Zobacz pełną wersję : Zmiana szerokiego kąta - pomóżcie!
Witam!
Mam wielki dylemat ponieważ dużo podróżuję a aparat musi mi towarzyszyć w tych podróżach. Niestety po ostatnim wyjeździe wróciłem zły - mam canona 550D z obiektywem sigmy 10-20 i tamrona 28-75 i nieporęczność lusterkowca dała mi się we znaki. Chodzi mi o uciążliwość zmiany obiektywów, noszenia ciężkiego sprzętu na szyi a do tego ,,akcesoriów" podróżniczych na plecach. Doszedłem więc do wniosku że muszę to zmienić na coś lekkiego. I tutaj wpadł mi pomysł kupna canona g1x. Tylko jest sprawa... bardzo potrzebuję szerokiego kąta! Co robić? Kupić do niego konwerter szerokokątny (wiem, jaka jakość zdjęć z nich wychodzi...)? A może istnieją jakieś kompakty z szerokim kątem? Bezlusterkowiec nie wchodzi w grę - zmiana obiektywów. Do tego najczęściej fotografuję w trybie AV, więc też chcę mieć więcej przycisków itp. a canon g1x takie pokrętła i przyciski posiada. Byłbym wdzięczny za jakąś poradę, bo zależy mi na czasie.
kup canona 15-85 a sprzedaj te dwa co masz
RobertON
02-09-2014, 17:21
kup canona 15-85 a sprzedaj te dwa co masz
Tak właśnie, do tego body Canon EOS 1200D/100D (lekkie 407g z akumulatorem i kartą) i nic więcej do podróży nie potrzeba. Poza filtrem polaryzacyjnym.
Ale to tylko jedno rozwiązanie z wielu możliwości :)
Hm... rozwiązanie dobre, jest jedno ALE. Sprzedać mogę jedynie body i sigmę 10-20. 15-85 to w sumie genialne rozwiązanie ale trochę drogie... A nad body 100D myślę też od jakiegoś czasu, bo w sumie staram się zminimalizować rozmiar i tak na rzecz 550d pozbyłem się 40d.
kup tokine 11-16 i problem z glowy
^^ Który problem? Co rozwiąże zmiana Sigmy 10-20 na tę Tokinę?
Rzadki przypadek: downgrade sprzętu.Może wystarczy w takim przypadku telefon z dobrym aparatem ?
A są takie :lol: .
a jeszcze lepiej kamerka gopro,zakladasz na glowe i jazda
ha ha ha... bardzo śmieszne z tą tokiną - faktycznie wiele zmieni..
A fakt - niespodziewany downgrade z 40D przez 550D do.. no właśnie, czego?
Nie chodzi tu o pstrykacz typu telefon z automatem. G1X ma porównywalną matrycę do 550D i dużo zaawansowanych opcji, jak chociażby sterowanie. Czekam na inne POMOCNE wskazówki ;)
no śmieszne jest to ze szukasz małpki w dziale lustrzanek;D
Dlaczego przekonujesz nas o dobroci G1X ?.Ze specyfikacji wynika ,że ogniskowa to:24-120 mm,
a Tobie 10-20 mm to za mało/za wąsko.Chcesz/zdecydowałeś:=KUP G1X.
A moze wcześniej poczytaj: (http://www.imaging-resource.com/PRODS/G1X/G1XA.HTM)
Tak szeroko jak sigma 10-20 na APS-C to żaden kompakt nie ma. Konwertery jakie miałem "przyjemność" kiedyś dawno temu używać z kompaktem to była porażka. W środkowej 1/3 kadru ujdzie, poza tym szare mydło. I pozostaje kłopotliwe używanie, zakładanie i zdejmowanie tego cuda. 15-85 to naprawdę genialne rozwiązanie, jeśli masz możliwość to moim zdaniem warto ścisnąć pośladki i przełknąć wydatek.
Przyglądałeś się bezlusterkowcom? Ja się nimi specjalnie nie interesuję ale np. mniejszym wymiarami odpowiednikiem byłby jakiś bezlusterkowiec micro 4/3 i olympus 12-50 ale brak w nim stabilizacji.
Nikogo nie przekonuję do G1X! Po prostu się zastanawiam, a że canon jest mi bliski to o nim pomyślałem. W tym dziale napisałem, bo wiem że tutaj ktoś orientuje się jakie możliwości ma 500D i sigma 10-20 i będzie potrafił doradzić, ot! Już wyjaśniłem, czy jeszcze jakieś pytania w ten deseń?
Dzięki Piast9 - właśnie bardzo na to 15-85 się napaliłem ale.. czy nie ma alternatywy dla niego żadnej? Przełknąć można, ale ,,Z pustego i Salomon nie naleje". Fakt, te konwertery to lipa, ale słyszałem że wśród tych wszystkich chińszczyzn dość dobre są te firmy Raynox. Nie wiem, nie znam się - dlatego was pytam co i jak. A bezlusterkowce.. hm.. coś mi się nie widzą. Patrzyłem na samsunga nx300 ale coś mi one nie leżą. Canon M póki co to dopiero początek Canona wśród bezusterkowców i ma wiele wad - z tego co słyszałem rzecz jasna. No i wychodzi pointa czemu piszę w dziale luster szukając czegoś innego - koniec końców body wymienione zostanie na 100D. Tak wychodzi.
Można też zmniejszyć masę zestawu wymieniając Sigmę 10-20 na C 10-18 IS STM. Gorzej wykonany, ale dwa razy lżejszy.
W połączeniu ze 100D na najlżejszy na rynku zestaw lustrzanka + UWA. W sumie około 650 g. Mniej, niż samo body 40D :P
A mi jedno przyszło teraz do głowy. Ten fajny 15-85 daje na canonowskim cropie odpowiednik 24-135. Jeśli poprzestać na tym jednym obiektywie to są kompakty zaczynające się od odpowiednika 24 mm. Sprawa zatem się komplikuje :)
RobertON
03-09-2014, 10:45
warto ścisnąć pośladki i przełknąć wydatek.
Powyższy tekst bardzo mi się spodobał :)
Jak dobrze ściśniesz i kupisz używany C15-85 (ok.1500-1700) i do tego 100D, to masz podróżniczy zestaw na lata.
Używam 15-85 na wyjazdach z najtańszym body 1100D i choć biorę coś dłuższego, to praktycznie ten jeden obiektyw "załatwia sprawę".
najbardziej ekonomiczna opcja, to brać na wyjazdy tylko Sigmę
ktoś orientuje się jakie możliwości ma 500D i sigma 10-20
2 lata używałem Sigmy 10-20/3,5 pod APS-C z K-5.To naprawdę świetne szkło ,posunę się dalej:rewelacyjne :lol: .
Myślę,że pod 500D ,nie ma podstaw aby było źle.
Ok! Dzięki za wszystkie porady! Zdecydowałem się na 15-85 i body 100D. W takim razie 550D i sigmę 10-20 mam do sprzedania... jak coś to priv.
RobertON
04-09-2014, 21:31
Zdecydowałem się na 15-85 i body 100D.
I to jest moim zdaniem - bardzo dobry i względnie "lekki" wybór sprzętu.
tylko kurde canon 15-85 uzywke w dobrej cenie ciezko dostac :(
RobertON
05-09-2014, 10:25
tylko kurde canon 15-85 uzywke w dobrej cenie ciezko dostac
Bo to dobry obiektyw jest.
Faktycznie, tylko sporadycznie się trafiają.
Ok! Dzięki za wszystkie porady! Zdecydowałem się na 15-85 i body 100D. W takim razie 550D i sigmę 10-20 mam do sprzedania... jak coś to priv.
Twój wybór można opisać jako: zamienił stryjek siekierkę na kijek.
Widziałeś 15-85 na żywo?
On ma podobne wymiary i masę jak S10-20.
Do tego 550D waży i mierzy niemal tyle samo co 100D.
Parametry mają identyczne.
Jeśli ten wątek to nie podpucha żadna, to zamiana 550D + S10-20 na 100D + C15-85 (ze względu na masę i wymiary) nie ma najmniejszego sensu.
Nie wiem też, którą wersję Sigmy masz ale ta ze stałym światłem f/3.5 jest po prostu znakomita na APS-C.
C15-85 to zbyt droga ciemnica nadrabiająca IS'em.
Tak tylko się domyślam, że na rynku wtórnym jest mało 15-85, bo nowych też niewiele się sprzedaje.
daj spokój, przecież w tym watko nie chodziło o poprawienie jakości zdjęć tylko zaspokojenie "miecia"
jak się człowiek nudzi to robi takie deale
Jeśli chodzi o masę i gabaryty to ok masz rację, sensu takiej zmiany nie widzę, ale w moim przypadku zamiast uwa i czegoś w zakresie 17-50 wolę kupić C 15-85 i do tego wozić ze sobą Tamrona 70-300 vc usd który mam i kryję cały potrzebny mi zakres 2ma szkłami ;) każde wakacje, wycieczki czy coś ogarnę i jestem zadowolony a po zakupie 15-85 będę jeszcze bardziej :)
jaki cały jak nie cały
15 na cropie to 24, w miarę szeroko ale to nie jest uwa
to juz lepiej kupic tamrona 18-270 i wszystko opedzic jednym,po co dzwigac klamoty
ale 15 w porównaniu do 17/18 jest DLA MNIE w pełni wystarczające :D
Psujesz mi teraz plany haha xD i rujnujesz moje ułożone plany! :(
witam
Ja używam to co w stopce i na co dzień i na wyjazdy .
Jak na razie wystarcza w 100 %.
Jedynie przymierzam się do 35/2.0 z IS ( bo ten plastik 50/1.8 trochę mnie irytuje),aby mieć coś jasnego do pomieszczeń.
15-85 C jest moim głównym obiektywem i daje radę.
Tele Tamrona mam ,ale na wyjazdy wakacyjne raczej nie taskam ze sobą bo body 50D i C 15-85 plus grip wystarczająco waży....
A że mało jest ofert tego C 15-85 to fakt, odstrasza jego cena , ale dopiero po zakupie mamy zadowolenie i nie szkoda kasy bo to naprawdę fajny obiektyw jeśli chodzi o jego uniwersalność . A ,że światła mało ....Czy tak naprawdę robicie większość zdjęć przy max otworze .....ja przynajmniej nie.
Tu raczej trzeba wiedzieć do czego nam potrzebny obiektyw z dużym światłem i wtedy dokonać wyboru.
pozdrawiam Wojtek
daj spokój, przecież w tym watko nie chodziło o poprawienie jakości zdjęć tylko zaspokojenie "miecia"
jak się człowiek nudzi to robi takie deale
OO! To bardzo miło że kolega ,,ekspert" wie o co chodzi mimo, że nic konkretnego nie doradził - a na tym ten wątek polegał. Jak się człowiek nudzi to nabija sobie licznik postów takimi głupimi komentarzami.
Pytam ludzi, bo chcę uzyskać poradę. Mam się znów tłumaczyć o co chodzi? TAK?!
10-20 jest super, ALE WOŻĘ TEŻ INNE SZKŁA a ich zmiana w warunkach jakich podróżuję jest mi nie na rękę. Pasuje taka odpowiedź?
15-85 jest idealne i tak, miałem go wczoraj w rękach. Bardzo mi się spodobał i strata 5mm z sigmy na rzecz canona jest akceptowalne a nie potrzebuję zoomów - te 85mm jest świetne. Ktoś powiedział że na cropie z 15mm robi się 24 - fajnie, ale o czym my mówimy? 10mm to przecież też nie 10 tylko 16mm. 550D i 100D mają takie same parametry? To świetnie, bo 100D jest mniejszy! Więc chcę go ,,wymienić" by mieć jak to ktoś stwierdził ,,te same parametry" w mniejszym body. Wszystko zrozumiałe czy nadal będą pojawiać się głupie docinki?
czy nadal będą pojawiać się głupie docinki
Niekonsekwentnie przedstawiasz argumenty/pytania .
Jednym ciemnym (w porównaniu do świetnej Sigmy 10-20/3,5)15-85 nie opędzisz wszystkiego .
Szczególnie w podróży ,gdzie szeroki kąt ,ale i dobry zoom są niezbędne.
Nie ma większego bólu niż niewykorzystany rzadki/ciekawy kadr , bo ogniskowa nie taka.
IMHO
Im fotoamator bardziej zafascynowany hobby ,tym mniej pretensji ma do ciężaru i wielkości sprzętu
mierzonego w gramach i milimetrach.,
albo konieczności zmiany obiektywów.Chyba podzielę zdanie becekpl.
Ale ja nie mam sigmy ze światłem 3,5, tylko 4. ,,Fotoamator" już swoje zjeździł z masą sprzętu, ale już przestało go rajcować wstrzymywanie wszystkich, bo zmienia obiektyw a zanim sie ze wszystkim pozbiera to gra przestaje być warta świeczki.
Nie proszę was o werdykt, czyja słuszność jest słuszniejsza, ludzie! Jeden lubi targać dwa plecaki - jeden na sprzęt, drugi na prowiant itp - a inni nie mają do tego miejsca, ochoty itp. A ja proszę o poradę ludzi którzy nie będą mnie przekonywać że noszenie kilku słoików jest lepsze i bardziej ,,tru" i w ogóle na szlaku fajniej pokazać się że jesteś taki ,,pro", tylko takich którzy dobrze doczytają że nie mam takich warunków/czasu/miejsca by wozić kilka obiektywów dlatego szukam złotego środka - oczywiście z szerokimi kompromisami ale jednak.
Ale ja nie mam sigmy ze światłem 3,5, tylko 4
Nie ma takiej Sigmy :roll: .
och przepraszam - mój błąd 4-5.6
Złotym środkiem jest kompakt, lub bezlusterkowiec.
,,Fotoamator" już swoje zjeździł z masą sprzętu,
jeśli "masa sprzętu" jest to co masz w stopce to zejdź na ziemie
jak wyżej-kup sobie małpkę
zmiana 550-na 100 to żadna zmiana, tylko wywalenie pieniedzy
btw
ile ty potrzebujesz czasu na zmiane szkla? to przeciez trwa chwile
moze pocwicz w domu zeby potem czasu nie tracic?
pan.kolega
06-09-2014, 19:06
Ale ja nie mam sigmy ze światłem 3,5, tylko 4. ,,Fotoamator" już swoje zjeździł z masą sprzętu, ale już przestało go rajcować wstrzymywanie wszystkich, bo zmienia obiektyw a zanim sie ze wszystkim pozbiera to gra przestaje być warta świeczki.
......
A ja proszę o poradę ludzi którzy nie będą mnie przekonywać że noszenie kilku słoików jest lepsze i bardziej ,,tru" i w ogóle na szlaku fajniej pokazać się że jesteś taki ,,pro", tylko takich którzy dobrze doczytają że nie mam takich warunków/czasu/miejsca by wozić kilka obiektywów dlatego szukam złotego środka - oczywiście z szerokimi kompromisami ale jednak.
Czuję Twój ból.:o:cry: Też nie lubię dżwigać i zmieniać szkieł.
Jeżeli chcesz dobra jakość zdjęc, z UWA i w jednym i tanio to odpowiedź brzmi NIE i koniec watku.
Niby wspomniałeś o kompromisach, ale istniejace kompromisy Ci się nie widza albo nie pasuja. 100d jest bardzo zauważalnie lżejsze i mniejsze niż 550d ale 15-85 nie jest tanie ale nie ma UWA. Nie ma uniwersalnych obiektywów z UWA.
Jeśli nie chcesz kompromisu ceny, to nie słuchaj narzekań jaki M jest nie taki i cup Kanona M z kitem M. Naprawdę lekko, a jakość bardzo dobra.
Albo tylko nabadź jakiegoś superzooma T albo S.
Wszystkie powyższe kompromisy łaczy ta zaleta, że istnieja.
jeśli "masa sprzętu" jest to co masz w stopce to zejdź na ziemie
jak wyżej-kup sobie małpkę
zmiana 550-na 100 to żadna zmiana, tylko wywalenie pieniedzy
btw
ile ty potrzebujesz czasu na zmiane szkla? to przeciez trwa chwile
moze pocwicz w domu zeby potem czasu nie tracic?
Czytasz to co piszę czy nabijasz sobie licznik postów? Jak tak, to sobie nabijaj ale w innym wątku. Stopka nie jest aktualizowana od 2009r. a w tym czasie wiele sprzętu się przewinęło ;) - mogłeś to przeczytać w tym wątku.
Radzę w domu poćwiczyć kulturę, a to że nie lubię np. w deszczu zmieniać obiektywu, to moja indywidualna sprawa ;)
Cieszę się że jesteś taki szybki - mam nadzieję że innym to nie przeszkadza ;)
Ale wracając do wątku - bo póki co użeram się z pewnym ,,Panem", to myślałem właśnie nad canonem ,,M" ale... brak tarczy nastaw, albo osobnych przycisków do zmiany ekspozycji czy ISO troszkę go dyskwalifikują. Chociaż czy ,,pan.kolega" może polecić jakiś obiektyw do Canona M? Będę wdzięczny :)
A ja właśnie kupiłem canona 10-22 lol :D
Lepiej żeby był ********y :D
pan.kolega
07-09-2014, 07:31
Ale wracając do wątku - bo póki co użeram się z pewnym ,,Panem", to myślałem właśnie nad canonem ,,M" ale... brak tarczy nastaw, albo osobnych przycisków do zmiany ekspozycji czy ISO troszkę go dyskwalifikują. Chociaż czy ,,pan.kolega" może polecić jakiś obiektyw do Canona M? Będę wdzięczny :)
No przecież już poleciłem...EF-M 18-55 f/3.5-5.6 IS STM
210 g.
Jeżeli szukasz czegoś co ma wszystkie wygody, kółeczka i guziczki ale jest bardzo małe i lekkie, to takie coś nie istnieje. A gdyby nawet istniało, to byłoby raczej drogie. Natomiast guzikologia M z dotykowym ekranem jest dla mnie zaskakujaco wygodna, nawet dostał za to jakiś medal, pewnie olimpijski.:p. Oczywiście wizjera nie ma.
Uzywany X-E1 Fuji (jesli musi byc wizjer), albo X-A1 z 16-50.
dolacze sie, bo mialem ostatnio podobny problem. mialem 500D + Samyang 8mm (ktorego prostowalem software'm) + sigma 17-70 + czasem 50mm f1.8.
podrozuje tanimi liniami lotniczymi i jezdze autostopem, wiec wiem co to znaczy walczenie o kazdy centymetr i gram czy walka ze zmiana obiektywow kiedy dzieje sie naprawde duzo. 500D zamienilem na 100D (przy takiej zamianie akurat wpadly mi dodatkowe 3mpix, tryb manualny w filmowaniu i kilka innych rzeczy, co przy twojej przesiadce z 550D akurat nie nastapi) ale z przesiadki jestem zadowolony. Samyang sluzyl mi za UWA i obecnie czekam na 10-18mm zamiast niego. Sigme poki co zostawiam, ale zastanawiam sie mocno nad 18-270, ale caly czas zal mi swiatla. Jest tez nowy 16-300, ale cenowo poza obiektem moich zainteresowan :)
Na Twoim miejscu pomyslalbym rowniez o zestawie 10-18 + 28-75 + 100D, lub tym, ktory juz ci doradzono - 15-85 + 100D.
100D dla jednych wiele mniejszy czy lzejszy nie jest, ale dla mnie ta roznica jest znaczaca.