Zobacz pełną wersję : Err99- Canon 1000D
Hej, posiadam canona 1000d. Wyskakuje mi error 99 po zrobieniu pierwszego zdjęcia, a kiedy wyciągnę i włożę kartę pamięci to później mogę robić nawet 1000 zdjęć do ponownego włączenia.
Karta 8gb- przy każdym pierwszym zdjęciu wyskakuje (class4)
Karta 16gb - nie ma reguły, nie raz przy 20 zdjęciu, a nie raz przy 2-3 wyskakuje (class4)
Nie mam teraz class 10 do testów ( nie mam kiedy jechać do sklepu i kupić)
W czym może tkwić problem ?
Co zrobiłem :
- Wyczyściłem wszystkie styki (jedynie oprócz styków karty pamięci)
- Update firmware do 1.0.7
PS: Karty są z adapterami czyli microsd>SD
słowiczek
21-08-2014, 18:45
Jaki jest przebieg migawki?
Nie wiem, nie udało mi się programami sprawdzić( nie pokazuje wartości)
słowiczek
21-08-2014, 23:03
A czy na zdjęciach nie pojawiają się przebarwienia, pasy? To może być koniec żywota migawki, czasem jedynym objawem jest err99. Podpinałeś się pod eos info?
Nic, wyciągam kartę i wkładam (na włączonym aparacie) i mogę robić zdjęcia. Żadnych pasków, przebarwień itp. Spróbuje jeszcze raz pod eos info podpiąć
EOSINFO nie wykrywa aparatu.
flipflap
22-08-2014, 00:29
Hej, posiadam canona 1000d. Wyskakuje mi error 99 po zrobieniu pierwszego zdjęcia, a kiedy wyciągnę i włożę kartę pamięci to później mogę robić nawet 1000 zdjęć do ponownego włączenia.
Karta 8gb- przy każdym pierwszym zdjęciu wyskakuje (class4)
Karta 16gb - nie ma reguły, nie raz przy 20 zdjęciu, a nie raz przy 2-3 wyskakuje (class4)
Nie mam teraz class 10 do testów ( nie mam kiedy jechać do sklepu i kupić)
W czym może tkwić problem ?
Co zrobiłem :
- Wyczyściłem wszystkie styki (jedynie oprócz styków karty pamięci)
- Update firmware do 1.0.7
PS: Karty są z adapterami czyli microsd>SD
Czesc - Witam serdecznie
Error 99 jest to blad wynikajacy z niedopasowania ktoregos z elementow - obiektyw, karta, bateria. To moze tez miec inne przyczyny - na przyklad brudne styki, brudny sensor lub problem z migawka. Generalnie cos jest zle i apart prosi o pomoc.
Obiektyw kit 18-55mm
Jak wcześniej pisalem wyczyszczone styki
Sprawdzane na dwóch bateriach + na gripie 6 paluszków
PS: A kiedy robie zdjęcia bez karty pamięci żaden błąd nie wyskakuje (nawet mogę tysiąc napstrykać).
RobertON
22-08-2014, 08:25
PS: A kiedy robie zdjęcia bez karty pamięci żaden błąd nie wyskakuje (nawet mogę tysiąc napstrykać).
Bo nie ma zapisu, to i nie ma błędu. Popróbuj z różnymi kartami lub adapterami.
Chyba, że błąd sadzi bo jest na przejsciówce. Błąd err99 za pierwszym zdjęciem wyskakuje kiedy próbuje zapisać.
Na dniach kupie kartę i zdam relacje ;)
słowiczek
22-08-2014, 16:23
Kup kartę SD o dużej szybkości transferu danych.
Jutro będę miał kartę z innego 1000D co w nim normalnie chodzi , kartę pożyczę do testów i zdam Wam relację.
Nigdy w życiu nie wyciąga się akumulatora jak i kartę pamięci przy wlączonypm aparacie! Człowieku ! Popalić styki ?
Err99 oznacza że jest błąd albo przy złym włożeniu któtegoś z podzespołów (czyt. Karty itp.) albo przez niewłaściwe załączenie.
Nigdy w życiu nie wyciąga się akumulatora jak i kartę pamięci przy wlączonypm aparacie!.
Karty pamięci nie da się wyciągnąć przy włączonym aparacie. Jak otworzysz klapkę od karty to aparat się włącza.
No wyłącza, ale wtedy mi błąd jak włoże kartę i zamknę (sam się uruchomi) nie wyskakuje :P
@wfal
Dziwne...bo moja dobra znajoma ma 1000D, miałam go w rękach naście razy i ten sam błąd popełniała wyciągając karte na włączonym sprzęcie, oczywiście że da się ją wyciągnąć ale automatycznie popali Ci płytkę i styki, a co za tym idzie aparat będzie szwankował.
@NonSens
No właśnie sam napisałeś, że wyciągasz przy WŁĄCZONYM aparacie. Proponuje sformatować kartę jeszcze raz na aparacie jak i komputerze ;-)
Ale właczony musi być na przełączniku, ale po otwarciu klapki karty on się wyłącza (takie zabezpieczenie), i automatycznie jak zamkniesz ją to się włączy.
Problem rozwiazany. Pożyczyłem pełnowymiarową kartę SD class 4 i błędu nie ma :)
słowiczek
24-08-2014, 13:42
Problem rozwiazany. Pożyczyłem pełnowymiarową kartę SD class 4 i błędu nie ma :)
Karty micro sd z adapterami nie bardzo nadają się do dużych matryc ze względu na niższą przepustowość, jeżeli jeszcze robisz zdjęcia w rawach, to " zatkasz" aparat.
Ja tylko zdjęcie w RAW'ach robię :) Później duże pole do manewru mam w lightroomie.
Na class 4 w serii ciagłej 3 na raz mogę zrobić, ale powoli szukam jakiejś dobrej karty class 10 w dobrej cenie ok 16GB
Nigdy w życiu nie wyciąga się akumulatora jak i kartę pamięci przy wlączonypm aparacie! Człowieku ! Popalić styki ?
.
Które styki :roll: ,chyba swoje .
Wyłaczam aparat przy wymianie baterii lub karty ,ale kilkaset razy wyjmowałem kartę lub accu przy włączonym aparacie.
Nic sie nie stało.Nie wpędzaj w panikę innych bezpodstawnie.
@KKillah
Jakbyś chciał wiedzieć to nie ma najmniejszych szans na popalenie styków (chociaż cuda się zdarzają) ... :D