Zobacz pełną wersję : Rozsądny zakup sprzętu do 2000 zł
Chciałbym zakupić jakieś rozsądne lustro. Budżet do 2000 zł brutto.
Do czego potrzebuję:
- zdjęcia bezcieniowe - małe produkty, na potrzeby własnej działalności (realizacje),
- rodzinę
Do tej pory używałem na przestrzeni lat 450D -> 50D -> 5D mk1 + Sigma 70mm 2.8 + Canon 28mm 2.8.
Ponieważ 5D muszę się pozbyć z różnych względów zastanawiam się co aktualnie jest na topie i średnio zastąpi mi aktualny sprzęt.
Zasadnicze pytanie nr 2 - Body + stałka czy Body + kit (przynajmniej narazie)
Nic do 2k nie zastąpi Ci 5d1
Nawet nie liczę się z tym, że jakoś będzie nawet zbliżona. Potrzebuję czegoś co najlepiej spełni moje wymagania z określonego budżetu.
słowiczek
04-08-2014, 10:31
http://www.canon-board.info/dla-poczatkujacych-27/podstawowy-zestaw-do-zdjec-produktowych-ok-2000-zl-94404/index2.html
Czytałeś to? Jest kilka tematów niżej
GalaktycznyMuczaczo
04-08-2014, 19:38
Zasadnicze pytanie nr 2 - Body + stałka czy Body + kit (przynajmniej narazie)
Na to zasadnicze pytanie chyba sam powinieneś umieć odpowiedzieć, z czym ci się lepiej i wygodniej pracuje , to chyba proste :)
Tak :) wybrałem 35mm 1.8 i Nikona D3200 ;)
GalaktycznyMuczaczo
05-08-2014, 18:13
uhu :D poraz kolejny forum stało się pomocne :D
Ok, kupiłem D3200 i 35mm 1:8G i powiem, że... jestem bardzo zadowolony. Wręcz zdziwiony że jest tak dobrze. Aparat jest lekki i kompaktowych rozmiarów a szumy na zdjęciach przy ISO 800 bardzo niewielkie. Obiektyw rewelacja, dużo lepszy od 24mm Canona z 2.8 którego miałem wcześniej pod względem światła i bokeh. Jedyny minus (z którym się liczyłem) to że z 35mm mam 52.5mm i nie obejmuje tyle co pełna klatka, ale jak to mówią najlepszy zoom to ten w nogach ;)
Zapłaciłem nieco powyżej zakładanego budżetu, ale zakup bardzo udany.
GalaktycznyMuczaczo
10-08-2014, 16:08
Ok, kupiłem D3200 i 35mm 1:8G i powiem, że... jestem bardzo zadowolony. Wręcz zdziwiony że jest tak dobrze. Aparat jest lekki i kompaktowych rozmiarów a szumy na zdjęciach przy ISO 800 bardzo niewielkie. Obiektyw rewelacja, dużo lepszy od 24mm Canona z 2.8 którego miałem wcześniej pod względem światła i bokeh. Jedyny minus (z którym się liczyłem) to że z 35mm mam 52.5mm i nie obejmuje tyle co pełna klatka, ale jak to mówią najlepszy zoom to ten w nogach ;)
Zapłaciłem nieco powyżej zakładanego budżetu, ale zakup bardzo udany.
Good job
Jedyny minus (z którym się liczyłem) to że z 35mm mam 52.5mm i nie obejmuje tyle co pełna klatka, ale jak to mówią najlepszy zoom to ten w nogach ;)
Przecież to jest obiektyw projektowany jako "jasny standard dla cropa". Jak chcesz mieć odpowiednik jasnej trzydziestki piątki, to musisz się szarpnąć na Nikkora 24/1.4 za ciężkie pieniądze, albo (co polecam) kupić "trzy jasne stałki w jednym", tj. Sigmę 18-35/1.8.