Zobacz pełną wersję : Jaki aparat wybrać do firmy odzieżowej?
kuba65473
03-08-2014, 08:44
Witam
Jaki aparat mam wybrać do firmy, w której będą sprzedawane ubranka dla dzieci przez internet?
Zapomniałem dodać, że ma to być lustrzanka.
a firma to spółka akcyjna czy zoo? bo to ma znaczenie
znajomość języka polskiego ułatwia życie, przynajmniej w Polsce
kuba65473
03-08-2014, 09:24
a firma to spółka akcyjna czy zoo? bo to ma znaczenie
znajomość języka polskiego ułatwia życie, przynajmniej w Polsce
Myślę, że to nie ma znaczenia, bo zapytałem o model aparatu i tylko tego chcę się dowiedzieć.
Jaki jest budżet na ten zakup?
kuba65473
03-08-2014, 10:03
Jaki jest budżet na ten zakup?
Maksymalnie do 3000zł z obiektywem.
GalaktycznyMuczaczo
03-08-2014, 11:52
polece klasykiem 5d classic + 50/1,8 :D
Najtańsza lustrzanka Canona + najtańsza stałka, tj. 50/1.8 wystarczą, ale wg mnie przydałoby się jeszcze coś do świecenia, bo zakładam, że właśnie ubranka będą fotografowane? Ponadto jakiś namiot bezcieniowy, itp. akcesoria...
słowiczek
03-08-2014, 12:39
Witam
Jaki aparat mam wybrać do firmy, w której będą sprzedawane ubranka dla dzieci przez internet?
Zapomniałem dodać, że ma to być lustrzanka.
Zapomniałeś dodać czemu ten zakup ma służyć, tzn.co chcesz fotografować. Domyślam się że chodzi o tzw. fotografię produktu. Jeżeli masz zamiar poprzestać na kupnie samego aparatu, to możesz wybrać niemal dowolny aparat i nie musi to być lustrzanka. Albo poczytaj trochę o tym co chcesz robić i wtedy będziesz miał jaśniejszy obraz potrzeb.
. Chyba że potrzebujesz lustra prywatnie i do firmy. Wtedy 1200d wystarczy.
wg mnie przydałoby się jeszcze coś do świecenia, bo zakładam, że właśnie ubranka będą fotografowane? Ponadto jakiś namiot bezcieniowy, itp. akcesoria...
No właśnie, następne pytanie - do czego ma służyć aparat, do fotografii produktowej, czy np. do fotografii imprez firmowych, a może do tego i do tego?
kuba65473
03-08-2014, 14:43
Zamierzam fotografować produkty, tj. ubranka dla dzieci.
W takiej sytuacji musisz trochę kasy przeznaczyć na statyw, oświetlenie, stół lub namiot bezcieniowy. Wobec tego skoro musi to być lustrzanka, to chyba max. na co możesz sobie pozwolić to zestaw Canon 700D + 18-55 IS STM :?
lepiej kompakt bo będzie większa głębia ostrości :p do tego ze lampy i będzie git
lepiej kompakt
Np. taki Canon PowerShot G1X :)
kuba65473
03-08-2014, 16:41
Znalazłem zestaw canona 1200d z obiektywem do tego namiot z lampami:
ZP7 ZESTAW BEZCIENIOWY 2x400W NAMIOT 40cm Wawa (4443565628) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/zp7-zestaw-bezcieniowy-2x400w-namiot-40cm-wawa-i4443565628.html)
Canon EOS 1200D + EF-S 18-135 STM Fotoit (http://www.fotoit.pl/pl/p/Canon-EOS-1200D-EF-S-18-135-STM/841)
Z tym, że namiot będzie większy, a lampy mocniejsze.
GalaktycznyMuczaczo
03-08-2014, 19:34
nie wydaje mi się aby namiot tutaj dał rade z prostego powodu, mozęsz coś położyć na płasko a wtedy głębia ostrości spowoduje że coś będzie ostrzejsze niż reszta, a dodatkowo nie uzyskasz prostego w odbiorze zdjecia, to co ja bym zrobił to raczej starałbym się powiesić na jakimś przeźroczytym wieszaku ubranko w pewnej odległosci od np białej blendy za którą postawił bym lampę dzięki czemu będzie ładne białe tło, a potem juz wedle potrzeby doświetlał albo obiema lampami po kącie albo jedną z przodu delikatnie. O tyle w przypadku wielu przedmiotów które fotografujemy czyli np buty, kosmetyki, obiektyw, puszke farby , możemy łatwo postawić o tyle już obrania w taki sposób jak nosimy nie da sie tak łatwo postawic bez manekina , można połozyć coś na stole bezcieniowym i fotografować góry ale ile przy tym gimnastyki i wchodzenia na stołki czy inne drabiny.
kuba65473
03-08-2014, 21:16
nie wydaje mi się aby namiot tutaj dał rade z prostego powodu, mozęsz coś położyć na płasko a wtedy głębia ostrości spowoduje że coś będzie ostrzejsze niż reszta, a dodatkowo nie uzyskasz prostego w odbiorze zdjecia, to co ja bym zrobił to raczej starałbym się powiesić na jakimś przeźroczytym wieszaku ubranko w pewnej odległosci od np białej blendy za którą postawił bym lampę dzięki czemu będzie ładne białe tło, a potem juz wedle potrzeby doświetlał albo obiema lampami po kącie albo jedną z przodu delikatnie. O tyle w przypadku wielu przedmiotów które fotografujemy czyli np buty, kosmetyki, obiektyw, puszke farby , możemy łatwo postawić o tyle już obrania w taki sposób jak nosimy nie da sie tak łatwo postawic bez manekina , można połozyć coś na stole bezcieniowym i fotografować góry ale ile przy tym gimnastyki i wchodzenia na stołki czy inne drabiny.
Czy taki sam efekt ("a wtedy głębia ostrości spowoduje że coś będzie ostrzejsze niż reszta") uzyskałbym na tle innym niż białym? Na przykład czarnym?
A jak nie namiot to, jakieś konkretne marki, modele tych urządzeń?
Ubranka będą bez manekina.
FOTO-PAN
03-08-2014, 21:36
a może daj link do jakiegoś przykładowego zdjęcia nawet z sieci żeby zobaczyć jakiego efektu oczekujesz od tych zdjęć tych ubrań
GalaktycznyMuczaczo
03-08-2014, 22:38
Czy taki sam efekt ("a wtedy głębia ostrości spowoduje że coś będzie ostrzejsze niż reszta") uzyskałbym na tle innym niż białym? Na przykład czarnym?
A jak nie namiot to, jakieś konkretne marki, modele tych urządzeń?
Ubranka będą bez manekina.
Kolor tła nie ma wpływu na głębie ostrości tylko to jak w jaki sposób ułożysz fotografowany produkt oraz jaką przysłonę ustawisz, dlatego własnie lepiej jest kupić dobry kompakt niż lustro gdyż ta głębia będzie większa i nie trzeba tyle kombinować.
Jak nie namiot to tak jak pisałem blenda a z tyłu lampa, rozmiar blendy dobierz do rozmiaru największego prodkutu jaki będziesz fotografować w pewnej odległości aby nie powstał żaden cień, proste.
Jeżeli bez manekina to musisz to jakoś powiesić chyba żeby wyglądało tak jakby było noszone.
http://www.canon-board.info/wydarzenia-32/fotografia-produktowa-warsztat-z-olkiem-iwaszkiewiczem-96744/
Myśle żę jeżeli poprosisz o indywidualne spotkanie w tygodniu chłopaki nie policzą cię super dużo a dowiesz się owiele więcej niż pytając tutaj.
kuba65473
03-08-2014, 22:59
http://modadziecka.pl/files/872giraffesFRON.JPG
Takiego efektu oczekuję.
taki efekt uzyzskasz każdą lustrzanką i prawie każdym obiektywem przy zastosowaniu odpowiedniego oświetlenia [nic skomplikowanego]
pytanie zasadnicze - czy umiesz robić zdjęcia i czy wiesz co to głebia ostrości, przysłona, iso? czy miałeś styczność z trybem innym niż zielony kwadracik?
sorry za tak bezpośrednie pytania, ale nawet najlepszy aparat zrobi słabe zdjęcia jak operator trąba
FOTO-PAN
04-08-2014, 01:27
http://modadziecka.pl/files/872giraffesFRON.JPG
Takiego efektu oczekuję.
namiot bezcieniowy tu się nie przyda nie kupuj
namiot bezcieniowy tu się nie przyda nie kupuj
Tez tak uważam.
Co do aparatu, to każdy xxD będzie OK. Canon 600, 650, czy 700D też da radę.
Większe znaczenie ma oświetlenie.
kuba65473
04-08-2014, 10:15
taki efekt uzyzskasz każdą lustrzanką i prawie każdym obiektywem przy zastosowaniu odpowiedniego oświetlenia [nic skomplikowanego]
pytanie zasadnicze - czy umiesz robić zdjęcia i czy wiesz co to głebia ostrości, przysłona, iso? czy miałeś styczność z trybem innym niż zielony kwadracik?
sorry za tak bezpośrednie pytania, ale nawet najlepszy aparat zrobi słabe zdjęcia jak operator trąba
Dopiero będę się uczył, ale głębia ostrości to mniej więcej wiem co to, tak samo z przysłoną, ale gorzej z iso. Bawiłem się różnymi trybami. Dopiero będę się uczył, jakby co, to będę się pytał miejscowego koła fotograficznego. Na razie chciałem skompletować sprzęt.
--- Kolejny post ---
białej blendy za którą postawił bym lampę dzięki czemu będzie ładne białe tło, a potem juz wedle potrzeby doświetlał albo obiema lampami po kącie albo jedną z przodu delikatnie.
Jaki rozmiar miałby być tej blędy i czy ma być jedna sztuka czy dwie?
A może zamiast blędy softbox?
Ok. Kup tanią, używaną lustrzankę [nawet 450d da radę], do tego niedrogi obiektyw [18-135 np albo jakiś tańszy tamron].
Do tego będziesz potrzebował skonstruować stół bezcieniowy, kupić statyw i oświetlenie.
poczytaj sobie też:
Fotografia odzieĹźy â ĹwiatĹo ciÄ
gĹe czy ĹwiatĹo bĹyskowe? - Studio Fotograficzne (http://studiofotograficzne.pl/fotografia-odziezy-%E2%80%93-swiatlo-ciagle-czy-swiatlo-blyskowe-0008.html)
Poradnik: Łatwe fotografowanie ubrań na potrzeby aukcji internetowych - Strona 1 - Poradniki - pozostałe - Swiatobrazu.pl (http://www.swiatobrazu.pl/poradnik-latwe-fotografowanie-ubran-na-potrzeby-aukcji-internetowych-28587.html)
słowiczek
04-08-2014, 10:24
Kolor tła musi spełniać jeden warunek, czyli być neutralnym. Dotyczy to kolorów białego, szarego i czarnego. Ważna jest czystość tych kolorów, inaczej będziesz miał zafarb.
kuba65473
04-08-2014, 10:37
Czyli softbox by się nie nadał
kuba65473
04-08-2014, 11:16
A co sądzicie o tym zestawie:
Światło ciągłe 2x 800W FreePower WSZC-TOR2X800 - sklep Fripers.pl (http://fripers.pl/product_info.php/info/p494_Swiatlo-ciagle-2x-800W-FreePower.html)
słowiczek
04-08-2014, 11:18
Dlaczego? Softbox rozprasza światło padające m.in.na tło. Chodzi o to żeby światło odbite od tła nie skopało ci zdjęcia.
Isabelle
04-08-2014, 13:11
ja tylko się wtrącę jako... klientka.
jeśli chodzi o ubrania dziecięce to polecam jednak zdjęcia na modelu. uśmiechnięte dziecko bardziej przekonuje niż suche zdjęcie wzorka, bo wzorów jest od groma i ciut ciut. skupiłabym się przede wszystkim na zdjęciach na modelach, a stół bezcieniowy zrobiłabym tanim nakładem DIY, ale nie traktowałabym tego jako główną kategorię zdjęć.
podam może przykład:
http://nappime.pl/press/wp-content/uploads/2012/10/9139m.jpg
producent pieluszek podszedł do sprawy kreatywnie, pokazując dzieciaki w swoich wyrobach. Oczywiście zdjęcie samego produktu jest bardzo ważne, nie umniejszam jego wagi, sugeruję jedynie, żeby do sprawy podejść kreatywnie, bo w wypadku ubranek dziecięcych jest wiele innych możliwości wykonania zdjęć produktowych poza samymi "technicznymi" opcjami. Z punktu widzenia psychologii odwołujemy się do innych pobudek niż przy kupnie "zwykłych ubrań". Ja jako mama - kupując ubranka wyobrażam sobie w nich moje dziecko. I stanowczo bardziej do danego produktu zachęca mnie obrazek uśmiechniętego brzdąca w wyrobie niż suche zdjecie ze stołu.
... jeśli chodzi o ubrania dziecięce to polecam jednak zdjęcia na modelu. uśmiechnięte dziecko bardziej przekonuje niż suche zdjęcie wzorka ...
Tylko jak duże są te ubranka, bo w przypadku bardzo małego dziecka, to taki model może częściej spać, albo płakać niż się uśmiechać.
Dla ubranka dla 5, czy 6-latka zdecydowanie model będzie OK.
RobertON
04-08-2014, 14:14
I w ten kreatywny sposób przeszliśmy od sprzętu, techniki foto do marketingu i w drugą stronę.
GalaktycznyMuczaczo
04-08-2014, 19:36
blendę kup na tyle duża żebyś mógl położyć najwększe ubranie to chyba proste :)
Co do fotografowania ciuchów na dziecku to juz nie jest taka prosta sprawa jak samego produktu na białym tle bo o ile w przypadku samych ciuchów wystarczy doświetlić tło i ciuchy, tak w przypadku fotografii z dziećmi niedośc że trzeba znać się juz na kompozycji, technice fotografowania oraz późniejszej obróbce,to jeszcze dochodzi w przypadku dużej ilości ciuchów już nie godzinna a tygodniowa zabawa w takie rzeczy bo raczej łatwo dzieciaka nie ustawisz tka jak chcesz, a to płacze, a to zmeczone, a to się ślini, bla bla bla . Wygląda to napewno przyjemnie ale jest to napewno czasochłonne, no i jeszcze dochodzą sprawy praw autorskich na umieszczanie zdjęć i wizerunku za który zapłacimy jeżeli nie mamy własnego dziecka albo nikt z rodziny czy znajomych nie użyczy nam berbecia za każym razem gdy przyjedzie nowa dostawa towaru.