PDA

Zobacz pełną wersję : Kto pyta nie błądzi...

KKillah
25-08-2014, 12:54
Witam, jestem kompletnym laikiem w dziedzinie fotografii, no ale jednak czas skończyć siedzieć na laurach i wziąść się do roboty.

Uczyłam się robić zdjecia na Olympus'ach, FujiFilmach ale od jakiegoś roku zaczęłam pożyczac od znajomej Canona 1000D, spodobała mi sie ta firma więc zakupiłam kilka miesięcy temu Canona 600D. Mam do Was parę pytań i będę bardzo wdzięczna za wyrozumiałość oraz za odpowiedzi.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1. Interesuję się fotografią portretową, planuję kupić obiektyw do tego rodzaju fotografii, czym mam się kierować w wyborze? Byłabym wdzięczna za jakieś wprowadzenie na temat obiektywów.

2. Jeśli obróbka to na jakim programie? Aktualnie posiadam Lr 3.6, bo nowszego mój komputer nie uciągnie. Jednak nie wychodzi mi to najlepiej, zdjęcia wychodzą jak po obróbce paintem. Chyba jednak tego musze się nauczyć ;-)

damianko
25-08-2014, 13:11
http://marcinwuu.blogspot.com/2013/06/na-portretowke-nieszczesna.html?m=1

słowiczek
25-08-2014, 13:23
Najtańszym szkłem do portretów jest c50/1.8, nowy kosztuje około 400zł. Z droższych ta sama pozycja ze światłem 1.4. Możesz też spróbować z obiektywami m42, jest spory wybór w różnych ogniskowych, konieczna jest przejściówka z potwierdzeniem ostrości, pracujesz w manualu. Ze zmiennoogniskowych wybieraj te z dobrym światłem. W portrecie sprawdzają się też obiektywy makro (c100/2.8, sigma ex70/2.8)
Lr3.6 podobnie jak wiele innych da radę.

Mike7
25-08-2014, 13:26
1.

Jeśli ma być tanio (do 400zł) - kup Canon 50 f/1.8, jeżeli ~1000zł - Canon 50 f/1.4 lub Canon 85 f/1.8

2.

LR jest dla mnie najbardziej intuicyjnym i najlepszym programem do wstępnej obróbki (i tak zostawiam 70% zdjęć), więc nie wiem jak można obrabiać w tym programie jak w Paincie?

salas
25-08-2014, 13:42
przejściówka m42 - 20zł albo z potwierdzeniem ostrości - 50zł
50/55 1.4 200-300zł
jupiter 85 2.0 300/400zł

crasta
25-08-2014, 13:49
2. Jeśli obróbka to na jakim programie? Aktualnie posiadam Lr 3.6, bo nowszego mój komputer nie uciągnie. Jednak nie wychodzi mi to najlepiej, zdjęcia wychodzą jak po obróbce paintem. Chyba jednak tego musze się nauczyć ;-)

https://www.youtube.com/watch?v=vjAsip43zQI

Masz tutaj szybki omowienie na podstawie zdjecia.
JAkby było mało to zobacz po prawej stronie- masz od groma filmikó pokazujących co i jak

KKillah
25-08-2014, 13:58
@Mike7 Uwierz jednak da się skoro ktoś nie umie obrabiać ;P

1.Obrabiane w PhotoshopTouch na tablecie:

https://canon-board.info//brak.gif
http://i.imgur.com/RMyqZVd.jpg?1]źródło ([IMG)[/IMG]

2. Lightroom:

https://canon-board.info/imgimported/2014/08/HZGKcc8-1.jpg?1
źródło (http://i.imgur.com/HZGKcc8.jpg?1)

--- Kolejny post ---

@crasta
Wygładanie tak...wiem jak to się robi jednak chodzi mi o efekty wizualne np. zdjęcia w klimacie lat 50 itp.
Ale jaednak zdjecia się róznią jedno jest słabiej drugie lepiej doświetlone, więc i zasady obróbki się zmieniają ;-)

Mike7
25-08-2014, 14:44
Na tablecie obrabiasz na innym wyświetlaczu niż na komputerze - jaki masz monitor? czy to jest laptopowa matryca? Wszystko będzie inaczej wyglądało (kolorystyka).

Jeżeli chodzi o efekty a'la lata 50-te - to Photoshop :)

RobertON
25-08-2014, 17:40
Jeżeli chodzi o efekty a'la lata 50-te - to Photoshop

Jeszcze prościej to darmowy DxO FilmPack3 - wtyczka z efektami do PS/PSE i DxO Optics Pro lub samodzielny program.

GalaktycznyMuczaczo
25-08-2014, 20:11
1. Interesuję się fotografią portretową, planuję kupić obiektyw do tego rodzaju fotografii, czym mam się kierować w wyborze? Byłabym wdzięczna za jakieś wprowadzenie na temat obiektywów.

wszystko zależy od twojego nakładu finansowego, dodatkowo niewiem dlaczego wiele osób uważa że "obiektyw portretowy" jaki samo pojęcie "portret" kojarzy się z obcinaniem części ciała, fotografowanie tylko twarzy itp? portret to ogólnie pojęty dział fotografii i naprawdę do tego typu zdjęc można zarówno wykorzystać obiektyw 17mm na pełnej klatce jak i 500mm na cropie. Bardziej należy się zastanowić w jaki rodzaj portetu celujesz? czy to coś w kwestii stylizacja plus drugi plan, czy raczej własnie typowe focenie twarzy , make up'u itp? Jeżeli myślisz o czymś uniwersalnym mozna kupić obiektyw 17-50/2,8 fajne swiatło i uniwersalna ogniskowa wa miare, jeżeli chcesz fajnie odciąć tło i raczej nie będzie ono czymś ważnym to mozesz kupić jakąś dłuższąstałke np 85mm lub 135mm. Ja jak zwykle po swojemu, nie dam ci prostej odpowiedzi bo to ty sam powinieneś umieć ją znaleźć, zastanów się jaki rodzaj portretu chcesz robić, okreś swoje potrzeby, swój budżet i wtedy kup szkło :) . Jeżeli niewiesz co potrzebujesz znaczy ze tego

Na takim jakim sie znasz. PS to potężne narzędzie które dla wprawnego użytkownika daje niesamowite możliwości, praca na warstwach, maski itp rzeczy. W przypadku LR na którym sam pracuje , znacznie szybciej można obróbić materiał jednakże u mnie skłania się to ku fotogrfii ślubnej. Jeżeli robie sesje z której do oddania mam znacznie mniej zdjęć, to jestem w stanie dopracować znacznie więcej szczegółów i poświęcić więcej czasu. Wtedy właśnie włącza się PS.
Nauka obróbki to jedno, ale zamysł tego co chcemy zrobić to drugie. Kiedyś obrabiajac zdjęcia chciałem zrobić tak jak inni fotografowie, i za nic mi to nie wychodziło. Jednakże z czasem kiedy zaczynasz samemu dochodzić do pewnych rzeczy i wypracowywać własny styl obróbki, wszystko staje się znacznie prostsze i szybsze w wykonaniu. Nawet coś czego wczesniej nie robilismy można dość szybko osiągnąć. Trzeba obrabiać godzinami, dniami,latami i wtedy przyjdzie efekt.

damianko
25-08-2014, 20:55
tylko ze 50mm przy aps-c i przy portrecie typu popiersie daje mało korzystne przerywanie...

cobalt
26-08-2014, 09:48
Do portretu proponuję Canona 85/1,8 USM, albo 100/2,0 USM. Może być używany.
Dodatkowo 100mm po przejściu na FF będzie OK.

marcin wuu
26-08-2014, 14:35
Skoro zostałem wywołany do tablicy, to szybko nadmienię, że na canonowskim aps 50mm jest bardzo dobrą ogniskową do portretu :)

krzys.d
26-08-2014, 15:07
Zgadzam się, 50mm bardziej mi pasuje na 60d i z niego go nie odpinam. Na FF mi nie leży do portretów, ale odkrywam go na nowo "na ulicy" :)