Zobacz pełną wersję : dzwiny AF
McKiller
30-07-2014, 17:30
Robię zdjęcie z takiej samej odległości za każdym razem celując w ten sam punkt autofokusem, gdy wracam do domu z czterech wykonanych zdjęć pierwsze jest ostre a kolejne trzy nie (chociaż ostrzyłem 4 razy w te samo miejsce a obiekt się nie ruszał) Nie ogarniam tego, czy może mi ktoś wytłumaczyć "o co kaman" ?
Aparat 5D MKII + obiektyw sigma 35 1.4 ( na innych obiektywach podobnie)
McKiller
30-07-2014, 17:39
Losowość AF Canona.. ???
dam przykład 3500 zdjęć zrobiony z czego 700 trafionych, za taką losowość to ja podziękuję.
RobertON
30-07-2014, 17:42
Jakoś się do tego już przyzwyczaiłem, bo mam podobnie. Trzeba więcej fot zrobić.
Tak bardziej poważnie to trzeba też wziąć pod uwagę to, że przy papierowej GO czasem trudno utrzymać idealnie ostrość bo np fotograf lekko się poruszy albo model, szczególnie trudne jest focenie osób w ruchu.
McKiller
30-07-2014, 18:54
Jakoś się do tego już przyzwyczaiłem, bo mam podobnie. Trzeba więcej fot zrobić.
czyli mam rozumieć że jest to normalne?
McKiller, jakiej odpowiedzi oczekujesz? Nie znamy Twojego sprzetu ani Twoich umiejetnosci, ze o warunkach w jakich robisz zdjecia nie wspomne. Nawet szklana kula wymieka ;) Moge Ci jedynie napisac, ze tym co mam w stopce trafiam na 99%. Jak jakies ujecie jest spie..., to wiem do kogo miec pretensje... do siebie samego :)
Mam podobne odczucia jak "przedpiśca", 6D i S501.4A robię sporo powtórek bo się obawiam że będą nieostre ale nieostre zdarzają się raz na ruski rok.
Co prawda nie miałem do czynienia ani z 5DII ani 6D ale jednak AF w 6D to trochę inna liga jak 5DII więc takie porównanie chyba nie do końca jest adekwatne.
nie mogę
po tylu stronach ,watkach was dalej dziwi losowość działania sigm na canonie:shock:
litości
RobertON
30-07-2014, 20:20
czyli mam rozumieć że jest to normalne?
Mam wadę wzroku i spory minus na nosie, więc muszę się dobrze przyglądać i prawie na pewno to jest moja wina, że nie trafiam z ręki tak jakbym chciał.
To przy dłuższych rurach C300 mm + TC1,4 lub C70-200 mm +TC1,4, gdzie robię foty po kilka razy.
Co innego w LV, czy ze statywu - wtedy 95% trafionych.
Sigmy 18-200 i 18-50 jakie mam do cropów 50D i 1100D jakoś trafiają i nie mam z nimi kłopotów, ale zawsze robię fot więcej niż potrzeba, na "wszelki wypadek".
Mam spotrzeżenie, że trafianie czy pudłowanie AF to taki "osobniczy" przypadek, zapewne związany ze współpracą body-szkło.
nie mogę
po tylu stronach ,watkach was dalej dziwi losowość działania sigm na canonie:shock:
litości
Mnie dziwi, a na marginesie, to kolega pisze, ze "na innych obiektywach podobnie". Czyzby mial same sigmy?
Fotopstryczek
30-07-2014, 21:58
Spróbuj AF Servo i przenieść przycisk AF na tył puszki.
Używam 5D2 w ten sposób z C50mm 1.4 praktycznie wszystko trafione. Na ostatniej sesji jakieś 30 zdjęć, każde w punkt.
Spróbuj AF Servo i przenieść przycisk AF na tył puszki.
Używam 5D2 w ten sposób z C50mm 1.4 praktycznie wszystko trafione. Na ostatniej sesji jakieś 30 zdjęć, każde w punkt.
Też czasami obserwuję, że przy Servo i małej GO mam lepsze efekty.
dam przykład 3500 zdjęć zrobiony z czego 700 trafionych, za taką losowość to ja podziękuję.
Wjecej fot?? Przeciez kolega ma tylko 20% trafionych. Puszka nadaje sie do serwisu. 20% nietrafionych to mozna od biedy zakceptowac, ale to i tak kiepski wynik.
Na 40D tez uzywalem czesto AF servo, w 6D juz mniej.
Na początek spróbuj przedmuchać gruszką czujniki AF. Ile razy mi wariowało ustawianie ostrości to przyczyną był paproch na tychże.
McKiller
31-07-2014, 13:23
Na początek spróbuj przedmuchać gruszką czujniki AF. Ile razy mi wariowało ustawianie ostrości to przyczyną był paproch na tychże.
Ok ale jak zlokalizować ten czujnik :) jakaś mała instrukcja? ;)
Makudonarudo
31-07-2014, 14:24
Kontroluj punkty autofocusa. Jak masz automat i wszystkie pola AF aktywne to raz może trafić w pierwszy plan a raz w dalszy. Wiec albo patrzeć w co aparat wcelował lub po swojemu ustawić punkt AF - np centralny.
McKiller
31-07-2014, 14:59
Kontroluj punkty autofocusa. Jak masz automat i wszystkie pola AF aktywne to raz może trafić w pierwszy plan a raz w dalszy. Wiec albo patrzeć w co aparat wcelował lub po swojemu ustawić punkt AF - np centralny.
Od zawsze robię tylko na centralnym.
Od zawsze robię tylko na centralnym.
To może przekadrowywanie powoduje problem? W sensie, że GO ucieka.
Też czasami obserwuję, że przy Servo i małej GO mam lepsze efekty.
Potwierdzam, praktykuje cały czas.
To może przekadrowywanie powoduje problem? W sensie, że GO ucieka.
Przy 1.4 i mała odległość to na 90% przyczyna...
Przekadrowywać to sobie można ale przy f4 czy ostatecznie 2.8 przy dalszych dystansach...
Robię zdjęcie z takiej samej odległości za każdym razem celując w ten sam punkt autofokusem, gdy wracam do domu z czterech wykonanych zdjęć pierwsze jest ostre a kolejne trzy nie (chociaż ostrzyłem 4 razy w te samo miejsce a obiekt się nie ruszał) Nie ogarniam tego, czy może mi ktoś wytłumaczyć "o co kaman" ?
Celuj w jeden punkt i ustawiaj wielokrotnie ostrość. Jak zobaczysz (usłyszysz), że pierścień ostrości daje ciągle korekty, to może być jak piszesz. Powinien raz ustawić i stop. Każdy kolejny raz palec położony na spuście migawki nie powinien nic powodować.
Powodów jest kilka. Zależy na co ostrzysz, jakiego punku używasz, jakiej wielkości jest przedmiot na który ostrzysz, czy przekadrowujesz, czy ostrzysz i robisz od razu czy czekasz mogąc delikatnie się poruszyć oraz sam fakt nie najlepszego działania obiektywów sigma z canonem. Ten ostatni szczegół co do sigmy 35/1.4 przy dobrym świetle nie powinien mieć racji bytu. Ona ma problemy, ale przy słabym świetle, przy dobrym przynajmniej u mnie zawsze ładnie trafiała.
Myślę, że problem bardziej tkwi w sposobie jaki fotografujesz i masz co poprawiać - skoro na wszystkich szkłach tak się dzieje, albo masz po prostu zepsuty AF w aparacie...
Miałem długo 5DII i też na początku narzekałem na jego AF. Po prostu trzeba się nim nauczyć focić i jest OK. Nawet rajdy nim fotografowałem, servo bez problemu wyrabiało a inni mówili, że się nie da :).
Ok ale jak zlokalizować ten czujnik :) jakaś mała instrukcja? ;)
Czujnik AF zlokalizowany jest na spodniej ścianie komory lustra. Jest tam kilka prostokątnych otworów przez które światło pada na elementy optyczne czujnika. Najwygodniej się to czyści włączając blokadę podniesienia lustra. Naciskasz raz migawkę, lustro idzie w górę a migawka dalej zamknięta. Wtedy nic co wydmuchasz nie wyląduje na matrycy (bo zamknięta migawka) ani na matówce (bo lustro jest w górze i ją zasłania).
Acha - koniecznie dmuchaj czystą gruszką, żadne sprężone powietrze z puszki.
Tu jest przekrój przez aparat:
https://canon-board.info/imgimported/2014/07/original-2.jpg
źródło (http://img.gawkerassets.com/img/186m3mn4t10ryjpg/original.jpg)
McKiller
01-08-2014, 06:47
Czyli dobrym ruchem było by zamienienie sigmy na systemowy 35mm?
Tak. A najlepiej wymienic caly system na Nikona. Dla pewnosci na D4.
Wg mnie nie ma co demonizować niesystemowych szkieł. Mam wszystkie systemowe i co? i Tak były w kalibracji. SIC!!!