Zobacz pełną wersję : Canon 550D, obiektyw do 2 tyś.
Witam, szukam obiektywu do Canon 550D do 2 tyś. Obiektyw do portretów, żeby dobrze fokusował.
Jakieś propozycje?
GalaktycznyMuczaczo
24-07-2014, 21:56
Nowa Sigma 50 f/1.4 EX DG HSM (Canon) (4435252325) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/nowa-sigma-50-f-1-4-ex-dg-hsm-canon-i4435252325.html)
Ten fokusuje na pełnej k...
To ma być zoom czy stałoogniskowy?
GalaktycznyMuczaczo
25-07-2014, 00:10
kalatos ma focusowac i to dobrze, do 2 tyś, nie ma czasu na rozpisywanie się i pytanie o niepotrzebne rzeczy :D
tomphoto
25-07-2014, 09:14
oj, kolejny wątek, czy to się kiedyś skończy ?8-)
Czytajcie...już było na forum, przecież co to za różnica czy do C550D czy do C70D
przemo-lukas
25-07-2014, 11:25
Pomyślałbym o tej sigmie (50/1.4). Może uda się znaleźć używaną w ciekawych pieniążkach. Czemu o tym piszę? Gdyby Ci nie przypasowała to sprzedasz bez strat. A za zaoszczędzone pieniążki dokupiłbym jupitera 9 i tomiokę 55/1.4. Pobawił się manualami. Jest wielce prawdopodobne, że zakochasz się w nich. Jak nie, to patrz wyżej - odsprzedasz bez większych strat. :)
GalaktycznyMuczaczo
25-07-2014, 13:32
Pomyślałbym o tej sigmie (50/1.4). Może uda się znaleźć używaną w ciekawych pieniążkach. Czemu o tym piszę? Gdyby Ci nie przypasowała to sprzedasz bez strat. A za zaoszczędzone pieniążki dokupiłbym jupitera 9 i tomiokę 55/1.4. Pobawił się manualami. Jest wielce prawdopodobne, że zakochasz się w nich. Jak nie, to patrz wyżej - odsprzedasz bez większych strat. :)
kolega jasno napisał że ma fokusować jak najlepiej a nie na MF
przemo-lukas
25-07-2014, 16:18
Ale lepiej niż ręcznie się nie da. ;)
Zresztą chyba wyrażamy tu swoje opinie?
Wspomniałem też, że ma to być "zabawa" i że może koledze przypasują.
Warto rozważyć jako alternatywę. Nie ma jedynie słusznej koncepcji prezentowanej przez kolegę GalaktycznyMuczaczo.
Pozdrawiam i więcej luzu. Fotografia jest taka odprężająca. :)
GalaktycznyMuczaczo
25-07-2014, 17:33
Ale lepiej niż ręcznie się nie da. ;)
Jeżeli masz na to czas to czemu nie.
Zresztą chyba wyrażamy tu swoje opinie?
Tak , z tą różnicą że kolega pyta o obiektyw z AF a otrzymuje kompletnie odwrotną odpowiedź. Wiem, że jest to forum fotograficzne ale polecam ci zainwestować w jakieś koszulki , tshirt,vest bo idzie niezła pogoda na najbliższy czas... tak ja to widze, jak pytałem o monitor nie liczylem ze ktos mi zaproponuje wideo :D
Wspomniałem też, że ma to być "zabawa" i że może koledze przypasują.
Polecam bieganie , od wielu lat biegam możę koledze przypasuje :D
Warto rozważyć jako alternatywę. Nie ma jedynie słusznej koncepcji prezentowanej przez kolegę GalaktycznyMuczaczo.
Tu nie chodzi o słuszność koncepcji, alternatywy czy o inne aspekty, tylko o to że kolega prosi o rade odnosnie obiektywu z AF a "proponouje" się coś co kolege nie interesuje.
Pozdrawiam i więcej luzu. Fotografia jest taka odprężająca. :)
Chyba że wypada lustro podczas imprezy
Jak do 2 000zł to Canon 100/2,0 USM.
GalaktycznyMuczaczo
25-07-2014, 18:29
Jak do 2 000zł to Canon 100/2,0 USM.
świetne szkło, tylko czy nie przydługie jak na apsc? na zewnątrz można spokojnie ogarnąć ale jeżeli masz niewielkie pokoje to możę być już ciaśniej,
świetne szkło, tylko czy nie przydługie jak na apsc? na zewnątrz można spokojnie ogarnąć ale jeżeli masz niewielkie pokoje to możę być już ciaśniej,
W ciasnych pomieszczeniach do portretu tylko 50mm. Ale ta 100-ta jest warta swojej ceny. W plenerze 100mm to nie jest jakieś tam wielkie wyzwanie. Osobiście coś na kształt portretu robię na 135 i 200mm Canonem 70-200/2,8 L USM.
No i po zmianie body z aps-c na ff 100/2,0 będzie lepsze niż 85/1,8. Tańszy, ale gorszy optycznie jest Canon 85/1,8 USM.
GalaktycznyMuczaczo
25-07-2014, 18:50
w plenerze to ogniskowa nie jest problemem, raczej może perspektywa jaka chcemy osiagnąć od tych 85mm się zmienia. Generalnie to można portrety trzaskać 35 jak i 400mm to już zależy od tego co autor potrzebuje bardziej, ja np dłużej od 85 to tylko w parku bym używał a tak nie potrzebuje
michael_key
25-07-2014, 19:49
Do APS-C dla mnie tylko 50mm jako pierwsze szło do portretu.
przemo-lukas
26-07-2014, 22:19
Powiem tylko jedno. Jeśli kolega ubierze się w nowe szkło i nie przypasuje mu, to zmiana narazi go na spore straty. Najprawdopodobniej nie ma jak popróbować powyższego, gdyż zadaje pytanie na forum. Ja powtórzę to, co napisali szanowni koledzy i moja skromna osoba. Sigma 50 1.4 ale używana. Jak Ci przypasuje, to sobie zamienisz i na dziewicze szkło. Jeśli postanowisz zachować używane, a portrety dane Ci będzie wykonywać w na tyle komfortowych warunkach, że będziesz miał na nie czas (przypominam, że to nie reporterka), to kup sobie przynajmniej jednego MF. Posiadasz taki system, że bez problemu (dodatkowej soczewki) podepniesz sporo wielce ciekawych szkieł. Wspomniana wcześniej Tomioka (Auto Revuenon) 55/1.4 to koszt ok 200-250zł.
P.s.
"Trzaskać" portrety można wszystkim, mi zdarzyło się zrobić i 18-35. :)
I nie odbiegam od tematu na tyle, aby pisać o załóżmy bieganiu. Tylko i wyłącznie o szkłach do "portretu". :)
Do portretu szklo nie musi dobrze "fokusowac", moze byc tez manualne, w koncu nikt nie ucieka, to nie reporterka. Ja akurat jestem zwolenikiem szerokiego kata, nawet do portretu. Na APSC 50mm to max, z dluzszym obiektywem trzeba wychodzic w plener (co jest pozytywne :) ).