Zobacz pełną wersję : Jaką książkę o oświetleniu dla początkującego fotografa?
maullido
18-07-2014, 21:51
Cześć!
Zaczęłam się rozglądać za dobrą książką o fotografii, z której dowiem się czegoś wartościowego o robieniu zdjęć w ruchu oraz oświetleniu.
W empikowej promocji znalazłam dwie ciekawe pozycje z dobrymi opiniami:
Sekrety mistrza fotografii cyfrowej. Nowe ujęcia Scotta Kelby'ego (http://www.empik.com/sekrety-mistrza-fotografii-cyfrowej-nowe-ujecia-scotta-kelby-ego-kelby-scott,p1098441407,ksiazka-p)
Światło, aparat, ujęcie. Kreatywne techniki oświetleniowe (http://www.empik.com/swiatlo-aparat-ujecie-kreatywne-techniki-oswietleniowe-davis-bob,p1043845728,ksiazka-p)
Którą z tych książek wybrać?
A może polecicie coś innego? Tylko proszę tak do 40 zł. Więcej niestety nie mogę dać :(
IMHO:
-Więcej wiedzy można znaleźć w internecie niż w drogich cegłach z empiku
-wartościowe są porady anglojęzczne z magazynów:
Amateur Photographer - news, camera reviews, lens reviews, camera equipment guides, photography courses, competitions, photography forums | Amateur Photographer (http://www.amateurphotographer.co.uk/)
lub
Photography news, equipment and camera reviews and tutorials (http://www.dphoto.co.nz/)
To przykłady.Trzeba prześledzić ich zawartośc.
Zakup książek z tytułem:SEKRETY MISTRZA ..... odradzam.
Tylko trening czyni MISTRZEM :mrgreen:
słowiczek
18-07-2014, 23:03
Polecam to co mam, czyli" Poradnik Fotograficzny" autor Ross Hoddinott. Porządnie napisana książka, treść obejmuje podstawy fotografii w bardzo solidny sposób,,przykłady zdjęć wykonanych z zastosowaniem różnych technik, obróbka itp. Zapłaciłem 35zł, ale warto i tak dać więcej.
damianko
19-07-2014, 04:09
hmm... na początku swojej fotograficznej drogi przerobiłem te fotognioty z ksiegarni i nie wiem czy nie lepiej poszperać po internecie bo
a) jest taniej
b) jest więcej
c) jest konkretniej
d) te książki czesto tak o wszystkim i o niczym traktują i wałkuje sie w nich to samo na 15 sposobów i jakby wyciągnąć z nich wartoaciową treść to zostałoby kilkanaście stron.
e) o poradach z cyklu "z ****" i fotosucharach juz nie wspomnę.
f) lepiej kupic album lubianego fotografa i oglądać, oglądać, oglądać...
słowiczek
19-07-2014, 08:55
hmm... na początku swojej fotograficznej drogi przerobiłem te fotognioty z ksiegarni i nie wiem czy nie lepiej poszperać po internecie bo
a) jest taniej
b) jest więcej
c) jest konkretniej
d) te książki czesto tak o wszystkim i o niczym traktują i wałkuje sie w nich to samo na 15 sposobów i jakby wyciągnąć z nich wartoaciową treść to zostałoby kilkanaście stron.
e) o poradach z cyklu "z ****" i fotosucharach juz nie wspomnę.
f) lepiej kupic album lubianego fotografa i oglądać, oglądać, oglądać...
zjechałeś wszystkie podręczniki w większości ich nie znając, bo nie wydaje mi się żebyś przeczytał wszystko co napisano na papierze na temat fotografii. Oczywiście są książki lepsze i gorsze, ale tak samo sieć jest pełna porad sensownych i bzdurnych. Autorka wątku pyta o książkę i takiej odpowiedzi udzieliłem. Jeżeli chodzi o net, mogę polecić fotografię dla ciekawych Przemysława Ozięblewskiego i blog Agnieszki Szewczyk.
Przeczytałem chyba wszystkie książki Kelby'ego i nie zgadzam się z tą opinią. Książki czyta się fantastycznie, pisane świetnym językiem, jakbym rozmawiał z bardzo dobrym przyjacielem. Te książki na początek na pewno mogę Ci polecić, chociaż tylko ich nieznaczna część jest poświęcona bezpośrednio oświetleniu.
maullido
19-07-2014, 14:13
Ok, teraz tylko nie mogę się zdecydować którą z tych książek kupić:
"Sekrety mistrza fotografii cyfrowej. Nowe ujęcia Scotta Kelby'ego"
"Poradnik Fotograficzny" autor Ross Hoddinott"
Którą??
słowiczek
19-07-2014, 16:04
Ta, którą polecam jest napisana jasno i zrozumiale, zagadnienie światła masz opisane dosyć dokładnie, a w samej książce znajdziesz wiele więcej, wszystko poparte przykładami zdjęć wraz z w exifami.
Ja jeszcze polecam takie cos:
ŚWIATŁO W FOTOGRAFII - MAGIA I NAUKA. WYDANIE ROZSZERZONE I ZAKTUALIZOWANE (http://www.galaktyka.com.pl/product,,527,8.html)
Jak bedziesz w empiku to poszukaj tej ksiazki.
flankerp
24-07-2014, 17:57
Kup wszystkie cztery książki Kelbiego a potem sięgnij po Briana Petersona, szczegółnie Kreatywna Fotografia bez tajemnic. To takie must have.
Ostatnio zaopatrzyłem się też książkę Michaela Freemana (nie pamiętam tytułu). Bardzo ciekawy książko-album
Ja zaczynałem z Kelbyim i wszystkim moim zanjomym polceałem. Świetna książka bez skupiania się na techno-bełkocie... Język przyjazny, zrozumiały dla każdego.
przemo-lukas
25-07-2014, 11:20
Jęli masz umysł techniczny i przeczytasz od dechy do dechy ze zrozumieniem, to "Światło w fotografii: magia i nauka" jest świetną pozycją.
I ja ją właśnie nabyłem, zobaczymy :)
Z perspektywy czasu [przeczytane chyba z 6 książek autorów taktujących fotografię z przymrużeniem oka] to nie kupię już żadnej książki ani Kelby'ego ani Peterson'a ani też Noton'a
Nic nie dało mi takiej wiedzy jak praktyka, rozmowy z fotografami, tutoriale na YouTube oraz warsztaty plenerowe.
Niestety książki tych autorów to takie pitu-pitu dookoła fotografii. Stoi kilka na półce i na pewno do nich nie wrócę.
Są 3 pozycje, które jakkolwiek poszerzyły moją wiedzę i pomogły mi w rozwoju:
Andrzej Mroczek - Książka o fotografowaniu
Grzegorz Płaczek - profesjonalna fotografia ślubna
JAMES CHEADLE - Nowoczesna fotografia portretowa
Pewnie jeszcze jakieś się trafią, ale raczej coś pożyczę zanim kupię. bardzo łatwo wyrzucić pieniądze w błoto.