Zobacz pełną wersję : Uzupelnienie zestawu.
witajcie...im wiecej wiem...tym dalej jestem od decyzji....przerobilem wiele sprzetow...a jednak nadal decyzji do konca brak.....fotografia moja jest juz na jakims wcale nie najnizszym poziomie.....i wiec co chce robic....ale nie do konca wiwm w co zainwestowac....sprawa wyglada tak.....mam prace.....mam pasje...mam czas na jej rozwijanie.....w torbie 5d mark1,50d,35/2,0 orqz 50/1,8 mark1...z metalowym mocowaniem....daje sobie 3-4lata na nauke warsztatu foto...portret,slub...i teraz moje pytanie....uzupelic zestawik na cos szerokiego ppd cropa w stylu 10-18...10-22.....czy tez w zoomka...70-200...niestety tylko f4.....co wiekszosc z Was by zrobila???bardziej doswiadczonych...dodam tylko ze nie sprzedam aparatow...chce miec oba przy sobie...kazdy daje cos od siebie z nich..wspaniale sie uzupelniaja...zreszta...sami wiecie jak jest.
Cześć
Mam podobny zestaw .
FF+Crop +35/2.0+ 85/1.8usm.
W najbliższym czasie zestaw uzupełni Samyang 14/2.8
Pozdrawiam
Mirek
co ja bym zrobił;
1- wakacyjny kurs języka polskiego -to podstawa ,twojego bełkotu nie da się czytać
2-robil zdjęcia, podczas robienia zdjęć zaczyna się odczuwać co by się przydało a co jest zbyteczne
potrzebujesz zoma? kup zuma, potrzebujesz szeroko? kup szerokokątny
zresztą sami wiemy jak to jest
pitu pitu na forum a aparat leży w szafie i czeka... a na co?
co ja bym zrobił;
1- wakacyjny kurs języka polskiego -to podstawa ,twojego bełkotu nie da się czytać
Ja bym jeszcze dodał... że w języku polskim... używanie wielokropka... ma określona funkcję... Naprawdę...
1...pisze z pracy....z telefonu.....wiec nie bede sie bawil z poprawnoscia polityczna...polityczna...etyczna...czy jakakolwiek...
2....aparaty sa wciaz uzywane wiec prosze sobie darowac....
--- Kolejny post ---
Mirek dzieki za wpis.Jednak stalki to stalki;) Na zoomach kilka razy sie zawiodlem ttafiajac na zle modele.Ale 70-200kusi.oj kusi.
taaa,masz nas w głęboko w ... i ok
szkoda ze modom to nie przeszkadza
Sprzedaj aparat, kup mega zooma i po klopocie. Masz szeroko i gleboko.
Kolekcjoner
24-07-2014, 12:18
1...pisze z pracy....z telefonu.....wiec nie bede sie bawil z poprawnoscia polityczna...polityczna...etyczna...czy jakakolwiek...
No to będziesz musiał, bo tego wymaga regulamin tego forum.
kolego @becekpl - prośba o wyrozumiałość - nie ma szans żeby siedzieć na forum 24h cięgiem ;) i prośba o raportowanie (od tego jest), a nie publiczne zwracanie uwagi.
Ostatnio na 60D coraz częściej używam zestawu 35 f/2 + 70-200 f/4, ale wszystko zależy jakie zdjęcia wykonujesz, na pewno takiego zestawu do ślubu tego bym nie polecił ;)
kolego @becekpl - prośba o wyrozumiałość - nie ma szans żeby siedzieć na forum 24h cięgiem ;) i prośba o raportowanie (od tego jest), a nie publiczne zwracanie uwagi.
Kolega becekpl zaraportował, po czym poirytowany brakiem reakcji przez caaałą godzinę musiał dać upust swojej frustracji.
A że nie był to pierwszy przypadek, dałem mu odpocząć trzy dni od forum.
słowiczek
24-07-2014, 13:43
witajcie...im wiecej wiem...tym dalej jestem od decyzji....przerobilem wiele sprzetow...a jednak nadal decyzji do konca brak.....fotografia moja jest juz na jakims wcale nie najnizszym poziomie.....i wiec co chce robic....ale nie do konca wiwm w co zainwestowac....sprawa wyglada tak.....mam prace.....mam pasje...mam czas na jej rozwijanie.....w torbie 5d mark1,50d,35/2,0 orqz 50/1,8 mark1...z metalowym mocowaniem....daje sobie 3-4lata na nauke warsztatu foto...portret,slub...i teraz moje pytanie....uzupelic zestawik na cos szerokiego ppd cropa w stylu 10-18...10-22.....czy tez w zoomka...70-200...niestety tylko f4.....co wiekszosc z Was by zrobila???bardziej doswiadczonych...dodam tylko ze nie sprzedam aparatow...chce miec oba przy sobie...kazdy daje cos od siebie z nich..wspaniale sie uzupelniaja...zreszta...sami wiecie jak jest.
Większość postów pisałem na telefonie i nie miałem problemu z poprawnością ortograficzną czy interpunkcyjną ( polityczną? O POprawności politycznej na forum nie PISzemy :D ). Kup 70-200, znajdziesz dla niego zastosowanie dla posiadanych korpusów mając na uwadze temat fotografowania. Pozdrawiam.
i teraz moje pytanie....uzupelic zestawik na cos szerokiego ppd cropa w stylu 10-18...10-22.....czy tez w zoomka...70-200
Myślę, że 50mm będzie najlepsze.
Przy okazji... pozdrowienia do więzienia.
bajker83
24-07-2014, 13:55
Kolega becekpl zaraportował, po czym poirytowany brakiem reakcji przez caaałą godzinę musiał dać upust swojej frustracji.
A że nie był to pierwszy przypadek, dałem mu odpocząć trzy dni od forum.
Należało się od dawna ;) pewnie załamany siedzi koncie XD
Dzieki za rady;).Szerokie szklo ciekawi mnie.nigdy nie mialem 10mm.A zamierzam skupic sie nie tylko na slubach.To dopiero temat za kilka lat.Posiadane 35mm daje dosc szeroki kadr pod ff.tylko czy wystarczajaco szeroki nie wiem bo nie mam odniesienia ;/ Aaaaaaaa.i przychodze tu uzyskac wiedze a nie klutnie z niektorymi prowadzic.dzieki za wyrozumialosc.
--- Kolejny post ---
Damian.Patrze na Twoje fb.pytanko.uczyles sie gdzies foto?kursy itp?czy lata doswiadczenia daja tak ciekawe foty?
bajker83
24-07-2014, 14:16
Dzieki za rady;).Szerokie szklo ciekawi mnie.nigdy nie mialem 10mm.A zamierzam skupic sie nie tylko na slubach.To dopiero temat za kilka lat.Posiadane 35mm daje dosc szeroki kadr pod ff.tylko czy wystarczajaco szeroki nie wiem bo nie mam odniesienia ;/ Aaaaaaaa.i przychodze tu uzyskac wiedze a nie klutnie z niektorymi prowadzic.dzieki za wyrozumialosc.
--- Kolejny post ---
Damian.Patrze na Twoje fb.pytanko.uczyles sie gdzies foto?kursy itp?czy lata doswiadczenia daja tak ciekawe foty?
moja skromna wiedza pochodzi w 99% z sieci i 4 lata walki z kadrami, obróbką itp.
Myślę, że 50mm będzie najlepsze.
kolega już ma 50 1.8
jamada202
24-07-2014, 14:43
spróbuj kupić tamrona 17-35 ze światłem 2.8-4 dużo nie kosztuje za 900 zł kupisz na alledrogo i sprawdzisz jak Ci będzie potrzebny zostawisz, jak nie to sprzedaż bezstratnie.
Wlasnie.Kardy.wszedzie te kadry.to chyba jest najtrudniejsze.a kursy ktore sa dobrw sa drogie ;/.
--- Kolejny post ---
Oj jak ja zie skutecznie z tamrona wyleczylem po trefnym 17-50
GalaktycznyMuczaczo
24-07-2014, 15:14
kup to co potrzebujesz a nie to co forum ci radzi, proste , od zawsze działa, kupuj sprzęt pod swoje potrzeby, styl fotografii an ie pod coś czego nie robisz i będizesz to robil na siłe.
słowiczek
24-07-2014, 15:21
Wlasnie.Kardy.wszedzie te kadry.to chyba jest najtrudniejsze.a kursy ktore sa dobrw sa drogie ;/.
Na tym między innymi polega fotografia, ale luz, czas, jaki sobie dałeś do nauki wystarczy. Prawda stara jak fotografia- żeby robić zdjęcia trzeba je robić. Oceniać samemu,dawać do oceny, czytać, oglądać galerie innych...i będzie dobrze;). A jakie szkło potrzebujesz to wyjdzie w praniu;)
podoba mi siw ton Twej wypowiedzi ;);).no tak.racja.dalem sobie 5lat.mam prace.nie spiesze sie.ale wiwm ze tym zajme sie za x lat zarobkowo....oby tylko potrafic oddzielic pasje od rutyny
GalaktycznyMuczaczo
24-07-2014, 15:47
Na tym między innymi polega fotografia, ale luz, czas, jaki sobie dałeś do nauki wystarczy. Prawda stara jak fotografia- żeby robić zdjęcia trzeba je robić. Oceniać samemu,dawać do oceny, czytać, oglądać galerie innych...i będzie dobrze;). A jakie szkło potrzebujesz to wyjdzie w praniu;)
a co najwazniejsze lubic to, bawic sie fotografią. Jeżeli myslisz o pracy jako fotograf to nie musisz tego lubic, praca jak kazda inna. Jednakże połaczenie czegośco się lubi i pracy potrafi dac zaskakujące efekty. Różnica jest taka że w przypadku pierwszej opcji chcesz zarobić w przypadku drugiej spędzenie jakiejkolwiek ilości czasu, zrobienie potężnej masy ilości zdjęć, obrabianie ich godzinami w dni wolne, w nocy czy w weekendy, wydanie ogromnej kasy na profesjonalne kursy (o sprzęcie nie mówie) , nie jest problemem.
Ja mam to szczęście że wykonuje zawód który lubie i nigdy (chyba ze dla zartu) nie powiedzialem sobie że musze dużo wydać albo dłuzej pracowac, więcej pracy, więcej funduszy wpompujesz lepszy efekt będziesz miał. proste
Jeżeli nieweisz czego brakuje w twojej torbie foto to jak chcesz mówić o fotorafii jak o pasji czy o wiedzy? to tak jakbyś poszedł do sklepu z butami z zamiarem zakupu trampek a sprzedawca ci powiedział że w sumie sprzedają koszulki i jest promocja a ty byś je wział bo przeciez facet sie zna... Rozumiem pytania typu KTÓRY OBIEKTYW LEPSZY, techniczne sprawy które można rozpatrzyć tylko posiadajac dany sprzęt,software,itp , ale CO MASZ KUPIC czy szeroki czy zoom? kolego tu nie trzeba wiedzy tutaj trzeba samemu wiedzieć czego się wymaga... na to pytanie nawet najwięksi wyjadacze z forum ci nie odpowiedzą bo nikt jak ty sam nie wie czego potrzebujesz...
dobrze prawisz....bardzo dobrze....patrze na Twe prace i chyba jednak zaczne od szerokiego szkla....i takze pozdrawiam z Wysp
GalaktycznyMuczaczo
24-07-2014, 16:10
odkad kupilem 35 to raczej poniżej tego nie schodze, czasem zdarzy się ze 17mm strzele 1-2 kadry w kosciele czy na imprezie ale niespecjalnie jakos potrzebuje
0 jeszcze jedno Cie zapytam.widdze fajne masz portrety,nawet na plazy...piekne niebo i jasne postacie...zawsze doswietlasz czyms?jesli tak to czym?
GalaktycznyMuczaczo
24-07-2014, 16:14
zapraszam na PW
zapraszam na PW
a wroce do domu i napewno napisze...widze ze kolega. Croydon...Ealing pozdrawia.
GalaktycznyMuczaczo
24-07-2014, 17:07
dokladnie tak
Eh anglole ----> Shoreditch.
Shoreditch
A tak dla ludzi ? co znaczy ten wyraz ?, czy to jest po polskawemu ? czy też w języku ponglish ?
Będę przejazdem w tamtym rejonie i nie wiem ,czy używanie takiego wyrazu jest wskazanę ?
GalaktycznyMuczaczo
24-07-2014, 19:22
A tak dla ludzi ? co znaczy ten wyraz ?, czy to jest po polskawemu ? czy też w języku ponglish ?
Będę przejazdem w tamtym rejonie i nie wiem ,czy używanie takiego wyrazu jest wskazanę ?
Shoreditch to część londynu niedaleko centrum...
Shoreditch to część londynu niedaleko centrum...
Dziękuję :D,już mi lżej .
GalaktycznyMuczaczo
24-07-2014, 19:37
chociaż jak powiesz to pewnie w londynie to i tak większość nie będzie wiedziało, przyjmij jeszcze groźny wyraz twarzy krzyknij szybko , pomyślą że jesteś z niemiec
misiek_lublin
24-07-2014, 21:09
Spora grupa jednak reprezentuje CB w okolicy Londynu :)
Spora grupa jednak reprezentuje CB w okolicy Londynu :)
Misiek....a i w Pl mam do Ciebie blisko.Okolice Zamoscia sie klaniaja :)
słowiczek
24-07-2014, 23:07
Tak z ciekawości: te wielokropki to same ci wchodzą jak z telefonu piszesz:?: Bez złośliwych podtekstów czysta ciekawość.
Jeśli ktoś nie ma czasu napisać poprawnie zdania, to niech tego nie próbuje.
Jeśli nie robisz zdjęć, to nie wiesz, co Ci jest potrzebne.
Jak uzyskasz pewność, że ktoś doradzając Ci dobrze, doradzi Ci dobrze?
Dość często podzielam zdanie kolegi becekpl :D .
Odnosnie pierwszego postu:
IMHO szeroki kąt pod cropa to min 10 a nie 20 czy 30 mm.Sigma 10-20/3,5 świetnie sobie z tym radzi a pewnie pod FF jeszcze lepiej.
Ale tu jest dobry obiektyw Tokiny 16-28/2,8.
Sigma 10-20 i FF? No way.
Sigma 10-20 i FF? No way.
Pewnie masz rację,Ja uzywałem tylko z APS-C ,ale jak ktoś ma:
z dprview:
Re: Sigma 10-20 on full frame?
In reply to theNeverKings, Oct 17, 2012
10-20 f/3.5 is useable till about 13mm (with some vignetting). Below this a rectangular black border will appear. Here's a sample picture with the 10-20mm f/3.5 on a 5D M II at ISO 200, 12mm, f/3.5, 1/13s.