PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 600D i problemy z Yongnuo 568EX II

jugoj
21-08-2014, 12:56
Witam forumowiczów ;)

Mam chyba usterkę w lampie błyskowej. Otóż lampa jest nowiutka i występują w niej takie problemy jak nie błyskanie, lub błyśnięcie raz w zależności od humoru. Szybko także się przegrzewa, raz wyskoczyła mi informacja o przegrzaniu i lampa się wyłączyła. Współpraca między aparatem i nią, jest chyba właściwa. Reaguje na zmiany dokonane poprzez opcje w menu, chociaż po kilku minutach dzieje się tak, że automatyczny zoom przestaje pracować i wciąż na lampie miga wartość 14mm, więc raczej należy podejrzewać że to nie wina aparatu. W pewnym momencie zauważyłem także migającą czerwoną diodę. Niestety nie mam w tej chwili możliwości sprawdzenia jej na innym canonie, gdyż walczę z czasem.

Jeżeli ktoś miał podobny problem, lub wie co nie gra i jedyną opcją jest oddanie na gwarancję, lub skorzystanie z prawa rękojmi, bo już jakoś przestałem ufać temu chińczykowi, to proszę dać odpowiedź :?

misterious
30-08-2014, 18:29
Witaj!
Mam od kilku miesięcy tą samą lampę.
Wraz z 400D (czyli trochę starszym korpusem) pracuje bezproblemowo.
Czasem tylko włączy się coś a'la stroboskop z nikąd, ale na chwilę.
Poza tym 0 problemów.
Często wykorzystuję ją na pełnej mocy.
Co prawda robi się ciepła, akumulatorki (Czarne Eneloop'y) są wręcz gorące ale śmiga bezproblemowo.

Wracając do twojej lampy:
Jak nowiutka i na gwarancji to się nawet nie zastanawiać tylko słać - takie rzeczy jak piszesz nie powinny się dziać. Raczej wątpię w winę puchy, ale zawsze warto sprawdzić :)
Co do automatycznego zoom'u - jeśli wyciągniesz lub nie dociśniesz wbudowanego "dyfuzora" to zoom automatycznie zmienia się na 14mm i miga.