Zobacz pełną wersję : Adobe, sRGB czy Cal1
Hej
Mam taką małą zagwózdkę z przestrzeniami, może ktoś mi to będzie w stanie prosto zobrazować. Monitor cx271 - mam możliwość ustawienia wyświetlania m.in: Adobe, sRGB lub Cal1 (powstały po kalibracji). I teraz jeśli oglądam zdjęcia dla swojej przyjemności lub drukuje to przełączam sobie na Adobe a jeśli przygotowuje zdjęcia tylko do internetu to powinienen włączyć srgb żeby zasymulować sobie to jak zobaczą to inni czy też w ogóle pozostać tylko na Cal1 i w monitorze nic nie ruszać tylko konwertować zdjęcia do srgb po zakończeniu pracy nad zdjęciem w PS. Wytłumaczcie mi to prosze prosto bo nie ogarniam znów....
Dziękuje
andre1978
05-08-2014, 07:45
Jeśli monitor masz skalibrowany i oprofilowany to używasz tylko Cal. Dodatkowo podpinasz profil monitora do przeglądarki(np xnview, irfanview itd) wtedy nie ma znaczenia czy zdjęcie jest w srgb czy argb wszystko jest prawidłowo wyświetlane. Jeśli używasz FireFoxa to dodatkowo zmieniasz gfx.color_management.enable v2
Olej próbę symulacji "jak oni to widzą" - nie zasymulujesz wszystkiego - są setki typów wyświetlaczy, a każdy inaczej odwzorowuje kolory. Jak masz oprofilowany monitor, to oglądaj w tym profilu i tak, jak andre1978 napisał, podepnij profil pod aplikacje.
Moim skromnym zdaniem, oczywiście.
To jak masz ustawione w monitorze to jeszcze nie wszystko, zależy jak zapisujesz plik - jeżeli zapiszesz plik w przestrzeni AdobeRGB to nie zobaczysz go prawidłowo na żadnym monitorze w sRGB.
W odwrotna stronę natomiast to zadziała (czyli prawidłowo zobaczysz na monitorze w przestrzeni AdobeRGB plik w sRGB) - ALE TYLKO jeżeli oprogramowane obsługuje przestrzeń AdobeRGB (czy inne większe przestrzenie). Powodem jest to, ze niestety Windows nie ma wbudowanej obsługi przestrzeni barwnych.. :(
Ogólnie, jeżeli będziesz używać szerszych niż sRGB przestrzeni barwnych w swoich plikach to większość znajomych którym wyślesz takie zdjęcia będzie miała inne kolory - standardowe aplikacje Windowsa typu Outlook czy explorer nie obsługują dodatkowych przestrzeni barwnych.
jan pawlak
06-08-2014, 07:15
1. na swoim ustaw Cal1,
2. wysyłaj do sieci po przejściu do sRGB (w PS jest wprost funkcja zapisz Zapisz do Internetu,(profil i rozdzielczość))
3. drukuj po sprofilowaniu dla drukarki
Na monitorze (lub wydruku) nie zobaczysz więcej niż może pokazać urządzenie.
Kalibrowanie (profile) "załatwia" tłumaczenie tego co urządzenie nie może pokazać/wydrukować tak aby pokazać to jako "najbliższe z możliwych" do pokazania/wydrukowania na tym urządzeniu
Na ogół, najszerszy gamut mają aparaty, węższy monitory a najwęższy zwykłe drukarki domowe (i w większości Labów)
jp
Przełączać na sRGB lub AdobeRGB powinieneś z poziomu CN - o ile stworzone zostały stosowne kalibracje.
Przełączając w tryb sRGB lub AdobeRGB pozostawiasz w systemie profil przydzielony dla monitora, który charakteryzuje jego natywną przestrzeń barwową (ponad 120% objętości przestrzeni AdobeRGB). W aplikacjach wyposażonych w moduł zarządzania barwą po ręcznym ograniczeniu palety monitora do sRGB/AdobeRGB dojdzie zatem do znacznego niedosycenia barw wyświetlanych zdjęć.
Ja pier....le, te przestrzenie, profile i kolory doprowadzą mnie do jakiejś paranoi.... Gdzie się tego można nauczyć od podstaw w prosty sposób?
O, to szalenie proste - na początek przeczytać ze trzy-cztery razy RWCM (Fraser, Murphy, Bunting), potem warto dla utrwalenia dziubnąć Zrozumieć Color Management (Sharma), potem dla ugruntowania poczytać*internety: Zarządzanie barwą - linkownia - Nikoniarze.pl - Forum fotograficzne (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=44567).
Ew. przyjechać do wujka czornego na szkolenie - tylko jakoś*kole września-października, bo właśnie odebrałem i urządzam nowe biuro w Krakowie przy Nadwiślańskiej.
czekam wujku na szkolenie zatem :-) Jakby coś się kroiło o barwach i Ci się przypomni ta zagubiona w kolorach sierota to pisz :-)
--- Kolejny post ---
Ostatnie konkretne pytanie na tą chwilę:
Czy jeśli przygotowuje reportaż dla ludzi którzy zdjęcia oglądać będą w necie to: Monitor (cx271) pozostaje w ustawieniu Cal1 a w DPP wybieram przestrzeń roboczą sRGB, czy monitor mam przestawić na srgb, żeby widzieć zdjęcia jak oni je zobaczą i pod to regulować zdjęcia?
Zostajesz w ustawieniu Cal1, przy obróbce możesz korzystać z szerszego gamutu - ale przy zapisie do neta Twojego jpg'a ustawiasz sRGB - wtedy dla większości ludzi nie zajmujacych się fotografią będa w tym pliku zbliżone do oryginału kolory - na tyle na ile oczywiście pozwoli ich monitor ;)... czyli raczej średnio, ale ograniczysz tym ludziom przynajmniej rozjazdów kolorów zwiazanych z przestrzeniami barwnymi.