Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : softbox do speedlighta

device
04-08-2014, 09:56
cześć
Chcę kupić softbox oktagonalny do 580exII. Nie wiem czy wybrać coś typu phottix easy-up czyli lampa jest w środku i świeci do tyłu odbijając światło od wnętrza czy typowy softbox z mocowaniem bowens i lampa umieszczona z tyłu święcąca do przodu. Wydaje mi się, że opcja pierwsza czyli lampa w środku będzie lepiej rozprowadzać światło bo palnik lampy świeci raczej do przodu. Co będzie lepsze?

jinks
04-08-2014, 12:37
cześć
Chcę kupić softbox oktagonalny do 580exII. Nie wiem czy wybrać coś typu phottix easy-up czyli lampa jest w środku i świeci do tyłu odbijając światło od wnętrza czy typowy softbox z mocowaniem bowens i lampa umieszczona z tyłu święcąca do przodu. Wydaje mi się, że opcja pierwsza czyli lampa w środku będzie lepiej rozprowadzać światło bo palnik lampy świeci raczej do przodu. Co będzie lepsze?

Jeśli będziesz błyskał systemówką to phottix easy-up będzie chyba lepszy. Wynika to z budowy lampy. W studyjnych żarówka błyskowa jest mocniejsza i całą powierzchnią wchodzi w modyfikator. W phottixie lepiej się rozprasza światło z małej lampy reporterskiej. Używam phottixa easy-up prostokątnego. Jeśli jesteś z okolic Kielc to mogę użyczyć do testów.

crazy
04-08-2014, 13:44
Ja kupiłem Easy-Up ale Octe z gridem. dziś pierwsze testy. Na szybkiego w domu jest ok bo daje ładne miękkie światło :)

banan82
04-08-2014, 13:55
Ja kupiłem Easy-Up ale Octe z gridem. dziś pierwsze testy. Na szybkiego w domu jest ok bo daje ładne miękkie światło :)

Co daje octe w stosunku do zwyklego prostokatnego ksztaltu softboxa?

kalatos
04-08-2014, 14:43
A ja na początek kupiłem dwie transparentne parasolki i też dają radę :)

KuzynPit
04-08-2014, 15:10
A ja mam z 430ex klasyczny softbox reporterski 60x60;)

crazy
04-08-2014, 15:26

Wziąłem taką ze względu na wygode, poza tym delikatniejsze światło :)

McMelassa
04-08-2014, 16:32
Jeżeli można podłączę się do tematu. Również planuję zakup softboxu. Myślałem właśnie nad uchwytem Bowensa do lamp błyskowych (+parasolek). Pytanie jaki maksymalnie rozmiar brać. (aktualnie lampa Metz 50)

device
05-08-2014, 15:40
Chcę kupić okte phottix easy-up 80cm, ale raczej nie da rady tym doświetlić całej sylwetki? Chcę jak najbardziej mobilnie, a 120cm to już za duże, żeby to nosić.

Jakich rozmiarów okty oni używają link (http://dr5000.com/backstage/) ?

zdebik
12-08-2014, 19:12

Inne odbicie w oczach.

crazy
12-08-2014, 20:41
Chcę kupić okte phottix easy-up 80cm, ale raczej nie da rady tym doświetlić całej sylwetki? Chcę jak najbardziej mobilnie, a 120cm to już za duże, żeby to nosić.

Jakich rozmiarów okty oni używają link (http://dr5000.com/backstage/) ?

Po samej focie ciężko określić jednakże myślę iż jest to Octa 85cm.