Zobacz pełną wersję : mikro regulacja 5DII
trothlik
24-08-2014, 14:23
Nie tyle kłopot co prośba o poradę.
Pobawiłem mikro regulacją z czystej ciekawości i nie wiem czy ja coś robię źle czy puszka krzaczy.
Chodzi o to że moje szkło ostrzy w punkt ale z czystej ciekawości ustawiłem regulację na +20 a potem na -20.
Różnicy na zdjęciach nie widać.
Czy ktoś może mi łaskawie to wytłumaczyć?
Dziękuję za odpowiedzi.
KrZyChUM
24-08-2014, 14:57
A co to za szkło i co fotografowałeś?
trothlik
24-08-2014, 15:00
A co to za szkło i co fotografowałeś?
70-200 4is
a obiektem był kwiatek w ogrodzie
Nie tyle kłopot co prośba o poradę.
Pobawiłem mikro regulacją z czystej ciekawości i nie wiem czy ja coś robię źle czy puszka krzaczy.
Chodzi o to że moje szkło ostrzy w punkt ale z czystej ciekawości ustawiłem regulację na +20 a potem na -20.
Różnicy na zdjęciach nie widać.
Czy ktoś może mi łaskawie to wytłumaczyć?
Dziękuję za odpowiedzi.
to skąd wiesz ze ostrzy w punkt?
trothlik
24-08-2014, 22:24
bo jak jest na 0 to foty są ostre. A nie ma różnicy czy regulacja jest na + czy - 20. wychodzą dokładnie identycznie
i stąd pytanie czemu?
Bogdan56_Ch
24-08-2014, 22:49
Żeby zobaczyć różnice, rób zdjęcie przy otwartej przysłonie i porównuj je na ekranie monitora.
musisz sprawić żeby głębia ostrości była mała - duża ogniskowa, mała odległość, otwarta przysłona, na wzorcu do BF/FF przy 70-2004LIS widać zmiany - może ustaw bateryjki zamiast kwiatka :) i statyw :)
Chłopie jak jesteś zadowolony to ustaw na "0" i się w to nie zgłębiaj. Jeszcze nie-daj-boże wyjdzie jakaś niesprawność szkła i będziesz miał problem :)
trothlik
25-08-2014, 16:54
może faktycznie macie racyję...Nie wnikać póki działa.
poszukiwacz2006
25-08-2014, 18:02
może faktycznie macie racyję...Nie wnikać póki działa.
Na to wygląda, że mikroregulacja właśnie nie działa, czyli może wnikać? :-)
filemoon
25-08-2014, 18:19
Ja uwazam ze bez odpowiedniego testu (linijka czy tablica testowa) i zrozumienia tego co sie chce testowac i jak zmiana regulacji AF zmieniac powinna przesuniecie glebi ostrosci nie ma co startowac z tematem. Wydaje mi sie ze trothlik nie do konca poprawnievtestuje zmiany.