Zobacz pełną wersję : Tablet
Cześć, mam problem, potrzebuje tablet który będzie służył mi do pokazywania zdjęć klientom na spotkaniach. Niestety jest tyle tego sprzętu, że nie potrafię sobie sama wybrać. Chciałabym, żeby nie był mniejszy niż 9 cali, będzie służył głównie do prezentacji zdjęć plus w domu do przeglądania stron itp. nic ambitniejszego. Widziałam tablety samsunga super wyglądają itp. ale niestety nie mają matrycy ips, czy to będzie duży problem ? na wydanie mam coś koło 1tys+ ale już naprawdę max :D 1,800 zł.
Pozdrawiam,
Kolekcjoner
12-08-2014, 10:13
Do tego celu to polecam IPada. Fantastyczny wyświetlacz rekompensuje wszystkie niedogodności.
Ipad fajny, niestety strasznie bolą mnie te niedogodności, myślcie że obraz z samsunga będzie o wiele gorszy/różniący się od ipada ?
Które niedogodności Cię konkretnie bolą?
Mam Prestigio 8'' z IPSem oraz 3G i uważam, że więcej do szczęścia nie potrzeba. Wyświetlacz w pełnym słońcu mało widoczny ale w pomieszczeniu jest cacy :)
Kolekcjoner
12-08-2014, 12:03
Ipad fajny, niestety strasznie bolą mnie te niedogodności, myślcie że obraz z samsunga będzie o wiele gorszy/różniący się od ipada ?
Nie ma porównania.
Które niedogodności Cię konkretnie bolą?
Brak wejścia na karty nie boli mnie tak bardzo, trochę bardziej boli mnie brak wejścia hdmi, ale po namyślę i bez tego przeżyję, chyba jedyne co mnie tak naprawdę boli to 1 gb ram'u za cenę ipada mogę mieć samsunga z 3 gb ramu, niestety nie znam się na tabletach i nie wiem czy 1 gb wystarczy w zupełności.
Co myślicie o tym ipadzie:
Apple iPad Retina 16GB (biały) - Dobra cena, Opinie w Sklepie RTV EURO AGD (http://www.euro.com.pl/ipad-i-tablety-multimedialne/apple-ipad-retina-16gb-bialy_1.bhtml#opis)
Wystrczy w zupelnosci. To nie Android, zeby zarl RAM jak oszalaly.
Proponuje dolozyc i kupic Samsung Tab S. Posiadam Tab S 8.4, mnie ta wielkosc najbardziej odpowiada, juz nawet ten jest do przegladania zdjec (i nie tylko) REWELACYJNY.
--- Kolejny post ---
Brak wejścia na karty nie boli mnie tak bardzo, trochę bardziej boli mnie brak wejścia hdmi, ale po namyślę i bez tego przeżyję, chyba jedyne co mnie tak naprawdę boli to 1 gb ram'u za cenę ipada mogę mieć samsunga z 3 gb ramu, niestety nie znam się na tabletach i nie wiem czy 1 gb wystarczy w zupełności.
Co myślicie o tym ipadzie:
Apple iPad Retina 16GB (biały) - Dobra cena, Opinie w Sklepie RTV EURO AGD (http://www.euro.com.pl/ipad-i-tablety-multimedialne/apple-ipad-retina-16gb-bialy_1.bhtml#opis)
16 Gb miejsca to bardzo malo, szczegolnie, ze czesc zajeta jest przez system i programy a w iPadzie nie ma mozliwosci rozszerzenia karta pamieci...
Wystrczy w zupelnosci. To nie Android, zeby zarl RAM jak oszalaly.
Jedna Appką można ten problem wyeliminować :)
jeff.lebowski
12-08-2014, 13:48
Ja tez polece iPad'a. Wyswietlacz bezkonkurencyjny.
Właśnie mam straszną zagwostkę czy słabszego ipada wziąść ale za to z dobrym ekranem czy samsunga z dobrymi bebechami, ale słabszym ekranem. Zastanawia mnie czy dla zwykłego odbiory/klienta różnica zdjęć na jedym i drugim tablecie będzie w znaczym stopniu do wykrycia.
Może ktoś jeszce się wypowie i pomoże dokonać wyboru :)))
Jedna Appką można ten problem wyeliminować :)
Jaką ?
Kolekcjoner
12-08-2014, 14:25
Brak wejścia na karty nie boli mnie tak bardzo, trochę bardziej boli mnie brak wejścia hdmi, ale po namyślę i bez tego przeżyję,
Wejścia HDMI?????
chyba jedyne co mnie tak naprawdę boli to 1 gb ram'u za cenę ipada mogę mieć samsunga z 3 gb ramu, niestety nie znam się na tabletach i nie wiem czy 1 gb wystarczy w zupełności.
Ale do czego ma nie wystarczać? IPad4 chodzi jak burza, nigdy nie brakowało mi szybkości działania. To nie dwójka która momentami rzeczywiście muliła.
Chyba sama szukam dziury w całym, decyzja pada na Ipada :), jakiego możecie polecić w moim przedziale cenowym.
Ja tez polece iPad'a. Wyswietlacz bezkonkurencyjny.
Ma juz konkurecje - AMOLED 2560x1600 stawia nawet Retine w cieniu ;) Proponuje poczytac o Tab S Samsunga :)
Na dzień dzisiejszy , możesz rozważyć SAMSUNG GALAXY TAB S - 10,5 cala
Rozdzielczość ekranu 2560 x 1600 pikseli Format ekranu 16:10 Matryca Super AMOLED, Super AMOLED współczynnik ten wynosi aż 94% zakresu palety barw Adobe RGB., co pozwala cieszyć się filmami, obrazami i innymi multimediami w zachwycająco realistycznych kolorach.
Na dzień dzisiejszy , możesz rozważyć SAMSUNG GALAXY TAB S - 10,5 cala
Rozdzielczość ekranu 2560 x 1600 pikseli Format ekranu 16:10 Matryca Super AMOLED, Super AMOLED współczynnik ten wynosi aż 94% zakresu palety barw Adobe RGB., co pozwala cieszyć się filmami, obrazami i innymi multimediami w zachwycająco realistycznych kolorach.
No i teraz już nie wiem hehe,
używam na co dzień galaxy tab 3 8.0 i od biedy nawet tym nie wstydziłbym się pokazać zdjęć ale jak juz to celowałbym w serię galaxy tab s z amoledami na pokładzie...
Nigdy nie mialam doczynienia z taką matrycą, myślicie że w takim razem lepiej celować w samsunga z amoled
zdjęcia na takich matrycach prezentują się 'cukierkowo' zresztą sprawdź w jakimś sklepie lub u znajomych co mają samsungi z amoledami a dopiero wtedy zrozumiesz plastykę tych matryc ....
Jaką ?
Clean Master
Mam i odkąd używam tablet śmiga jak oszalały
Kolekcjoner
12-08-2014, 18:49
Ja uważam że Retina daje bardziej naturalne kolory ale to oczywiście rzecz gustu :).
Ja uważam że Retina daje bardziej naturalne kolory ale to oczywiście rzecz gustu :).
I chyba wybór padnie na ipad'a, jakie modele możesz polecić ?
iOS z 1GB ramu działa tak jak Android z 3GB. Ipady mają tak dopracowany system, że nie potrzebne im są bardzo mocne podzespoły, w przeciwieństwie do Androida, gdzie niedociągnięcia oprogramowania rekompensuje się dodatkowymi rdzeniami tak na prawdę tylko niepotrzebnie żrącymi baterię.
I chyba wybór padnie na ipad'a, jakie modele możesz polecić ?
Jeszcze raz zapytam, czy aby na pewno wystarczy Ci 16 GB? Za kazde dodatkowe GB u Maca trzeba slono placic a do Samsunga kupisz MicroSD (Tab S ma wsparcie do 128GB, ja uzywam 64GB kupione za 100zl) za grosze ;)
PS Tab S dziala bardzo dobrze, bez zadnych zaciec, co nie jest dziwne (8 rdzeniowy procesor i 3BG RAM). Kolory sa swietne a na sloncu lepiej widac niz na iPadzie. Do tego najcienszy i najlzejszy ze wszystkich tabletow (wlacznie z iPadami) na rynku. Ale wybor nalezy oczywiscie do Ciebie :P
PS1 Co do zracych baterie rdzeni, w Tab S zastosowano nowa technologie, polegajaca na tym, ze uzywane sa zaleznie od potrzeb 4 mocniejsze lub 4 slabsze rdzenie, dzieki temu baterii wystarcza spokojnie na caly dzien uzywania. No chyba, ze jedziesz caly dzien na tych silniejszych (np. ogladasz fimy HD), ale wtedy i iPad nie pomoze ;)
Jeszcze raz zapytam, czy aby na pewno wystarczy Ci 16 GB? Za kazde dodatkowe GB u Maca trzeba slono placic a do Samsunga kupisz MicroSD (Tab S ma wsparcie do 128GB, ja uzywam 64GB kupione za 100zl) za grosze ;)
PS Tab S dziala bardzo dobrze, bez zadnych zaciec, co nie jest dziwne (8 rdzeniowy procesor i 3BG RAM). Kolory sa swietne a na sloncu lepiej widac niz na iPadzie. Do tego najcienszy i najlzejszy ze wszystkich tabletow (wlacznie z iPadami) na rynku. Ale wybor nalezy oczywiscie do Ciebie :P
PS1 Co do zracych baterie rdzeni, w Tab S zastosowano nowa technologie, polegajaca na tym, ze uzywane sa zaleznie od potrzeb 4 mocniejsze lub 4 slabsze rdzenie, dzieki temu baterii wystarcza spokojnie na caly dzien uzywania. No chyba, ze jedziesz caly dzien na tych silniejszych (np. ogladasz fimy HD), ale wtedy i iPad nie pomoze ;)
Chyba najlepszym wyjściem będzie przetestować oba tablety na żywo w sklepie.
Co do pojemności to nie mam z tym problemu aby było coś koło 10 gb do wykorzystania z tych 16 gb, tyle mi w zupełności wystarczy.
Ciężki wybór kompletny mętlik w głowie, gdy już jestem zdecydowana na ipad'a w głowie za chwilę pojawia się samsung :D
Pomocy :D
GalaktycznyMuczaczo
12-08-2014, 19:30
Do tego celu to polecam IPada. Fantastyczny wyświetlacz rekompensuje wszystkie niedogodności.
Potwierdzam, mam Ipada mini , wyświetlacz mega, nie musze tlumaczyć klientom że to co widzą tak naprawde w wydruku wygląda lepiej bo wyświetlacz appla jest naprawde wysokiej jakości
A co to jest:tablet ? duża tabletka pojedyncza ? :shock: ?
- a co pożartować nie można ? :mrgreen:
Ja uważam że Retina daje bardziej naturalne kolory ale to oczywiście rzecz gustu .
popieram
Chyba najlepszym wyjściem będzie przetestować oba tablety na żywo w sklepie.
Co do pojemności to nie mam z tym problemu aby było coś koło 10 gb do wykorzystania z tych 16 gb, tyle mi w zupełności wystarczy.
Ciężki wybór kompletny mętlik w głowie, gdy już jestem zdecydowana na ipad'a w głowie za chwilę pojawia się samsung :D
Pomocy :D
Macanie w sklepie, to dobry pomysl ;) Jesli chodzi o pojemnosc pamieci, to nie zapominaj o tym, ze aby w pelni kozystac z tabletu, trzeba zainstalowac na nim programy (apps) a one szybko wyczerpuja posiadana pojemnosc. Z czasem zachce Ci sie czytac na nim ksiazki, przegladac gazety albo ogladac filmy i sluchac muzyki o nawigacji nie wspomne (ze 2Gb trzeba liczyc z mapami) pojemnosci nigdy nie za wiele ;) A potem bedzie ryk ;) :)
Co do naturalniejszych kolorow z retiny, czy ktorys z kolegow porownywal Retine z Super Amoledem z Tab S? Bo porownania ze "starymi" Samsungami mozna zapomniec... Przypomne jeszcze raz, 94 % palety Adobe RGB, zwykly tablet to ok 73%.
Kolekcjoner
12-08-2014, 21:23
Macanie w sklepie, to dobry pomysl ;) Jesli chodzi o pojemnosc pamieci, to nie zapominaj o tym, ze aby w pelni kozystac z tabletu, trzeba zainstalowac na nim programy (apps) a one szybko wyczerpuja posiadana pojemnosc. Z czasem zachce Ci sie czytac na nim ksiazki, przegladac gazety albo ogladac filmy i sluchac muzyki o nawigacji nie wspomne (ze 2Gb trzeba liczyc z mapami) pojemnosci nigdy nie za wiele ;) A potem bedzie ryk ;) :)
Co do naturalniejszych kolorow z retiny, czy ktorys z kolegow porownywal Retine z Super Amoledem z Tab S? Bo porownania ze "starymi" Samsungami mozna zapomniec... Przypomne jeszcze raz, 94 % palety Adobe RGB, zwykly tablet to ok 73%.
Tak o tym pisałem.
Kwestię pamięci demonizujesz IMHO. Przy normalnym użytkowaniu mnie 16GB wystarcza aż nadto. Faktem jest że nie używam tableta zamiast kompa więc nie jestem do końca obiektywny.
Jeśli dobrze widzę, to nikt jeszcze nie zaproponował Sony Xperia Z, więc ja proponuję. Ta pierwsza za ok. 1300-1400 zł, 10 cali ekran. Mam smartfona i zdjęcia wyświetla naprawdę extra, jest to moja opinia organoleptyczna, nie poparta żadnymi badaniami naukowymi ;)
Tak o tym pisałem.
Kwestię pamięci demonizujesz IMHO. Przy normalnym użytkowaniu mnie 16GB wystarcza aż nadto. Faktem jest że nie używam tableta zamiast kompa więc nie jestem do końca obiektywny.
Autorka posta chce na tablecie prezentowac zdjecia, to jak dla mnie wystarczajacy powod aby miec duzo pamieci.
PS. A zamiast czego uzywasz tableta? Wyglada na to, ze nie zrozumialem idei tego urzadzenia, zawsze myślałem, ze jest to wlasnie przenosny komputer. :)
co myślicie o takim samsungu
Samsung Galaxy Tab S 10.5 SM-T800 (tytanowy) - Dobra cena, Opinie w Sklepie RTV EURO AGD (http://www.euro.com.pl/ipad-i-tablety-multimedialne/samsung-galaxy-tab-s-10-5-wifi-16gb-sm-t800-srebrny.bhtml#opis)
do porównania z takim ipadem
http://www.euro.com.pl/ipad-i-tablety-multimedialne/apple-ipad-air-wi-fi-16gb-szary.bhtml#opis
Może warto poczekać na premierę nowego ipada we wrześniu?
Może warto poczekać na premierę nowego ipada we wrześniu?
i zapłacić applowi 'podatek od frajerów' którzy kupują wszytskie nowości od sekty po zawyżonych cenach ...:D
Nie. Przecież obniżą ceny już istniejących sprzętów. Dżizas
no to doprecyzowywuj swój tok myśli bo napisałeś tak jakbyś zachęcał do kupna tej wrześniowej nowości...
To może ty doprecyzuj co ma znaczyć "podatek od frajerów" i "nowości od sekty po zawyżonych cenach". Chętnie przeczytam.
To może ty doprecyzuj co ma znaczyć "podatek od frajerów" i "nowości od sekty po zawyżonych cenach". Chętnie przeczytam.
z choinki się urwałeś ??? wiesz ile kosztował taki 700d z pierwszych 2 tyg sprzedaży ?
Panowie nie kłócić mi się tu, nie róbmy z tego forum nikoniarz...., może ktoś się odnieść na temtat tych dwuch modeli co podałam wcześniej ?
Moje zdanie znasz. Kiedys jak samsung i inni nie mieli tak dobrych wyswietlaczy jak ipad, moglem zrozumiec zgode na pewne niedogodnosci, obecnie, nie. Ale ja mam ogolnie lekka awersje do appla, moge byc subiektywny ;)
Moje zdanie znasz. Kiedys jak samsung i inni nie mieli tak dobrych wyswietlaczy jak ipad, moglem zrozumiec zgode na pewne niedogodnosci, obecnie, nie. Ale ja mam ogolnie lekka awersje do appla, moge byc subiektywny ;)
Ok, a co myślisz o tym samsungu co podałam ?
kobieto, idź do marketu i sama porównaj plastykę obrazu zarówno retiny od appla jak i amoleda od samsunga i sama podejmij decyzję bo kolejne posty już nic tutaj nie wniosą....
pan.kolega
13-08-2014, 11:29
Ja w o góle nie pojmuję jak można mieć watpliwości kiedy się ma wybór między genialnym urzdzeniem zaprojektowanym przez legendy i topowych hipsterów co pracuja w kalifornii z bosymi stopami na stole8-) i urzadzeniem zaprojektowanym przez tłum sztywnych Koreańczyków z tłustymi włosami w granatowych garniturach poliestrowych....plus anonimowy komitet Google... :x
Zata sama prawie cenę można pozostać z cała cywilizacja i mieć co opowiadać dzieciom, albo kupić jakieś nie wiadomo co.
Ekran amoled wyglada zdecydowanie przekolorowany do zdjęć.
<centur> Bardzo merytorycznie, bardzo. To czy coś jest drogie czy nie to rzecz względna. To co dla ciebie jest sufitem dla mnie może być podłogą ...i odwrotnie. Niemniej nic nie upoważnia cię do obrażania kogokolwiek. Niestety czytając co pocisz w niektórych postach w tym wątku można się poczuć co najmniej ... niekomfortowo.
od czasu do czasu korzystam z ipada, jest fajny ale z tego co widze w chwili obecnej samsung nie odbiega jakością/użytecznością
ja go pożyczam , moim zdaniem niewart pieniędzy za niego zadanych
jak miałbym kupować to szajsunga
dobija mnie ilość ograniczeń stosowanych prze apple
<centur> Bardzo merytorycznie, bardzo. To czy coś jest drogie czy nie to rzecz względna. To co dla ciebie jest sufitem dla mnie może być podłogą ...i odwrotnie. Niemniej nic nie upoważnia cię do obrażania kogokolwiek. Niestety czytając co pocisz w niektórych postach w tym wątku można się poczuć co najmniej ... niekomfortowo.
ręce opadają... nie pisałem o tym czy coś jest drogie samo w sobie lub czy jest warte tej ceny tylko o tym, że wszellkiej maści chodliwe nowości elektroniczne są sprzedawane na początku po zawyżonych cenach dla wszelkiej maści napaleńców w gorącej wodzie kąpanych, wspomniany 700d kosztował na początku 3200zł (dobrze to pamiętam) a dziś 2100, smartfon lg g3 kosztował 2,5 tys (i ludzie go kupowali na allegro) dziś ok 1650 zł a mówimy tu o róznicy czasowej rzędu 2-3 tyg, rozumiesz już co miałem na myśli ? ....
--- Kolejny post ---
Ekran amoled wyglada zdecydowanie przekolorowany do zdjęć.
wielu klientów właśnie lubi takie zdjęcia i "achom" i "ochom" nie ma końca...
Nie rozumiem w dalszym ciągu stwierdzenia "podatek od frajerów". Nie wiem jak tam u was na górze mapy ale u nas w Zagłębiu frajer to stwierdzenie obraźliwe. Myślę, że się zapędziłeś, ale nie zamierzam kontynuować tej przepychanki, rozumiesz już co mam na myśli.
Kolekcjoner
13-08-2014, 12:24
Autorka posta chce na tablecie prezentowac zdjecia, to jak dla mnie wystarczajacy powod aby miec duzo pamieci.
PS. A zamiast czego uzywasz tableta? Wyglada na to, ze nie zrozumialem idei tego urzadzenia, zawsze myślałem, ze jest to wlasnie przenosny komputer. :)
Mam wrażenie że cokolwiek napiszę dalej to i tak zanegujesz - łącznie z tym nawet do czego używam iPada - pewnie robię coś nie tak :lol:. A wiem gdyby to był Samsung to byłoby OK.
Udziały w Samsungu masz że tu tak walczysz czy jak?
Może w takim razie pocieszy Cię fakt że mam laptopa szajsunga i bardzo sobie go chwalę ;).
Dla koleżanki najlepsza rada padła wyżej. Iść do marketu i pooglądać własnymi oczyma ;). Cokolwiek byśmy tu napisali będzie subiektywne i nikt za Ciebie wyboru nie dokona.
Nie rozumiem w dalszym ciągu stwierdzenia "podatek od frajerów". .
nie ja tą nazwę wymyśliłem...
Mam wrażenie że cokolwiek napiszę dalej to i tak zanegujesz - łącznie z tym nawet do czego używam iPada - pewnie robię coś nie tak :lol:. A wiem gdyby to był Samsung to byłoby OK.
Udziały w Samsungu masz że tu tak walczysz czy jak?
Ja walcze? To samo mozna napisac o Tobie i innych wyznawcach jedynie sluznej marki...
<centur> zostwiłem ci furtkę w postaci stwierdzenia że się zapędziłeś, bo doszedłem do wniosku, że "przepraszam" nie przechodzi ci przez gardło, ale cóż. Napiszę najjaśniej jak się da. Nic nie upoważnia cię do nazywania na forum ludzi frajerami tylko dlatego, że kupują nowy sprzęt, nie ten który preferujesz.
Merytorycznie.
Tablet powien mieć na tyle jasny ekran aby był czytelny w pełnym słońcu.
<centur> zostwiłem ci furtkę w postaci stwierdzenia że się zapędziłeś, bo doszedłem do wniosku, że "przepraszam" nie przechodzi ci przez gardło, ale cóż. Napiszę najjaśniej jak się da. Nic nie upoważnia cię do nazywania na forum ludzi frajerami tylko dlatego, że kupują nowy sprzęt, nie ten który preferujesz.
Merytorycznie.
Bardziej łopatologicznie nie da się chyba tego napisać, nie wiem czego nie rozumiesz.
Podatkiem od frajerów nazywa się (Potocznie! Nie jest to określenie którego centur jest autorem) cenę, którą producenci (nie tylko Apple, mind you) życzą sobie za swój sprzęt tuż po jego premierze.
eska, możesz przytoczyć mój wpis gdzie kogokolwiek, personalnie nazwałem frajerem ?
eska potraktuj to jako stwierdzenie żartobliwe a nie obraźliwe
Kolekcjoner
13-08-2014, 13:31
Ja walcze? To samo mozna napisac o Tobie i innych wyznawcach jedynie sluznej marki...
Nie jestem żadnym wyznawcą, nie odwracaj kota ogonem. Używam iPada bo mnie zmusiły do tego okoliczności. Znam ograniczenia tego rozwiązania i jego poważne wady ale znam też zalety i trudno żeby o czymś co jest ewidentną zaletą i przewagą nad konkurencją nie pisać, bo Tobie to nie pasuje do obrazu rzeczywistości.
eska potraktuj to jako stwierdzenie żartobliwe a nie obraźliwe
No i na tym bym zakończył ten wątek 8-).
Nie jestem żadnym wyznawcą, nie odwracaj kota ogonem. Używam iPada bo mnie zmusiły do tego okoliczności. Znam ograniczenia tego rozwiązania i jego poważne wady ale znam też zalety i trudno żeby o czymś co jest ewidentną zaletą i przewagą nad konkurencją nie pisać, bo Tobie to nie pasuje do obrazu rzeczywistości.
.
Ale co jest zaleta? To, ze jest ciezszy? To, ze jst grubszy? To, ze nie mozna w nim rozszerzyc pamieci? To, ze ma mniejsza rozdzielczosc? To, ze jest mniej czytelny w swietle slonecznym? To, ze jest drozszy? To, ze ma slabszy hardware? Czy to, ze apple na kazdym kroku ogranicza i narzuca uzytkownikom swoja wole? Co do dyzajnu, jak wiadomo rzecz gustu a kolory? Tez kazdy postrzega inaczej, tym niemniej prawie stuprocentowe odwzorowanie palety Adobe RGB moze byc jakims wyznacznikiem. Mam nadzieje, ze rozumiesz teraz dlaczego w tym przypadku Samsung pasuje lepiej do mojej rzeczywistosci, jesli nie, to sie poddaje :)
<kolekcjoner> jeśli mogę, to jeszcze nie. Chyba, że za trzy dni dokończę.
Jeszcze raz. To co dla was jest sufitem dla innych jest podłogą. Należy się z tym pogodzić i przejść do porządku dziennego. Kupują bo ich stać i tyle. Nie jest to sprawa ani centura ani merde. Natomiast jeśli "podatek od frajerów," to kto jest tym frajerem - ci którzy kupią, a to już jest sprawa personalna, niedopuszczalna zresztą. Merde te wycieczki "łopatologiczne" proszę zachować dla siebie. Jeśli mamy dalej prowadzić polemikę proszę o dostosowanie się do poziomu konwersacji.
<bacekpl> mamy bardzo podobne poczucie humoru, rodem z Rejsu.
Kolekcjoner
13-08-2014, 14:01
Ale co jest zaleta? To, ze jest ciezszy? To, ze jst grubszy? To, ze nie mozna w nim rozszerzyc pamieci? To, ze ma mniejsza rozdzielczosc? To, ze jest mniej czytelny w swietle slonecznym? To, ze jest drozszy? To, ze ma slabszy hardware? Czy to, ze apple na kazdym kroku ogranicza i narzuca uzytkownikom swoja wole? Co do dyzajnu, jak wiadomo rzecz gustu a kolory? Tez kazdy postrzega inaczej, tym niemniej prawie stuprocentowe odwzorowanie palety Adobe RGB moze byc jakims wyznacznikiem. Mam nadzieje, ze rozumiesz teraz dlaczego w tym przypadku Samsung pasuje lepiej do mojej rzeczywistosci, jesli nie, to sie poddaje :)
Zaletą jest doskonałej jakości wyświetlacz, bo o tym tu była mowa. Dający moim zdaniem niezwykle realistyczne odwzorowanie kolorów i półtonów. Znów moim zdaniem lepsze niż w najnowszych samsungach. Kwestie grubości i ciężaru to moim zdaniem użytkowo są to różnice pomijalne, tak samo jak i rozdzielczość - nigdy nie miałem sytuacji żeby brakowało. Mogę się zgodzić co do rozbudowy pamięci i ceny. Co do hardware to znaczy co jest nie tak?
Ja pewnie iPada bym do użytku prywatnego nie kupił (z całkiem innych powodów) ale musiałem. Tutaj w tym wątku mamy jasno określone priorytety gdzie jest IMHO wart rozważenia i tyle. Koleżanka sama oceni co jej bardziej pasuje, może cukierkowe kolory z samsa będą się bardziej podobały klientom - to jest w sumie niezły trop.
należy jeszcze dodać że w najnowszych tabletowych amoledach możemy sobie wybrać coś z pomiędzy 4 profilów wyświetlania kolorów,w tym ten bardziej naturalny niż typowy amoledowy cukiereczek...
Co do wątku - aby nie stracić wątku. Wydaje mi się, że ważnym jest (dla mnie bardzo ważnym) to by ekran danego tablet, bez względu na markę był na tyle jasny aby był czytelny w pełnym słońcu.
Żaden Amoled nie zastąpi Retiny jak na razie. Jeśli chodzi o ilość miejsca, to zawsze można kupić iPada 64GB i miejsca nie zabraknie :)
Żaden Amoled nie zastąpi Retiny jak na razie. Jeśli chodzi o ilość miejsca, to zawsze można kupić iPada 64GB i miejsca nie zabraknie :)
Parafrazując: "64 GB powinny wystarczyć każdemu" :-)
A tak na poważnie - nie wkurza was to (celowe przecież! [1]) działanie Apple? Przecież to jest ewidentny skok na kasę.
[1] W ten sposób sztucznie przyspiesza się moralne starzenie sprzętu. Potrzebujesz więcej ramu? Bateria już słabo działa? To kup nowego iPada!
...
A tak na poważnie - nie wkurza was to (celowe przecież! [1]) działanie Apple? Przecież to jest ewidentny skok na kasę.
[1] W ten sposób sztucznie przyspiesza się moralne starzenie sprzętu. Potrzebujesz więcej ramu? Bateria już słabo działa? To kup nowego iPada!
Wkurzać to może nie (zdrowie ważne Panie :lol:), ale faktem jest, że Apple trudno zaliczyć w poczet instytucji charytatywnych. Natomiast nie mam wrażenia aby ceny nowych modeli Apple były wyższe on poprzedników. Rzekłbym raczej, że niskie nigdy nie się są i fluktuacje cen są u Apple stosunkowo niewielkie.
Pamietam także, że w nowym MBP można było legalnie (nie tracąc gwarancji) dodać pamięć oraz zmienić dysk. Była nawet załączoną instrukcja. Chyba nie wszystkie firmy IT maja podobna politykę, jeżeli chodzi o gwarancje.
Wracajac do tematu, to zgadzam się z faktem iż 16GB to nie jest wiele. Miałem tyle w iPadzie 2 i po zainstalowaniu kilku aplikacji (dużych, zgoda) zrobiło się "ciasno". Teraz mam Air z 32GB i jest spokojnie.
O ekranie już było wyżej kilka razy. Mogę tylko dodać, iż mnie rownież Retina bardzo podchodzi do gustu. Nie obcowałem z Samsungiem, więc nie będę się silił na porównania.
Wkurza i co z tego wynika ? Nie można mieć wszystkiego, a dobry obraz to już coś :) nie do przecenienia.
pan.kolega
13-08-2014, 20:07
Parafrazując: "64 GB powinny wystarczyć każdemu" :-)
Wbrew potocznym opiniom nie ma tu żadnego skoku na kasę, jeżeli chodzi o pamięć. Z bateriami być może, ale idea permanentnie wbudowanych baterii jest tak rewolucyjnnie wyśmienita, :mrgreen: że podchwycili ja praktycznie wszyscy.
Ceny tabletów Apple sa nieco wyższe, niż tabletów marki Samsung. Tak jest i kto ma za cel zapłacić najtaniej za podobne parametry liczbiwe, powinien zapomnieć o Apple.
Maksymalne pojemności sa takie same - 64 albo 128 GB. Nie ma sensu żadne stopniowe rozszerzanie pamięci ani w jednym ani w drugim systemie. Karty SD sa na tyle tanie, że najlepiej od razu włożyć w dziurę tyle ile się da, i nigdy już jej nie otwierać. Tak samo z Apple, tylko już w fabryce.
Pełnowartościowy tablet Apple kosztuje tyle, co model z największa pamięcia i z tym się należy pogodzić (albo kupić Samsunga taniej). Ale Apple, żeby pomóc mniej zamożnym, oczywiście celowo i z czystej dobroci 8-)oferuje znaczne rabaty ceny za modele co maja pół pamięci albo ćwierć pamięci. Nie za sama pamięć (która przecież jak wiadomo jest dość tania) tylko za ograniczona funkcjonalność urzadzenia. To tak, jak z różnymi wersjami software - okrojone licencje sa sprzedawane taniej albo i darmowe. IPad 16gb to jest wersja demo, w oełni funkcjonalna. Do przegladania Internetu, emaila, i ograniczonego zestawu apps wystarczy (mojej małżonce np. albo babci). Jak ktoś chce magazynować zdjęcia, filmy, czy muzykę, albo gry, to musi zapłacić za pełna wersję. Niestety, Samsung nie oferuje takich rabatów i płaci się tyle samo bez wzgędu na wykorzystanie.:cry:
Ja mam na kompie sporo porogramów w wersji darmowej, które robia, to czego potrzebuję i nie wkurza mnie pobieranie wysokich opłat "za marny rzadek cyferek kodu" czyli "skok na kasę."
Żaden Amoled nie zastąpi Retiny jak na razie.
A zadne BMW nie zastąpi Audi :)
olga92:Do prezentacji zdjęć od ipad3 wzwyż (czyli retiny) i nowe samsungi z rozdzielczością ok. 2500pix na dłuższym boku. Na pewno nie bierz tabletu z rozdziałką np. 1200x800, bo mimo wszystko to małe ekrany (nawet 10") i nie widać dobrze detali. Bardzo fajne są ostatnio lansowane tablety 8"(nowy ipad mini, nowe samsungi), bo są bardziej poręczne - zawsze możesz go mieć w torebce.
Osobiście kupiłem LG GPad 8" (rozdzielczość 1920x1080, czyli ok. 300ppi jak retiny). Jakość wyświetlanych obrazów kapitalna. Do prezentacji zdjęć więcej nie trzeba. Na allegro wyrwiesz używkę za. ok 700zł. Za resztę (1800zł-700zł) lepiej kupić inne akcesoria foto albo zainwestować w porządne portfolio drukowane albo po prostu przebalować;)
Hm ,zwykły gadget( dla gimbazy) a tyle emocji.Czytam ten temat,i już czuję : muszę to mieć :lol: .
Kolekcjoner
13-08-2014, 20:33
Ale co mnie ma wkurzać jak ja tego 16 nie wykorzystuję?
pan.kolega
13-08-2014, 20:47
Hm ,zwykły gadget( dla gimbazy) a tyle emocji.Czytam ten temat,i już czuję : muszę to mieć :lol: .
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://s29.postimg.org/wghyff9k7/image.jpg)
Pawlak szpanował tym już dużo wcześniej ,ale fakt: to inne półki .
tak przy okazji, samsung niedawno zrobił 2-dniową, 50% obniżkę na tablety z serii s i teraz allego zawalone jest tymi tabletami po znacznie niższych cenach...
Tak, ake wszystkie wykupiono bardzo szybko. Na handel oczywiscie.
Tak, ake wszystkie wykupiono bardzo szybko. Na handel oczywiscie.
i one własnie trafiły teraz na allegro...
w paribas jest promocja -tablet za konto
niedlugo bede mial na sprzedaz tablet samsunga;)
A ja, jeśli można, dodam jakieś swoje spostrzeżenia.
Każdy sprzęt ma jakieś tam swoje wady. Kiedyś miałem iPada, ale pozbyłem się... głównie przez zachłanność Apple i dziadowe iTunes, które podczas kopiowania zdjęć na tablet przy okazji rekompresowało je i obniżało rozdzielczość. Poza ty urządzenie było bardzo zacne.
Cała ta dyskusja to raczej iOS czy Android. Teraz używam tabletu na Androidzie, konkretnie Sony Xperia Z. Dlaczego?
- matryca IPS 1920x1200, moim zdaniem świetna, odwzorowanie kolorów bardzo dobre, nie są przesycone, a 224ppi w zupełności wystarcza.
- slot na microSD, a w środku karta 128GB za przyzwoite pieniądze.
- złącze USB z kabelkiem OTG podpinam do czytnika kart i oglądam zdjęcia bezpośrednio z kart SD/CF, również pliki RAW,
- w plenerze mogę kopiować pliki z karty na tablet lub inną kartę, pełna dowolność,
- wodoszczelny, więc żadna ulewa mi nie straszna,
- smukły, ładny design,
- dodatkowo nakleiłem na niego matową folię i wygląda obłędnie dobrze. w słońcu wszystko dobrze widać :)
w paribas jest promocja -tablet za konto
niedlugo bede mial na sprzedaz tablet samsunga;)
pomijając ze ten tablet (t110) to nędza jak na dzisiejsze standardy to juz się chyba skończyły te tablety w promocji... Juz lepiej kupić nową tą nową s-ke 8.4 z amoledem od spekulantów za 999 złociszy SAMSUNG GALAXY TAB S 8.4 BIAŁY ZAPLOMBOWANY ŁÓDŹ (4514045057) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/samsung-galaxy-tab-s-8-4-bialy-zaplombowany-lodz-i4514045057.html)
ja sie chyba jeszcze zalapalem
jak quail napisal;
nie ma jak się podłączyć do ipada
bron Boze nie dawajcie zgody na akcje z muzyka
tzn ipod chce wejsc w biblioteke muzyki i wszystki pliki podmienia na swoje bazowe
czyli robi kiche w muzie bo zamiast np bootlegow macie wzorcowy ocenzurowany kawałek
kumplowi tak załatwili niezłą kolekcje muzy
a np w ajfonie nie ma mozliwosci zgrac kontakty na karte-zmieniasz telefon i masz klopot
mocno monopolistyczne posunięcia
Wydaje mi sie ze jesli ktos nie chce brnac w ekosystem Apple to lepiej zostac przy poczciwym Androidzie. Adroidowe tablety szczyca sie tym wszystkim czego nie maja Applowskie produkty (ekstra karta pamieci, pierdylion wyjsc AV itp itd).
Ipad swietnie wspolpracuje z Apple TV i zdjecia mozna bez kabla pokazywac na TV jednym ruchem palca. No ale.....trzeba kupic Apple TV, koszt okolo 500zl. Nie jest to problem jak juz masz Macbooka bo wtedy tak samo mozna ekran bezprzewodowo puszczac na TV - super sprawa jesli pokazujesz cos rodzinie i nie musisz siedziec z kablem pod TV tylko np. w drugim rogu pokoju:)
Problem jest taki ze tutaj juz zaczyna sie brnac w ekosystem apple.
Itunes to nie jest zlo konieczne jak sie ludziom wydaje, ale bardzo wydajne narzedzie do zarzadzania muzyka, podkastami, filmami itp itd. Synchronizacja urzadzen to czesc jego specyfikacji.
Jesli masz iphone oraz ipad mozesz miec te same zdjecia, te same ksiazki, te same kolekcje muzyki na wszystkich urzadzeniach. Malo tego, gdy czytasz ksiazke na ipadzie i jestes na stronie "X", to dzieki iCloud, ta sama ksiazka otwarta na iPhonie np. wskoczy od razu na strone "X". Genialne rozwiazanie.
Co do kontaktow, w iphonie mozna je wyeksportowac do googla i stamtad potem w nowym telefonie wrzucic tak jak bylo. Jesli uzywasz iCloud, kontakty masz stamtad zaimportowane bez dodatkowych czynnosci.
Ludzie po prostu nie znaja iOS czy nawet OSX i nie wiedza na czym polega ta integracja. Zawsze staraja sie porownywac produkty applowskie do tanszych rozwiazan z androidiem - gdzie cos chodzi tak a nie inaczej, nie ma tego czy tamtego w porownaniu do ipada czy iphone'a.
Jesli sie to wszystko ogarnie to zmiana telefonu i przywracanie zawratosci to gora 2 godziny roboty i wszystko chula tak jak na starym telefonie, lacznie z kontaktami.
Android robi wiele rzeczy inaczej, i stad powstaja nieporozumienia i frustracja.
Nie jestem fanbojem Apple, po prostu uzywam ich produktow i mam porownanie do innych, konkurencyjnych produktow.
Ipad swietnie wspolpracuje z Apple TV i zdjecia mozna bez kabla pokazywac na TV jednym ruchem palca. No ale.....trzeba kupic Apple TV, koszt okolo 500zl.
TV z dostepem do sieci + Android + Twonky + jeden ruch palca = zdjecia na TV i 500zl w kieszeni ;)
W moim lg (za 700zł) jest coś takiego jak miracast i też jednym ruchem można wyświetlić obraz z tabletu (zdjęcia, filmy itd.) na TV bezprzewodowo. Nowe projektory obsługują też wi-fi więc tu również można robić prezentacje bez kabli na odległość. Jak widać czasami wystarczą niedrogie rozwiązania.
IPad jest wspaniałym urządzeniem i IMHO w swojej klasie bezkonkurencyjnym, ale jego wielką wadą jest zamknięty system, znakomity, ale jednak zamknięty.
Dlatego mając ipada zamierzam dokupić jakiś tablet, do którego będę mógł swobodnie wszystko wgrywać i zgrywać, bez pośrednictwa Wielkiego Nadgryzionego Jabłka i bez łamańców typu jailbraeker, który otwiera urządzenie firmy Apple, ale równocześnie pozbawia go wtedy wielu bezcennych zalet. :mrgreen:
IPad jest wspaniałym urządzeniem i IMHO w swojej klasie bezkonkurencyjnym, ale jego wielką wadą jest zamknięty system, znakomity, ale jednak zamknięty.
nie wiem co jest w iOS-ie znakomite, bo na pewno nie multitasking czy wydajnosc, ale ze zamkniety to na pewno prawda ;)
ale ze w klasie tabletow z iOS-em Ipad jest swietny, to sie zgadzam ;) alternatyw w koncu nie ma...
Dlatego mając ipada zamierzam dokupić jakiś tablet, do którego będę mógł swobodnie wszystko wgrywać i zgrywać, bez pośrednictwa Wielkiego Nadgryzionego Jabłka i bez łamańców typu jailbraeker, który otwiera urządzenie firmy Apple, ale równocześnie pozbawia go wtedy wielu bezcennych zalet. :mrgreen:
mialem ipada 2 dawno temu i przy kazdym wyjezdzie rodzinnym maksymalny wk*, kiedy malzonka dopraszala sie o zgranie dziecku nowych bajek na droge do auta. pliki lezace na dysku sieciowym, w przypadku telefonu androidowego wystarczalo skopiowanie menedzerem plikow po wifi i wszystko gra i buczy. oczywiscie nie w rezerwacje fapple'a, gdzie tego typu fantasmagorie nie maja racji bytu, bo jedynym slusznym sposobem dodawania danych jest masakryczny itunes. no i ze wzgledu na wespawane w srodku tylko 16GB tych bajek tak czy siak nie wrzucilo sie bog wie ile...
rok temu z okazji znacznie tanszego niz spodziewany przegladu auta zrobilem sobie (i dziecku) prezent i zakupilem tablet androidowy. problemy minely jak reka odjal.
Andoid tez nie jest idealny, bo i tu sporo software'u projektowane jest pod polglowkow* ale jednak nie ma w nim sztucznych ograniczen, z gatunku "dla malo rozgarnietych humanistow, zeby sobie krzywdy nie zrobili". w zasadzie na obecna chwile w Androidzie mnie tylko jednego brakuje - ze nie mozna bez rootowania sobie postawic share'a sambowego do karty pamieci telefonu/tabletu. uprosciloby to mnostwo...
* - polecam wrzucic sobie na PC 30 zdjec luzem na Dropboksa i potem je "zsynchronizowac" na tablecie przed wyjazdem zagramanice.
pan.kolega
31-08-2014, 10:51
Z tego co widzę i czytam prawie wszystkie problemy z systemem iOS wynikają z jego nieznajomości przez pecetowych.
Niestety reklamowana intuicyjność tego system jest brana zbyt dosłownie - niektórzy maja troche wypaczoną intuicję. Np. ładowanie kontaktów na kartę i kopiowanie to sposób myslenia z innego świata.
Robi sie to o wiele prościej. Nawet kontakty z Androida można łatwo przenieść na iPhona bez żadnego machania kartami pamięci.
Ja nie mam wk* z IOS, bo rzeczy, których ponoć nie da sie zrobić nie mieszczą się w kręgu moich potrzeb. Np. nigdy nie stanałem przed problemem stawianie shara sambowego (czy też sara szambowego? :mrgreen:) jak również nie brakowało mi multitaskingu w telefonie czy tablecie. Oglądanie filmów na telefonie czy tablecie jest mi potrzebne jak rybie hulajnoga. A działa znakomicie np. z subskrypcją do TV kablowej, również pełno serwisów typu Amazon Prime, które ma wiecej filmów niż mam czasu i ochoty oglądać Aż mi szkoda tej świetnej funkcji, bo taki ładny display i tak świetnie to chodzi.
Niestety, nigdy w życiu nie obejrzałem filmu na tablecie, chociaż sa ich setki w zasięgu jednego kliknięcia i nie mam takich planów. Ja myślę o telewizorze 90 calowym a nie tablecie, kiedy już mam poświecić bezcenne 2 godziny na jakiś holiłódzki gniot.
Z tego co widzę i czytam prawie wszystkie problemy z systemem iOS wynikają z jego nieznajomości przez pecetowych.
.....
Ja nie mam wk* z IOS, bo rzeczy, których ponoć nie da sie zrobić nie mieszczą się w kręgu moich potrzeb.
Hmmm... i to ma swiadczyc o Twojej znajomosci IOS?
Co by nie mówić o IOS to jednak system szyty na miarę i trzeba go polubić takim jakim jest, bo przy bliższym poznaniu sporo jednak zyskuje :)
Ty
Ja nie mam wk* z IOS, bo rzeczy, których ponoć nie da sie zrobić nie mieszczą się w kręgu moich potrzeb. Czyli typowe tłumaczenie entuzjastów (fanbojów)"nie ma tego czegoś, ale mi to jest niepotrzebne" brak kart pamięci - "kup model 128GB", podłącz do telewizora - "kup appleTV". I tak można mnożyć przykłady funkcji których ipad nie ma bo ktoś ich nie używa. Nie ma co. Świetny sprzęt. Choć wykonanie niczego sobie.
Co by nie mówić o IOS to jednak system szyty na miarę i trzeba go polubić takim jakim jest, bo przy bliższym poznaniu sporo jednak zyskuje :)
ale co takiego dokladnie zyskuje? tak z autopsji napisz, bo ja tego ze 2 lata uzywalem i nie zauwazylem jakis wybitnych aspektow tego systemu. poza oczywistymi zaletami hermetyzacji (dla supportu) ale tej zdecydowanie nie odkrywa sie po blizszym poznaniu, tylko juz przy pobieznym...
system to jest system. ma zapewniac wsparcie dla konkretnych funkcji i byc stabilny. Windows jest szyty na miare PC, Unix na serwer, IBM i5 na przetwarzanie baz danych, Android na mobilny ekran dotykowy, a iOS na mobilny terminal do platnosci w sklepie itunes...* kazdy z nich sie w wojej funkcji sprawdzi...
* - de facto tym i niczym wiecej jest ipad z ios-em - terminalem do placenia kredytowka za konsumpcje tresci z itunesa. proby wyjscia poza ten schemat koncza sie niemozliwoscia - np. wykorzystanie urzadzenia z laczem USB/Wifi i wbudowana pamiecia jako pendrive'a (zonk! - chociaz juz 10 lat temu Nokia mozna bylo to zrobic :D ) lub smiechem na sali - jakiekolwiek proby tworzenia tekstu (z klawiatura ekranowa :lol: ), robienie zdjec (deskografia stosowana :lol: https://c1.staticflickr.com/9/8183/8121380848_833a8142c6_z.jpg ) badz dzwieku... i moze sobie Apple opowiadac jakie chce bajki w reklamach o produktywnym narzedziu - ale koniec koncow to jest i bedzie wyposazony w ladny ekran terminal platniczy...
Kolekcjoner
31-08-2014, 21:04
................ badz dzwieku... i moze sobie Apple opowiadac jakie chce bajki w reklamach o produktywnym narzedziu - ale koniec koncow to jest i bedzie wyposazony w ladny ekran terminal platniczy...
Względnie jako dotykowy panel sterujący wielu urządzeń. Co do wyżej wymienionej funkcji to nigdy nie korzystałem więc nie wiem 8-).
Względnie jako dotykowy panel sterujący wielu urządzeń. Co do wyżej wymienionej funkcji to nigdy nie korzystałem więc nie wiem 8-).
to akurat prawda. tu niestety z konkurencja ciezko, bo na Androida albo rozwiazan nie ma, albo soft traktowany po macoszemu
Sa na Androida wirtualne piloty do prawie wszystkich urzadzen polaczonych z siecia. Osobiscie uzywam glownie aplikacji do sterowania odtwarzacza sieciowego Yamahy CD-N500, dziala swietnie.
Kolekcjoner
01-09-2014, 02:40
to akurat prawda. tu niestety z konkurencja ciezko, bo na Androida albo rozwiazan nie ma, albo soft traktowany po macoszemu
Wygląda na to że producenci przyjęli że w zastosowaniach profesjonalnych "zamknięta" architektura iPada jest zaletą i dlatego stało się to pewnego rodzaju standardem. Być może też chodzi o przewidywalność i precyzję jego panelu dotykowego. Nie wiem co do końca jest przyczyną ale tak czy inaczej chcąc nie chcąc musiałem sobie sprawić iPada i pewnikiem niedługo kupię kolejnego.
Sa na Androida wirtualne piloty do prawie wszystkich urzadzen polaczonych z siecia. Osobiscie uzywam glownie aplikacji do sterowania odtwarzacza sieciowego Yamahy CD-N500, dziala swietnie.
Nie chodzi o tak proste zastosowania jak wirtualny pilot.
Nie chodzi o tak proste zastosowania jak wirtualny pilot.
A o jakie?
Kolekcjoner
01-09-2014, 17:35
A o jakie?
Jako panel sterujący do mikserów audio lub do sterowania światłem scenicznym.
Pisałem już o tym.
Panowie litości - tablet używać do sterowania tunerem czy wzmacniaczem to raczej nieporozumienie. Rozumiem zastosowanie przy fotografowaniu w terenie do sterowania i podglądu, ale używać jako pilota do samograja, to nawet mało wygodne.
Tablet to głównie urządzenie do prezentacji i przeglądania zdjęć oraz wszechobecnej komunikacji. Używanie go jako pilota czy do robienia kopii zapasowej, to raczej mało praktyczne. Co innego sterowanie systemami pracy zestawów urządzeń - to już inna bajka.
Dla mnie jednak liczy się płynność pracy samego urządzenia i przede wszystkim porządny ekran.
Eberloth
04-09-2014, 09:44
Spór co lepsze jest nierozstrzygalny. Decydują preferencje i/lub skłonność do zachwalania własnej zabawki. Choć wojownicy Appla mają jakby coraz mniej argumentów w garści (żeby nie być posądzanym o stronniczość dodam, że też posiadam w domu oba wynalazki A i S). Chciałbym tylko napisać o elemencie którego nikt w tym wątku nie dotknął. Jeśli już piszemy o tym, za co nie warto przepłacać, to MZ nie warto dziś płacić kilkuset PLN więcej za model tabletu z modemem kosztującym producenta parę dolarów. Ilość miejsc z darmowym WiFi rośnie, a w dobie tetheringu wszechobecnego w większości telefonów posiadanie dodatkowej karty w tablecie traci sens. Może kiedy darmowe Aero nie miało jeszcze irytującej cechy wklepywania kodu captcha co godzinę, można było tę opcję rozważać. Teraz już nie.
Panowie litości - tablet używać do sterowania tunerem czy wzmacniaczem to raczej nieporozumienie.
Bardzo jestem ciekaw, co napiszesz jak bedziesz mial kilkadziesiat tysiecy plikow muzycznych na serwerze i co najmniej dwie strefy glosnikow w domu. Tablet to zbawienie, pilotem to sobie mozna w odtwarzaczu CD "play" nacisnac. ;)
Bardzo jestem ciekaw, co napiszesz jak bedziesz mial kilkadziesiat tysiecy plikow muzycznych na serwerze i co najmniej dwie strefy glosnikow w domu. Tablet to zbawienie, pilotem to sobie mozna w odtwarzaczu CD "play" nacisnac. ;)
Witek, a w Niemcach Spotify nie daja? to uwaga nie tyle do korzystania z tabletu (ktory de facto jest super wygodny do tego) tylko do chomikowania plikow na domowym NAS-ie. tez mam sporo albumow w plikach, ale ogolnei od czasow przejscia na Spotify sie wyleczylem z robienia sobie kopii plikow na dysku, ripuje badz soulseek-uje wylacznie to, co chce na CD do auta nagrac... a tak to jestem jednak zbyt rypniety i za duzo nowych rzeczy znajduje, zeby miesiac w miesiac kolejnych 10 nowych albumow (jak nie wiecej) na dysk wrzucac.
Witek, a w Niemcach Spotify nie daja? to uwaga nie tyle do korzystania z tabletu (ktory de facto jest super wygodny do tego) tylko do chomikowania plikow na domowym NAS-ie. tez mam sporo albumow w plikach, ale ogolnei od czasow przejscia na Spotify sie wyleczylem z robienia sobie kopii plikow na dysku, ripuje badz soulseek-uje wylacznie to, co chce na CD do auta nagrac... a tak to jestem jednak zbyt rypniety i za duzo nowych rzeczy znajduje, zeby miesiac w miesiac kolejnych 10 nowych albumow (jak nie wiecej) na dysk wrzucac.
Daja, ale 320kBit/s to dla mnie za malo a po za tym lubie kolekcjonowac. Slucham tylko flac, najchetniej 24bit. ;)
Daja, ale 320kBit/s to dla mnie za malo a po za tym lubie kolekcjonowac. Slucham tylko flac, najchetniej 24bit. ;)
Jest pewne okreslenie na takie upodobania - audiofil:)
Kolekcjoner
04-09-2014, 13:00
Spór co lepsze jest nierozstrzygalny. Decydują preferencje i/lub skłonność do zachwalania własnej zabawki. Choć wojownicy Appla mają jakby coraz mniej argumentów w garści (żeby nie być posądzanym o stronniczość dodam, że też posiadam w domu oba wynalazki A i S). Chciałbym tylko napisać o elemencie którego nikt w tym wątku nie dotknął. Jeśli już piszemy o tym, za co nie warto przepłacać, to MZ nie warto dziś płacić kilkuset PLN więcej za model tabletu z modemem kosztującym producenta parę dolarów. Ilość miejsc z darmowym WiFi rośnie, a w dobie tetheringu wszechobecnego w większości telefonów posiadanie dodatkowej karty w tablecie traci sens. Może kiedy darmowe Aero nie miało jeszcze irytującej cechy wklepywania kodu captcha co godzinę, można było tę opcję rozważać. Teraz już nie.
Ja uważam że dodatkowa karta bardzo się przydaje 8-).
Jest pewne okreslenie na takie upodobania - audiofil:)
ja mysle, ze pejoratywne opinie na ten temat nie przysluguja na forum, na ktorym ludzie potrafia kupic sobie hobbystycznie aparaty drozsze niz 5 metrow przyzwoitych kabelkow ;) serio... :)
ja mysle, ze pejoratywne opinie na ten temat nie przysluguja na forum, na ktorym ludzie potrafia kupic sobie hobbystycznie aparaty drozsze niz 5 metrow przyzwoitych kabelkow ;) serio... :)
Kabli jeszcze nie slysze... uffff co za ulga... mam nadzieje, ze tak zostanie ;)
Eberloth
04-09-2014, 13:48
Ja uważam że dodatkowa karta bardzo się przydaje 8-).
SD tak, nawet trzy albo cztery! :) SIM - po co, skoro teraz nawet połączenie telefoniczne nie przerywa transmisji danych?
To, co nas najbardziej kręci, czyli zdjęcia, kopiuje się na ipada bez problemu i na ekranie retina wyglądają bardzo OK.
Wystarczy zakupić za parę groszy odpowiednią przejściówkę.
Niestety, z filmami to już jest niemały problem, o innych typach plików nie mówiąc.
Ipad zamyka nas w "więzieniu".
Ostatnio zakupiłem tablet LG V500 do podręcznego oglądania wielu różnych plików i, choć całkiem przyzwoity obraz (8.3-inch 1,920 x 1,200 pixel IPS) nie jest retiną, to wygląda całkiem nieźle, no i wreszcie mogę wrzucać na tablet pliki różnego typu, bez problemu.
Jest wejście mikro USB i mikro SD.
Kolekcjoner
04-09-2014, 16:19
SD tak, nawet trzy albo cztery! :) SIM - po co, skoro teraz nawet połączenie telefoniczne nie przerywa transmisji danych?
W terenie bardzo się przydaje, to nie jest prawda że zawsze i wszędzie jest WiFi.
Eberloth
04-09-2014, 17:59
W terenie bardzo się przydaje, to nie jest prawda że zawsze i wszędzie jest WiFi.
Zawsze i wszędzie jest router wifi z telefonu.
Kolekcjoner
04-09-2014, 23:22
Zawsze i wszędzie jest router wifi z telefonu.
Nie, nie zawsze i nie wszędzie i to miałem na myśli.
pan.kolega
04-09-2014, 23:55
Jednemu warto, drugiemu nie warto --- jak zwykle. Ja bym tabletu bez SIM nie kupił, bo dla mnie tablet głównie służy do szybkiego przegladania internetu, a w tym kupowania na amazon, bankowania, mapowania, itd. Można to robić na telefonie ale to upierdliwe. Między iphonem a ipadem personal hotspot działa bardzo dobrze, ale bawienie się dwoma gadżetami naraz jest uncool. Wolę zapłacić dodatkowe $10 miesięcznie i mieć luksus dostępu w kilka sekund do wszystkiego na ludzkim ekranie.
Niestety nie istnieje taki rozmiar który może służyć jednocześnie za telefon i tablet. Nowe iphony sa już dla mnie za wielkie. Nigdy bym nie próbował takiej jeremiady jak ta wkleoać na telefonie. Na komputerze służbowym jeszcze mniej prawdopodobne.
--- Kolejny post ---
- ale koniec koncow to jest i bedzie wyposazony w ladny ekran terminal platniczy...
Może dla kogoś to jest terminal płatniczy, jak ktoś chce, ale ja Applowi po zakupie urzadzenia nie płacę dokładnie zupełnie nic.
Kolekcjoner
05-09-2014, 00:30
Może dla kogoś to jest terminal płatniczy, jak ktoś chce, ale ja Applowi po zakupie urzadzenia nie płacę dokładnie zupełnie nic.
Ciekawe bo u mnie jest dokładnie to samo.
W jaki sposób zorganizowana jest sprzedaż aplikacji na tablety i telefony Apple?
Coś mi się nie chce wierzyć, że nie mają swojej doli od każdej sprzedanej aplikacji/gry.
octopusik
05-09-2014, 12:27
W jaki sposób zorganizowana jest sprzedaż aplikacji na tablety i telefony Apple?
Coś mi się nie chce wierzyć, że nie mają swojej doli od każdej sprzedanej aplikacji/gry.
Siedziałem jakiś czas w gamedev'ie, Apple pobiera 30% od każdej sprzedanej appki w swoim Appstorze.
pan.kolega
05-09-2014, 19:48
Google też 30%, chyba, że teraz obniżyli do 20%.
--- Kolejny post ---
Kupiłem może z tuzin płatnych appsów, z tego większość za $1-2.