Zobacz pełną wersję : Canon 5D MkII szumy przy ISO 250
Witam.
Kolega poprosił mnie, żebym zdiagnozował mu problem jaki ma z aparatem.
Ja też nie bardzo wiem co mogło się wydarzyć ze zdjęciem.
Może ktoś z koleżanek/kolegów spróbuje odpowiedzieć na pytanie, co jest powodem tak kiepskiej jakości zdjęcia (wszystkie z tego dnia są takie same).
Za parę dni robił w podobnych warunkach i zdjęcia były żyleta.
Canon 5D MarkII + Sigma 70-200/2.8
TUTAJ (https://dl.dropboxusercontent.com/u/28086515/IMG_7893.CR2) jest RAW do pobrania
Parametry naświetlania w exifie.
Widać na cropie straszne zaszumienie w cieniach i jakieś poziome pasy. Ekspozycja była na minus, ale przecież ten korpus potrafi robić gładkie foty przy ISO 3200-6400
W LR usuwanie szumu ustawione na 100%
https://canon-board.info/imgimported/2014/08/LOjiy37-2.jpg
źródło (http://i.imgur.com/LOjiy37.jpg)
No ale przy niedoświetleniu rzędu 2-3 EV czego się spodziewać?
No ale przy niedoświetleniu rzędu 2-3 EV czego się spodziewać?
Czy niedoświetlenie 2/3 EV mogło tak zdemolować zdjęcie? To nie Canon Ixus!
Canonierzysta
07-08-2014, 20:39
Skoro jakiś czas później robił fotki i było ok to chyba nie ma zbytnio co się przejmować, widać matryca ma się dobrze ;)
Może wystąpiło chwilowe niedomaganie matrycy spowodowane na przykład wysoką temperaturą otoczenia i na przykład lekkie podgrzanie matrycy dłuższymi naświetlaniami lub większą serią zdjęć?
W zasadzie to tylko teoria z tymi wysokimi temperaturami i tak gdybam tylko..
Już kiedyś podobno miał taką sytuację. To jest kolejny psikus aparatu. Albo operator tego aparatu jest do wymiany?
Ja napisałem 2-3 EV a nie 2/3 EV a to spora różnica. Aparat "zachował się" normalnie. Gorzej z fotografem.
Ja napisałem 2-3 EV a nie 2/3 EV a to spora różnica. Aparat "zachował się" normalnie. Gorzej z fotografem.
Ekspozycja była ustawiona na -2/3 EV
2/3 w stosunku do czego? Jaki był pomiar matrycowy? punktowy? jak punktowy to co było mierzone? Zdjęcie jest niedoświetlone pomiędzy 2 a 3 EV do tego mocno kontrastowa scena. Polecam na przyszłość spojrzeć na histogram po wykonaniu zdjęcia.
2/3 w stosunku do czego? Jaki był pomiar matrycowy? punktowy? jak punktowy to co było mierzone? Zdjęcie jest niedoświetlone pomiędzy 2 a 3 EV do tego mocno kontrastowa scena. Polecam na przyszłość spojrzeć na histogram po wykonaniu zdjęcia.
Pomiar był centralnie ważony (jest w exifie). Zobaczył nadlatujący samolot, wycelował i strzelił. Oryginalny kadr aż do bólu centralny. Sam mi się przyznał, że priorytet czasu miał ustawiony przypadkowo. To był podobno pokazowy przelot A330 i chciał go mieć. Wyjął aparat aparat z plecaka i bez namysłu zrobił fotę.
Nie mam 5D MkII, ale wydaje mi się że nawet przy większej korekcie na minus nie powinno być takiej kolorowej miazgi.
No więc po kolei. Pomiar centralnie ważony, większość zdjęcia zajmuje niebo, brak słońca, zachmurzenie czyli niebo nie jest błękitne tylko białe. Światłomierz zawsze stara się naświetlić na średnią szarość więc "ściemnił" niebo właśnie do poziomu szarości. Osoby na pierwszym planie fotografowane od "zacienionej" strony czyli jeszcze bardziej niedoświetlone i wygląda to jak wygląda. Doświadczony fotografujący w takim przypadku " z automatu" wprowadziłby korektę około +2EV. Naprawdę polecam znajomemu aby poczytał o tym jak zachowuje się światłomierz, dowiedział się czegoś o systemie strefowym i do czego służy histogram. Z aparatem jest wszystko OK, a wiedzę można zdobyć w dzisiejszych czasach praktycznie za darmo.
Fotopstryczek
07-08-2014, 22:35
ISO 250 jest to analogowe ISO 200 cyfrowo podciągnięte o 1/3EV w górę dając 250.
Zdjęcie jest o 3EV (może minimalnie więcej) niedoświetlone, więc w efekcie końcowym mamy ISO 200 wyciągnięte o około 3,5EV.
Dużo lepszy efekt byłby na ISO800/1600. Canon do dziś nie ruszył się pod względem wyciągania z cieni, już przegoniły go kompakty panasonica (te bez wymiennej optyki, tylko dla ISO 80/100).
eclipsis
08-08-2014, 03:19
Jeśli aparat wystawiony był na słońce lub doznał w inny sposób wysokiej temperatury, to najpewniej będzie to szum spowodowany wysoką temperaturą matrycy. Zdarzyło mi się na 7d podobnie ze 2 razy w upalny dzień.