonych ;)

Chcę jednak podkreślić, że szanuję to forum bo jest przepastną bazą wiedzy ...

gwozdzt
30-03-2006, 11:01
robiąc tym większy SPAM
http://pl.wikipedia.org/wiki/Spam

Dlaczego więc tak się rzucasz, kiedy chcemy tą bazę trochę uporządkować?

Jac
30-03-2006, 11:05
TAK - tylko po to - bo jak dotąd grzecznie szukam i czytam co mnie interesuje ...
Jak w każdym semi-elitarnym gronie - i tu wybijają sie na wierzch mądrale, które na każdy temat muszą zabrać głos - robiąc tym większy SPAM niz głupie pytania zielonych ;)

No to jesli znasz zasady netykiety, ktora powinna obowiazywac w calej sieci nie tylko na grupach dyskusyjnych czy irc, takze na forach, ciagle zadawanie tych samych pytan i lenistwo jest traktowane jako trolowanie i ma dwa skutki: pierwszym jest to ze forum traci "jakosc" bo wciaz sie kreci wokol tych samych problemow, a drugim skutkiem IMHO gorszym jest znudzenie sie forum tym ktorzy maja na nim cos do powiedzenia i definitywne jego opuszczenie... w obu przypadkach tracmy my wszyscy... a Ty odpowiadajc twierdzaco na te zarzutu z mojego postu, potwierdzasz ze zalezy ci na maksymalnej komplikacji przy wyszukiwaniu i zniecheceniu do forum obecnych uzytkownikow...

po raz kolejny Gratuluje podejscia do tematu FAQ. Dla mnie EOT w tej dyskusji z Toba

Zielony02
30-03-2006, 11:11
http://pl.wikipedia.org/wiki/Spam

Dlaczego więc tak się rzucasz, kiedy chcemy tą bazę trochę uporządkować?

no popatrz na siebie ...
zasmiecasz to forum tylko po to, żeby mi wytknąć że jestem głupi i nie znam znaczenia słowa SPAM - spam ma szersze, potoczne znaczenie i każdy wie o czym mówię ...

żeby tego nie nakręcać dalej - wylogowuje sie
buziaki

Zielony02
30-03-2006, 11:18
a Ty odpowiadajc twierdzaco na te zarzutu z mojego postu, potwierdzasz ze zalezy ci na maksymalnej komplikacji przy wyszukiwaniu i zniecheceniu do forum obecnych uzytkownikow...

idea FAQ jest OK - żal mi Ciebie że tylką taka informacje wyciągnąłeś z mojego postu ..

Raff
30-03-2006, 11:23
Dajcie spokój. No naprawdę. Argumenty typu "żal mi Ciebie" toż to czysta desperacja. Zielony02 - apeluję o życzliwość :)

JSK
30-03-2006, 11:31
No to może ktoś w końcu napisze jaki obiektyw trzeba zastosować do fotografowania psów? I jeszcze jedno. Czy obiektyw do psów nada się do fotografowania dzieci, i może jeszcze wiewiórek. Sorki za naiwność pytań, ale na prawdę chciałbym wiedzieć.

Raff
30-03-2006, 11:59
No to może ktoś w końcu napisze jaki obiektyw trzeba zastosować do fotografowania psów? I jeszcze jedno. Czy obiektyw do psów nada się do fotografowania dzieci, i może jeszcze wiewiórek. Sorki za naiwność pytań, ale na prawdę chciałbym wiedzieć.

Do psów tylko Lka (jakby chciał pogryźć) najlepiej 15-400/1.8! Do małych dzieci dodatkowo w foliowym worku (jakby jakieś papu się wylało). A do wiewiórek to słoik po Nutelli :mrgreen: Sorki, że sobie jaja robie ale nie mogłem się powstrzymać :twisted:

gwozdzt
30-03-2006, 12:05
najlepiej 15-400/1.8!
Proponuje od razu:
EF 10-1200 f/1,2L IS USM Macro 1:1
wym: dł.100mm/śr.70mm, mocowanie filtra 58mm, masa 500g.
Raz na zawsze do wszystkiego :-)

A do wiewiórek to słoik po Nutelli :mrgreen:
ROTFL

Zielony
30-03-2006, 12:10
Sorki, że sobie jaja robie ale nie mogłem się powstrzymać :twisted:

Ja 'zaniemogłem' :twisted:
Musiałem dosłownie zrobić wypad po piwo do lodówki. Dżizzz....
Coraz bardziej mnie to wszystko irytuje :-D

BTW, jade dziś na Ochote robić foty. Jakie szkło polecacie? Wczoraj w Centrum miałem Tamrona. Myślicie, że na Ochcie też nim pofocę? W sumie nie wiem bo słońce zaszło :? Na szczęscie zawsze mam ze sobą A95 :lol:

Jac
30-03-2006, 12:20
dobra ja to narazie widze tak: jesli ktos ma propozycje zmian prosze swoja zmaine napisac u siebie w poscie i podac nr gdzie ma sie znalesc ewentualnie co zastapic.
Czesc z tych tematow sie powtarza i jeden zawiera sie w drugim, ale jesli to ma byc skuteczne to musi to byc w ten sposob zrobione zeby kazdy znalazl odpowiedz na swoje pytanie (rozne pytania - jedna odpowiedz)

Jaki kupic obiektyw
Wstep:
Podstawowe pojecia z zakresu fotogrfii, oraz jak wplywa na to crop i co to jest FF,
sposoby testowania obiektywow, apartow, najczestrze problemy BF/FF, brudne matryce itp (moze te kilka zagadnien wydzielic do inenego podpunktu - jesli bedzie duzo)

1. podzial obiektywow ze wzgledu na ogniskowa
1.1 szerokokatne
1.2 standardowe
1.3 tele
1.4 inne – specjalistyczne, macro, Tilt&Shift

2. podzial obiektywow ze wzgledu na tematy zdjec (przeznaczenie) i stawiane im wymagania
2.0 obiektyw KIT i inne obiektywy "uniwersalne"
2.1 fotografia krajobrazu
2.2 fotografia reportazowa (slub, imieniny u cioci, street foto, dzieci, psy itp)
2.3 fotografia reportazowa sport
2.4 fotografia architektury
2.5 fotografia dzikich zwierzat
2.6 makro

3. Lampy blyskowe
3.1 flashe systemowe (czyli lampy na aparat)
3.1.1 lampy niezaleznych producentow (plusy i minusy stosowania)
3.2 oswietlenie studyjne
3.3 akcesoria oswietleniowe (dyfuzory, blendy itp)

4. Jak zwiekszyc mozliwosci posiadanego sprzetu malym kosztem
4.1 fitry (od UV przez polary, szare polwki do efektowych)
4.2 makro – czyli pierscienie posrednie, przejsciowki na m42, mieszki itp
4.3 statywy, monopody, glowice
4.4 inne akcesoria – wezyki spustowe, piloty, obudowy podwodne itp

Wyzej jest czysto o sprzecie
Nizej o technikach fotografowania

5.Techniki fotograficzne – czyli jakiego obiektywu powinienem uzywac, co mi bedzie potrzebne:
5.1 do fotografowania na slubie
5.2 do fotografowania studniowki i innych imprez okolicznosciowych (wnetrza)
5.3 do fotografowania pokazow lotniczych
5.4 w fotografii dzikich zwierzat
5.5 w fotografii wydarzen sportowych
5.6 do fotografowania na koncertach
5.7 do fotografowania ludzi na ulicy – street photo
5.8 fotografowanie w nocy

6. Inne przydatne informacje
6.1 linki do sklepow w pl i za granica
6.2 informacje o sprowadzaniu z zagranicy, cla i podatki
6.3 gwarancje z PL i z EU, serwisy

7. Tajniki obslugi aparatu
7.1 WB - co to jest i do czego sluzy
7.2 programy fotograficzne Av, Tv, P, M - kiedy jakiego uzywac
7.3 podglad głebi ostrosci - co to za funkcja
7.4 testowanie apartu (BF/FF)
7.5 Czyszczenie matrycy
7.6 testowanie obiektywow

ps. proponuje tez zapoznac sie z linkami Czachy i jego swietnym opracowaniem oraz opracowaniem muflona (przeciez prawie polowe tych tamatow jest juz napisana, trzeba to 'tylko' pozbierac do kupy - wbrew temu co chce Zielony02)

czekam na sugestie co do punktow i opini na tematat takiej formy FAQ

EDIT: dodalem sugestie z postu #47 kursywa i dodalem tez pkt 7 ;-)

gwozdzt
30-03-2006, 12:38
Jaki kupic obiektyw
Wstep:
...
sposoby testowania obiektywow, apartow, najczestrze problemy BF/FF, brudne matryce itp (moze te kilka zagadnien wydzielic do inenego podpunktu - jesli bedzie duzo)
Te sprawy ewidentnie oddzielić od wstepu.
Potencjalnemu użytkownikowi obiektyw i aparat mają służyć do robienia zdjęć, a nie do wykonywania testów (czym powinny zajmujmować się serwisy oraz nieprzekupne portale ;-))

2. podzial obiektywow ze wzgledu na tematy zdjec (przeznaczenie) i stawiane im wymagania
2.0 zamiast KITa, do wszystkiego, uniwersalny
2.1 .....

3. Lampy blyskowe

3.1 flashe systemowe (czyli lampy na aparat)
3.1.1 lampy na aparat niededykowane (max. napięcie na stopce, tryb manualny)
3.2 oswietlenie studyjne
3.3 akcesoria oswietleniowe (dyfuzory, blendy itp)

5.Techniki fotograficzne – czyli jakiego obiektywu powinienem uzywac, co mi bedzie potrzebne:

...
5.7 do fotografowania ludzi na ulicy – street photo
5.8 fotografowane w nocy
[/quote]

Jac
30-03-2006, 12:50
dodane sugestie plus pkt 7, zmiany bede dodawal kursywą

mirhon
30-03-2006, 15:18
Proponuje założyć FAQ i jakieś podforum dot. tylko tematów na FAQ na którym wybierałoby się treść do FAQ'a.
Nie zaczniemy dopóki jakiś admin nie zacznie...

Jac
30-03-2006, 17:10
Proponuje założyć FAQ i jakieś podforum dot. tylko tematów na FAQ na którym wybierałoby się treść do FAQ'a.
Nie zaczniemy dopóki jakiś admin nie zacznie...
spokojnie, nawet jeszcze nie mamy kompletnej listy pytan, a co dopiero mowic o odpowiedziach, zrobmy swoje i sie nie ogladajmy na inncyh, kto chce niech sie przylaczy kto nie to niech kibicuje :-), a kto jest przeciwny niech nie czyta w koncu FAQ nie bedzie obowiazkowa lektura.

JA zapraszam do wspolpracy, ale jak nie bedzie chetnych to poprostu dluzej to potrwa i tyle.

Raff
30-03-2006, 17:58
Spis rzeczy Jac'a uważam za OK, dodatki Gwozdzt'a też :) Z mojej strony proponowałbym taki podrozdział do rozdziału 5.Techniki fotograficzne... :

Wpływ odległości od motywu na perspektywę czyli jakiej ogniskowej warto użyć?

Tu przydały by się zdjęcia, które pokazują motyw w tej samej skali sfotografowany z różnej odległości różnymi ogniskowymi. To ładnie otwiera oczy wyobraźni i jasno wyjaśnia dlaczego inny obiektyw do portretu niż do archiektury (można też kilka zdjęć przerysowanej buźki). Miałem kiedyś taki fajny folder znanej firmy na "N". Było tam dokładnie to czego nam tu potrzeba. Żałuję, że go wyrzuciłem ;)

gwozdzt
04-04-2006, 08:32
...zaczyna pojawiac sie tutaj coraz wiecej takich "kwiatkow": "Jaki obiektyw do fotografowania dziecka?", "Wybor obiektywu slubnego", itd, itp...
Aż mi przyszła ochota odgrzać ten wątek, kiedy zobaczyłem na preclu taki "kfiatek" :-)
obiektyw do zdjec prezentacji potraw (http://groups.google.com/group/pl.rec.foto.cyfrowa/browse_frm/thread/1b9099e1ae54babb/fe4defea761675fe?&hl=pl#fe4defea761675fe)
http://groups.google.com/group/pl.rec.foto.cyfrowa/msg/fe4defea761675fe?&hl=pl

DoMiNiQuE
04-04-2006, 08:38
Tamron 28-75 czy Sigma 70-300 APO
Ktory z tych obiektywow polecilibyscie do zblizen talezy z frytkami hamburgerem i schabowym?

Ja wrecz zglodnialem po przeczytaniu tego posta ;)

Raff
04-04-2006, 18:07
Jakie szkło polecacie do fotografowania aktów? Słyszałem, że np. Sigmy generalnie są bardziej pruderyjne niż Canony czy Tokiny??? Podobno też układ IS wyczuwa zbyt duże stężenie testosteronu i staje się mniej skuteczny. Do aktu to chyba lepiej statyw ;) Pozdro

minek
04-04-2006, 21:26
A jaki będzie najlepszy obiektyw do ****?

Raff
04-04-2006, 21:29

Ch***wy :mrgreen:

Jac
04-04-2006, 21:30
spokojnie panowie na kazde pytanie znajdziemy odpowiedz ;-) np.

jasny ;-)

minek
04-04-2006, 21:36
Wydawało mi się, że jak najtańszy. I najlepiej uszkodzony. Z porysowanymi soczewakami, z takimi rysami, które nie wpływają w żaden sposób oczywicie na to, jak trzymam aparat. (-:
Ale dzięki za odpowiedzi, widocznie byłem w błędzie

stdanielo
04-04-2006, 23:33

tu akurat niejeden ci powie, że KIT ;)

KuchateK
06-04-2006, 18:25
Wydawało mi się, że jak najtańszy. I najlepiej uszkodzony. Z porysowanymi soczewakami, z takimi rysami, które nie wpływają w żaden sposób oczywicie na to, jak trzymam aparat. (-:
Ale dzięki za odpowiedzi, widocznie byłem w błędzie
No niekoczniecznie... Jak **** ladna to raczej cos dobrego ;)