Zobacz pełną wersję : Canon 60D - manualny wybór punktu AF w wizjerze
Witam, przesiadłem się z 40D na 60D i czytając instrukcję, wybór punktu AF powinien działać identycznie patrząc w wizjer, naciskając przycisk w górnym prawym rogu i kręcąc kółkiem tylko w 60-tce jest też opcja trybu automatycznego - jak to wyłączyć żeby działało jak w 40-tce? i nie chodzi mi o używanie LCD bo to nieporęczne dla mnie i trwa zbyt długo.
trochę nie rozumiem, naciskasz LUPKĘ Z PLUSEM i górne pokrętło i na górnym wyświetlaczu masz punkty, wybierz którykolwiek byle nie ten na którym widoczne są wszystkie 9 i będzie działał tylko ten jeden, który wybrałeś?
chyba, że jesteś na trybie automatycznym ZIELONYM PROSTOKĄCIE to wtedy nie możesz decydować i aparat sam wybiera punkt AF
kolkowybierakiem, w wizjeze pokazuje Ci sie podswietlany punkt aktywny (tak dziala w 6D), wiec pewnie i w 60D tak samo
kolkowybierakiem, w wizjeze pokazuje Ci sie podswietlany punkt aktywny (tak dziala w 6D), wiec pewnie i w 60D tak samo
no w wizjerze się podświetla i też na górnym wyświetlaczu jest wybór tych "kreseczek" i też widać, który punkt jest ustawiony
Nie lepiej w custom ustawic wybor pola przez wybierak, bez wciskania innych klawiszy?
Nie lepiej w custom ustawic wybor pola przez wybierak, bez wciskania innych klawiszy?
coś się wtedy traci równie przydatnego, nie pamiętam dokładnie, ale wróciłem do normalnego :p bo mając na górnym wyświetlaczu przycisk od punktów to moment żeby przestawić
Nic nie tracisz, wybierak wtedy dziala jak joy w 5d.
Nic nie tracisz, wybierak wtedy dziala jak joy w 5d.
oczywiście, że tracisz ;)
niektórzy mają przypisaną jakąś funkcję pod przyciskiem SET a po zastosowaniu tego o czym mówisz ta funkcja jest automatycznie usuwana z przycisku SET
W 99% czasu pewnie jest to WB, pewnie lamie bo zawsze mam AWB :)
no w wizjerze się podświetla i też na górnym wyświetlaczu jest wybór tych "kreseczek" i też widać, który punkt jest ustawiony
Właśnie chodzi o to że tak nie mam. Naciskam tą lupę i mam ciągle jakiś tryb auto bo podświetla wszystkie punkty. Odpaliłem inny aparat, ten sam model, te same ustawienia i tam działa jak należy. Jak wyłączyć ten tryb automatyczny?
nie mam aparatu pod ręką, ale prawdopodobnie zmieniłeś ustawienia Cfn
Instrukcja strona 255
C.Fn III - 2 Metoda wybierania punktu AF
A co masz, jak naciśniesz lupę i potem przy dolnym kółku kursor prawo-lewo,góra-dół.Nie wiem czy oto Ci chodziło.
nie mam aparatu pod ręką, ale prawdopodobnie zmieniłeś ustawienia Cfn
Instrukcja strona 255
C.Fn III - 2 Metoda wybierania punktu AF
Wielkie dzięki, dokładnie tego szukałem :)
Aparat kupiłem niedawno używkę i tak już było ustawione, reset tego nie załatwiał.
Wielkie dzięki, dokładnie tego szukałem :)
Aparat kupiłem niedawno używkę i tak już było ustawione, reset tego nie załatwiał.
ciesze się, że mogłem pomóc :)
Pozdrawiam