PDA

Zobacz pełną wersję : dot ustawienia aparatu

artd4
14-08-2014, 09:13
witam.
Mam proste pytanie.
W moim 1dmk2n mam ustawione tak by zapisywał RAW na CF a JPG na SD
Czy można ustawić tak by w tej sytuacji JPG były zapisane CB czyli bez koloru?
Satysfakcjonuje mnie odpowiedz :nie da się, można i krótki opis.
pozdr

Bangi
14-08-2014, 13:46
Co prawda nie mam tej pucha, ale czy przypadkiem nie da się wybrać stylu WB i wtedy Ci tak zapisze? W RAW picture style nie ingerują przecież.

Fotopstryczek
14-08-2014, 14:22
W RAW picture style nie ingerują przecież.
Ingerują w jpg zaszytego w rawie (podgląd w puszce).

Bangi
14-08-2014, 16:12
No tak, ale tylko w podgląd, w same dane RAW już nie ;)

Usjwo
14-08-2014, 17:30
Odpowiedzi nie udziele, ale ciekawi mnie po co Ci potrzebna taka konfiguracja?

artd4
14-08-2014, 17:40
chciałbym na CF mieć RAW do ewentualnej zabawy kolorami temperaturą, barwową itd, a na SD od razu monochrom,
Wiem że lepiej zrobić to programem, ale do programu graficznego mam RAWy,
Prawde mówiąc nie bardzo lubię i nie bardzo umiem poprawiać zdjęcia programowo,
Wolałbym mieć jednocześnie dwa rodzaje

Demonos
14-08-2014, 20:30
Ale zaszyte jpgi w RAW'ach w BW bardzo ci przeszkadzają? Po wywołaniu RAW'a te jpegi zostaną podmienione nowymi, zgodnymi z tym, jak wywołane było zdjęcie. Czyli kolor wróci :-)

jan pawlak
14-08-2014, 20:52
Co prawda nie mam tej pucha, ale czy przypadkiem nie da się wybrać stylu WB i wtedy Ci tak zapisze? W RAW picture style nie ingerują przecież.

Tak "przez chwilę" miałem ustawione w 1Ds2.
Ale i tak nic z tego nie "wyszło" gdyż sposób konwersji na CB w puszce był fatalny (płaskie obrazy).
Znacznie lepiej to robić w jakimś programie, masz kontrolę nad wyglądem zdjęcie CB

W czasach filmów cz-b dobierało się typ filmu i rodzaj (np. kolor) filtru by wstępnie uzyskać oczekiwane rezultaty.
Choć to "bez sensu" możesz wrócić do filtrów na obiektyw i zapis CB *.jpg w puszce by nie używać żadnego programu do obróbki gdy chciałbyś uzyskiwać jakieś żądane efekty na zdjęciach.

jp

artd4
14-08-2014, 21:21
no dobra.Dziękuje z podpowiedzi.
W sumie chyba najprostszy program do likwidacji koloru działa lepiej niż konwersja w body.
Trzeba się z tym pogodzić.

Bangi
14-08-2014, 22:39
Ja polecam to:
http://www.canon-board.info/tips-and-tricks-38/72-sposob-na-bardzo-dobrze-wygladajace-b-and-w-w-raw-44871/
oczywiście wnioski z tego poradnika można przełożyć na wszelkie inne programy niż ACR ;)