Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zacięty obiektyw 18-200mm

peibe
30-07-2014, 15:52
Witam,

Mam następujący problem. Kupiłem używany obiektyw Canon 18-200mm, który okazało się miał problemy z ogniskową (chyba helikoidy zoomu). Przybliżał właściwie cąły zakres tylko przy manewrze do 135mm, a od 135mm to już tylko trochę co jeszcze nie przeszkadzało w pracy bo zdjęcia w dużym przbyliżeniu mogłem robić. Problem powstał gdy nagle ogniskowa zaczęła się zacinać aż utknęła na stałe na 90mm i nie mogę jej ruszyć ani w jedną ani w drugą. Raczej żaden piasek ani nic się nie dostało, macie jakiś pomysł co może być usterką zacięcia ogniskowej?

słowiczek
31-07-2014, 10:58
Pomysł na to co może być usterką nie rozwiązuje twojego problemu, po mojemu to kiedyś tam gruchnął na ziemię i został sprzedany " w stanie bardzo dobrym z normalnymi śladami użytkowania" lub też miał podobną przygodę. Jeżeli natomiast ostrzy i trafia, to myślę że naprawa nie będzie droga

piast9
31-07-2014, 21:02
Inny obiektyw Canona, który rozkręcałem, miał sworznie suwające się w wycięciach helikalnej prowadnicy przykręcone śrubkami, schowane pod zewnętrzną skorupą obiektywu. Na przykład wykręcenie się takiej śrubki mocującej może spowodować zacięcie. Ale przyczyn może być dużo.
Edit - o chyba miałem rację. Tu jest filmik:
https://www.youtube.com/watch?v=u9LpDytYSxs
Z krótkiego opisu wynika, że to częsty problem, który leczy się przez rozebranie, dokręcenie i zastosowanie Loctite - kleju do gwintów przeciw rozkrecaniu. Skoro to częsty problem to na pewno znajdziesz dokładne opisy naprawy. Uwaga - bardzo ważne, co zauważyłem na tym filmie a czego nie zrobiłem przy swoim majstrowaniu, co kosztowało mnie dzień żmudnego ustawiania położenia jednej grupy soczewek metodą prób i błędów. Od 0:54 w filmie widać mimośrodowe elementy regulacyjne, na których rozkręcający zaznaczył ich pierwotne położenie. Musi ono być zachowane przy montażu, inaczej będzie kiszka.