Zobacz pełną wersję : lightroom, DPP, żaden inny program nie widzą RAW
alozyjrubik
26-07-2014, 10:03
Witam, stałem się ponownie posiadaczem canon 5d. Ku mojemu wielkiemu zdziwieniu lightroom 3.5 , DPP, żaden inny program nie widzą RAW w lustrzance, nie przypominam sobie żebym miał kiedykolwiek taki problem. Jakieś pomysły?
Dzięki.
Aktualizacja softu? Jedyne co przychodzi mi do głowy.
Za mało napisałeś, żeby konkretnie pomóc.
Ale, jeśli chcesz wczytać dane bezpośrednio z aparatu, to od Windy7 firma Canon Inc. nie wspiera aparatu canon 5D - to już nie jest aparat profesjonalny. Trzeba kartę pamięci wyjąć z aparatu i wsadzić do czytnika.
jan pawlak
27-07-2014, 10:43
Witam, stałem się ponownie posiadaczem canon 5d. Ku mojemu wielkiemu zdziwieniu lightroom 3.5 , DPP, żaden inny program nie widzą RAW w lustrzance, nie przypominam sobie żebym miał kiedykolwiek taki problem. Jakieś pomysły?
Dzięki.
Podaj problem dokładnie, co to znaczy nie widzą RAW w lustrzance
jp
alozyjrubik
27-07-2014, 21:13
Podaj problem dokładnie, co to znaczy nie widzą RAW w lustrzance
jp
Mam windowsa XP. Zainstalowałem cały soft z płyty. Lightroom jest w wersji 3.5. Dawno nie miałem syfrówki. Ogólnie to nie przypominam sobie żebym kilka lat wcześniej coś instalował żeby RAW w lightroomie zobaczeć. WOW :-)
jan pawlak
28-07-2014, 05:34
Czy .....nie widzą RAW w lustrzance oznacza że na przykład :
1. połączony kablem 5D z kompem ....... itd.
2. komp nie widzi karty pamięci z 5D a inne karty pamięci widzi ?
3. komp widzi kartę z 5D ale LR jej nie widzi ?
4. LR kartę widzi ale nie widzi żadnych plików ?
5. LR widzi kartę, widzi pliki jpg ale nie widzi plików CR2 ?
6. LR widzi pliki CR2 ale ich nie otwiera ?
7. Dostarczony na płytce (lub z netu) Canona DPP (Digital Photo Professional, wersja poniżej 4) pliki z 5D otwiera ?
jp
alozyjrubik
01-08-2014, 15:59
Czy .....nie widzą RAW w lustrzance oznacza że na przykład :
1. połączony kablem 5D z kompem ....... itd.
2. komp nie widzi karty pamięci z 5D a inne karty pamięci widzi ?
3. komp widzi kartę z 5D ale LR jej nie widzi ?
4. LR kartę widzi ale nie widzi żadnych plików ?
5. LR widzi kartę, widzi pliki jpg ale nie widzi plików CR2 ?
6. LR widzi pliki CR2 ale ich nie otwiera ?
7. Dostarczony na płytce (lub z netu) Canona DPP (Digital Photo Professional, wersja poniżej 4) pliki z 5D otwiera ?
jp
LR widzi jpg. Nie widzi CR2. Z DDP też jakiś problem mam. Kurcze nie wiem, może system będę musiał zainstalować nowy.
A właśnie, mam rozumieć że po stronie aparatu jest 100% ok?
jan pawlak
01-08-2014, 16:46
Czy dobrze rozumiem :
1. LR czyta/otwiera z karty pamięci pliki *.jpg natomiast nie widzi w katalogu na karcie pliki *.CR2
- jaka wersja LR ?
- skąd wiadomo, że pliki *.CR2 są zapisane na tej karcie pamięci ?
2. Z DDP też jakiś problem mam, ... co to oznacza ?
- DPP widzi/otwiera pliki *.jpg ale nie widzi/otwiera DPP plików ?
Jaka wersja DPP ?
Skąd wiadomo, że pliki *.CR2 są na karcie pamięci ?
jp
alozyjrubik
12-08-2014, 11:48
Na 100% jest to problem komputera i softu mam rozumieć?
Nic zrobię system od nowa.
jan pawlak
12-08-2014, 12:13
Na 100% jest to problem komputera i softu mam rozumieć?
Nic zrobię system od nowa.
Staraj się odpowiedzieć na postawione pytania to spróbuję ci pomóc.
Nie jestem "jasnowidzem"
jp
alozyjrubik
19-08-2014, 07:24
Najciekawsze jest to że jak wsadzę RAW na pendrajwie to wszystko jest ok :-) Mam nadzieję że z aparatem jest wszystko w porządu :/
Właśnie nie chcę zakładać nowego wątku mam 2 pytania:
1. Czy działa z 5D mark i, jakiś wifi adapter? (chodzi mi o przesyłanie zdjęć)
2. Czy działa z 5D mark i, Tethering tak żeby podłączyć apart po kablu i oglądać zrobione zdjęcia na monitorze komputer
Dzięki!
xxkomarxx
19-08-2014, 07:57
Sa karty eye fi i adapter cf, wiec jest to mozliwe. Co do drugiego, tez sie da. Eos utility i zdalne sterowanie na ten przyklad. Wyzwalasz i ogladasz. Pelen serwis
alozyjrubik
19-08-2014, 08:58
Sa karty eye fi i adapter cf, wiec jest to mozliwe. Co do drugiego, tez sie da. Eos utility i zdalne sterowanie na ten przyklad. Wyzwalasz i ogladasz. Pelen serwis
Ale to chyba wszystko działa od marka ii ?
Ja mam 5d 1 wersję. Nie chcę zmieniać puszki bo obrazki jakie to wypluwa są prawie analogowe ;-)
Zmień w ustawieniach komunikacji z komputerem na PTT Print (czy jakoś tak się to nazywa) - nie ma "pełnej obsługi" jak nowe puszki ale np. Win 7 widzi aparat i da się pliki przekopiować.
alozyjrubik
19-08-2014, 15:12
Zmień w ustawieniach komunikacji z komputerem na PTT Print (czy jakoś tak się to nazywa) - nie ma "pełnej obsługi" jak nowe puszki ale np. Win 7 widzi aparat i da się pliki przekopiować.
Widzi po przełączeniu na PTT Print, ale wywala że not avaliable :-)
A, ten thetering działa, i jak robię RAW to mam w lightroomie RAW :-) Super sprawa, tak dawno mam cyfrowe aparaty a nie widziałem że coś takiego jest. Już wifi chciałem kupować :-)