Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : poczta e-mail

Metus
27-03-2006, 18:32
Hey,
Do tej pory miałem konto e-mail na serwerze swojego dostawcy internetu ale ponieważ "popsztykaliśmy się" troszkę muszę znaleźć jakiś inny serwer. Czy ktoś z Was wie gdzie warto założyć pocztę? Oczywiście mam na myśli konto płatne. Darmowych raczej nie biore pod uwage bo są do bani... wczoraj założyłem płatne konto na wp.pl (okres próbny 14dni) ale niestety jest zbyt wolne! wręcz nie nadaje sie mimo tego, że płatne...

Możecie polecić coś dobrego? zależy mi głównie na max. objętości wysyłanego pliku oraz szybkości serwera

Jac
27-03-2006, 18:44
home.pl albo moge ci wyslac zaproszenie na gmail.com - swietne konto

Metus
27-03-2006, 19:07
poczytałem właśnie o home.pl. Jest dość drogi w porównaniu do onetu i wp. ciekawe o ile są lepsi. i czy warte jest to różnicy w cenie... bo różnica to 100%. na onecie 33zł a na home.pl 61zł.
ps na gmail.com potrzebne jest zaproszenie? próbowałem wejść na www.gmail.com ale nie dam rady.. ciagle wyskakuje mi błąd IE :/ i okno zamyka sie

Tomasz1972
27-03-2006, 20:05
Od pewnego czasu korzystam z http://netlook.pl/ Jak na razie wszystko działa bez zarzutu .

Jac
27-03-2006, 20:15
poczytałem właśnie o home.pl. Jest dość drogi w porównaniu do onetu i wp. ciekawe o ile są lepsi. i czy warte jest to różnicy w cenie... bo różnica to 100%. na onecie 33zł a na home.pl 61zł.
ps na gmail.com potrzebne jest zaproszenie? próbowałem wejść na www.gmail.com ale nie dam rady.. ciagle wyskakuje mi błąd IE :/ i okno zamyka sie
ja prawie od poczatku korzystam z home.pl bez spamu z pro obsluga i generalnie podoba mi sie nie masz zadnych ograniczen w poczcie tzn masz 1GB wiadomosci wychodzace i przychodzace :mrgreen: czyli do wielkosci skrzynki... mi wystarcza narazie ;-), jeden alias, powiadmienia sms, pobieranie z inncyh kont poczy, nawet dostep do grup dyskusyjnych przez strone z poczta... niezdazylo mi sie zeby poczta nie dziala na przestrzeni kilku lat! zawsze dziala

Pszczola
27-03-2006, 20:18
home.pl to sama rewelacja. Mam tam u nich konto od dawna. Kiedys placilem 50 zl + vat rocznie. Po 2-3 latach wykupilem abonament wieczysty (150 zl + vat). taki abonament juz nie istnieje - teraz jest chyba 3 lub 5 lat na max. Ten abonament wiezysty jest nadal honorowany. Nigdy nie mialem z tym dostawca problemow. Zdecydowanie polecam.

Metus
27-03-2006, 20:50
home.pl bezawaryjny mówicie.. ;] hahaha
właśnie rozpoczołem rejestracje konta... po zaakceptowaniu regulaminu i wciśnięciu przycisku "dalej" pojawił się komunikat:
"AWARIA!
Planowany powrot uslugi: godzina 21.00
Przepraszamy za powstaly klopot."

hmmmm albo ja mam pecha albo... sam juz nie wiem :/ ale zaczyna się źle..

ps zastanawiam się w jaki sposób najlepiej przetestować pocztę... chodzi mo głownie o szybkość działania. czy miarodajnym testem było by wysyłanie pliku np 5MB z poczty home.pl ze stoperem w ręku a następnie z wp.pl i porównanie czasów?

tadek
27-03-2006, 20:55
a gdzie masz neta
bo pomysl o poczcie od dostawcy jezeli to wew intranet to bylo by pewnie \najszybciej

Metus
27-03-2006, 21:07
owszem.. było dość szybko... niestety jednak moj dostawca neta nie jest poważnym człowiekiem. Szkoda mi czasu i nerwów na niego. wole nawet zapłacić i bez łaski.

-=Festyk=-
27-03-2006, 21:53
Ja posiadam gmaila i jestem bardzo zadowolony.Potrzebne jest zaproszenie,żeby założyć konto.

Metus
27-03-2006, 21:58
ok. udało mi się założyc konto na gmail. Pytanie teraz czy da się odbierać maile z gmail za pmocą outlooka. Jak skonfigurować pop3 i smtp dla tej skrzynki... nigdzie nie znalazłem informacji.. chyba, że już zaczynam być slepy.. eh... pomoże ktoś?

namor
27-03-2006, 22:39
(...) Jak skonfigurować pop3 i smtp dla tej skrzynki... nigdzie nie znalazłem informacji.. chyba, że już zaczynam być slepy.. eh... pomoże ktoś?
w prawym górnym rogu jest zakładka ustawienia i tam znajdziesz wszystko co trzeba ustawić
a w linku masz konfiguracje różnych programów pocztowych (http://mail.google.com/support/bin/answer.py?ctx=%67mail&hl=pl&answer=12103)

Vitez
28-03-2006, 21:01
To sie tylko dopisze ze uzywam gmaila i jestem bardzo zadowolony - szybko, skutecznie, dostep przez www lub program pocztowy, antyspam skuteczny + mozliwosc douczania go (jak sie cos przesliznie to klik na zgloszenie jako spam), wyszukiwanie bardzo skuteczne i blyskawiczne.
Kolejny fajny bonus to extension do Firefoxa ktory automatycznie sprawdza status skrzynki (Gmail notifier).

Minusy - pare razy zdarzaly sie awarie, ale niezbyt dlugie, oraz czesto podnoszonym przez paranoikow minusem jest dosc mglista polityka prywatnosci googla - ze mimo usuwania wiadomosci ze skrzynki to i tak nigdy nie sa one usuwane i uzywane pozniej w statystykach, wyszukiwaniach itp.

yogi-bear
28-03-2006, 21:22
Również używam gmail ale jest jeden dosyć poważny problem. Wykupiłem domenę *.pl w "nazwa.pl" i pojawia się problem z przekierowaniem na moje konto gmail. Kiedy ktoś z posiadaczy gmail wyśle mi maila otrzymuje wiadomość od serwera że nie życzę sobie korespondencji od niego. Problem jest tylko i wyłącznie kiedy nadawca jest userem gmail. Pisałem do nich o problemie... Nie wiem czy to przypdkiem nie moja wina. Może ktoś miał podobne kwiatki?

piast9
28-03-2006, 23:12
JA używam home.pl i jestem bardzo zadowolony.

Vitez
28-03-2006, 23:48
Również używam gmail ale jest jeden dosyć poważny problem. Wykupiłem domenę *.pl w "nazwa.pl" i pojawia się problem z przekierowaniem na moje konto gmail. Kiedy ktoś z posiadaczy gmail wyśle mi maila otrzymuje wiadomość od serwera że nie życzę sobie korespondencji od niego. Problem jest tylko i wyłącznie kiedy nadawca jest userem gmail. Pisałem do nich o problemie... Nie wiem czy to przypdkiem nie moja wina. Może ktoś miał podobne kwiatki?

Wyglada na to ze nazwa.pl wpisali sobie wszystkich uzytkownikow gmail na blackliste jako spamerow.

minek
29-03-2006, 00:54
Wyglada na to ze nazwa.pl wpisali sobie wszystkich uzytkownikow gmail na blackliste jako spamerow.

To dziwne, bo gmail podobno nie tylko skutecznie nie przyjmuje spamu, ale też wysyłać nie pozwala: http://bash.org.pl/38470

A odnośnie prywatności ... Hmm... Google jak to google - wszak to wyszukiwarka. Kiedyś ktoś będzie szukał przepisu na sernik i google poda mu treść listu od cioci z mojej skrzynki (-:

Jedna rzecz mi tylko nie pasuje - ten ich patent ,,sercz zamiast sort''. Zdarzyło mi się dostać od kogoś maila ze zdjęciem. Duzym. Nie znam tego kogoś, bo tylko dałem mu maila żeby wysłał. I wysłał. Bez treści, z jakims tematem, nie pamiętam jakim. I teraz w kilkuset zdjęciach jak niby mam to znaleźć?
A tak bym sobie posortował po rozmiarach i szybko doszedł, bo pamiętam mniej więcej jakie to wielkie było.

snowboarder
29-03-2006, 03:38
gmail jest generalnie OK, ale ciagle zdarza mu sie miec "czkawke".
Jesli wysylasz do kogos mail i on czeka powiedzmy na telefonie, zeby
go odebrac, to bardzo czesto sa opoznienia. Wysylasz drugi raz, a
raptem po 10 minutach maile przychodza razem.
Obawiam sie, ze gmail sie rozrosl nieco ponad jego przygotowana
przepustowosc. Zabawa zaczyna byc dosc ryzykowna,
bo praktycznie wszyscy go uzywaja, a nie wydaje sie byc niezawodny.
I dlaczego ciagle jest niby w fazie beta i potrzeba te glupie zaproszenia?
Czyzby bali sie, ze jeszcze szersze otwarcie go wylozy?

yogi-bear
29-03-2006, 16:25

Raczej nie bo komunikat generowany jest przez serwer gmail. Możliwe że to jakiś sposób zabezpieczeń przed spamem.. bardzo dziwny sposób ;)

Michal-Czuba
02-04-2006, 11:04
Ma ktoś może wolne zaproszenie gmail? :) Jeśli tak to baaaardzo ładnie bym się o nie uśmiechał :) michal-czuba@o2.pl

yogi-bear
02-04-2006, 11:15
Ma ktoś może wolne zaproszenie gmail? :) Jeśli tak to baaaardzo ładnie bym się o nie uśmiechał :) michal-czuba@o2.pl

poszło :)

Michal-Czuba
02-04-2006, 11:21
Serdecznie dziękuję :)

Jac
02-04-2006, 11:22
poszlo

EDIT: :mrgreen: no to masz dwa :-)

Metus
02-04-2006, 15:55
zalozylem na home.pl i jestem zadowolony. za kilka dni zrobie przelew i bede juz pelnoprawnym userem. Dzięki... ps ta cena... :/

piast9
02-04-2006, 17:29
JA też mam na home.pl i bardzo sobie chwalę. Konto mam tam od dawna, wtedy można było za jakieś 100PLN (nie pamiętam) wykupić sobie konto na zawsze, co uczyniłem :)

Pszczola
02-04-2006, 18:25
wtedy można było za jakieś 100PLN (nie pamiętam) wykupić sobie konto na zawsze, co uczyniłem :)

To było 150 zł + vat