Zobacz pełną wersję : Psi ruch, czym uwiecznić?
Witajcie.
Chciałabym uwieczniać na zdjęciach moje psiaki. Niestety adoptuś jest nadpobudliwy i mój aparat (Samsung WB-150F, który obecnie jest w serwisie) nie daje rady. Pies ma bujną sierść a gdy skacze to na zdjęciu mam jedną wielką jasną plamę :(
Szukam w związku z tym aparatu do ok. 1500 zł (najlepiej do 1000 zł, ale nie wiem czy w ogóle coś się znajdzie).
Może ktoś mi coś poleci? Oczywiście nie chodzi mi o mega dobre zdjęcia, ważne, żeby jakość była w miarę. Obecnie zdjęcie psa daje taki efekt (dobre ujęcie) https://lh6.googleusercontent.com/hcYDrLk0svRLjYdXhEJy-dtZTxyb19XlnefAdjvcyaI=w540-h315-no
Aparat służyłby mi też do zdjęć zwykłych, np. zdjęcia do recenzji (psie akcesoria, smakołyki), czy po prostu wyjazdy.
40d i 85 f/1.8 za 1500zł może się uda kupić :o
GalaktycznyMuczaczo
04-08-2014, 19:29
możesz spokojnie kupić porządny kompakt z funkcją M , dzięki czemu będziesz mógł spokojnie ustawić wszystko tak jak potrzebujesz, zamrozić ruch poprzez ustawienie krótszego czasu otwarcia migawki, podbicie iso itp tid, do tego duzy zakres ogniskowej w aparatach typu mega zoom moze dać ci całkiem fajną GO i zaoszczedzi późniejszych wydatkow na szkła w przyapdku zakupu lustrzanki. pozdro,
Znalazłam na allegro aparat za 1000zł a za drugie tyle obiektyw :shock:
GalaktycznyMuczaczo
04-08-2014, 19:39
lubie ten moment ciężkiego kontaktu wyobrażenia z rzeczywistością :)
FOTO-PAN
04-08-2014, 19:47
faktycznie może zamiast lustrzanki coś takiego Aparat CANON PowerShot G15 12.1mpx PROMO Fra,Wa-SS (4475731233) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/aparat-canon-powershot-g15-12-1mpx-promo-fra-wa-ss-i4475731233.html)
słowiczek
04-08-2014, 20:29
40d i 85 f/1.8 za 1500zł może się uda kupić :o
nie uda się...chyba że 85 zamienisz na 50.
zupełnie jakbym sam siebie widział parę lat wstecz przy zakupie najtańszej z L'ek
swoją drogą możesz dołożyć ze 200pln i do 40d dopiąć 70-200 4.0L. jest to mega dobre combo do ruchomych celów
nie uda się...chyba że 85 zamienisz na 50.
dałoby radę :p sam kupiłem 85 1.8 na gwarancji 9miechów za 850zł :D
40d za te 650zł da się spokojnie wyrwać tylko, że z przebiegiem z 50k
Polecam:Canon PowerShot G15 - Dobra cena, Opinie w Sklepie RTV EURO AGD (http://www.euro.com.pl/aparaty-cyfrowe/canon-powershot-g15.bhtml)
Polecam:Canon PowerShot G15 - Dobra cena, Opinie w Sklepie RTV EURO AGD (http://www.euro.com.pl/aparaty-cyfrowe/canon-powershot-g15.bhtml)
Przyznam, że jest to kusząca propozycja. Jednak czy mimo wszystko nie lepiej kupić aparat z wymienną optyką? Może z czasem będę chciała dokupić jakiś obiektyw. A tak zakup obiektywu nie wchodzi w grę
GalaktycznyMuczaczo
04-08-2014, 22:49
Może z czasem będę chciała dokupić jakiś obiektyw.
A może nie...?
Ja polecam zakupić 6d albo 5dMkIII bo może zaczniesz śluby focić... takie myślenie w stylu co bedzie jeśli. Bezsens
słowiczek
04-08-2014, 22:56
Jeżeli koniecznie chcesz kupić lustrzankę do fotografowania okazyjnego to suma 1500 zł.wystarczy ci na nowego 1100d, chwalony przez wielu użytkowników podstawowy model lustrzanki canona z wymienną optyką. Z czasem jak nauczysz się obsługiwać ustrojstwo dokupisz obiektyw według własnych potrzeb.
A może nie...?
Ja polecam zakupić 6d albo 5dMkIII bo może zaczniesz śluby focić... takie myślenie w stylu co bedzie jeśli. Bezsens
Dlaczego bez sens? Skoro kupuję sprzęt za ponad 1000 zł to chyba warto zainwestować w wymienną optykę. Nie musiałabym później znów kupować sprzętu za 1000 zł, czy nawet więcej. Wystarczy wtedy dokupić obiektyw i wszystko gra. Czy to nie jest dobre rozwiązanie?
GalaktycznyMuczaczo
06-08-2014, 18:30
daltego proponuje kupić sprzęt o znacznie wyższej klasie bo za jakiś czas może (kto wie) będziesz focić imprezy masowe, zawodowo i po co wydawać dwa razy?? takie gdybanie
Zaproponowałeś tylko "porządny kompakt z funkcją M" i "sprzęt o znacznie wyższej klasie" jak to ująłeś. A może podasz konkretną propozycję czegoś w przedziale cenowym na jaki mnie stać? ;)
GalaktycznyMuczaczo
06-08-2014, 20:33
wystarczy że wpiszesz w allegro przedział cenowy na jaki cię stać a następnie zgodnie z opisem sprzętu znajdziesz taki z funkcją M, aparaty w tym momencie w danych klasach są bardzo podobne i różnią się często mało znaczącymi szczegółami, tylko i wyłacznie od ciebie zalezy jak tego użyjesz
słowiczek
07-08-2014, 10:50
Tyle że za podaną sumę można kupić albo nowy entry lv, albo używany z wyższej półki, przy czym 6d z pewnością to nie będzie. Oprócz wymienionego przeze mnie 1100d możesz zwrócić uwagę na 50d, bardzo dobry i zaawansowany korpus, który w połączeniu w odpowiednim obiektywem pozwoli ci na robienie ładnych zdjęć. Istotne jest tu twoje doświadczenie w fotografii, jego brak nie zastąpi najdroższy nawet aparat i w takim przypadku oprócz nauki obsługi sprzętu czeka cię jeszcze sporo pracy zanim uzyskasz zadowalające efekty, ale warto, wyjątkowe, niepowtarzalne ujęcia zrekompensują wszystko. To również dobry wybór dla osób,które w przyszłości chciałyby przejść na FF. Nawet 40d byłby dobrym wyborem.
A czy na początek obiektyw oryginalny wystarczy? Czy mam dokupić jakiś inny?
oryginalny obiektyw haha xd
Wystarczy Ci kompakt, który Ci zaproponowali - canon g15 - świetny sprzęt a widziałem też na allegro w tej cenie canona g1x :)
Jak chcesz lustro to ja Ci zaproponowałem 40d + 85 1.8 (jakbyś długo polowała to za 1500zł byś dała radę kupić) jak szybko to lepiej będzie kupić np 40d + canon 18-135
słowiczek
07-08-2014, 15:38
Wszystkie są oryginalne, czy to będzie Canon, tamron czy sigma, tylko Canon to szkło systemowe. Przydałoby się coś ze stabilizacją. Idealny byłby jasny z szybkim ostrzeniem i stabilizacją, ale to drogie szkła. Jeżeli potrzebujesz tylko do psów dobry będzie c 28-135/3.5-5.6, ma stabilizację i szybki napęd usm. Nie jest najjaśniejszy, ale nie zrujnuje ci portfela, a na dworze będzie ok. Zależy też ile masz do dyspozycji oprócz wspomnianych 1500 na korpus.
eclipsis
07-08-2014, 15:54
Po co jej polecacie kompakt z trybem M, skoro ona właśnie taki ma, do tego ktoś tam polecił megazoom, a ten Samsung to właśnie megazoom. Mawet wiesz co to blokada af, o co chodzi z liczbą f, głębią ostrości, ISO i czasem otwarcia migawki? Domyślam się, że nie, wiec na cholerę chcesz kupować coś lepszego, jeśli nie potrafisz obsłużyć tego co masz.
Po co jej polecacie kompakt z trybem M, skoro ona właśnie taki ma, do tego ktoś tam polecił megazoom, a ten Samsung to właśnie megazoom. Mawet wiesz co to blokada af, o co chodzi z liczbą f, głębią ostrości, ISO i czasem otwarcia migawki? Domyślam się, że nie, wiec na cholerę chcesz kupować coś lepszego, jeśli nie potrafisz obsłużyć tego co masz.
Ludziom bez wiedzy o fotografii wydaje sie ze lustrzanki jest lekiem na wszystko. Ze lustrzanka nie zrobi "zamazanych" i nietrafionych zdjec. Niestety nie jest to tak. Wiedze trzeba skads zaczerpnac dlaczego zdjecia sie "zamazuja" itp itd.
Canon 1100D, 1200D spokojnie ci wystarczy jesli koniecznie chcesz cos zmienic. Obiektyw kitowy wystarczy do psiakow.
W obecnej chwili, wiekszosc aparatow wiekszosci producentow jest swietna. Wybor to kwestia osobistych preferencji bardziej niz funkcji.
IMHO
Lustrzanka będzie lepsza do fotografowania psów w ruchu niz jakakolwiek hybryda czy kompakt.
I wystarczy jakakolwiek podstawowa.Akurat mam na stanie i będę miał jeszcze kilka miesięcy zwierza z temperamentem.
Próbowaem go fotografować Fuji X-S1 ,całkiem przyzwoitą hybrydą,wyniki raczej bardzo słabe słabe
w porównaniu z wiekowym Pentaxem K100D którego jeszcze w zeszłym roku używałem równolegle z Pentaxem K-5.
Ten drugi był lepszy ,ale to nie była przepaść.Myślę ,ze w systemie C będą podobne zależności.
Szczególnie ,że autor watku jest jeszcze na etapie podstawowym.
eclipsis
07-08-2014, 17:31
Pewnie, że dslr będzie lepsza, pod warunkiem, że autorka postu będzie wiedziała jak tą przewagę wykorzystać.
słowiczek
07-08-2014, 21:18
DSLR trzeba się po prostu nauczyć, im bardziej zaawansowany aparat, tym więcej nauki. Obsługi sprzętu oczywiście. Nauczyć się fotografii to osobna sprawa, a tu operowaniem.in. przysłoną, migawką, dobieranie wartości iso nie jest zarezerwowane dla lustrzanek, tylko dla każdego aparatu,który takowe funkcje posiada. Mając podstawy tej wiedzy zdobytej nawet na zaawansowanym kompakcie łatwiej jest ogarnąć się na lusterku. Co w niczym nie przeszkadza, żeby uczyć się fotografii nie mając o niej zbyt wiele pojęcia, a mając lustrzankę. Warunek - trzeba chcieć się uczyć, a nie zastąpić braki w wiedzy lepszym aparatem.
Do ruchu,dynamiki: imho - tylko lustrzanka.Nie mam żadnej fotki tego typu/podobnej/szybki ruch z innych aparatów niz lustrzanka.
Mówimy o niskich cenach sprzętu.Może nowoczesne bezlusterkowce też tak potrafią ,ale to inna półka cenowa.
Fotka przykładowa ,a nie do oceny :D .
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://simen.nazwa.pl/chwale/canon/ds1.jpg)
GalaktycznyMuczaczo
08-08-2014, 20:38
Do ruchu,dynamiki: imho - tylko lustrzanka.
http://simen.nazwa.pl/chwale/canon/ds1.jpg
Rok 2007, lustrzanki jak i sprzęt tej klasy nie jest tak powszechny i popularny w codziennym użytkowaniu przez amatorów i zwykłych "chętnych". Żeby mieć szeroki kąt, albo tele trzeba było mieć ultra mega zooma, i w tamtym czasie (chyba wiele osób z pewnym doświadczeniem potwierdzi ) swoje 10 minut miało fuji z modelami s6500 oraz s9600 . Kilka ładnych lat jezdziłem z rodzicami z tym aparatem na wystawy psów gdzie zarówno fociłem agiliti (tor z przeszkodami dla psów) oraz coś jeszcze szybszego, wyścigi na 1/4 mili. I do dziś gdzieś tam pewnie w zakurzonym pudełku z DVD (bo dysk przenośny to niewiem kto miał) mam zdjęcia i wiem że były jak na dany sprzęt świetne, ostre, ładnie rysowały nawet przy przysłonie 6,3 albo 7,1 . Tak tak, można i przy takiej przysłonie zrobić całkiem dobre zdjęcie, anie tylko 50/1,8 i tylko ztym można ruszac...
Ależ masz rację :D , Mam świetne fotki z Premier 2,1 Mp ! .Pokazy motocyklowe,czołgi miażdżace osobówki:dynamika.
Ale mówimy o dniu dzisiejszym i wyborze dla amatora.a ON ma mało czasu: ma jeszcze do obrobienia:pudelka,fejsbuka,GG,twittera,pare blogów
i kiedy tu ten ktoś ma czas na pracę z fotką ? .
btw
Napisałem taka opinie na podstawie fotografowania kilkoma aparatami cyfrowymi:
-sony mavica
-mustek
-Premier
-Kyocera
-Pentax
Pomiędzy nimi były"przepascie" technologiczne i finansowe(cena do jakości)
GalaktycznyMuczaczo
08-08-2014, 21:07
właśnie dlatego o tym mówie, dziś mamy wysyp ludzi którzy kupuja lustrzankę myśląc , że jest łatwiej. Bo można kupić obiektyw, bo można kupić lampe, bo można to czy tamto. Jak ja sie uczyłem trzeba było kombinować i np dyfuzor zbudowany z paczki po papierosach czy opakowaniu po danonkach to nie było nic dziwnego. Dziś to nie przejdzie, gdyż wszystko można kupić i wszystko można znaleźć w necie, w moim odczuciu skonczył się czas uczenia się poprzez fotografię i jest czas nauki poprzez spędzanie czasu w necie i nie na sensownym szukaniu informacji tylko na prostym rozwiązaniu, zadać pytanie i oczekiwać odpowiedzi w stylu "KUP xxxx" i tak zeby odpowiedziało najlepiej 20-50 osób bo oni wiedzą co potrzebuje osoba zadająca pytanie :) . Brak zaangazowania i przemyślenia czego tak naprawde sam potrzebuje daje nam efekt w tym co widzimy.
Zresztą mój plan dnia tez jest bardzo napięty, 2 prace,silownia,bieganie,spotkania z klientami, do tego dochodzi strona www, facebook (fotograficzny) , obróbka zdjęć, mail bla bla bla i jakoś wciąz się uczę :)
ale co ja tam sie znam....
Przy ruchomych obiektach lustrzanka wygrywa lepszym AF. Oczywiscie mozna "jak to kiedys drzewniej bywalo", nastawic ostrosc i czekac az obiekt wpadnie w GO.
W takim budzecie to moze da sie wyszukac 40D, ten aparat mial (i ma) naprawde przyzwoity AF. O ile da sie podejsc w mire blisko do pieska to 40D+17-85 dadza dobre wyniki (w tym przedziale cenowym)
GalaktycznyMuczaczo
08-08-2014, 21:15
może już niech autor wątku kupi aparat i będzie spokój :D myśle że skończy z czymś innym niz canon , jak to bywa ostatnimi czasy na forum :D
w moim odczuciu skonczył się czas uczenia się poprzez fotografię i jest czas nauki poprzez spędzanie czasu w necie i nie na sensownym szukaniu informacji tylko na prostym rozwiązaniu, zadać pytanie i oczekiwać odpowiedzi w stylu "KUP xxxx" i tak zeby odpowiedziało najlepiej 20-50 osób bo oni wiedzą co potrzebuje osoba
-masz rację całkowicie
-lenistwo i chciejstwo przeważa
AMEN :mrgreen:
słowiczek
08-08-2014, 22:38
Dlatego mam nadzieję że założycielka ( tak,to ona, a nie on, niektórym to umknęło) wątku kupi aparat i wzorem userki Isabelle wstawi tu foty ukręcając dalsze dyskusje.
galaktyczny ale teraz tak jest ze wszystkim :p
w internecie jest miliard tematów "jak zrobić to jak zrobić tamto" dzieciaki pytają jak wodę ugotować ;)
minęły czasy, gdzie ludzie dochodzili do czegoś sami, zwłaszcza młodzi :(
GalaktycznyMuczaczo
09-08-2014, 00:30
salas , ale ja sam pytam wielokrotnie, nie mowie ze nie, jednakże są to rzeczy których no nijak nie da się sprawdzić ostanio np monitor... ale pytanie jaki mam obiektyw kupić to jak ja bym pytał jaki mam mieć ulubiony kolor :D kazady jest inny i kazdy wie czego potrzebuje, okreslasz potrzebe i szukasz sprzetu który cie zaspokaja, znajdujesz je , porównujesz, czytasz , i dochodzis do wniosku co wybrać. To jest chyba najlepsze wg mnie, samemu znaleźć rozwiązanie. O ile to jest bardziej poczuajace. Nie ma problemu żebym np jak wykonałem dane zdjęcie, żadna filozofia, ale jak ktoś sam zacznie rozkminiać i potem naśladować to ile się nauczy. Rzeczy np w tej chwilio niepotrzebnych i nieważnych, ale ile to razy będąc czy to w plenerze czy na sali czy gdziekolwiek, wyciągałem z rękawa jakieś stare oldschoolowe pomysły na dany efekt albo rozwiązanie które ratowało mi tyłek...
może już niech autor wątku kupi aparat i będzie spokój :D myśle że skończy z czymś innym niz canon , jak to bywa ostatnimi czasy na forum :D
Autorka wątku właśnie kupiła aparat. Pomyliłeś się, bo skończyło się Canonem 1200D z obiektywem 18- 55 mm DC III.
Od jutra zaczynam pracę ze sprzętem. Początki oczywiście będą trudne, ale mam nadzieję, że uda mi się z czasem dojść do przyzwoitego poziomu. Liczę na waszą pomoc. ;)
faktycznie może zamiast lustrzanki coś takiego Aparat CANON PowerShot G15 12.1mpx PROMO Fra,Wa-SS (4475731233) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/aparat-canon-powershot-g15-12-1mpx-promo-fra-wa-ss-i4475731233.html)
To będzie świetny wybór dla autorki wątku.
słowiczek
11-11-2014, 17:20
To będzie świetny wybór dla autorki wątku.
Autorka kupiła, ma ambicje i bardzo dobrze.
tylko niestety się dała nabrać i kupiła z wersją kita bez stabilizacji, słabszym optycznie od wersji IS czy STM :( a cenowo pewnie to samo..