PDA

Zobacz pełną wersję : Dziwnie przesycone kolory podczas wydruku

uncles
07-08-2014, 09:06
Dzień dobry

Mam pewien problem. Chciałem wydrukować zdjęcia na drukarce Canon, ale mam problem większość kolorów drukuje mi jako mocno przesycone.

Nie mam teraz możliwości zeskanowania zdjęć, więc posłużę się przykładem z internetu:
http://obrazki.elektroda.pl/6351836000_1355084519.jpg

U mnie po wydrukowaniu obraz wygląda bardzo podobnie(no może zdjęcie nie robi się tak ciemne jak tutaj), jest mnóstwo pomarańczowo-czerwonego koloru, czarny jest szarawo-czarno-czerwony w połączeniu z negatywem, tak jakby się lekko rozmazywał.

Dziwna sprawa... Zapewne chodzi o jakieś ustawienia przy drukowaniu, ale nie wiem jak się za to zabrac...
Drukowałem bezpośrednio z windowsa, próbowałem z pdf czy worda i to samo...

Czy ktoś spotkał się z takim przypadkiem? Z góry dziękuję za pomoc!

Pozdrawiam
uncles

słowiczek
07-08-2014, 09:28
Napisz jaka drukarka (model), profil kolorów, jaki papier.

Canonierzysta
07-08-2014, 10:16
Skąd wiesz, że to drukarka przesyca kolor?
Może też być sprawa źle ustawionego monitora na którym kolory są bledsze niż masz w rzeczywistości.

uncles
07-08-2014, 13:19
Dziękuje za odpowiedzi

Monitor na pewno nie.

W sumie, to już na dwóch drukarkach Canon(np mp550 czy dużej Canon2020) sprawdzałem i ciągle to samo. Chociaż drukarki inne pliki dobrze drukują.

Zdjęcia są zgrane z aparatu Canon PowerShot SX20 IS rozdziałka 4000x3000

Papier zdjęciowy no name;) ale na zwykłych kartkach ten sam efekt.

Nie wiem o co chodzi...

słowiczek
07-08-2014, 13:56
Drukarka "widzi" kolory inaczej niż komputer i u ciebie mógł wystąpić problem z brakiem ustawień dla profilu kolorów. Nie wiadomo też w jakim stanie są głowice drukujące, jeżeli czarny nie jest czysty.

jan pawlak
07-08-2014, 14:18
Najprawdopodobniej musisz wyłączyć albo w kompie/programie albo w drukarce Zarządzanie Kolorem, może być tylko jeden raz

jp

misiekkb
07-08-2014, 17:08
Canonierzysta dobrze mówi to raczej wina monitora, musisz skalibrować monitor i oprofilować drukarkę żeby mieć zgodność. Zapewnie monitor masz srgb, a zdjęcia mają większą przestrzeń barwną, co daje rezultat przesyconych landrynkowatych kolorów. Zdjęcię do srgb i mniej włączony tak jak Jan Pawlak pisze albo w drukarce albo w programie zarządzanie kolorem.

uncles
07-08-2014, 18:24
Monitora nie, bo sprawdzane na kilku komp1-drukarka1 komp2-drukarka2. Fotki świeże, z aparatu, wszystko pięknie widać, a z drukarek wychodzi przesycenie czerwieni i dziwny szaro-negatyw-czarny kolor.

pan.kolega
07-08-2014, 19:11
To raczej pospolity problem kiedy się nie poustawia wszystkich Color Managementów i profili i sterowników i innych bzdetów.
W chwili obecnej dla przeciętnego użytkownika jest to ciagle dżungla, z wieloma błędami i niedoróbkami na styku różnych producentów sprzętu i oprogramowania. Ale na pewno jest ta sytuacja korzystna dla dilerów tuszu do drukarek.

Ustaw sterownik drukarki jak trzeba i ustaw podglad przed wydrukiem. Czy podglad ze sterownika Canona wyglada dobrze/tak samo źle jak wydruk/jeszcze inaczej?
Sprawdź czy drukarka się nie zatkała ale jak drukuje inne rzeczy dobrze to powinno być OK.
Spróbuj wydruku z DPP po ustawieniu w nim co trzeba, albo najlepiej z Adobe LR jeśli masz, albo trial.

Jeżeli zdjęcia prosto z puszki wygladaja na monitorze normalnie, to jest bardzo mało prawdopodobne, że kalibracja monitora jest tu istotna.

Canonierzysta
07-08-2014, 19:15
Jeśli uważasz, że to nie monitor, to wiesz najlepiej, bo my go ( i tych wydruków) nie widzimy.
Skoro to z pewnością drukarka...to może wystarczy odinstalować drukarkę i zainstalować ponownie ( albo jak znajdziesz "przywróć ustawienia fabryczne"). Może ktoś coś kliknął nie to co trzeba i teraz masz problem.
Sprawdź tusze, zrób kalibrację, oczyść pojemniki i co tylko tam możesz, jednym słowem zrób serwis drukarki.

Czy wymieniałeś ostatnio tonery? Rozumiem, że używasz oryginalnych, a nie regenerowanych? ;)

To nowa drukarka czy używana już wcześniej? Problem pojawił się teraz?

No i jeszcze kwestia samego aparatu. Czy tylko z niego takie zdjęcia wychodzą?

Bo generalnie wszystko przeczy samemu sobie:
Piszesz, że monitor jest ok, więc to nie kwestia monitora ani obróbki -> może drukarka, ale
Na dwóch drukarkach zdjęcia ( to zdjęcie) wychodzi złe choć inne pliki drukują się dobrze, więc to nie kwestia drukarki...i bądź tu mondry ;)

Może jednak coś z aparatem nie tak?

Neferkare
07-08-2014, 21:49
Witam!
Spróbuj bezpośredniego wydruku z aparatu.
Użyj funkcji PictBridge i będziesz wszystko wiedział, czy to monitor, czy drukarka, czy może aparat.
Broń Boże nie używaj Worda (nadaje się tylko do druku czarnego tekstu na białym papierze i nic więcej);)

zdebik
08-08-2014, 18:57
Kalibracja monitora i drukarki - proste. Bez tego nie powinno byc nawet tego topicu!

uncles
09-08-2014, 09:15
Powiem Wam, że w końcu wydrukował mi tak jak trzeba. Co prawda narazie testowałem tylko na mp550. Trochę poklikałem, wybrałem jakiś inny papier z opcji(może to miało najwieksze znaczenie?) i zaznaczyłem VividFoto cokolwiek to znaczy;) i poszło... Nie do końca rozumiem jakim cudem dlatego muszę sobie poczytać o tych kalibracjach itd bo pewnie jeszcze nie raz to mnie zaskoczy;) Za tydzień sprawdzę parę opcji na Canon2020 bo teraz nie mam do niej dostępu i zobaczę co i jak. Jak się uda, to napiszę co pozmieniałem, może sie komuś przyda. Dzięki Panowie za pomoc.