Zobacz pełną wersję : Canon 50 mm 1.4 USM czy Sigma 50 mm f/1.4 EX DG HSM do CANONA 550D
Witajcie.
Zwracam się do Was z prośbą o pomoc.
Od dwóch miesięcy rozważam kupno 50 - tki.
Jednakże nie mogę zdecydować się miedzy Canonem 50 mm 1.4 USM czy Sigmą 50 mm f/1.4 EX DG HSM.
Czytałem wiele testów i komentarzy, lecz ich różnorodność kompletnie namieszała mi w głowie.
Canon to pewność, że zadziała (szczególnie AF) z Canonem, Sigma podobno lepsza, ale obawa o AF.
Liczę na Waszą pomoc, pozdrawiam.
kup oba a potem gorszy sprzedaj
krolewicz
23-08-2014, 10:56
jak dwa miesiące dywagujesz nad zakupem 50tki, to wszystko wskazuje ze nie jest Ci potrzebna, pojedz na wycieczke
Są zwolennicy jednego i drugiego. Jak już zauważyłeś mają wady i zalety. Nikt za Ciebie nie zdecyduje.
Ja bym wybrał canona, miałem i byłem zadowolony. Ale sigma ponoć optycznie lepsza a czy jest aż taka tragedia z AFem? Nie wiem, niech się użytkownicy wypowiedzą.
Napisz do jellyeater'a, z tego co wiem on często jej używa i raczej nie narzeka ;).
550 nie ma mikrokalibracji, a nawet gdyby miał to obawiam się że sigmy nie skalibrujesz, ta sigma nie obsługuje usb docka więc ta droga do kalibracji też zamknięta, czeka cię wysyłka korpusu do sigmy i zagryzanie paznokci czy im się uda skalibrować.
Zdecydowanie Sigma, optycznie dużo lepsza od Canona, lepiej zbudowana a AF w tym szkle jest wporzo ku. Mam Sigme od 5 lat i nadal jak nowa. Ani razu nie zawiodła. Używalna od pełnej dziury. Mój podstawowy obiektyw.
Uważam, że Sigma to zdecydowanie lepszy wybór, zwłaszcza modele wyprodukowane po 2012 roku ( poznasz je po tym, ze nie mają już tej zamszowej obudowy, tylko są pokryte matową farbą . Mam i używam od roku, i jestem zadowolony. Wcześniej miałem Canona i szału nie ma w temacie AF-u. Osobiście nie widzę różnicy w celności, za to bokeh nie do przecenienia, choć to rzecz gustu :)
Fotopstryczek
23-08-2014, 19:34
Zdecydowanie Canon. Celny i szybki AF, małe gabaryty, niska waga. Zawsze znajdzie się miejsce dla niego w plecaku.
Po przeczytaniu powyższych rad wygląda na to, że czego byś nie kupił zadowolenie gwarantowane :mrgreen:
Jedni cenią poręczność inni fajne rozmycie tła a jeszcze inni chwalą po prostu to co posiadają :) Kup co Tobie pasuje i będziesz zadowolony :)
no ale on nie wie co mu pasuje
takie tematy powinny lądować w hyde parku
jellyeater
24-08-2014, 14:30
Do 550 to brałbym chyba Canona, mimo iż z Sigmy jestem bardzo zadowolony. Zestaw Sigma + 550D może być już niezbyt dobrze wyważony.
Jedni cenią poręczność inni fajne rozmycie tła a jeszcze inni chwalą po prostu to co posiadają :) Kup co Tobie pasuje i będziesz zadowolony :)
Jesteś w błędzie bo Canona miałem. Obrazek fajny ale mechanicznie epokę za Sigma jest. Sigma lepsza optycznie i to wiadomo nie od dziś.
Jesteś w błędzie bo Canona miałem. Obrazek fajny ale mechanicznie epokę za Sigma jest. Sigma lepsza optycznie i to wiadomo nie od dziś.
Też miałem obydwa - nawet przez chwilę równocześnie i wyselekcjonowane spośród kilku sztuk. Nie uważam za błąd posiadania jednego czy drugiego szkła, bo obydwa warte zakupu, choć obrazek nieco inny. Dlatego każdy powinien kupić to szkło, które jemu pasuje :)
michael_key
24-08-2014, 19:50
msmb33 nie ma jednoznacznej odpowiedzi... wybór jest zawsze kompromisem ;)
A tak już całkiem poważnie... do 550D wziąłbym Canona. Dlaczego? Gdy miałem Cropa to za cholerę korpus nie był w stanie dogadać się z Sigmą. Nie byłem wstanie nawet ustawić mikroregulacji. Kolegi Canon był idealny. Gdy wszydłem w posiadanie 5-tki Sigma jest ok, czy to zasługa większej matrycy? Nie wiem. Choć taką zależność zauważyłem.
Sigma nie jest idealna, znane są przypadki, że nie trafia. U mnie jest podobnie, potrafi ustawić ostrość cholera wie gdzie.
Poczekaj na photokinę. Może pojawi się coś nowego od canona ;)
Eberloth
25-08-2014, 10:03
Poczekaj na photokinę. Może pojawi się coś nowego od canona ;)
Niechby chociaż coś zmajstrowali na wzór 35/2 IS to by było bardzo ok.
Halo, chciałem odgrzać tego kotleta :)
Czy miał ktoś doświadczenia z tą sigmą i 5d mk I? Przeznaczenie: portret, stabilny, w bezruchu :)
Macie jakieś doświadczenia?
Czy miał ktoś doświadczenia z tą sigmą i 5d mk I? Przeznaczenie: portret, stabilny, w bezruchu :)
Czytałeś to?:
Sigma AF 50mm f/1.4 EX DG HSM (Canon) - Full Format Review / Test Report - Analysis (http://www.photozone.de/canon-eos/522-sigma50f14eosff?start=1)
Canon EF 50mm f/1.8 STM - Review / Test Report - Analysis (http://www.photozone.de/canon_eos_ff/905-canon_50_18stm?start=1)
Jeżeli nie potrzebujesz f1.4 to bym pomyślał nad 50/1.8 STM.
lingmulf
16-03-2017, 15:20
Ja jestem za 50 mm 1.4 Canonem.
Dla mnie zaletą Sigmy jest ładniejszy Bokeh, bardziej jak w Canonie 85mm.
...ale Sigma jest ponad 2 razy droższa i prawie 3x cięższa. Ma też większą średnicę filtra.
Ja nie widzę potrzeby płacić 2x tyle za podobny obiektyw.
Wolę kupić w tej cenie Canona 50 mm 1.4 i Canona 85 mm 1.8.
Lubię 50 1.4 i jego celny AF oraz kompaktowe rozmiary.
Gdybym robił zawodowo dzień w dzień foty portretowe i gabaryty by mi nie przeszkadzały byłbym skłonny kupić Sigmę.
Ale ponieważ aparatu używam na wycieczkach, w terenie, rozmiar ma znaczenie i wolę Canona.
Nikt Ci nie doradzi, gdyż każdy ma inne cele. Idź do sklepu, zobacz oba i sam zdecyduj.
michalab
14-06-2017, 13:53
Moim zdaniem na 5D mk I wystarczy Canon f1.4 - jest naprawdę ostro na tych niecałych 13MPixach.
mattglitt
27-06-2017, 14:11
550 nie ma mikrokalibracji !
Glosikx00
26-03-2018, 10:57
Chyba ma właśnie.
Chyba ma właśnie.
Z całą pewnością jej nie ma.
Żona rok temu chciała mi pokazać że sama wybierze i kupi obiektyw no i to zrobiła (wersja ART).
Po pierwszym podpięciu AF w kosmosie. 9/10 nie trafionych.
Jak sobie kupiłaś to sobie teraz miej.
Po roku czasu nieużywania (mam Canona 50 tą najtańszą) stwierdziłem że może dam mu szansę i sprawdziłem jeszcze raz, dokładniej celność AF.
Całe szczęście że 70D ma mikroregulację - użyłem w sumie tylko do sprawdzenia:
Na bliskiej odległości ostro na -20
Na odległości około 1,5m ostro na -10
Na większych odległościach, powyżej 3m ostro na +20.
Rozstrzał moim zdaniem za duży.
Napisałem do serwisu Sigmy i kazali przysłać body i obiektyw na kalibrację.
Generalnie jakość wykonania Sigmy jest naprawdę rewelacyjna, jednak co z tego jeśli nie trafia AF.
W przyszłym tygodniu będę dzwonił do serwisu bo jeśli kalibracja jaką zrobią będzie zrobiona za pomocą USB DOCK to mam 2 opcje:
1- wysyłka
2- zakup USB Dock i przeprowadzenie kalibracji we własnym zakresie
Nie wyobrażam sobie sytuacji że w przypadku strzelania, nawet rodzinnych zdjęć, będę skakał po menu i zmieniał mikrokalibrację jeśli zmienię odległość od przedmiotu lub osoby.
Generalnie to byłem zawsze zwolennikiem systemowych produktów jednak jakość wykonania Sigmy, jeśli ją się dobrze uda skalibrować sprawia że poważnie zastanawiam się nad kolejnymi obiektywami Sigmy z nowych lini ART lub Sport.
Jedynie jak na razie co mi przeszkadza to to , że Sigma inaczej rejestruje kolory.
Przyzwyczaiłem się do kolorystyki Canona i to co rejestruje Sigma jest moim zdaniem za bardzo nasycone. Zieleń jest bardziej zielona itd.
Inaczej również jest rejestrowany kolor biały. Ustawienie WB ani na auto ani na szarą kartę nie daje tego samego koloru białego w Sigmie co i Canon.
Dopiero po przepuszczeniu przez Lightrooma kolory bieli są zbliżone. Pozostałe jednak lekko przesycone względem tego co rejestruje Canon.
Jeśli faktycznie w Twojej puszcze nie ma mikrokalibracji to bez dokupienia USB Dock się nie obejdzie.