Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Ustawienia Canon'a 700d

dorothha
21-07-2014, 14:06
Witam!

Czy jest ktoś na forum, kto również posiada Canon'a 700d i byłby w stanie spersonalizować mi ustawienia aparatu? Będę bardzo wdzięczna!

Pozdrawiam! :)

koglow
21-07-2014, 14:14
Co to znaczy spersonalizować ustawienia?

GalaktycznyMuczaczo
21-07-2014, 14:49
pomimo iż nie mam 700d to podejme się tego niezwykle ciężkiego przedsięwzięcia,
włącz raw+jpg,
Ustaw WB na automat
ustaw date zgodnie z tą którą masz na kompie (wszelkie info w instrukcji obsługi)

Zrobione

RobertON
21-07-2014, 14:51
Co to znaczy spersonalizować ustawienia?

Czyżby chodziło o Ustawienia funkcji indywidualnych ?

Takich jak przyrosty nastaw, ALO, czy może zapisywanie pozycji Mojego menu ?

namoamo
21-07-2014, 14:58
Chodzi zapewne o ustawienie żeby wychodziły ładne zdjęcia. Nigdy nikt Was nie prosił o coś takiego? :D

koglow
21-07-2014, 15:01
Chodzi zapewne o ustawienie żeby wychodziły ładne zdjęcia. Nigdy nikt Was nie prosił o coś takiego? :D

Dlatego się dopytuję licząc na inną odpowiedź :-)

GalaktycznyMuczaczo
21-07-2014, 15:07
tylko FF i do tego 5d classic, daje boski obrazek, plastyka tej mitycznej matrycy canona powoduje że po przesiadce z apsc na mieście ludzie zaczynają klaskać gdy wyciąga się aparat a babcia daje większe porcje obiadu a na święta dostajesz więcej prezentów, co żona robi to już nie chce mówic...

dorothha
21-07-2014, 15:16
Kompletnie nie rozumiem tej ironii :) Chodzi o ustawienia dotyczące jakości obrazu, ze względu na brak książki, nie potrafię samodzielnie dojśc do tego aby ustawić tak kontrast, jasność i inne by jakość zdjęcia była zadowalająca, dlatego pytam czy posiadacz owego sprzętu jest mi w stanie przekazać jak ustawił swój, o ile te ustawienia są zadawalające :)

becekpl
21-07-2014, 15:17
ale do tego klasyka 5d must be canon 50 1.8....of course tez klasyczny klasyk
inaczej nie bangla

GalaktycznyMuczaczo
21-07-2014, 15:19
Kompletnie nie rozumiem tej ironii :) Chodzi o ustawienia dotyczące jakości obrazu, ze względu na brak książki, nie potrafię samodzielnie dojśc do tego aby ustawić tak kontrast, jasność i inne by jakość zdjęcia była zadowalająca, dlatego pytam czy posiadacz owego sprzętu jest mi w stanie przekazać jak ustawił swój, o ile te ustawienia są zadawalające :)

Tak , podałem wczesniej, zdjecia z aparatu nie wychodzą takie jak widzisz na forach.

pomimo iż nie mam 700d to podejme się tego niezwykle ciężkiego przedsięwzięcia,
włącz raw+jpg,
Ustaw WB na automat
ustaw date zgodnie z tą którą masz na kompie (wszelkie info w instrukcji obsługi)

Zrobione

--- Kolejny post ---

ale do tego klasyka 5d must be canon 50 1.8....of course tez klasyczny klasyk
inaczej nie bangla

Kurde bez 50/1,8 sie nie ruszam, podstawowe szkło do portretu oraz fotografii rodzinnej, dzieciecej a i w landszaftach daje rade, wielokrotnie sprawdzone, pamiętam jeszcze jak dziś kiedy to kupiłem ten obiektyw wybierając z pośród 20 innych gdyż ostrość w lewym rogu była jakś nie taka w poprzednich szkłach, dziś dzięki tej 50 odbiłem się od dna, wynająłem dom a wten piękny dzień obrabiam foty na moim macbooku w ogrodzie popijając dobrze schłodzonego szampana, czekam aż kucharz przygotuje obiad....

RobertON
21-07-2014, 15:22
Styl obrazów (przykład do lanszaftów z 50D i 1100D).

Ostrość +6
Kontrast +2
Nasycenie +1
Ton koloru 0

INSTRUKCJA, instrukcja jest niezbędna ! :)

janhalb
21-07-2014, 15:28
Dziewczyno, zlituj się...

1. Google. Wpisujesz: canon eos 700D instrukcja

2. PIERWSZY (!) wyskakujący link: EOS 700D - Canon Polska.

3. Wchodzisz.

4. Pod zdjęciem aparatu klikasz zakładkę "Podręczniki".

5. Pod numerem 8. masz (cytuję) "EOS 700D — instrukcja obsługi"

6. Wchodzisz. Na dole klikasz przycisk "Akceptacja i piliki do pobrania".

7. Instrukcja w .pdf zaczyna się pobierać.

Jasne? Zamiast podziękowania: BŁAGAM, zlituj się nad polszczyzną. Nie "Canon'a", tylko "Canona".

becekpl
21-07-2014, 15:29
Doroto tu masz link do instrukcji
http://www.canon.pl/Support/Consumer_Products/products/cameras/Digital_SLR/EOS_700D.aspx?type=manuals&manualid=tcm:125-1046631
poczytaj i krok po kroczku dojdziesz do satysfakcjonujących rozwiązań

dorothha
21-07-2014, 15:30
Czy napisałam tu cokolwiek o tym że chcę ustawić tak aparat by zdjęcia wyglądały jak foty profesjonalnego fotografa już po przeróbce?? Wydaje mi się że piszę po Polsku.. Wynika z rozmowy, że nie można być posiadaczem lepszego aparatu skoro nie siedzi się w tym od lat i nie jest się profesjonalistą? Zwróciłam się o pomoc, więc albo pomagasz albo nie, zbędne dyskusje czy jakiekolwiek ironiczne popisy na forum mnie zdecydowanie nie interesują.

--- Kolejny post ---

Styl obrazów (przykład do lanszaftów z 50D i 1100D).

Ostrość +6
Kontrast +2
Nasycenie +1
Ton koloru 0

INSTRUKCJA, instrukcja jest niezbędna ! :)

Wiem, córka mi posiała.. dlatego napisałam tu, dziękuję!

RobertON
21-07-2014, 15:30
To zapewne musisz zmienić nastawienie... i popracować z instrukcją.

dorothha
21-07-2014, 15:34
To zapewne musisz zmienić nastawienie... i popracować z instrukcją.

To zapewne polecam trochę pokory i mniej cwaniakowania, najlepiej działa wyjazd za granicę. Pozdrawiam

nniwi
21-07-2014, 15:39
proponuję Ci robić zdjęcia w RAW, resztą zająć się na komputerze
pozdrawiam i życzę udanych zdjęć

namoamo
21-07-2014, 15:40
To nie kwestia ustawień, a obsługi aparatu oraz obróbki, której umiejętność zdobywa się z czasem. Niestety.
Wypróbuj ustawienia podane przez RobertOn przy okazji sprawdź różne kombinacje(porównuj na monitorze).

GalaktycznyMuczaczo
21-07-2014, 15:44
tylko 50/1,8

banan82
21-07-2014, 15:45
RAW i reszta w kompuerze. Skup sie na kadrach i odpowiednim swietle zamiast zastanawiac sie nad kontrastem itp.

Merde
21-07-2014, 15:48
To zapewne polecam trochę pokory i mniej cwaniakowania, najlepiej działa wyjazd za granicę. Pozdrawiam

Przeczytaj i zastosuj się do własnej rady.
Aparat to jest narzędzie, które trzeba się nauczyć obsługiwać.
Nie ma czegoś takiego jak uniwersalne ustawienia dobre na każdą okazję (oprócz robienia w RAW).

Przykłady:
- pomiar światła trzeba dobrać w zależności od warunków, centralnie ważony itp automaty (bez korekt) nie sprawdzą się kompletnie np. na śniegu.
- suwak ostrości nastawiony na wyższe wartości może się sprawdzać na zdjęciach robionych na iso 100, ale już niekoniecznie dla iso 1600
- balans bieli - najczęściej trzeba korygować w postprocesie

crasta
21-07-2014, 19:22

A moze bardziej wyjasnisz co wedlug Ciebie oznacza "personalizacja ustawień aparatu"?

Ja dla swojej wygody mam jezyk ustawiony jako Chinski, czas polarny, automatyczne wyłączanie aparatu na 8 godzin, podglad zdjecia na 2 sekundy itp....

cobalt
22-07-2014, 06:56
A mnie tak personalizacja puchy kojarzy się z ustawieniami w prawach autorskich.
Warto podać telefon i adres e-mail, a może też imię i nazwisko. Uczciwy znalazca ma większe szanse na zwrot aparatu właścicielowi.

Goranick
22-07-2014, 18:18
Kompletnie nie rozumiem tej ironii :)
Dziwisz się, bo ja nie. Czasem ludzie więcej czasu poświęcają na pisanie postu z prośbą o pomoc (i w efekcie niepotrzebne dyskusje) niż rzeczywiście trwa szukanie informacji na temat owej pomocy.
Dzisiaj prawie wszystko jest w internecie, tylko potrzeba minimum wysiłku.

...wynika z rozmowy, że nie można być posiadaczem lepszego aparatu skoro nie siedzi się w tym od lat i nie jest się profesjonalistą? Zwróciłam się o pomoc, więc albo pomagasz albo nie, zbędne dyskusje czy jakiekolwiek ironiczne popisy na forum mnie zdecydowanie nie interesują.
Chcę zwrócić uwagę, że właśnie twój post powoduję ową zbędną dyskusję.

Robię zdjęcia od lat (ale wciąż jestem amatorem), od kilku lat jestem na CB oraz innych forach foto i nie pytając - w zasadzie zawsze znalazłem odpowiedź na moje bolączki fotograficzne.

...i wcale nie trzeba być posiadaczem lepszego aparatu i siedzieć w tym od lat ...ale można ;)

cobalt
22-07-2014, 18:35
...Dzisiaj prawie wszystko jest w internecie, tylko potrzeba minimum wysiłku....
Trzeba też umieć z tego korzystać, bo jest sporo śmieci i bzdur.
Widziałem już na forum rady, żeby sensor matrycy czyścić patyczkami z wacikami dla niemowlaków :(.
Niestety ludzie idą na łatwiznę. I na maturze piszą, że Boryna była córką Jagny :). Bo kto dzisiaj czyta lektury. Wszystko jest w sieci.

zdebik
22-07-2014, 18:52
J/w 50 1.8

Goranick
22-07-2014, 19:06
Trzeba też umieć z tego korzystać, bo jest sporo śmieci i bzdur.
Widziałem już na forum rady, żeby sensor matrycy czyścić patyczkami z wacikami dla niemowlaków :(.
Niestety ludzie idą na łatwiznę. I na maturze piszą, że Boryna była córką Jagny :). Bo kto dzisiaj czyta lektury. Wszystko jest w sieci.

No tak. Umiejętność oddzielania ziaren od plew jest jak najbardziej niezbędna.
Z drugiej strony idąc tropem łatwizny możemy dość łatwo wejść w ślepy zaułek... choćby przykład z patyczkami - niemalże to zrobiłem :oops: