PDA

Zobacz pełną wersję : valuebasket.pl

mareqm
27-08-2014, 11:45
Pojawił się w Polsce:

https://www.valuebasket.pl/pl_PL/contact

Ceny bardzo zachęcające, darmowa wysyłka.
Ktoś miał z nimi do czynienia?

cobalt
27-08-2014, 12:48
Faktycznie niektóre ceny są OK. Np Sigma 17-50/2,8 EX OS HSM za 1 208zł. Mam tylko nadzieję, że nie jest to jakiś sprzęt powystawowy ze sklepowych ekspozycji lub poserwisowy.

Merde
27-08-2014, 12:49
is valuebasket.com a scam or legit | valuebasket.com reviews |check valuebasket.com for fraud and risk | is valuebasket safe or fake (http://www.scamadviser.com/is-valuebasket.com-safe.html)
https://www.trustpilot.co.uk/review/valuebasket.com

Stówkę można zaryzykować, ale 6D bym już tam nie kupił...

becekpl
27-08-2014, 12:55
dzialaj na calym swiecie,opinie raczej maja kiepska ,glownie sie ludzie skarza na czas przesylki,nie rzadko trwa pare miesiecy
to wszystko wyguglalem w 1 minute

Jo-Anna
02-09-2014, 14:17
Witam! Wlasnie odebralam przesylke, wszystko jest OK i nawet karta pamieci 16GB. jako bonus za opóźnienie.Troche mialam nerwów, bo zaraz po dokonaniu przelewu pojawil sie komunikat, że moja dostawa jest wstrzymana. Wszystko trwalo miesiąc, wiec 3 razy dłuzej niż powinno, ale i tak bylo warto, bo aparat pare stowek tanszy niz gdzie indziej. Ale cóż - no risk no fun! juz po starchu i jestem zadowolona!
Pojawił się w Polsce:

https://www.valuebasket.pl/pl_PL/contact

Ceny bardzo zachęcające, darmowa wysyłka.
Ktoś miał z nimi do czynienia?

Merde
02-09-2014, 21:58
Ale cóż - no risk no fun! juz po starchu i jestem zadowolona!

Mam wrażenie, że całkiem sporo przekrętów zaczynało się od takich w-zasadzie-to-pozytywnych opinii od zeropostowców... Tym bardziej sugeruję omijanie szerokim sikiem parabolicznym :-)

Mamiya
12-12-2014, 18:00
Zakupiony w Valuebasket obiektyw Canona otrzymałem po 11 dniach (7 dni roboczych) czyli o 1 dzień dłużej niż podają w regulaminie. Monitorowanie przesyłki jest całkiem niezłe. Po 2 dniach otrzymałem wiadomość o wysyłce towaru, następnie podali nr. trackingu, a dalej kurier DPD informował mnie o kolejnych miejscach przeładunku (Amsterdam, Best, Polska, Kraków). Obiektyw przyszedł bezpiecznie zapakowany w oryginalnym pudełku, które było owinięte w grubą folię bąbelkową. Nie ma mowy o żadnej podróbce (podrobić można dekielek, akumulatorek, a nie obiektyw). Wszystko nowiutkie, pachnące, made in Japan. Jestem bardzo zadowolony z zakupu i obsługi Valuebasket. Za canon EF 70-300mm f/4-5.6L IS USM zapłaciłem przez PayPala 4299zł. Dla porównania w RTVEuroAGD kosztuje 5880zł !!!. Sorry Prezesi, ale nie dołożę się Wam do 150000, miesięcznej pensji ...aaachaaa chaaaa chaaaa .....na Allegro jeden "złodziej" za ten obiektyw chce nawet ponad 6400zł !!!! toż to Rozbój w biały dzień !!! Nie twierdzę, że wszystko co oferuje Valuebasket jest konkurencyjne i tańsze bo tak nie jest, ale cenowo są bardzo elastyczni. Cena towaru, który przestał już być nowością leci na łeb na szyję, a polscy biznesmeni są bardzo niecierpliwi, chcą się nachapać jak najwięcej w jak najkrótszym okresie czasu. Kto głupi niech płaci. Pozdrawiam :D

horak
12-12-2014, 19:05
W takim razie ja jestem głupi ale śpię spokojnie.

Mamiya
12-12-2014, 22:28
O mój spokojny sen po zakupie w Valuebasket zadbała firma PayPal przez Program Ochrony Kupujących. Cytat: Jeśli przedmiot kupiony online do Ciebie nie dotarł lub znacząco różni się od opisu, możemy zwrócić Ci pełną kwotę, włącznie z kosztami wysyłki. Ochrona kupujących obejmuje towary zakupione w serwisie eBay lub na innych stronach i opłacone w systemie PayPal. Ochrona obowiązuje też w przypadku płatności dokonanych na stronie PayPal. Czytaj dalej na stronie PayPal.

becekpl
12-12-2014, 23:30
a ile można dorobić na takich pozytywnych komentarzach?
mam dużo czasu,mogę pisać

zysk
12-12-2014, 23:52
Valuebasket izyczliwy kontakt w razie problemu:

Dear Customer,

We apologize for any inconveniences caused.

I have advised our Customer Service Team and an agent will be in contact with you to provide resolution on this matter.

Thank you for your understanding.

Też zainteresowałem się ofertą,bo sprytnie sie prezentuje i przekonujaco.
Ale "badania" zniechęciły mnie skutecznie.
Najczęstsza opinia spotykana w necie:
NIE KUPUJ TAM !

Mamiya
13-12-2014, 11:00
a ile można dorobić na takich pozytywnych komentarzach?
mam dużo czasu,mogę pisać

Niestety, to pytanie nie do mnie. Zgłoś się do ceneo.pl, opineo.pl tam na pewno znajdziesz zatrudnienie. Ja po raz pierwszy kupowałem na Valuebasket, a ponieważ ludzie pytają o opinie podzieliłem się swoim doświadczeniem. Do tej pory najczęściej kupowałem na eBayu uk. W lecie z Londynu sprowadziłem 6d ze spacerzoomem 24-105L i byłem do przodu 1200zł w stosunku do najtańszej oferty w Polsce.
Valuebasket to jeden z wielu ciekawych sklepów internetowych. Dla przykładu podam jeszcze slrHut i chyba najlepszy i najtańszy eGlobal (niestety nie wysyłają do Polski) ale jak ktoś ma znajomych lub rodzinę w UK, Czechach lub Słowacji to może ich poprosić o zakup i wysyłkę do kraju. Tyle w temacie, pozdrawiam :)

becekpl
13-12-2014, 11:32
a tak spytam z ciekawości;
na ilu forach postanowiłeś się zarejestrować by podzielić się radością tak udanym zakupem??
i dlaczego nie ma twojej opinii na
ValueBasket: Opinie o sklepie na Opineo.pl (http://www.opineo.pl/opinie/valuebasket-pl)
tu się zarejestrowales a na opineo nie?:shock:
a zresztą przepłaciłeś
cfaniaki kupują tu
Canon EF 70-300mm f/4.0-5.6 L IS USM (http://eu.mydigitaland.com/canon-70-300-f4-5-6-l-is-usm.html?___store=poland&gclid=Cj0KEQiA5K-kBRDZ9r71gOvlxOMBEiQAwkK52LEs7c7_HAqFBhV4PxIB7wX6y ZQK3LHXtI0_IfAPaqEaAi8O8P8HAQ)

salas
13-12-2014, 12:27
a tak spytam z ciekawości;
na ilu forach postanowiłeś się zarejestrować by podzielić się radością tak udanym zakupem??
i dlaczego nie ma twojej opinii na
ValueBasket: Opinie o sklepie na Opineo.pl (http://www.opineo.pl/opinie/valuebasket-pl)
tu się zarejestrowales a na opineo nie?:shock:
a zresztą przepłaciłeś
cfaniaki kupują tu
Canon EF 70-300mm f/4.0-5.6 L IS USM (http://eu.mydigitaland.com/canon-70-300-f4-5-6-l-is-usm.html?___store=poland&gclid=Cj0KEQiA5K-kBRDZ9r71gOvlxOMBEiQAwkK52LEs7c7_HAqFBhV4PxIB7wX6y ZQK3LHXtI0_IfAPaqEaAi8O8P8HAQ)
becek jest tylko jeden problem :mrgreen: on jest na forum od marca 2012 :mrgreen: i po 2latach postanowil się odezwać właśnie w tym temacie, dlatego to wygląda dziwnie i podejrzanie :mrgreen:

becekpl
13-12-2014, 12:45
mea culpa:oops:
się zapatrzyłem na liczbę postów....

Sunders
13-12-2014, 13:42
on jest na forum od marca 2012 :mrgreen: i po 2latach postanowil się odezwać właśnie w tym temacie, dlatego to wygląda dziwnie i podejrzanie :mrgreen:

Czyżby "śpioch" :?:

filemoon
13-12-2014, 16:27
Ja bym powiedzial ze raczej wielki fan(ka) basketa ;)

Fotopstryczek
21-05-2015, 13:49
Przed zakupem miałem pytanie o gwarancje, wiadomość nawet nigdzie nie dotarła. Więc nie kupiłem. ;)

"Your message to allegro@valuebasket.com couldn't be delivered." :lol:

Aras
28-05-2015, 20:53
Jak to jest z cłem i vatem? Oni pokrywają te koszta?

busz
28-05-2015, 21:32
Według informacji na stronie tak.

Aras
29-05-2015, 16:56
Informację ze strony znam, ale ciekaw jestem jak to wygląda w praktyce. Ktoś może potwierdzić z własnego doświadczenia?

Adam71
29-05-2015, 17:35
Kupiłem tam obiektyw ale przez stronę www. Dotarł po ok 3 tygodniach i złego słowa o nich nie powiem. Natomiast na pewno jest to sklep dla cierpliwych. Pewnie i uda się skorzystać z gwarancji ale na pewno to będzie trwało długo.
Może body bałbym się kupować ale obiektyw mogę zaryzykować. Na pewno jest solą w oku dla sklepów wiec będą ich opluwać ile się da. Ale każdy ma swój rozum i albo kupuje z gwarancją PL albo taniej i dłużej czeka i oblicza że gwarancja mu się nie opłaca.

tomek s
29-05-2015, 19:05
Ja kupiłem przez aukcje i dostałem aparat po 7 dniach kalendarzowych, kontakt średni, bez dodatkowych opłat w sumie transakcja na plus.
Pozdr.

splice
05-06-2015, 18:32
Ja u nich kupiłem Sigme 15mm F2.8 Fish i dotarła w 10 dni, zaoszczędziłem 600,-, udana sztuka, nie było problemu. Później kupiłem Body Canona 6D - transakcja przebiegła tak jak poprzednio. Warto do nich systematycznie zaglądać. Ostatnio mieli Sigmę 85 1.4 za 2600,- (teraz już po 3100,- jest) ale przed pare dni można było ładną kwotę zaoszczędzić :)

horak
05-06-2015, 21:12
Ja osobiście uważam, że ten sklep to bomba zegarowa, tylko czekać kiedy wybuchnie.

Pawelus
07-06-2015, 14:05
Dlaczego tak uważasz?

salas
07-06-2015, 15:48
a mało takich akcji było? :p coś niby jako tako działa aż naciągną ludzi na gruby hajs i się zwiną z interesem :mrgreen:

horak
07-06-2015, 17:32
Dlaczego tak uważasz?

Kolega salas Ci odpowiedział. Atrakcyjne ceny wyłączają myślenie. Mnóstwo jest takich przypadków, że sklep internetowy przez długi czas bazując na niskich cenach przyciąga klientów budując swoją dobrą opinię wywiązując się z umów, a następnie zamyka swój interes i słuch po nim i po grubej kasie wpłaconej na konta ginie. Ja wolę zapłacić trochę więcej, iść do sklepu, porozmawiać, mieć polską gwarancję, towar od ręki i święty spokój.
Cholery by dostał czekając na sprzęt po kilka tygodni i nie być pewnym czy w ogóle do mnie dotrze ale jak widać śmiałków nie brakuje i brakować nie będzie bo cena robi swoje.

McLaren
07-06-2015, 17:40
Też uważam że jeśli korzystać z takich sklepów to tylko na początku działalności. Im szybciej tym większa szansa że się uda zaoszczędzić. Gdy taki sklep zaczyna zdobywać zaufanie klientów, to już jest za późno żeby ryzykować. A ceny kuszące ;-)

boshko
15-06-2015, 09:26
Zastanawiam sie nad zakupem w tym systemie, przegladam fora i....... jestem w kropce. Zakup za 3200 zł

cobalt
15-06-2015, 10:06
Zastanawiam sie nad zakupem w tym systemie, przegladam fora i....... jestem w kropce. Zakup za 3200 zł
Kontakt telefoniczny zerowy. Dwa razy, po 5 niedoszłych połączeń o różnych porach dnia sprawdzałem na własne ucho.
Kolega podpowiada, żeby brać w systemie ratalnym np 10 rat. Koszt niewielki, a jest jakieś tam zabezpieczenie, gdyby sprzęt nie pojawił się w domu.
Lepiej być w kropce niż w czarnej dziurze :).

nowart
15-06-2015, 10:41
Z tego co się orientuję to oni nawet nie wyślą Ci za pobraniem a Ty tutaj o ratach? :) Bo chyba nie sądzisz, że zawszesz umowę ratalną z bankiem, który to po informacji od Ciebie, że zostałeś oszukany stwierdzą "a to nie ma problemu, nie musi nam Pan oddawać pieniędzy" ? ;)

cobalt
15-06-2015, 12:19
Z tego co się orientuję to oni nawet nie wyślą Ci za pobraniem a Ty tutaj o ratach? :) Bo chyba nie sądzisz, że zawszesz umowę ratalną z bankiem, który to po informacji od Ciebie, że zostałeś oszukany stwierdzą "a to nie ma problemu, nie musi nam Pan oddawać pieniędzy" ? ;)
Wchodzisz sobie w Allegro i kupujesz na raty. Spokojnie też możesz płacić gotówką za pobraniem: TANIO! Lustrzanka Canon 6D Body+3 Lata GWARANCJI (5452702636) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/tanio-lustrzanka-canon-6d-body-3-lata-gwarancji-i5452702636.html)
Sklep jest ch....wy i osobiście nic tam nie kupię.
Najlepszy jest komunikat infolinii: "w tej chwili infolinia jest nieczynna, 14 maja zostanie uruchomiona ponownie". Nikt nie zauważył, że minął miesiąc i nic się nie zmieniło.

tombas
15-06-2015, 12:59
Wchodzisz sobie w Allegro i kupujesz na raty. Spokojnie też możesz płacić gotówką za pobraniem: TANIO! Lustrzanka Canon 6D Body+3 Lata GWARANCJI (5452702636) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/tanio-lustrzanka-canon-6d-body-3-lata-gwarancji-i5452702636.html)
Sklep jest ch....wy i osobiście nic tam nie kupię.
Najlepszy jest komunikat infolinii: "w tej chwili infolinia jest nieczynna, 14 maja zostanie uruchomiona ponownie". Nikt nie zauważył, że minął miesiąc i nic się nie zmieniło.
albo ze mna coś nie tak, albo...
wchodze w zakładkę dostawa i płatnośc i ni cholery nie widze płatności gotówka za pobraniem

cobalt
15-06-2015, 13:04
albo ze mna coś nie tak, albo...
wchodze w zakładkę dostawa i płatnośc i ni cholery nie widze płatności gotówka za pobraniem
Wszystko z Tobą jest OK. Ta opcja rusza dopiero od listopada.

Pawelus
15-06-2015, 13:06
Ja jeszcze bym zaryzykowal zakup na allegro. Jeśli ktoś ma dylemat czy kupić nowy tutaj czy używany a ma dylemat co do gwarancji to w tej cenie raczej cieżko o używany z gwarancją a tak to ma nówke z "jakąś tam" gwarancją. Chociaż obecnie jak Canon ma cashbacka to po sprzedaży tabletu i adobe wychodzi korzystniej.

tombas
15-06-2015, 13:49
Wszystko z Tobą jest OK. Ta opcja rusza dopiero od listopada.

byle nie tak, jak infolinia:mrgreen:

cobalt
15-06-2015, 14:44
byle nie tak, jak infolinia:mrgreen:
Ryzyko jest duże.
Co prawda kupowałem lampę z Chin, ale to było tylko 150$.
Wtopione 5 000 zł już boli :).
Szkoda, że Allegro nie ma opcji blokowania kasy do momentu potwierdzenia odbioru aparatu.

tombas
15-06-2015, 15:13
Ryzyko jest duże.
Szkoda, że Allegro nie ma opcji blokowania kasy do momentu potwierdzenia odbioru aparatu.
a niech ktos wytłumaczy prostemu człowiekowi, jak to jest przy płatności karta kredytową (lub przelewie z karty) w wypadku nie otrzymania przedmiotu? (czy to prawda,ze mozna sie ubiegac o zwrot, czy jak to sie tam nazywa?) ale w praktyce, a nie teoretycznie (ktos dostał zwrot w wypadku nieotrzymania towaru?)

r_m
15-06-2015, 15:34
Ryzyko jest duże.

Blokowania kasy (escrow) nie ma, ale (podobno) niektórzy z powodzeniem skorzystali z "Programu Ochrony Kupujących".

a niech ktos wytłumaczy prostemu człowiekowi, jak to jest przy płatności karta kredytową (lub przelewie z karty) w wypadku nie otrzymania przedmiotu? (czy to prawda,ze mozna sie ubiegac o zwrot, czy jak to sie tam nazywa?) ale w praktyce, a nie teoretycznie (ktos dostał zwrot w wypadku nieotrzymania towaru?)

Osobiście nie musiałem korzystać, jest "chargeback", do wyszukania w google "chargeback nazwa_Twojego_banku" (pojawią się odnośniki do stron banków ze szczegółowymi informacjami).

tomek s
15-06-2015, 15:55
Sklep ma możliwość płatności poprzez payu, więc jeśli już lepiej robic w ten sposób płatność niż bezpośrednio na ich konto.
Pozdr

kris70
24-07-2015, 17:16
Witam.
Osobiście kupowałbym przez paypala. Miałem okazję sprawdzić Ich program ochrony kupującego i mimo że była to niewielka kwota po przejściu ich procedur kaska wróciła na moje konto.

KrzychK
25-07-2015, 23:00
Pytanie brzmiało "czy ktoś miał z nimi do czynienia" - tak więc odpowiadam, tak.

Zamówiłem 7D mark II oraz batpack. Płaciłem kartą, body via allegro, gripa via ich strona (nie był wystawiony na allegro).
Początkowy kontakt (przed zakupem, chodziło o wersję body - japońska czy światowa) powolny i obarczony błędną odpowiedzią konsultanta w PL.
Zadanie zapytania na ich (światowym, nie w PL) FB przyniosło błyskawiczną odpowiedź i doprecyzowanie że body będzie miało 25 języków. Po zamówieniu, dostępne były dość precyzyjne informacje gdzie dana paczka się znajduje. HK -> Europa to dwa dni, kolejne dwa do do PL, kolejny dzień dostawa. Trzeba doliczyć jeszcze ze dwa dnia na HK - w moim przypadku zamówienie 14 lipca, a dostawa 24 lipca (z weekendem w środku). Żadnych dodatkowych opłat, bo i dlaczego? Przesyłki, które odebrałem, miały adres nadawczy z Amsterdamu czyli wewnątrz Europy.
Przesyłka zapakowana solidnie. Jeżeli mam się czepiać - to nie było instrukcji PL (to nie problem, przez ostatnie lata zarówno część sklepów stacjonarnych jak i internetowych oraz TIPów przyzwyczaiła mnie do dwóch wersji instrukcji - niemieckiej i angielskiej ;)

//edit: różnica w wartości - 5099 za body vs 6000-6300, grip 818 vs 999, przesyłka gratis vs.....

mak100
04-08-2015, 20:20
Hej,

raz zamawialem drona, przyszedl po 10 dniach, ostatnio kupilem Nikona D5200 przyszedl po 9 dniach. opinia pozytywna w obu przypadkach.

nowart
05-08-2015, 00:30
//edit: różnica w wartości - 5099 za body vs 6000-6300, grip 818 vs 999, przesyłka gratis vs.....

... vs bardzo duże prawdopodobieństwo, że ktoś w nie tak odległej przyszłości jednak zapłaci od tych przesyłek z dalekiego wschodu należny vat i cło, bo chyba nie jesteście aż tak naiwni, że tytułowy sprzedawca - zgodnie z tym co przekazuje - wszelkie te opłaty reguluje? Dlaczego to piszę? Kolega dostał właśnie wezwanie z Urzędu Celnego za zakupy elektroniki sprzed paru lat, co prawda inna branża ale do zapłacenia grube tysiące plus odsetki. Po kontakcie ze znajomym z Izby Celnej okazuje się, że nie ma wybacz i jak każdy urząd w tym kraju szukają gdzie się da a te przesyłki są dokładnie rejestrowane co, skąd, za ile... tak ku przestrodze, gdyż sam chętnie kupiłbym parę szkiełek fuji za pół ceny do swojego nowobudowanego zestawu :(

KrzychK
05-08-2015, 05:00
Doczytaj post do którego nawiązujesz ;) moja przesyłka leciała Amsterdam (adres nadawczy taki miała) -> Warszawa i dla tak przesyłanej paczki nalicz należne podatki, życzę powodzenia.
Ile wyjdzie? Zero zł? Dopłacę.

Oczywiście, są przypadki że kogoś sprzęt został zatrzymany w UC i że musiał uregulować, widać w tamtym przypadku taka potrzeba występowała. Żeby było fajniej, ludzie piszą, że zgłosili się do sprzedawcy i po krótkim czasie otrzymali zwrot opłaconej kwoty w UC.

To nie mój sklep, nie mam w nim udziałów, ot dzielę się informacją. A przy okazji - nie wiem jak teraz, ale kiedyś m.in. i Ty sprzedawałeś sprzęt brany mz DE, zdecydowanie taniej niż ten sam dostępny w PL. I też ówcześnie posiadający sklepy stacjonarne pisali, że to nie z oficjalnego źródła, że to omijane podatki, że....

Kibek
05-08-2015, 09:32
A w kwestii faktury / zakupu na firmę jest jakaś możliwości wrzucenia tego w koszty?

nowart
05-08-2015, 11:39
KrzychK...
1. Bez obaw, doczytałem. Zawsze przesyłki z dalekiego wschodu idą przez jakiś kraj europejski - czy to GB, Skandynawia czy inna Hollandia - do miejsca docelowego. Jeśli sądzisz, że droga podatkowa kończy się tam, gdzie towar został wyładowany w UE przed dotarciem do PL to jesteś w dużym błędzie a zlokalizowanie tego przez Urząd Celny to żaden problem i coraz częściej sięgają daleko wstecz szukając kasy gdzie się da...
2. Nie zrozumiałeś - to nie działa tak, że można spać spokojnie, gdy paczka ominie nasz UC bez naliczenia cła. W każdej chwili mogą to zweryfikować, czy to po wysyłkach, czy to po zakupach z portali aukcyjnych, dalej po przelewach z kont... a potem to Ty się tłumacz. Oczywiście możesz też liczyć na to , że sprzedawca bez mrugnięcia okiem zwróci Ci po paru latach kilka tysięcy złotych za vat, cło i odsetki...
3. A ten akapit to po co? Brak argumentów to zaczynamy tradycyjny atak? Czy my tu rozmawiamy o mnie i o zakupach w UE czy o valuebasket, który wysyła towar spoza UE bez regulowania jakichkolwiek podatków? Ja też dzielę się wiedzą powszechnie dostępną i doświadczeniem kolegi okraszonym komentarzem pracownika Izby Celnej ale jak to wieloletnie doświadczenie podpowiada lepiej się zamknąć, chwycić za paczkę czipsów i bawić kolejnym, puchnącym wszerz i wzdłuż wątkiem jak to zostaliśmy oszukani... kwestia czasu. Każdy może tę wiedzę i informacje zweryfikować kontaktując się z dowolnym radcą podatkowym czy urzędem celnym - nie muszisz mi wierzyć na słowo - niech każdy zrobi z tą wiedzą co uzna za stosowne i na tym te dyrdymały zakończmy. Powodzenia. Bez odbioru.

radiki
05-08-2015, 17:09
Piszą, że wystawiają rachunek. Ktoś może mógłby napisać bliżej, jaki to konkretnie rachunek?

KrzychK
05-08-2015, 17:58
1. Ciesze się, że doczytałeś. Widziałem już różne paczki zarówno z Chin, z HK, USA oraz Antypody - zawsze były przesyłki oryginalnie zapakowane, a nadawcą była ichnia lokalna firma (z wymienionych miejsc), a nie firma z Amsterdamu. Różni nas to, że ja widziałem swoje przesyłki.
2. Zobaczymy - tak odpowiem.
3. Nie wiem dlaczego odebrałeś to jako atak, ja pisałem o faktach - swojego czasu takie zastrzeżenia mieli różni m.in. i do Ciebie. A i tak wielu (w tym i jak) kupowało u Was, TIPów. Tak więc albo nieporozumienie, albo trafiłem w czuły punkt - nie było to moim zamiarem.

@Kibek - nie ma faktury VAT, jest rachunek/paragon. Ów dokument potwierdza, że nabyłeś taki to a taki sprzęt.

radiki
05-08-2015, 18:06
KrzychK, to może jeszcze napiszesz jaki konkretnie to rachunek, wystawiony przez firmę zarejestrowaną w EU, czy inny jakiś?

Kibek
06-08-2015, 09:50
W zasadzie taki rachunek powinien wystarczyć do rozliczeń księgowych

nowart
18-08-2015, 01:23
radiki - raczej nikt Ci nie pokaże swojego rachunku bo doskonale wie, że to świstek bez wartości a dziś nawet ściany mają uszy :)
Kibek - jeśli Ty lub Twój księgowy to samobójca to dlaczego nie :) Wrzuć to w rozliczenia swojej firmy a przy najbliższej kontroli zapłacisz cło, vat plus należne odsetki. Chyba nie masz złudzeń co do opisu sprzedającego:
"Ceny podane na naszej stronie są cenami ostatecznymi, nie ponosisz żadnych dodatkowych kosztów,
opłaty celne oraz związane z podatkiem VAT bierzemy na siebie"
przy czym w każdej aukcji bez ogródek i jakichkolwiek obaw otwarcie oświadczają, iż:
"Nie wystawiamy faktury VAT!"

Drobna, podsumowująca podpowiedź definitywnie kończąca mój udział w tym wątku - nie płacą żadnego cła ani żadnego podatku. I zapewniam, że osoby zostawiające jakiś ślad tych transakcji (np operacje na all) boleśnie się o tym w przyszłości przekonają. Przestroga/Porada księgowo - prawnicza (niepotrzebne skreślić :) ) gratis. Nie ma za co :D

tomfoot
18-08-2015, 08:22
radiki - raczej nikt Ci nie pokaże swojego rachunku bo doskonale wie, że to świstek bez wartości a dziś nawet ściany mają uszy :)
Kibek - jeśli Ty lub Twój księgowy to samobójca to dlaczego nie :) Wrzuć to w rozliczenia swojej firmy a przy najbliższej kontroli zapłacisz cło, vat plus należne odsetki. Chyba nie masz złudzeń co do opisu sprzedającego:
"Ceny podane na naszej stronie są cenami ostatecznymi, nie ponosisz żadnych dodatkowych kosztów,
opłaty celne oraz związane z podatkiem VAT bierzemy na siebie"
przy czym w każdej aukcji bez ogródek i jakichkolwiek obaw otwarcie oświadczają, iż:
"Nie wystawiamy faktury VAT!"

Drobna, podsumowująca podpowiedź definitywnie kończąca mój udział w tym wątku - nie płacą żadnego cła ani żadnego podatku. I zapewniam, że osoby zostawiające jakiś ślad tych transakcji (np operacje na all) boleśnie się o tym w przyszłości przekonają. Przestroga/Porada księgowo - prawnicza (niepotrzebne skreślić :) ) gratis. Nie ma za co :D

Jesteś jedną z ostatnich osób, które powinny sie wypowiadac na temat rzetelnosci podatkowej
...

Merde
18-08-2015, 08:34
Jesteś jedną z ostatnich osób, które powinny sie wypowiadac na temat rzetelnosci podatkowej
...
Widać, że czymś ci Nowart zalazł za skórę.
Zamiast złośliwości proponuję jakieś merytoryczne zarzuty w stosunku do jego wypowiedzi, bo wg mojej wiedzy ma on 100% racji. No, może poza sugerowaniem nieuchronności kontroli...

Nie mniej jednak takie zakupy to zawsze rosyjska ruletka (szansa na wpadkę jest stosunkowo niewielka), ale próba wrzucenia takiego rachunku w koszty firmy to jest już totalny brak instynktu samozachowawczego.
To tak, jakby zakręcić bębenkiem a potem jeszcze ręcznie upewnić się że kula trafiła do komory ;-)

becekpl
18-08-2015, 08:54
to ze kibek kombinuje to nie oznacza ze jakikolwiek księgowy się pod tym podpisze

tomfoot
18-08-2015, 23:58
Widać, że czymś ci Nowart zalazł za skórę.
Zamiast złośliwości proponuję jakieś merytoryczne zarzuty w stosunku do jego wypowiedzi, bo wg mojej wiedzy ma on 100% racji. No, może poza sugerowaniem nieuchronności kontroli...

Skąd ten wniosek o załażeniu za skórę? Nie ma złośliwości w tym, ze twierdzę iz jeżeli ktos latami handlował sprzętem z Niemiec przywożonym z ominięciem podatkow (na papierach tamtejszego sprzedawcy) to nie powinien oceniac kogos innego robiacego rzecz podobna. I tylko tyle. Dla jasnosci - nie oceniam tego co Nowart robił negatywnie, negatywnie wypowiadam sie tylko o mentorowaniu w kwestii legalnosci innego biznesu.

Merde
19-08-2015, 11:04
Skąd ten wniosek o załażeniu za skórę?
Bo mam wrażenie, że nie pierwszy raz widzę twoją wypowiedź w tym stylu skierowaną do Nowarta.

Nie ma złośliwości w tym, ze twierdzę iz jeżeli ktos latami handlował sprzętem z Niemiec przywożonym z ominięciem podatkow (na papierach tamtejszego sprzedawcy) to nie powinien oceniac kogos innego robiacego rzecz podobna. I tylko tyle. Dla jasnosci - nie oceniam tego co Nowart robił negatywnie, negatywnie wypowiadam sie tylko o mentorowaniu w kwestii legalnosci innego biznesu.

Nawet kiedy ma 100% racji?
Z puntu widzenia prawa nie jest to legalny biznes i tyle. Nowart ostrzega przed możliwymi konsekwencjami, za co mu chwała.
Jeżeli ktoś kupuje prywatnie to prawdopodobieństwo kontroli jest bardzo niewielkie, ale jeśli ktoś rozważa zakup do działalności gospodarczej i wrzucenie tego w koszty to słusznie należy takiego delikwenta ostrzec przed możliwymi konsekwencjami.

To nie posty Nowarta należy tu napiętnować, lecz Kibka (#52). Takie posty mogą komuś zaszkodzić!

tomfoot
19-08-2015, 13:26
Bo mam wrażenie, że nie pierwszy raz widzę twoją wypowiedź w tym stylu skierowaną do Nowarta.

To nie posty Nowarta należy tu napiętnować, lecz Kibka (#52). Takie posty mogą komuś zaszkodzić!

Masz chyba błędne wrażenia. Jeszcze raz: nie mam nic przeciwko Nowartowi w zakresie działalności ktorą prowadził (bo nie wiem czy jeszcze to robi). Natomiast negowanie przez niego działalności z omijaniem przepisow prowadzonej przez innych uwazam za walke z konkurencją. Kazdy ma prawo do ponoszenia wlasnego ryzyka obojetnie czy kupuje towar np. przywieziony z foto zacharias bez vat czy ryzykuje z hong kongu. Co do tego czy ktos zaksieguje sobie rachunek z hong kongu to nie napietnowalbym tego - wszak jednostki ulomne umyslowo powinny ponosic konsekwencje swojej kompletnej bezmyslnosci?

axelsky
24-08-2015, 22:05
Witam Forumowiczów! Pytanie Canon 7D Mark II + EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM (5614408754) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-7d-mark-ii-ef-s-18-135mm-f-3-5-5-6-is-stm-i5614408754.html) kusząca propozycja, zaryzykować?
Pozdrawiam
M.

corvus
24-08-2015, 22:56
Pewnie to przegapiłem, ale jak jest z softem w aparatach od valuebasket?
Skoro idą z Hong Kongu, to znaczy, że pochodzą z dystrybucji azjatyckiej, a więc, jak jest u nich z polskim menu?

axelsky
05-09-2015, 02:48
up! ktoś coś?

Bolek02
05-09-2015, 10:22
Niezłą ofertę aukcyjną mają OKAZJA! Canon 6D Body + GWARANCJA (5647175574) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/okazja-canon-6d-body-gwarancja-i5647175574.html).
Ciekawe jak u nich z gwarancją sprawa wygląda.

tombas
06-09-2015, 10:41
Niezłą ofertę aukcyjną mają OKAZJA! Canon 6D Body + GWARANCJA (5647175574) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/okazja-canon-6d-body-gwarancja-i5647175574.html).
Ciekawe jak u nich z gwarancją sprawa wygląda.
no sorry, ale mi to wyglada na przygotowanie do zwijania interesu, zrobimy super cene, zbierzemy kupę zamówien, a potem niech nas szukają...

Nedo
07-09-2015, 00:16
Gdzieś czytałem, że gwarancja jest sklepowa, bo normalnie to dostajesz gwarancje danego regionu (w tym wypadku Azja), więc w Europie na nic się to nie zda. Co do polskiego menu - nie wszystkie modele mają, przeważnie starają się wysłać to z polskim, a jak nie ma to odsyłasz i przysyłają z polskim. Ale to wszystko na podstawie tego co wyczytałem w internecie. Opinie mają dobre i ponoć teraz towar idzie z UK i czas oczekiwania to 4 dni. Kusi mnie 6D i myślę, czy by nie spróbować. Jeżeli w przyszłym roku jeszcze będą istnieć i będą mieli w ofercie to chyba się skuszę.

Bolek02
07-09-2015, 09:12
no sorry, ale mi to wyglada na przygotowanie do zwijania interesu, zrobimy super cene, zbierzemy kupę zamówien, a potem niech nas szukają...

Nie wydaje mi się aby zwinęli interes, mają raczej spore zainteresowanie. Poza tym kupisz przez serwis aukcyjny zapłacisz PayU i masz ochronę Kupujących 100%. Gdzie tu ryzyko ???

horak
07-09-2015, 09:32
Nie wydaje mi się aby zwinęli interes, mają raczej spore zainteresowanie.
To co napisałeś nie daje Ci nic do myślenia ? Uważasz, że jeśli ich celem jest oszukanie jak największej liczby osób to się nie zwiną bo właśnie mają spore zainteresowanie ? Przecież każdemu oszustowi właśnie chodzi o jak największe zainteresowanie, które najczęściej uzyskuje się atrakcyjną ceną bo to najlepszy moment do zwinięcia interesu. Cena super - jak ktoś chce niech kupuje, może się uda, nie twierdzę że nie. Ja i tak nie wierzę w długofalowość tego sprzedawcy.

namoamo
07-09-2015, 10:23

Cztery aparaty kupione, zostały dwie sztuki.. Kupa zamówień.

Bolek02
07-09-2015, 11:05
Panowie , nie popadajcie w paranoje - przecież ten sklep nie istnieje od wczoraj. Ja nikogo na zakupy nie namawiam, każdy musi sam zdecydować czy warto.

--- Kolejny post ---

Cztery aparaty kupione, zostały dwie sztuki.. Kupa zamówień.

Cztery strony towaru na aukcjach to Twoim zdaniem mało ?

becekpl
07-09-2015, 11:10
cena warta ryzyka
jest program ochrony kupujacych na allegro, wiec spokojnie można kupować

sebcio80
07-09-2015, 11:20
ja też jestem bardzo sceptyczny co do tego sprzedawcy, szczególnie, że cena tego 6D jest naprawdę bardzo niska, w samych chinach są droższe...

wszystko okaże się moim zdaniem po świętach, bo jeśli mają się zwijać to właśnie wtedy,

horak
07-09-2015, 13:19
cena warta ryzyka
jest program ochrony kupujacych na allegro, wiec spokojnie można kupować

Spokojnie na allegro to nigdy nie można było kupować.

Z takich okazji jak ta z 6d korzystają głównie osoby nie cierpiące na nadmiar gotówki i nawet jeśli pieniądze odzyskają to mają zablokowane duże dla nich pieniądze na kilka miesięcy. Dolicz do tego stres, nerwy, nieprzespane noce z przemyśleniami czy w ogóle się odzyska kasę, dużo formalności do spełnienia, wizyta na policji i zwrot kasy po 4 miesiącach to rzeczywiście cena warta ryzyka. Sam przez to przechodziłem, kwota nie była mała i chociaż wszystko zakończyło się pozytywnie to nie chciałbym drugi raz tego powtórzyć.

becekpl
07-09-2015, 13:27
horak,zaden stres, jedna wizyta na komendzie, czas oczekiwania u mnie to w sumie 1 miesiąc:lol:

horak
07-09-2015, 17:35
Ja się stresu najadłem. Kwota 3000 pln, 3 wizyty na komendzie, zwrot po 4 miesiącach. Jakby chodziło o kilka stów pewnie byłbym spokojniejszy.
Cena 6d - super okazyjna, allegro niby bezpieczne, a jednak kupujących przy takiej cenie jak na lekarstwo.

Bolek02
07-09-2015, 17:51
Oferta była na 6szt a 4szt już sprzedane. Są jednak ludzie, co się ryzyka nie boją :)
Tak poważnie jak coś jest tańsze, to też bym zalecał ostrożność, ale w granicach rozsądku.
Nie wszyscy sprzedający to złodzieje i oszuści. Trzeba mieć wiarę w ludzi.

horak
07-09-2015, 21:44
Ależ ja wiarę naprawdę w ludzi mam, i po mojej wpadce wcale jej nie straciłem, jestem tylko znacznie ostrożniejszy bo była to dla mnie bardzo dobra lekcja. Nadal uważam, że 4 czy nawet 6 sprzedanych sztuk to wynik bardzo mierny co znaczy, że ludzie się boją. Gdyby w tej cenie wystawił go każdy znany polski sklep foto schodziłyby jak świeże bułeczki.

chester_jds
08-09-2015, 13:24
Niekoniecznie, bo jak kupujesz ze sklepu na działalność, to przy dobrym zarządzaniem podatkowym efektywnie wyjdzie Ci mniej (VAT odpisujesz, wartość netto zmniejsza podatek jako koszt, czy to w całości, czy amortyzując), tymczasem z VB nie masz (o ile się orientuję) faktury, nie masz polskiej gwarancji. To te elementy trzeba rozważyć, a nie tylko prostą kwestię kwoty do zapłaty sprzedawcy.

Bolek02
09-09-2015, 09:47
Niekoniecznie, bo jak kupujesz ze sklepu na działalność, to przy dobrym zarządzaniem podatkowym efektywnie wyjdzie Ci mniej (VAT odpisujesz, wartość netto zmniejsza podatek jako koszt, czy to w całości, czy amortyzując), tymczasem z VB nie masz (o ile się orientuję) faktury, nie masz polskiej gwarancji. To te elementy trzeba rozważyć, a nie tylko prostą kwestię kwoty do zapłaty sprzedawcy.

Dokładnie tak - jest taniej, bo nie dostaniesz f-ry VAT i Canon Polska nie będzie honorował gwarancji, czyli coś za coś :)

elan
14-09-2015, 23:29
Można sobie zadać pytanie - ile warta jest tak naprawdę gwarancja Canon Polska? Ja dokładnie nie wiem, bo zabieram się łagodnie do zmiany systemu z żółtego na czerwony. Czytałem niezbyt pochlebne opinie na temat serwisu Canona pisane przez Adama Trzcionkę (5D III). Sam byłem olany przez serwis Nikona jak parę lat temu miałem D7000. W tym roku zostałem świetnie obsłużony przez zewnętrzny serwis. Jeden z moich D700 został wspaniale wyregulowany i śmiga jak nówka. Za 300 zł ożywiono aparat, który spisałem na straty. Poza tym są serwisy w innych krajach. Na żółtym forum był wątek o 24-70, który upadł, a serwis Nikon Polska wycenił naprawę na ok. 4000 zł. Sprzęt wysłano bodajże do Edynburga i za grosze naprawiono. I tak sobie pokalkulowałem i zamówiłem 2 września przez Allegro w valuebasket 6D. Kosztował 4439. "Polski" 6D kosztował wtedy (o ile pamiętam) ok. 6100, a więc prawie 1700 zł taniej! Gwarancja Canon Polska z pewnością nie jest tego warta, a jeśli się okaże, że ten valuebasket będzie jakiś czas istniał, to i gwarancją nie powinno być problemu (odpukać). Dziś, (14.09.2015) aparat dotarł, wspaniale zapakowany.
W zasadzie nie obchodzi mnie czy sprzedawca zapłacił podatki czy nie. Wyraźnie w aukcji napisane jest: "Pokrywamy wszelkie koszty związane z podatkiem, cłem, Vatem, dostawą!". Piszą - może i pokrywają. Jak kupuję lodówkę w Saturnie to też nie muszę sprawdzać czy należne podatki zostały opłacone. Uważam, że jestem kryty, spokojnie mogę się nawet procesować. Jak kupowałem kiedyś od forumowych handlarzy sprzęt z Niemiec czy Holandii to problemu nigdy nie było.
Wiem, że to nowy profil i rodzi się podejrzenie niezbyt uczciwej reklamy sklepu, ale na forum nikoniarzy jestem od 8 lat i parę tysięcy postów już napisałem. Mój login: elanek.

Bolek02
16-09-2015, 20:16
Ależ ja wiarę naprawdę w ludzi mam, i po mojej wpadce wcale jej nie straciłem, jestem tylko znacznie ostrożniejszy bo była to dla mnie bardzo dobra lekcja. Nadal uważam, że 4 czy nawet 6 sprzedanych sztuk to wynik bardzo mierny co znaczy, że ludzie się boją. Gdyby w tej cenie wystawił go każdy znany polski sklep foto schodziłyby jak świeże bułeczki.

Czy to wynik mierny to już chyba nie nam oceniać. Gdyby każdy znany sklep sprzedawał tak tanio, to Canon by się ucieszył, ale jak jest to przecież wiemy :(
Obrazują to te wszystkie cashbacki, przeceny, wyprzedaże ........i prezenty. Zamiast dać dobrą cenę winduje się ją a potem dorzuca coś za darmo i klient chwyta przynętę.
IMHO normalne to nie jest. Za to jak ktoś daje przyzwoitą cenę to musi być podejrzany - taka nasza rzeczywistość. Sorry za EOT.

RHF
17-09-2015, 22:08
Nie wiem jak działa ten sklep w PL, ale w UK jakieś dwa tygodnie temu zakupiłem sobie 10-18 STM Canona. Przesyłka przyszła po 5 dniach roboczych, co było zaznaczone na stronie, karton zaplombowany i bez jednego odcisku palca na nowym szkiełku. Gwarancja sklepowa 36miesięcy (była możliwość wykupienia dodatkowej do 5 lat). Cena przystępna, w granicach najniższych na ebay (z białym pudełkiem).

eleroo
24-09-2015, 05:48
Z ciekawości zajrzałam na tę stronkę :) 7D mark II raptem 250$ tańsze niż w BH. No ja nie wiem, czy dla takiej sumy warto ryzykować. Inne lustra też w takich różnicach. Tylko 5Ds tysiaka tańsze, ale nie wierzę, że ktokolwiek komu potrzebny jest ten aparat w ogóle pomyśli choć przez chwilę o tym sklepie... Ceny drobniejszych rzeczy często są w takie same lub nawet wyższe. A Filmy do instaxa po 16 dolców za paczke to rozbój w biały dzień przecież. Dziwne to wszystko :)

elan
24-09-2015, 09:05
Z ciekawości zajrzałam na tę stronkę :) 7D mark II raptem 250$ tańsze niż w BH. No ja nie wiem, czy dla takiej sumy warto ryzykować. Inne lustra też w takich różnicach. Tylko 5Ds tysiaka tańsze, ale nie wierzę, że ktokolwiek komu potrzebny jest ten aparat w ogóle pomyśli choć przez chwilę o tym sklepie... Ceny drobniejszych rzeczy często są w takie same lub nawet wyższe. A Filmy do instaxa po 16 dolców za paczke to rozbój w biały dzień przecież. Dziwne to wszystko :)

Bo taniej to na allegro wystawiają.

corvus
02-10-2015, 21:38
Zaryzykowałem zakup 70d. Pieniądze otrzymali 21.09, niestety sprzęt nadal nie wysłany.
Cóż, liczyłem się z opóźnieniami, mam nadzieję, że wkrótce się wywiążą z umowy.

chester_jds
02-10-2015, 22:25
A masz jakiś status report? Póki nie poprosiłem o takowy była głucha cisza, a jak po tygodniu się upomniałem - od razu okażało się, że obiektyw już w Holandii i zmierza do kraju.

corvus
03-10-2015, 13:43
"Order in Queue
We are experiencing a slight backlog at this time but anticipate dispatch in the coming days. Thank you for your patience."

cobalt
14-10-2015, 07:59
Valuebasket może i jest tani, ale ...
Ostatnio cena canona 6D skoczyła na ich aukcjach Allegro z 4 439do 4 999zł. I już robi się tak sobie.
Dla porównania w Euro RTV AGD możemy kupić za 5 998zł, które rozłożą nam na 20 rat 0%. A do końca października otrzymamy Jeszce od Canona zwrot 600zł w ramach programu "stare na nowe". Musimy tylko oddać jakiegoś trupka z matrycą cyfrową. jak ktoś chce, to mogę takowego użyczyć za 20zł.
Różnica w cenie tylko 400zł i nie musimy od ręki jak w Valuebasket wykładać całej kasy, tylko spokojnie sobie spłacamy przez 20 miesięcy. Jak ktoś ma jakiś symboliczny dochód z foto, to całkiem dobra opcja. No i nie czekamy 3÷4 tygodnie na aparat tylko 3÷4 dni maksymalnie.

corvus
14-10-2015, 10:27
Po trzech tygodniach skończyła mi się cierpliwość, nowe aps-c kupiłem na allegro, niezrealizowane zamówienie z valuebasket anulowałem. Zastanawiałem się nad przeksięgowaniem wpłaty i dopłatą na rzecz zakupu 6d, ale nie zgodzili się sprzedać mi po cenie z dnia wpłaty (teraz, jak zauważył cobalt, poszła ona o ponad 500pln do góry, czyli nie jest już taka atrakcyjna).
Pieniądze zobowiązali się zwrócić w ciągu kilku dni. Czyli wyszło na to, że udzieliłem nieoprocentowanego, miesięcznego kredytu na kwotę 3305pln ;)

jacekb
14-10-2015, 11:43
Kupiłem lampę 600ex-rt 3 dni temu. Jest już w systemie DPD ale nie ma jej jeszcze w Europie. Napiszę jak coś się zmieni.

cobalt
14-10-2015, 14:29
Zaryzykowałem zakup 70d. Pieniądze otrzymali 21.09, niestety sprzęt nadal nie wysłany.
Cóż, liczyłem się z opóźnieniami, mam nadzieję, że wkrótce się wywiążą z umowy.
A może cena była dla nich na tyle niekorzystna, że zrezygnowali z wysyłki?
Znajomy kolegi z pracy czeka chyba już 3-ci tydzień, ale aparat został wysłany i jest gdzieś w Europie.

jotes25
14-10-2015, 14:38
Valuebasket ma taki sposób działania i trzeba się liczyć z czekaniem.
Jeśli ktoś jest zawiedziony podwyżką ceny na 6d, to niech zaczeka. W tej chwili cena 6d w sklepach w HK to ok. 4200 złotych, więc bardzo prawdopodobne, że poprzednia cena w miarę szybko wróci.

sebcio80
14-10-2015, 15:25
ich sposob jest prosty, zbieraja zamowienia na dany model i kupują hurtem, stąd też jedni mają szybciej, a inni czekają bardzo dlugo,

tak czy siak ja w tym okresie - tj, przed świętami kiedy zamówień jest najwięcej i kiedy krętacze najczęściej zwijają interes, bym nie kupował

corvus
14-10-2015, 20:12
Wierzę, że pieniądze wrócą :)
Kontakt z BOK jest niezły, odbierają telefony, odpisują na maile.
Po trzech tygodniach aparat nadal nie był wysłany, stąd anulowałem.
Kiepsko wyszło, ale raczej nie przekreślam możliwości przyszłych zakupów u nich - oczywiście tylko jesli termin realizacji nie robi nam żadnej różnicy

jacekb
15-10-2015, 17:52
Jest czwartek i lampa dotarła do Amsterdamu

polar3016
17-10-2015, 18:27
Ja korzystałem z ich usług i mam zamiar poczynić poważniejsze zakupy. Temat trochę nieopłacalny dla vatowców bo oni wydają rachunek a nie fakturę. Cena jednakże przy zakupie np. 3 szkieł + puszki to oszczędność jednej drogiej L-ki.

cobalt
18-10-2015, 04:27
Kolega znajomego odebrał aparat po 3 tygodniach. Taki czas oczekiwania to chyba u nich norma.

chester_jds
18-10-2015, 06:33
Też trwało to 3 tygodnie w moim przypadku, ale nie będąc przedsiębiorcą, oszczędność 1/3 ceny obiektywu (1000 zł taniej, niż w polskich sklepach) była tego warta.

corvus
18-10-2015, 23:30
3 tygodnie - nie tak źle.
U mnie po trzech tygodniach towar nadal nie był wysłany, a po kontakcie ze sklepem okazało się, że jeszcze w ogóle go nie mają na stanie.

cobalt
23-10-2015, 11:33
No to muszę się do czegoś przyznać.
13.10.2015 kupiłem 6D za 4 439zł i dzisiaj czyli 23.10 odebrałem aparat od kuriera DPD.
Bateria ma 1% i nic nie udało mi się sprawdzić. Ustawiłem tylko datę, język i poszła do ładowania. Wygląda na to, że wszystko jest OK.

becekpl
23-10-2015, 11:35
kto kupuje 13????
mysle ze wszystko bedzie ok:D

cobalt
23-10-2015, 11:55
kto kupuje 13????
mysle ze wszystko bedzie ok:D
13-stego pewnie kupują posiadacze czarnych kotów :).
Nie mogłem czekać do 14.10, bo i tak załapałem się na ostatnią sztukę przez Allegro. Następnego dnia cena skoczyła już do 4 899zł i tak jest do dzisiaj.
Nie wiem na czym to polega, ale 13.10. w sklepie Value Basket był droższy o jakieś 300zł niż na ich aukcji na Allegro.

5pirit
23-10-2015, 13:02
Sprawdź przebieg :twisted:

becekpl
23-10-2015, 13:38
i zobacz czy w środku nie ma pająka
jak by co to ktoś z forum ma w środku pajęczynę bez lokatora

chester_jds
23-10-2015, 14:04
W sklepie mają wszystko drożej, niż na Alledrogo, też nie wiem, skąd takie coś...

cobalt
23-10-2015, 17:31
Przebieg zerowy.

jacekb
27-10-2015, 12:59
Lampa nowa, oryginalna dotarła przez DPD w tydzień. Zapakowana profesjonalnie. Świetny zakup. Też się na początku obawiałem, ale jest ok.

fotocoto
27-10-2015, 13:38
valuebasket.pl - to sklep który wprowadza na rynek towar z pominięciem VAT, nie działają legalnie, aż dziw, że jeszcze ich nie zablokowali. Robiłem tam zakupy jakiegoś drobiazgu. Zepsuł się, odesłałem na reklamacją, od tego czasu ani kasy, ani towaru ani kontaktu. Słabo. Na kilku forach czytałem, że to nie jest legalne co robią. Kupiłem "na próbę". Droższego nic tam nie kupię.

cobalt
28-10-2015, 08:46
valuebasket.pl - to sklep który wprowadza na rynek towar z pominięciem VAT, nie działają legalnie, aż dziw, że jeszcze ich nie zablokowali. Robiłem tam zakupy jakiegoś drobiazgu. Zepsuł się, odesłałem na reklamacją, od tego czasu ani kasy, ani towaru ani kontaktu. Słabo. Na kilku forach czytałem, że to nie jest legalne co robią. Kupiłem "na próbę". Droższego nic tam nie kupię.
No właśnie jak to jest z tym VAT. Sklep nie ma siedziby w PL tylko HK. Płaci taki podatek jaki tam obowiązuje. Jedno jest pewne omijają cło, bo przesyłki są deklarowane do 100$.

Phanatic
28-10-2015, 09:57
Któregoś pięknego dnia urząd celny dobierze się do listy klientów sklepu valuebasket i wystawi im fakturki za niezapłacony podatek celny plus odsetki karne - jak zwykle poszkodowani wielce Polacy podniosą larum o wielkim oszustwie i niesprawiedliwym Świecie tylko gdzie mieli swoje rozumki w momencie robienia zakupów? Będzie jak z Ambergold - wizja wielkich oszczędności przesłoniła oczy i trzeźwe myślenie. A wystarczy dokładnie wczytać się w regulamin sklepu i tam między wierszami jest wszystko napisane, tylko oczywiście jest tak fajnie schowane w ścianie tekstu że mało kto tam dotarł... ;)

tomek s
28-10-2015, 10:25
Tak, a na jakiej podstawie? Przesyłki idą z Amsterdamu (prawdopodobnie tam są rozliczane)i my jako klienci nie jesteśmy importerami, tylko dostajemy przesyłkę z UE które nie jest opodatkowana. To jak to załatwia i w jaki sposób wprowadza towar na teren UE Valuebasket to inna sprawa, jeśli już się dobiorą to właśnie do sklepu.
Pozdr.

Merde
28-10-2015, 11:15
To jak to załatwia i w jaki sposób wprowadza towar na teren UE Valuebasket to inna sprawa, jeśli już się dobiorą to właśnie do sklepu.

Tomku, trochę już lat na karku masz, a piszesz jakbyś się wczoraj urodził.

Urząd skarbowy zawsze ściga tego, z którego najłatwiej kasę ściągnąć.

Jeśli (bo nie jest to przecież takie pewne) kiedyś do takiej sytuacji dojdzie, to możesz być pewien że firmie mającej siedzibę w HK będą mogli skoczyć na paragon, więc o zapłatę VAT-u z odsetkami upomną się (np. na postawie listy zakończonych aukcji allegro) do nabywców.

Cło przy VAT to będzie mały pikuś.

cobalt
28-10-2015, 11:43
Za towar odpowiada sprzedawca.
Pytałem o Value Basket kolegę w USA. Nie kupuje, bo u siebie na rynku ma taniej. Może dlatego, że podatek jest jednocyfrowy, a nie 23%.
Polacy lubią się martwic na zapas i płacić wysokie podatki. Dlatego litr paliwa kosztuje drożej niż w Ameryce.

tomek s
28-10-2015, 11:45
Nie wiem, odpukać do tej pory nie miałem z US żadnych przejść ;)
A skąd masz pewność, że valuebasket nie zapłacił w UE?
Pozdr.

Cichy
28-10-2015, 11:51

Byś się zdziwił. Jeśli podatek nie został odprowadzony a urząd dowiedzie, że kupujący był poinformowany o warunkach transakcji (regulamin) to może dochodzić właśnie od konsumenta swojej kasy.

Merde
28-10-2015, 11:58
Pytałem o Value Basket kolegę w USA. Nie kupuje, bo u siebie na rynku ma taniej. Może dlatego, że podatek jest jednocyfrowy, a nie 23%.
Polacy lubią się martwic na zapas i płacić wysokie podatki. Dlatego litr paliwa kosztuje drożej niż w Ameryce.
Szkoda mi to nawet komentować. Szczególnie ostatnie zdanie.

Merde
28-10-2015, 12:30
Nie wiem, odpukać do tej pory nie miałem z US żadnych przejść ;)
A skąd masz pewność, że valuebasket nie zapłacił w UE?

Z relacji innych klientów tego sklepu, którzy pisali że valuebasket zapewnia że w przypadku wystąpienia problemów celnych oni będą za to płacić. Tuż po zakupie pewnie to zrobią, ale co w przypadku, kiedy urząd celny albo skarbówka odezwie się do ciebie po dwóch czy trzech latach? Z doświadczenia wiem, że urzędy celowo przeciągają sprawe, bo odsetki ustawowe to świetny interes. Albo zaczną sprawdzać kiedy okaże się że jakoś trzeba załatać dziurę budżetową i przyszedł prikaz z góry.

Poza tym taka obietnica to tak, jakbyś wsiadając do taksówki powiedział kierowcy żeby zasuwał stówką przez miasto, bo ty mandat płacisz. Może i zapłacisz, ale punty karne czy nawet utrata prawa jazdy grozi kierowcy - nie tobie.

Dobrze jest mieć świadomość ryzyka.

johan
28-10-2015, 13:13
Ja dziś dostałem info, że wysyłka przedmiotu się opóźnia ponieważ transport przechodzi szczegółową kontrolę celną w Amsterdamie.
Albo dostanę obiektyw oclony, albo firma się zwinie jak im dołożą podatków....

salas
28-10-2015, 13:29
no sporo osób obstawiało, że się zwiną w okresie świąt z ładną sumką :mrgreen: już niewiele czasu zostało

cobalt
28-10-2015, 14:15
Szkoda mi to nawet komentować. Szczególnie ostatnie zdanie.
Żal mi ciebie kolego, ale widzę, że nie wiesz nawet na jakim świecie żyjesz. Przypomnij sobie sprawę Pana Kluski. facet wygrał sprawę po kilku latach, bo urzędas niestety nie maił racji.

--- Kolejny post ---

Ja dziś dostałem info, że wysyłka przedmiotu się opóźnia ponieważ transport przechodzi szczegółową kontrolę celną w Amsterdamie.
Dostawa pewnie opóźni się, ale dodatkowe koszty (jeżeli je poniesiesz) Value Basket Ci zrefunduje. Śpij spokojnie.

--- Kolejny post ---

Byś się zdziwił. Jeśli podatek nie został odprowadzony a urząd dowiedzie, że kupujący był poinformowany o warunkach transakcji (regulamin) to może dochodzić właśnie od konsumenta swojej kasy.
Za wprowadzenie towaru na rynek UE odpowiada Value Basket i to oni dostają ewentualny domiar. Dlatego wysyłka zawsze jest z Holandii, a nie Azji.

Merde
28-10-2015, 14:40
Żal mi ciebie kolego, ale widzę, że nie wiesz nawet na jakim świecie żyjesz. Przypomnij sobie sprawę Pana Kluski. facet wygrał sprawę po kilku latach, bo urzędas niestety nie maił racji.
Kolego cobalt, sprawa Kluski ma się do valuebasket jak pięść do nosa. Obyś nigdy nie prowadził działalności gospodarczej, bo polegniesz przed upływem roku z taką wiedzą i podejściem.

Dostawa pewnie opóźni się, ale dodatkowe koszty (jeżeli je poniesiesz) Value Basket Ci zrefunduje. Śpij spokojnie.
A jakby valuebasket zwinęło się z EU, to cobalt zwróci ;-)

Za wprowadzenie towaru na rynek UE odpowiada Value Basket i to oni dostają ewentualny domiar. Dlatego wysyłka zawsze jest z Holandii, a nie Azji.
Valuebasket ma duże obroty i pewnie mają wkalkulowane w koszty że "co któraś" przesyłka pójdzie na cło i będą musieli na tej transakcji stracić.
Ale urzędnicy głupi nie są (wbrew pozorom) i prędzej czy później ktoś się im zacznie bacznie przyglądać i sprawdzać każdą przesyłkę trafiającą do Unii.

Na wieczne dopłacanie do interesu żadna firma (poza państwowymi) nie jest przygotowana, więc jak myślisz - co zrobią w takim przypadku?

ThomasVoland
28-10-2015, 20:00
Akurat cłą na aparaty nie ma. Zostaje kwestia VATu.

Bolek02
29-10-2015, 09:58
Szukałem na Ceneo i znalazłem ofertę ValueBasket regionalnie z tel w Warszawie :)
http://www.valuebasket.pl/pl_PL/mainproduct/view/17614-AA-NA?AF=SKAPL&utm_source=skapiec.pl&utm_medium=referral

Cichy
29-10-2015, 10:39
Szukałem na Ceneo i znalazłem ofertę ValueBasket regionalnie z tel w Warszawie :)
http://www.valuebasket.pl/pl_PL/mainproduct/view/17614-AA-NA?AF=SKAPL&utm_source=skapiec.pl&utm_medium=referral

No ale co w związku z tym ?

jarek_fan
25-11-2015, 00:01

Kupiłem 20 dni temu aparat 6d (to mój drugi zakup w tym sklepie). Po 20 dniach napisałem do nich wiadomość z pytaniem dlaczego jeszcze nie dostałem sprzętu, nawet numeru paczki DPD jeszcze nie ma na stronie do śledzenia przesyłki. Dostałem odpowiedź, że paczki przechodzą kontrolę celną w Amsterdamie i że dziękują za wyrozumiałość. Od momentu kupna aparatu nie otrzymałem żadnej informacji o tym, że jest jakieś opóźnienie - kompletna cisza. KPINA jakaś. Napisałem 3 maile dopiero za 4 otrzymałem krótką odpowiedź. Infolinia też nie odpowiada.

Czy otrzymałeś w końcu sprzęt po tej kontroli? Ile to trwało? Nie wiem czy czekać czy żądać zwrotu pieniędzy, jeśli miałbym poczekać jeszcze kilka dni to poczekam, ale jak dłużej to nie ma co czekać. Ponad 1000zł taniej niż w PL ale chyba nie warto tyle czekać, denerwować się i martwić.

Ile taka kontrola celna trwa? Rozumiem, że jak paczki przechodzą kontrolę to mój aparat jest już w Europie...

Cichy
25-11-2015, 00:14
Oho, chyba się zaczęło. Nic, tylko czekać na zbiorowy lament.

becekpl
25-11-2015, 00:22

podatki ciążą na towarze zatem kolego możesz się kiedyś niemiło zdziwić
zdziwić tym bardziej ze można dodatkowo dostać zarzut paserstwa

MC_
25-11-2015, 08:57
W sensie, że ten sprzęt może być kradziony lub przywłaszczony?

becekpl
25-11-2015, 10:06
W sensie, że ten sprzęt może być kradziony lub przywłaszczony?

W sensie paserstwa celnego

MC_
25-11-2015, 13:39
Teraz jasne.

salas
25-11-2015, 13:47
ja ciągle obstawiałem, że zwiną się w okresie świątecznym lub tuż po nim :(

PiKa
25-11-2015, 14:06
A od kiedy działają (ogólnie, nie tylko w Polsce)?

MaciekR42
25-11-2015, 14:10
Znalazłem ich na Alledrogo,zastanawiam się nad Tamronem 150-600,mają sporo taniej niż w innych sklepach i w sumie 1500 pozytywów,a teraz to mi namieszaliscie:)

jarek_fan
25-11-2015, 22:51
Kupiłem 20 dni temu aparat 6d (to mój drugi zakup w tym sklepie). Po 20 dniach napisałem do nich wiadomość z pytaniem dlaczego jeszcze nie dostałem sprzętu, nawet numeru paczki DPD jeszcze nie ma na stronie do śledzenia przesyłki. Dostałem odpowiedź, że paczki przechodzą kontrolę celną w Amsterdamie i że dziękują za wyrozumiałość. Od momentu kupna aparatu nie otrzymałem żadnej informacji o tym, że jest jakieś opóźnienie - kompletna cisza. KPINA jakaś. Napisałem 3 maile dopiero za 4 otrzymałem krótką odpowiedź. Infolinia też nie odpowiada.

Czy otrzymałeś w końcu sprzęt po tej kontroli? Ile to trwało? Nie wiem czy czekać czy żądać zwrotu pieniędzy, jeśli miałbym poczekać jeszcze kilka dni to poczekam, ale jak dłużej to nie ma co czekać. Ponad 1000zł taniej niż w PL ale chyba nie warto tyle czekać, denerwować się i martwić.

Ile taka kontrola celna trwa? Rozumiem, że jak paczki przechodzą kontrolę to mój aparat jest już w Europie...

Dostałem odpowiedź, że kontrola może potrwać kilka dni i jeśli nie chcę jednak czekać mogą mi zwrócic pieniądze. Poczekam te kila dni skoro już tyle czekam... ale ostatni raz coś tam kupiłem skuszony ceną.

chester_jds
25-11-2015, 22:55
Jezu, ale jęki. Macie taniej to jeszcze chcecie szybciej. Byle teraz, zaraz. Cierpliwość w cenie.

zoomi
25-11-2015, 23:24
zakup na alle od takiego sprzedawcy to jedyna opcja wg mnie - z racji ochrony przez POK
ochrona działa z tego co pamiętam do 10kzł, większych zakupów bym nie zrobił osobiście...

jarek_fan
25-11-2015, 23:36
Jezu, ale jęki. Macie taniej to jeszcze chcecie szybciej. Byle teraz, zaraz. Cierpliwość w cenie.

Co z tego, że taniej skoro przed zakupem piszą mi, że przesyłka będzie za 2tyg u mnie a po 3tyg czekania nie mam nawet numeru paczki do śledzenia, nie odpisują na kilka maili, nie można się dodzwonić. Wpłacone 5tys na jakieś konto w HonkKongu i zero reakcji z ich strony - po to jest chyba forum i ten temat (valuebasket.pl) aby wydawać opinie na temat zakupów w tym sklepie i wyrażania swoich doświadczeń z nimi. Wyraziłem swoje doświadczenia aby inni wiedzieli jak jest lub jak może być. Zadałem pytanie na które mi nikt nie odpowiedzial, więc kiedy sam otrzymałem odpowiedź to się tą wiadomością podzieliłem - pewnie nie tylko ja w tym miesiącu robiłem tam zakupy i czekam na paczkę beż żadnej wiedzy gdzie jest i czy do mnie przyjdzie. Nie lament tylko informacja dla innych i opis własnego doświadczenia.

chester_jds
25-11-2015, 23:45
Jest już sezon przedświąteczny i dostawa czegokolwiek skądkolwiek dokądkolwiek trwa dłużej.

becekpl
26-11-2015, 09:06
Co z tego, że taniej skoro przed zakupem piszą mi, że przesyłka będzie za 2tyg u mnie a po 3tyg czekania nie mam nawet numeru paczki do śledzenia, nie odpisują na kilka maili, nie można się dodzwonić. Wpłacone 5tys na jakieś konto w HonkKongu i zero reakcji z ich strony - po to jest chyba forum i ten temat (valuebasket.pl) aby wydawać opinie na temat zakupów w tym sklepie i wyrażania swoich doświadczeń z nimi. Wyraziłem swoje doświadczenia aby inni wiedzieli jak jest lub jak może być. Zadałem pytanie na które mi nikt nie odpowiedzial, więc kiedy sam otrzymałem odpowiedź to się tą wiadomością podzieliłem - pewnie nie tylko ja w tym miesiącu robiłem tam zakupy i czekam na paczkę beż żadnej wiedzy gdzie jest i czy do mnie przyjdzie. Nie lament tylko informacja dla innych i opis własnego doświadczenia.
zamiast lamentowac bylo PRZED zakupem poczytac o nich w necie
nawetw tym temacie wiele miesiecy temu

dzialaj na calym swiecie,opinie raczej maja kiepska ,glownie sie ludzie skarza na czas przesylki,nie rzadko trwa pare miesiecy
a forum nie sluzy do wylewania twoich zalow
dorosnij

pan.kolega
26-11-2015, 09:43
zamiast lamentowac bylo PRZED zakupem poczytac o nich w necie
nawetw tym temacie wiele miesiecy temu

a forum nie sluzy do wylewania twoich zalow
dorosnij

Ale co wyguglałeś jeśli nie czyjeś żale. :? Ktoś musi się wyżalić, żeby wyguglać mógł ktoś.:roll:

becekpl
26-11-2015, 10:08
nie sposób nie zgodzić się z argumentacją kolegi pana. kolegi;)

johan
26-11-2015, 10:12

Zwrócili mi kasę.
Łącznie od zakupu do zwrotu kasy ponad 1,5 miesiąca.
Nie miałem zdrowia dłużej czekać....:)

pajlot
26-11-2015, 13:26
w USA już się canon zdenerwował na podobnych sprzedawców : Canon walczy z nielegalnym napływem sprzętu tego producenta | Fotoblogia.pl (http://fotoblogia.pl/7987,canon-usa-walczy-z-nielegalnym-naplywem-sprzetu-tego-producenta)

zdebik
26-11-2015, 13:28
Zwrócili mi kasę.
Masakra jakas, oddac komus 5K na 1.5 miesiaca. 1000 takich akcji i ladny % maja w banku.

horak
26-11-2015, 14:57
Czasy dobrego procentu w banku już dawno się skończyły.

Merde
26-11-2015, 15:28
Masakra jakas, oddac komus 5K na 1.5 miesiaca. 1000 takich akcji i ladny % maja w banku.
Tylko przy (naiwnym) założeniu, że nie mają żadnych kosztów obsługi płatności.

zdebik
26-11-2015, 19:35
Tylko przy (naiwnym) założeniu, że nie mają żadnych kosztów obsługi płatności.
Przeciez banki od zawsze pracuja za free.

Spotkalem sie z ta metoda 10 lat temu, pracownicy co miesiac czekali na pieniadze po 2-3tyg.

Merde
26-11-2015, 22:33
Przeciez banki od zawsze pracuja za free.
Rozwiniesz o co ci chodzi?

Spotkalem sie z ta metoda 10 lat temu, pracownicy co miesiac czekali na pieniadze po 2-3tyg.
I jesteś pewien, że opóźnienia w wypłacaniu pensji były spowodowane chęcią "zarobku" na odsetkach bankowych?
Konta firmowe z reguły są oprocentowane na okrągłe 0%. Twoja teoria kupy się nie trzyma.

zdebik
26-11-2015, 22:48
Rozwiniesz o co ci chodzi?

I jesteś pewien, że opóźnienia w wypłacaniu pensji były spowodowane chęcią "zarobku" na odsetkach bankowych?
Konta firmowe z reguły są oprocentowane na okrągłe 0%. Twoja teoria kupy się nie trzyma.

prowizje sa zawsze pobierane i nawet z tym mozna zarobic.

prywaciarz trzyma kase gdzie mu pasuje, ale jak chcesz, to mozesz tez wierzyc, ze wszyscy pracuja na "bialo".

pan.kolega
27-11-2015, 02:15
W tej chwili trwa Eldorado dla bankierów - oprocentowanie wkładów bankowych wynosi zero a oprocentowanie kart kredytowych, i wszelkie opłaty, kary czy haracze bankowe są bardzo wysokie.
Wetują sobie w ten sposób z nadwyżką straty jeszcze z wielkiego krachu dzięki dobrej współpracy z politykami.
Takie valuebaskety zarabiają zapewne ten sposób, że gromadzą zamówienia a potem hurtem kupują i wysyłają sprzęt.

elan
27-11-2015, 12:34
Zwrócili mi kasę.

Czyli jednak nie całkiem oszukali. To praktyka stosowana często na allegro. Ktoś wrzuca aukcję i jak w miarę się zbiorą kupujący to organizuje towar. Trudno mieć pretensje czy wyśmiewać ludzi, że wpadli w taką sytuację. Ja na swojego 6D z valuebasket czekałem mniej niż dwa tygodnie. No i 1700 zł taniej niż w Polsce. Warto było.

Merde
27-11-2015, 14:49
prowizje sa zawsze pobierane i nawet z tym mozna zarobic.
Zakładając, że konto jest w banku w Polsce:
Odsetki na przyzwoitej lokacie to 3% w skali roku, minus "belka".
Obsługa płatności przez PayPal czy inne PayU to ze 3% kwoty.
Prowizja od sprzedaży na Allegro - no, ile to tam teraz jest, bo nie korzystam?
Przelew zwrotny to w moim przypadku 2 zł (z konta firmowego).

Z odsetek przy dobrych wiatrach za 1,5 miesiąca wyciągniesz 15 zł (przy wspomnianej wcześniej kwocie 5000 zł).
Jesteś pewien, że wystarczy ci na koszty?

A przy płatności na konto za granicą koszty są jeszcze większe.

Jak ty sobie ten "zarobek na odsetkach" policzyłeś?

zdebik
27-11-2015, 15:52
Jak ty sobie ten "zarobek na odsetkach" policzyłeś?

Nie liczylem! To moja kolejna teoria spisku.

Merde
27-11-2015, 16:16
Nie liczylem! To moja kolejna teoria spisku.
Tak też sądziłem.

zdebik
27-11-2015, 16:21
Tak też sądziłem.
Co nie zmienia faktu, spotkania przeze mnie podobnych praktyk w Polsce.

Merde
27-11-2015, 16:31
Co nie zmienia faktu, spotkania przeze mnie podobnych praktyk w Polsce.
Ale ja przecież nie neguję tego zjawiska.
Nie zgadzam się tylko z twoim wytłumaczeniem, tj. że celem jest chęć zarobku na lokatach. To nie ma większego sensu ekonomicznego.
Lepiej już za te pieniądze kupić towar, by sprzedać go z zyskiem innemu klientowi. Ew. spłacić własne przeterminowane zobowiązania (bo np. mamy zablokowaną możliwość zakupu u dostawcy).

zdebik
27-11-2015, 18:29
Ale ja przecież nie neguję tego zjawiska.
Nie zgadzam się tylko z twoim wytłumaczeniem, tj. że celem jest chęć zarobku na lokatach.

Chlopakowi trzymali kase 6 tygodni (przy okazji mogli zarobic na lokacie) niby co robili, czekali az dolar spadnie?

Od czasu przyjazdu do UK na kase czekalem tylko raz, jeden dzien. Szef palil sie zewstydu, gdy prosil mnie o poczekanie ten jeden dzien. W Polsce... ech slow szkoda...

ThomasVoland
28-11-2015, 05:26
Chlopakowi trzymali kase 6 tygodni (przy okazji mogli zarobic na lokacie) niby co robili, czekali az dolar spadnie?

Czekali na więcej klientów, żeby zrobić jak największe zamówienie hurtowe.

robertskc7
28-11-2015, 10:29
Pamiętacie typa co handlował tanimi 5d mkII? Też ludzie polecali, że wszystko ok, tylko trzeba długo czekać.

marfot
28-11-2015, 10:57
Biznes polegający na omijaniu VAT może paść w każdej chwili. Warto na ten moment mieć trochę kasy od klientów w pogotowiu.
A sam sklep wcale nie musi być od początku nastawiony na wielki przekręt klientów. Mogą oni dopiero oberwać jak jakaś kontrola się uprze.

elan
28-11-2015, 13:23
Biznes polegający na omijaniu VAT może paść w każdej chwili. Warto na ten moment mieć trochę kasy od klientów w pogotowiu.
A sam sklep wcale nie musi być od początku nastawiony na wielki przekręt klientów. Mogą oni dopiero oberwać jak jakaś kontrola się uprze.
"Firma" to może być wynajęty pokój z jedną dziewczyną od odbierania telefonów. Reszta w Holandii, bo ktoś musi paczkę nadać. Konto w Polsce istnieje tylko do przelewów, a codziennie cała kasa, która wpłynęła jest przesyłana dalej. Profil na Allegro czy konto można obsługiwać zza granicy.

johan
14-12-2015, 12:35
Zwrócili mi kasę.

Niezłe jaja. Po ponad dwóch miesiącach (mimo zwrotu kasy) dostałem obiektyw:)
Oczywiście na drugi dzień przyszedł mail żebym zapłacił lub przyślą kuriera po odbiór.....
Zostawiłem, bo cena w między czasie wzrosła.

becekpl
14-12-2015, 12:48
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.solidnafirma.pl/img/nsf/logo_solidnafirma/logosolidnafirma2015_kandydat.jpg)

horak
14-12-2015, 13:23
Napisz do nich że czekasz na wypłatę i zapłacisz za 2 miesiące.

elan
16-12-2015, 13:56
Napisz do nich że czekasz na wypłatę i zapłacisz za 2 miesiące.

Ano :), dobry pomysł. Że święta za pasem, że wczasy zimowe, że Sylwester opłacony.

destro_thai
21-01-2016, 21:36
Zastanawiam się nad zakupem body 6d w tym sklepie, powiedzcie mi jak wygląda sprawa gwarancji?

GalaktycznyMuczaczo
21-01-2016, 22:34
Zastanawiam się nad zakupem body 6d w tym sklepie, powiedzcie mi jak wygląda sprawa gwarancji?

https://www.valuebasket.pl/pl_PL/display/view/warranty

faraon20
11-02-2016, 16:24
destro_thai, kupiłeś w końcu to 6D w valuebasket?
Bo cashback się skończył w Canonie i już tak bardzo się nie opłaca kupić w polskim sklepie.
Sam się zastanawiam nad zakupem bo jakby nie było 4900 to cena bardzo zbliżona do używek.

Kupował ktoś w valuebasket niedawno?

LukasS
11-02-2016, 18:09

18.01 zapłaciłem za telefon, do dzisiaj cisza - mam Order Delay od półtora tygodnia. Ze względu na opinie płaciłem Paypalem - mogę do 180 dni odzyskać pieniądze bez większego problemu.

tomfoot
12-02-2016, 01:40
destro_thai, kupiłeś w końcu to 6D w valuebasket?
Bo cashback się skończył w Canonie i już tak bardzo się nie opłaca kupić w polskim sklepie.
Sam się zastanawiam nad zakupem bo jakby nie było 4900 to cena bardzo zbliżona do używek.

Przeciez za 4999 masz na allegro nowe 6d od Kristopherosa lub Gandini z gw. honorowana w PL...

faraon20
12-02-2016, 10:47
No powiem Ci że szukam na allegro i Gandini ma ten aparat za 5400 a Kristopheros ma używany aparat za 5k złotych.
Także nie wiem jak szukałeś ale ja nie widzę nówki za 4999.

Cichy
12-02-2016, 11:26
Fotosoft ma za 5499 - nie znam sklepu, no ale piszą, że dostajesz paragon lub fakturę, więc lepiej tak kupić i spać spokojnie.

faraon20
14-02-2016, 17:04
Cichy masz chyba siłę przebicia albo ja nie jestem cierpliwy i kupiłem na allegro nowe 6D od WhiteCamera z Częstochowy za 5349 zł z gwarancją i paragonem.

Tom77
14-02-2016, 17:25
18.01 zapłaciłem za telefon, do dzisiaj cisza - mam Order Delay od półtora tygodnia. Ze względu na opinie płaciłem Paypalem - mogę do 180 dni odzyskać pieniądze bez większego problemu.

Zobacz post z 14.12.2015. Oddali kasę i wysłali obiektyw. To nie jest firma która chce kogoś oszukać. Cierpliwości. Albo tanio albo szybko

faraon20
16-02-2016, 09:55
Trzeba dodać z Chińczycy mieli teraz nowy rok, także praktycznie nikt nie pracował i graty które zamawiałem w styczniu dopiero teraz zostały nadane.
Także taki okres.
Mnie bardziej zależało na gwarancji niż czasie realizacji.

ThomasVoland
16-02-2016, 11:50
W Chinach wiele osób nie pracuje do 2 tygodni po nowym roku, także zanim wszystko wróci do normy to jeszcze trochę minie.

stempel74
29-02-2016, 14:07
czy ktoś się domyśla dlaczego podmiot tego wątku zwija sie z allegro?

tombas
29-02-2016, 14:16
czy ktoś się domyśla dlaczego podmiot tego wątku zwija sie z allegro?
z czego wnosisz ze sie zwija?, może chwilowo ma skromniejszą oferte...

LukasS
29-02-2016, 16:22
Zobacz post z 14.12.2015. Oddali kasę i wysłali obiektyw. To nie jest firma która chce kogoś oszukać. Cierpliwości. Albo tanio albo szybko

Mi niestety nic nie posłali, tylko zwodzili. Założyłem spór w PayPal i pieniądze miałem po 3 dniach spowrotem. Kupiłem o 600zl drożej na allegro ale na FV i z dwuletnią gwarancją, więc mam lepiej już po samych podatkach.

stempel74
01-03-2016, 11:25
zwijają się, bo nie ma nowych aukcji mi odpowiedzieli lakonicznie "Niestety na ten moment nie wystawiamy nowych aukcji na platformie allegro. " a interesuję się bo jak u nich sigma 85 1.4 kosztuje 2650zł za na allegro używaną chcą 2699 to kurde szkoda , ze sie zwijają bo to zawsze bezpieczniej było kupić od nich przez allegro niż przez ich sklep a taka opcja teraz została. Z drugiej strony nie rozumiem sprzedajacych używany taki obiektyw, nie wiedzą ze niedługo wyjdzie 85 z serii art i wtedy to za 2k nie sprzedadzą swoich używanych?

rafels3
02-03-2016, 10:12
To "zwijanie się" z allegro chyba związane jest z zapowiedziami opodatkowania handlu w internecie, ale może się mylę. Podobno pis się z tego wycofał, ale kto ich tam wie...

Merde
02-03-2016, 10:30
To "zwijanie się" z allegro chyba związane jest z zapowiedziami opodatkowania handlu w internecie, ale może się mylę. Podobno pis się z tego wycofał, ale kto ich tam wie...
A gdzie tam, nie posądzałbym Chińczyków o śledzenie sytuacji politycznej w Polsce.
Raczej chodzi o koszty, tj. prowizje Allegro i ew. znaczne zwiększenie ryzyka opłat celno-skarbowych (do baz Allegro skarbówka ma bezproblemowy wgląd). A jeśli deklarują się, że te koszty w razie wpadki przyjmują "na klatę", to już im się taki handel przestaje opłacać...

Adam71
02-03-2016, 10:38
A nie chodzi o kurs $ po prostu ? Przestało się opłacać.

Merde
02-03-2016, 10:43
A nie chodzi o kurs $ po prostu ? Przestało się opłacać.
Kursy walut mają wpływ na ceny u wszystkich sprzedawców, zarówno legalnych jak i półlegalnych jak VB.

Cichy
02-03-2016, 10:45

A skąd. Musieliby sprzedawać z 10 razy tyle, co do tej pory. Przypominam, że wg projektu opodatkowane będą sklepy o przychodach powyżej 1,5 mln miesięcznie, a co taki valuebasket, w ciągu 2 lat ma ok. 1600 transakcji na allegro, uśredniając jedną transakcję do 3000 pln, to jest dużo za mało.

Shadow
12-03-2016, 21:46
A nie wiecie czy te body które sprzedają mają wgrane polskie menu ?

rafels3
12-03-2016, 23:59
7D2 miał (kupowałem we wrześniu)

cobalt
13-03-2016, 09:55
6D miał. Szkoda, bo zawsze chciałem zgłębić tajniki jęz. japońskiego :).

becekpl
13-03-2016, 11:44
moge Ci w tym pomoc

nowart
13-03-2016, 17:27

A to oni jeszcze coś sprzedają? Widzę, że z allegro się zwinęli, było do przewidzenia ... :)
Co zaś "wgranego języka polskiego" - bez względu na to z jakiej dystrybucji kupisz aparat, jeśli dany model posiada już w menu nasz język, to znaczy, że posiadają go wszystkie wyprodukowane modele. Bez znaczenia czy z Singapuru, Warszawy czy Nowego Jorku.

r_m
13-03-2016, 18:39
bez względu na to z jakiej dystrybucji kupisz aparat, jeśli dany model posiada już w menu nasz język, to znaczy, że posiadają go wszystkie wyprodukowane modele. Bez znaczenia czy z Singapuru, Warszawy czy Nowego Jorku.

Znajomy kiedyś miał lustrzankę bez polskiego menu, ale z azjatyckimi językami.
W komentarzu na allegro tez ktoś o tym pisał "Przysłali Nikon D7100 bez polskiego menu , chociaż na stronie było podane j.pol w menu" (tak, wiem, że to nie Canon, ale nie zgadza się to z Twoją wypowiedzią, że "mają wszystkie").

salas
13-03-2016, 19:15
Ja mam 6d bez polskiego jezyka, kupiony u chinczykow

chrisNI
13-03-2016, 21:15

Wersje językowe są w zależności od strefy sprzedaży... Czyli na jaki rynek jest przygotowany. Sprzęt na strefę Europejską powinien mieć polskie menu ale i też jest cenowo najdroższy ( Vaty, sraty i inne podatki by wykarmić te ryjki przy korytach) :). Mòj kupiony w US nie ma polskiego menu (zresztą wg. Mnie zupełnie zbędne) za to sprzęt z US jest to 70% ceny Europejskiej.

Tom77
13-03-2016, 21:32
Po aktualizacji jest polskie menu więc z tym nie ma większego problemu
Co do valuebasket to wrócą jak dolar pójdzie w dół. Żałuję ze Tamrona nie wziąłem, ceny u nich spadły do cen używek z allegro.
Teraz Tamron 150-600 w sklepie to jakieś 4100zł czyli 1065 dolarów. Oni sprzedawali po 3200 albo 3300, nie pamiętam, ale to 855 dolarów wg aktualnego kursu. Nie ma szans żeby im się to opłacało.

horak
13-03-2016, 21:49
Mòj kupiony w US nie ma polskiego menu (zresztą wg. Mnie zupełnie zbędne) za to sprzęt z US jest to 70% ceny Europejskiej.
W Europie trochę zdzierają z nas ale tak było jest i będzie.

italy
13-03-2016, 22:28
Teraz Tamron 150-600 w sklepie to jakieś 4100zł czyli 1065 dolarów. Oni sprzedawali po 3200 albo 3300, nie pamiętam, ale to 855 dolarów wg aktualnego kursu. Nie ma szans żeby im się to opłacało.
Tu masz mniej więcej w tej cenie.
https://www.ollo.it/tamron-sp-150-600mm-f-5-6-3-vc-usd-per-canon/p_577935
Sklep przeze mnie sprawdzony, kilka obiektywów i innych rzeczy zakupiłem.

Tom77
13-03-2016, 22:30
Tu masz mniej więcej w tej cenie.
https://www.ollo.it/tamron-sp-150-600mm-f-5-6-3-vc-usd-per-canon/p_577935

900 euro czyli 3860zł

italy
13-03-2016, 22:38
No wiesz, za 3300 w zl polskich chyba już nie wyhaczysz :)A z drugiej strony to po cholerę ci tamron jak masz Canona 100-400 :)tylko nie wiem którego:)

Tom77
13-03-2016, 22:45
No wiesz, za 3300 w zl polskich chyba już nie wyhaczysz :)A z drugiej strony to po cholerę ci tamron jak masz Canona 100-400 :)tylko nie wiem którego:)

Jakbym miał II to bym o 150-600 nie gadał :)

italy
13-03-2016, 23:00
Jakbym miał II to bym o 150-600 nie gadał
A tak na poważnie , to jest Ci potrzebne 500-600 mm ? Wiesz ile z tym problemów ? :shock:

Tom77
13-03-2016, 23:05
Z takimi problemami to ja sobie poradzę :) Na FF 600 jest w sam raz

italy
13-03-2016, 23:12
Na FF 600 jest w sam raz
No , ale ja mam 900 mm a Ty tylko 600 mm :mrgreen:

nowart
14-03-2016, 15:02
Znajomy kiedyś miał lustrzankę bez polskiego menu, ale z azjatyckimi językami.
W komentarzu na allegro tez ktoś o tym pisał "Przysłali Nikon D7100 bez polskiego menu , chociaż na stronie było podane j.pol w menu" (tak, wiem, że to nie Canon, ale nie zgadza się to z Twoją wypowiedzią, że "mają wszystkie").

"kiedyś" to może i tak było, co do nowych sprzętów to miałem tego w rękach masę, zarówno z dalekiego wschodu jak i usa. Żaden nie miał wyciętego języka polskiego.

Tylko, że Ty chyba masz wersję 6d specjalnie na rynek chiński, wykastrowaną z gps i wifi prawda? Nie widziałem 6d z wifi/gps bez j.pol. a widziałem i wersje z Singapuru/Usa.
Choć nie zaprzeczam, może są jakieś dziwne wyjątki, człek całe zycie się uczy :)

r_m
14-03-2016, 15:22
Nie będę się spierał, bo masz o wiele większe doświadczenie ze sprzętem, jednak komentarze u valuebasket na allegro mówią także o Sony, kolega ma nowego Canona bez polskiego menu, więc wygląda na to, że zdarzają się jakieś wersje azjatyckie bez jęz.polskiego, co może być ważne dla niektórych zainteresowanych.

Anvil
17-03-2016, 20:32
Kurcze nie wiem dlaczego nie mogę skorzystać z płatności paypal na ich stronie www. Mógł by ktoś sprawdzić czy działa i można się zalogować na PP?

5pirit
19-03-2016, 11:40
Oglądam ich oferty i jedna kusi mnie bardzo, bo cena jest megaśna:

Obiektyw Sigma 24-35mm f/2 DG HSM Art do Canon EF (Czarny) - Sigma Lenses - SLR Lenses - Lenses | ValueBasket PL (http://www.valuebasket.pl/pl_PL/mainproduct/view/19750-AA-BK?AF=CEPL)

Tylko jednak jakiś lekki strach jest.

PRZEMOLO79
07-04-2016, 09:00
Uważajcie na Valuebasket to już nie ta sama firma co na początku! Zamówiłem C6d 10.03 mija miesiąc i nic zwlekanie, zdawkowe odpowiedzi że opóźnienia na magazynie itp. A aparatu jak nie ma tak nie ma i nikt nie potrafi powiedzieć kiedy będzie! W piętek anulowałem zamówienie, anulacja została przyjęta i teraz sobie czekam na pieniądze dalej nic...cisza.....sprawę zamierzam skierować na policję. Nie mam ani aparatu ani pieniędzy i m-c w d....

ThomasVoland
07-04-2016, 09:36
Skoro ledwo miesiąc to wszystko po staremu przecież. Od zawsze masa zamówień wychodziła i z dużo większymi opóźnieniami

Sent from my iPad using Tapatalk

PRZEMOLO79
07-04-2016, 10:02
Tak może i masz rację są tacy co czekają po 2 m-ce :-) kupowałem obiektyw u nich to dostałem go po 10 dniach :-) miałem szczęście widocznie. Nie neguję ich polityki ale niech to zaznaczą. Ja potrzebowałem aparatu do pracy i trochę to za długo dla mnie. Swoją drogą ciekawe ile czasu pójdzie kasa, z tym widać też mają problem a tu już nie ma usprawiedliwienia, tym bardziej że konto jest w Polsce...Szkoda że mają takie podejście.

Sent from my iPad using Tapatalk[/QUOTE]

Tom77
07-04-2016, 16:59
Uważajcie na Valuebasket to już nie ta sama firma co na początku! Zamówiłem C6d 10.03 mija miesiąc i nic zwlekanie, zdawkowe odpowiedzi że opóźnienia na magazynie itp. A aparatu jak nie ma tak nie ma i nikt nie potrafi powiedzieć kiedy będzie! W piętek anulowałem zamówienie, anulacja została przyjęta i teraz sobie czekam na pieniądze dalej nic...cisza.....sprawę zamierzam skierować na policję. Nie mam ani aparatu ani pieniędzy i m-c w d....

W jakim sensie nie ta sama ?

splice
14-05-2016, 20:26
I JA PRZESTRZEGAM!!!!!! W zeszłym roku robiłem u nich 2 razy zakupy na 7000,- i było wszystko w jak najlepszym porządku i tym razem zamówiłem u nich SIGMĘ 20 1.4 ART. Wysyłka miała nastąpić od 2 do 6 dni, po 2 tygodniach było napisane że będzie opźnienie. Wkur......em się i anulowałem zamówienie. Czekam już ponad tydzień i pieniędzy jak nie było jak nie ma. Czekam jeszcze tydzień i zgłaszam sprawę na policję.

NIE KUPUJCIE TAM!!!

OSZUŚCI!!!

Lepiej dozbierać parę złotych i kupić w Polsce. Podejrzewam, że w ogóle tego sprzętu nie mają, tylko obracają wpłacanymi pieniędzmi w tym czasie, moje 3 tysiące mają już prawie miesiąc to pare złotych można w ten sposób zarobić.

PRZESTRZEGAM KAŻDEGO - SZKODA NERWÓW!!!

PRZEMOLO79
16-05-2016, 08:29
W jakim sensie nie ta sama ?
W sensie oczekiwania na towar jak napisał Kolega splice było dobrze i w miarę szybko teraz ciężko się doczekać na cokolwiek u nich. Obracają gotówką towaru podejrzewam nie mają na miejscu.

Przemek_PC
16-05-2016, 11:44
W Amber Gold i innych aferach tez na poczatku bylo dobrze.

DagmaraS
18-07-2016, 11:48
W sensie oczekiwania na towar jak napisał Kolega splice było dobrze i w miarę szybko teraz ciężko się doczekać na cokolwiek u nich. Obracają gotówką towaru podejrzewam nie mają na miejscu.

Absolutnie odradzam!!!! Przed dokonaniem zamówienia na lustrzankę Nikona w świetnej cenie w valuebasket.pl poczytałam opinie o sklepie na forach. Generalnie jedyny zarzut był taki, że na zamówienie czeka się nawet 2 miesiące. Uznałam, że to niedogodność, jaka rekompensuje bdb cenę.

ALE zamówienia dokonałam 5 miesięcy temu, 16.02.2016!!!! Co miesiąc upominałam się o towar, support prosił o cierpliwość, nie podając żadnej daty realizacji zamówienia. Pod koniec maja poprosiłam o anulowanie zamówienia i zwrot pieniędzy. Dzisiaj jest 18.07.2016, czyli ponad 5 miesięcy od złożenia zamówienia i nie mam ani sprzętu, ani pieniędzy.

Mam pewne podejrzenie, co oni mogą robić z pieniędzmi klientów. Przez 5 miesięcy można nieźle sobie poobracać gotówką np. na giełdzie. Może ten sklep to przykrywka dla "parabanku" i stąd te niskie ceny?

Zastanówcie się dobrze, zanim złożycie zamówienie. Ja drugi raz na pewno tu nie kupię i będę odradzać wszystkim!!!

zdebik
18-07-2016, 13:37
Tak sie koncza okazje, ostatnio jest wysyp sklepow z dobra cena. Niestety, kazdy bez adresu. Z natury omijam takie okazje, ale widac chetnych nie brakuje.

Cichy
18-07-2016, 15:33
Słabo koleżanka szukała tych opinii, chyba na początku wątku, bo już w listopadzie były pierwsze głosy... http://www.canon-board.info/coz-gdziez-za-ilez-41/valuebasket-pl-97045/index13.html#post1301819

Przemek...
02-08-2016, 13:32
Ciekawe co teraz z reklamacją na sprzęt.
Ja kupiłem od nich rok temu Canona 6D i chyba już nie mam szans na reklamację,
jak coś się stanie będę musiał korzystać z płatnego serwisu.

aptur
02-08-2016, 13:41
Ja kupiłem od nich rok temu Canona 6D i chyba już nie mam szans na reklamację,

Serio chciałeś w razie uszkodzenia wysyłać aparat do Chin?

KrZyChUM
02-08-2016, 13:43
No i mamy: "outofservice" => Hello from Valuebasket - unfortunately at the present time we are not accepting orders. For more information please contact "support@valuebasket.com"

MC_
02-08-2016, 17:36
Kto by przypuszczal?!

salas
02-08-2016, 17:56
Kto by przypuszczal?!

i tak się długo utrzymali :D ja obstawiałem, że się zwiną po świętach :D
po nowym roku były jakieś problemy, wycofali się z allegro, potem wrócili, a teraz nie ma nic?! :mrgreen:
ciekawe ile kasy jest utopione i czy już zwiną się całkowicie :mrgreen:

marfot
02-08-2016, 18:32
Akurat ten sklep stawiał sprawę w miarę uczciwie. Myślę, że wszyscy wiedzieli w co grają wykładając kasę. W końcu żyjemy w czasach niemal totalnych mozliwości uzyskania informacji.
Trudno uwierzyć po wpalcowaniu nazwy produktu do ceneo, że mamy do czynienia z jedynym uczciwym sprzedawcą i bandą kilkudziesieciu pozostałych stanowiących mieszankę złodziei okradających klientów i nieudaczników bez pomysłu jak wyjść na swoją marżę.
Każdy klient wiedział, że ryzykuje całą kasą.
Swoje 5DII kupowałem w Lider24 i dostałem towar po 3 miesiącach od przedpłaty. Ani przez moment nie pomyślałem, że to normalny sklep a jedynie żyłem emocjami czy załapię się w grupie tych co towar jeszcze dostaną.

xxkomarxx
02-08-2016, 19:26
Oni odejda beda inni chocby eglobal central. Opinie jeszcze dobre, szukalem 35LII i ich cena to cos niewiele ponad 6k, w kraju ok 8k
Jakos nie odwazylem sie zaryzykowac i "przeplacilem" u nas.

zysk
02-08-2016, 20:13
Przykro czytać ,że za 10-15% niższej ceny ludzie ryzykują uciułaną kasę.
12.12.2014 napisałem:

Valuebasket izyczliwy kontakt w razie problemu:

Dear Customer,

We apologize for any inconveniences caused.

I have advised our Customer Service Team and an agent will be in contact with you to provide resolution on this matter.

Thank you for your understanding.

Też zainteresowałem się ofertą,bo sprytnie sie prezentuje i przekonujaco.
Ale "badania" zniechęciły mnie skutecznie.
Najczęstsza opinia spotykana w necie:
NIE KUPUJ TAM !

I nie cieszy mnie ,ze miałem rację :(

marfot
02-08-2016, 21:16
Przykro czytać ,że za 10-15% niższej ceny ludzie ryzykują uciułaną kasę.

Zastanawiające, że w danym momencie to jest zazwyczaj jeden sklep z taka ofertą. To poważny sygnał ostrzegawczy.

boniek82
03-08-2016, 11:52
Valuebasket.pl: Opinie o sklepie na Opineo.pl (http://www.opineo.pl/opinie/valuebasket-pl)
ostatnia opinia :

Dnia 29 lipca 2016 została ogłoszona upadłość valuebasket.com więc nie kupujcie tam nic bo nie będzie zwrotu pieniędzy. Wszyscy co wpłacili jakąkolwiek kasę będą mogli dochodzić swoich roszczeń przed Syndykiem w Hong Kongu a to raczej małe szanse na odzyskanie jakichkolwiek pieniędzy

Przemek...
03-08-2016, 13:29
Serio chciałeś w razie uszkodzenia wysyłać aparat do Chin?
Widzę, że teraz już pozostaje nasz serwis.