PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki sprzęt do 5000 zł

sqq
08-08-2014, 19:38
Od kilku tygodni planuje zakup sprzętu. Lustrzanka jest mi potrzebna do dwóch rzeczy : zdjęcia sportowe (dużo za dużo powiedziane - fotografowanie amatorskiej piłki nożnej dla komercyjnej ligi ) +od czasu do czasu filmowanie (dyskoteki i inne imprezy o charakterze alkoholowym) . Nie ukrywam , że dobrze by były aby zakupiony sprzęt po pewnym czasie poważniejszych" rzeczy ( jak będę coś umiał -za dwa lata -foto + filmowanie wesel) Przeglądając forum, i ograniczając się do kwoty 5000 zł (niestety nieprzekraczalnej) ułożyłem sobie to tak:
Canon 60d (nowy)
tamron 17-50 vc 2.8 (nowy)*
canon 50mm f1.8 APS-C 83mm* (nowy)
3 zamienniki baterii
2 karty sd 64 gb
statyw
lightroom
flesz

Będę wdzięczny za wszelkie słowa krytyki dotyczące powyższego zestawu, lub też propozycje zmian. Zdaję sobie sprawę, że przy tym budżecie opcja i filmowanie i fotografowanie jest nieco na wyrost, ale mimo to proszę o pomoc :)

Tymomn71
08-08-2014, 19:55
Do sportu przydał by się jakiś tele, ale to już znacznie przekroczy budżet. Ja bym wywalił 50 mm i lightrooma - spróbuj najpierw na jakiś darmowych programach.

corvus
08-08-2014, 19:57
3 zamienniki baterii to naprawdę dużo. Nie spiesz się z tym zakupem, może się okazać, że wcale nie są potrzebne w aż takiej ilości
2 karty po 64gb - j/w, chociaż w sporcie pykając serie dużych rawów, karty dość szybko się zapełniają
lightroom - odłożyłbym zakup, na początku DPP nie jest taki zły
do piłki brałbym dłuższy obiektyw

No i ogólnie do takich zastosowań warto rozważyć body 7d

GalaktycznyMuczaczo
08-08-2014, 21:55
Celuj w body 7d, świetny korpus do sportu. Jeżeli płacą ci za te foty to zwróci ci się prędzej czy później, ale za to nie będziesz później tej 60d zmieniał na 7D :) , oszczędzisz sobie czasu i kasy :)

słowiczek
08-08-2014, 22:19
7d + coś dłuższego do sportu, dolicz statyw z dobrą głowicą. Ciasno z kasą będzie, ale może się uda;)

salas
08-08-2014, 23:09
7d z 2500zł
60d używka z 2k? może taniej nawet - nie wiem po ile chodzą :p
70-200 f/4 L - 1500zł
statyw z 500zł
i tamron / sigma ze stabilizacją (bo do filmowania się przyda) ceny od 800zł za używki ale ciężko kupić za 800, więc liczyć 900/1000zł

sqq
15-08-2014, 20:23
Dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi. Ponieważ chyba nie wyrobię się finansowo na 7d pytanie brzmi: czy fotografowanie 60 sportu będzie "kiepskie", "przyzwoite" czy też da się z tego zrobić coś dobrego (innymi słowy czy ten sprzęt ,przy początkującym fotografie "da radę" ) Co do jakiegoś długiego obiektywu - forumowicze mogą coś polecić ? (w zakresie 1-1.5 tyś., najlepiej nówka)

RomanS
22-08-2014, 18:36
Może jednak spróbuj dostać używane 7D i C. 70-200/4 + jakiś statyw. Nie jest to zestaw do sportu ale w plenerze może dać Ci wiele bardzo dobrych zdjęć.

becekpl
22-08-2014, 18:47
60d+50-250 +50 1.8
rodzinka przy obiedzie wyjdzie super, piłkarze jako ze są ubrani na kolorowo to tez będzie wiadomo gdzie na zdjęciu są
na dyskotece ciemno wiec będziesz tłumaczył ze zdjęcia ciemne ale na nich wszystko jest (jak z tym dowcipem o murzynie w ciemnym pokoju)
generalnie najwięcej zależy od "kierownika" tylko ze tu kierownik myśli ze sprzęt będzie za niego zdjęcia robil
kup sobie lepiej dobra hybryde typu sony ,będziesz zadowolony

słowiczek
24-08-2014, 22:00
Dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi. Ponieważ chyba nie wyrobię się finansowo na 7d pytanie brzmi: czy fotografowanie 60 sportu będzie "kiepskie", "przyzwoite" czy też da się z tego zrobić coś dobrego (innymi słowy czy ten sprzęt ,przy początkującym fotografie "da radę" ) Co do jakiegoś długiego obiektywu - forumowicze mogą coś polecić ? (w zakresie 1-1.5 tyś., najlepiej nówka)

Tą drogą dojdziesz do 50d i w sumie nie byłby to zły pomysł, bo zostaje na porządne szkło i rusztowanie. Powinno wystarczyć na 70-200/2.8 bez is. Jak pisał becekpl najważniejszy jest fotograf, tego się trzymaj.

ziemas
27-08-2014, 12:50
Tą drogą dojdziesz do 50d i w sumie nie byłby to zły pomysł, bo zostaje na porządne szkło i rusztowanie. Powinno wystarczyć na 70-200/2.8 bez is. Jak pisał becekpl najważniejszy jest fotograf, tego się trzymaj.

Mam 50D jako zapas do 1dynki ii S i daje radę, szybki i nawet celny jest.

--- Kolejny post ---

Zgadzam się, mam 50D i jest bardzo fajny. Da się nawet filmować w RAW jak ktoś lubi i ma szybkie karty ;)

cobalt
27-08-2014, 13:09
Od kilku tygodni planuje zakup sprzętu. Lustrzanka jest mi potrzebna do dwóch rzeczy : zdjęcia sportowe (dużo za dużo powiedziane - fotografowanie amatorskiej piłki nożnej dla komercyjnej ligi ) +od czasu do czasu filmowanie (dyskoteki i inne imprezy o charakterze alkoholowym) . Nie ukrywam , że dobrze by były aby zakupiony sprzęt po pewnym czasie poważniejszych" rzeczy ( jak będę coś umiał -za dwa lata -foto + filmowanie wesel) Przeglądając forum, i ograniczając się do kwoty 5000 zł (niestety nieprzekraczalnej) ułożyłem sobie to tak:
Canon 60d (nowy)
tamron 17-50 vc 2.8 (nowy)*
canon 50mm f1.8 APS-C 83mm* (nowy)
3 zamienniki baterii
2 karty sd 64 gb
statyw
lightroom
flesz

Będę wdzięczny za wszelkie słowa krytyki dotyczące powyższego zestawu, lub też propozycje zmian. Zdaję sobie sprawę, że przy tym budżecie opcja i filmowanie i fotografowanie jest nieco na wyrost, ale mimo to proszę o pomoc :)
Canonem 60D niektórzy robią sport, ale ja wolę używanego 7D. Jest szybszy w serii i mam mniej spóźnionych (albo nietrafionych czasowo) zdjęć.
Ten Tamron nie nadaje się do sportu, a do piłki nożnej już kompletnie - AF nie nadąża za biegnącym zawodnikiem.
Obiektyw z którym można spokojnie wyjść na stadion to Canon 70-200/2,8 L USM z f/4,0 jest znacznie gorzej. Jak ktoś robi tylko na 200mm to najlepiej kupić Canona 200/2,8 L II USM jest tańszy i optycznie lepszy niż zoom 70-200.
5 000zł do sportu to żadna kasa. Nie poszalejesz :). Znam ten ból sam rodziłem (7D - 2 500zł + 70-200/2,8 - 3 500zł = 6 000zł). Jak ktoś ma duże doświadczenie w temacie zdjęć sportowych, to ogarnie zagadnienie i Canonem 50D. Wtedy będzie taniej.

jaś
27-08-2014, 13:59
Lata temu mój sąsiad robił piłkę kopaną na krakowskiej wiśle (jakby na to nie patrzeć ekstraklasa i puchary), kupił na dzień dobry 70-2002.8LIS i używał jej z moim 350D który wtedy miałem :) robił tym chyba z rok (bo się wystukał z kasy na tą elkę i na korpus już nie starczyło) i zupełnie dobre zdjęcia robił, potem kupił 400D, a jeszcze później 40D i jakoś takie kaprawe korpusy mu wystarczyły i nawet za Zinedinem Zidanem nadążały - widziałem zdjęcia :) (miał akredytację i robił zdjęcia dla klubu, często zawodników i do prasy), przed zakupem canona robił nikonem D70 i sigmą 70-200.

sqq
27-08-2014, 22:49
Wielkie dzięki za posty :)

Co myślicie o tym ?

obiektyw CANON EF 70-200 mm f/4L USM (4528612257) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/obiektyw-canon-ef-70-200-mm-f-4l-usm-i4528612257.html)

słowiczek
28-08-2014, 10:41
Myślę że to bardzo dobry obiektyw o bardzo dobrych właściwościach optycznych i najlepszym współczynniku jakości segmentu L do ceny. Oczywiście w posiadanych parametrach. O tym z aukcji nie wiem co myśleć, jeżeli jest bez wad ukrytych, to jak wyżej. Cena jak za używkę obecnie na rozsądnym minimum.

mkamelg
31-08-2014, 22:55

Za mało masz pieniędzy żeby stworzyć dla siebie sensowną konfigurację bazującą na wyłącznie nowych komponentach. Na używany zestaw 7D plus obiektywy, pozostałe akcesoria oraz oprogramowanie jakie wymieniłeś też piąteczka nie starczy.

Tu masz zestawienie 13 konfiguracji sprzętowych w różnych kategoriach przeznaczonych dla osób chcących rejestrować wydarzenia sportowe:

</title> <meta name="Keywords" content="tamron, sony , lens , Lens advice , sports photography , Sports Illustrated , Panasonic , sigma , action photography , action , sports , sportsshooter , action sports , Sony NEX , Nikon J1 " /> <meta name="desc (http://www.adorama.com/alc/0013730/article/12-Complete-Action-Photography-Kits)

W podpowiedzi jeżeli chodzi o obiektyw do Nikona D3100 popełnili błąd ale ktoś to zauważył i podał poprawne modele w komentarzu.

Canon Rebel T3i = EOS 600D

Podpowiedzi dla chcących fotografować imprezy sportowe:

The Perfect Camera Settings for Action and Sports Photography | Photography Mad (http://www.photographymad.com/pages/view/the-perfect-camera-settings-for-action-and-sports-photography)

Propozycje obiektywów używanych do filmowania dla aparatów Canona z matrycą APS-C:

videoDSLR.pl | filmowanie lustrzankami Canon 5D, 7D, 60D, 550D, wideo filmowanie • [FAQ] Obiektywy do filmowania - sensor APS-C (550D, 60D, 7D) : Obiektywy i filtry (http://videodslr.pl/obiektywy-do-filmowania-sensor-aps-c-550d-60d-7d-t732.html)