Zobacz pełną wersję : Filmowanie 6d podstawy.
maciek12ss
07-08-2014, 09:38
Witam serdecznie.
Nowy temat bo chcę odpowiedzi na moje konkretne pytania i przedstawić sytuację w jakiej się znalazłem.
Sytuacja wygląda następująco:
Robie zdjęcia na weselach jestem zwykłym kotleciażem, który nie ma pojęcia nic a nic o filmowaniu. Mój dobry znajomy kamerunek poprosił mnie o przysługę. Mam nagrywać jako drugi kamerunek ślub w kościele i pierwszy taniec na weselu. Jestem w komfotrowej sytuacji bo nawet jak cos zepsuje to nic sie nie stanie. Po mimo to chiał bym że by kolega był zadowolony z tego co mu oddam na karcie ( sam będzie wszystko montował) .Dostałem dvd z ujęciami jakich oczekuje. mam robić same szerokie plany 6d plus 16-35IIL . Do dyspozycji mam jakiś konkretny monopod z głowica olejową od manfrotto który kosztował jakieś 1000zł. Skorzystam na pewno. Ale do sedna bo klepie i klepie żadnych konkretów. wiem tyle:
1.Będę ostrzyl manualnie. (trenowałem na psie i dziewczynie).
2.Nagrywam w Full hd ale w wysokiej kompresji ponieważ w mojej 6 jak ustawie na małą przy fhd zacina mi po 8 sekundach nagrywanie prawdopodobnie za słabe karty pamięci.
3.Nie umiem i nie lubie filmować , ale mus to mus znajomy w potrzebie a i dobra flaszka będzie.
4. nie mam zamiaru wgrywać ML na ten jeden raz kiedy bede coś nagrywał ( 1 i ostatni w życiu)
Pytania ( proszę bez złośliwości odpowiedzieć .. jak osłowi wytłumaczyć co i jak.. :) )
1. ustawić balans bieli do sytuacji np kościół żarówkowy czy automat?
2. Jak regulować jasność nagrywania ? zakładam że przysłona będzie cały czas 2,8. Bawiąc się nagrywaniem zauważyłem że regulując kółkiem zmieniam czas otwarcia migawki :O i zmienia mi się jasność nagrywania . Nie wiem o co w tym chodzi. Podobnie działa to jak zmiana iso ale nie mam pojęcia co to ma wspólnego do nagrywania.
Pozdrawiam
Totalny laik odnośnie filmowania...
Kolego ja filmuję lustrzankami od kilku lat postaram się swoimi best practise podzielić :)
- balans bieli przy filmowaniu nigdy na auto bo kolega zabije Cię jak później będzie musiał to montować, zawsze manual, najlepiej postawić w nowy miejscu dwa aparaty na 30 sekund i ustawić manualnie kolegami Kelvinami :)
- jasność regulujesz tylko i wyłącznie przesłoną i ISO, migawka powinna mieć zawsze wartość 1/50
- Koniecznie przez pierwszymi kadrami powinniście obaj ustawić taki sam tryb (ten kolorystyczny, nigdy nie pamiętam jak to się nazywa). Ja używam trybu standard, gdzie tylko ostrość jest na +3 reszta na 0
- pamiętaj, żeby podczas ostrzenia jeżeli tylko masz możliwość przybliżać sobie obraz, bez powiększenia może Ci się wydawać, że jest ostro a w rzeczywistości nie będzie
- w 6D możesz ISO kręcić do wartości 6400 i będzie akceptowanie
- kiedy będzie bardzo jasno na dworze możesz mieć w LiveView problemy z poprawnym ustawieniem ekspozycji bez lupki na ekranie, praktyka jest taka, że lepiej nagrać nieco za ciemno niż za jasno
- jeżeli kolega kamerun ma statyw to zdecydowanie lepiej się sprawdzi, monopod sprawdza się przy dynamicznych ujęciach, nie nadaje się zupełnie do planów ogólnych, panoramowania i raczej statycznych ujęć w kościele
o większości rzeczy kolega kamerun powinien wiedzieć :) Chyba tyle, powodzenia.
maciek12ss
07-08-2014, 12:11
Super . Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź :) Kolega będzie nagrywał kamerą soniacza jakiś konkretny sprzęt więc z synchronizacją kolorów będzie się bawił przy montażu .Ja tylko nagrywam swoje oddaje karty pamięci i tyle :) A odnośnie nagrywania na zewnątrz to tego nie będę robił. Mam nagrać tylko kościół i potem jedynie pierwszy taniec szeroki plan z góry. Kolega kamerunek wie o wielu rzeczach, ale filmuje kamerą a nie aparatem więc wolałem dla pewności zasięgnąć opinii u nas na forum. wiadomo, że są tu fachowcy od nagrywania canonami. Dziękuję jeszcze raz za pomoc. Lecę potrenować trochę filmowanie, akurat czas wyprowadzić psa na spacer :D
Wie ktoś jak działa autofocus w Canonie 6d? czy może być "ciągły", żeby np. zawsze ostrzył to co jest w środku (tam gdzie jest punk krzyżowy), bez mojej ingerencji. Przesuwanie prostokącika i klikanie af-on, to dosyć kiepska opcja, bardzo mało płynna. Da się inaczej?:))
AR-DZEJ da sie - manualnie .;)
Ale czy w ogóle jest autofocus, automatycznie ostrzący na to co na pierwszym planie, albo w środku kadru, robiący to na czuja, bez mojego klikania na af-on? (canon 6D)
Czyli kręcę pejzaż, ale kiedy przed aparatem pojawia się człowiek, aparat sam przenosi ostrość na niego.
Czy może autofocus w Canonie 6D, polega tylko na tym, że 'nie gubi' on obiektu?
Przemek_PC
21-04-2015, 19:05
Naucz sie ostrzyc manualnie. To nie jest az takie trudne a w przypadku filmu pewniejsze niz automat.
Dzięki za rade, choć na ten temat słyszałem już różne zdania.
Przemek_PC
21-04-2015, 20:28
Ale ja pisze bardzo powaznie.
Kolekcjoner
21-04-2015, 22:49
Dzięki za rade, choć na ten temat słyszałem już różne zdania.
A co chcesz kręcić tym aparet że ten AF taki ważny?
No ale jak 'włączyć' automatyczne łapanie ostrości w trybie filmowania? Mi się wydaje tak jak ktoś pisał wyżej, że łapie ostrość dopiero po wciskaniu af-on?
A co chcesz kręcić tym aparet że ten AF taki ważny?
Kameruni lustrzankowi. Chłopak pyta o konrety a każdy udaje wielkiego filmowca z koziej wólki. Gratulacje.
Kameruni lustrzankowi. Chłopak pyta o konrety a każdy udaje wielkiego filmowca z koziej wólki. Gratulacje.
a Ty rejestrujesz się tylko po to żeby odkopać wątek w którym ostatni post napisany był 1,5roku temu? GRATULACJE :lol:
Kolekcjoner
31-10-2016, 00:25
Złota motyka gwarantowana :lol:
minimaniak
24-12-2016, 10:24
Hej a macie jakis pomysl aby wlaczyc wifi w trybie filmowania - chcialem skorzystac z tableta i programu canon camera connect - ale nie ma tam trybu filmowania
a w czym odtwarzacie filmy z 6d?
pan.kolega
24-12-2016, 14:52
Hej a macie jakis pomysl aby wlaczyc wifi w trybie filmowania - chcialem skorzystac z tableta i programu canon camera connect - ale nie ma tam trybu filmowania
W instrukcji stoi, że tryb filmowania jest miedostępny kiedy WiFi jest włączone.
Takie coś na razie możliwe tylko w 80d. I może jeszcze w innych, nowszych korpusach, ale tych nie sprawdzałem.
minimaniak
27-12-2016, 11:18
czytałem instrukcje
kolejny minus dla canona - prosta opcja z wifi i filmowaniem i oczywiście niedostępna
bardziej chodziło mi o jakiś soft który może rozszerzyć ta opcję - może nowy filmware
mam jeszcze pytanie odnośnie AF w trybie rozpoznawania twarzy podczas filmowania - wykrywa twarz ale niestety nie ostrzy na nią ?
pan.kolega
28-12-2016, 10:57
czytałem instrukcje
kolejny minus dla canona - prosta opcja z wifi i filmowaniem i oczywiście niedostępna
bardziej chodziło mi o jakiś soft który może rozszerzyć ta opcję - może nowy filmware
mam jeszcze pytanie odnośnie AF w trybie rozpoznawania twarzy podczas filmowania - wykrywa twarz ale niestety nie ostrzy na nią ?
Ostrzy, ale oczywiście;) nie w sposób ciągły, tylko po naciśnięciu (w Krakowie naduszeniu) przycisku AF-ON. Przed rozpoczęciem nagrywania filmu ostrzy także po częściowym wduszeniu spustu migawki.
O ile funkcje guzików nie były zmienione w Custom Functions. U mnie AF-ON jest nastawiony na AF-STOP, więc w czasie filmowania w ogóle nie da się ostrzyć.
Czyli jednak instrukcja obsługi....:p