PDA

Zobacz pełną wersję : synchro z 2gą zasłoną 7d +yn568ex

koooll
11-08-2014, 12:16
Cześć!
Po Pierwsze się przywitam, miałem kiedyś konto ale nie potrafię sobie przypomnieć jakie miałem dane do logowania ;(
Ale,
Mam sprzed jak w tytule i mam problem bo nie mogę włączyć w menu aparatu tej funkcji, nie wiem czy to nie przypadkiem jakaś "wada/ustawiennie" lampy, czy kto ma jakiś pomysł?
Jest możliwość wybrania tej funkcji jak i HI-syn. ale po kliknięciu wyboru i tak wraca od razu do 1-zasł.

dzięki za pomoc!

Ptaku

Usjwo
13-08-2014, 11:05
To tak dziala i w innych lampach. Synchro na 2ga kurtyne, oznacza ze blysk odpalany jest przed ruszeniem drugiej kurtyny. O ile przy czasach ponizej x-synch, ma to sens, bo cala matryca jest otwarta kiedy blyskamy i mamy "rownomiernie" oswietlony kadr, o tyle przy HSS juz tak prosto nie jest. Druga kurtyna rusza, zanim pierwsza sie otworzy. Aby rowno naswietlic cala klatke, lampa musi blyskac od razu po otwarciu pierwszej, jakakolwiek zwloka spowoduje ze poczatek kadru bedzie niedoswietlony, w stosunku do reszty kadru. Zeby rownomiernie naswietlic calosc, lampa musi blyskac przez caly czas, od startu pierwszej kurtyny, do zamknniecia drugiej. Dlatego nie ma synchra dla drugiej kurtyny przy HSS.