Zobacz pełną wersję : Err01 w 24-105 f4 L :(
Witam,
przykra sprawa, moją elkę dopadła ponoć popularna dla tego modelu przypadłość błedu 01 (komunikacja z aparatem). Wynika to z uszkodzenia jakiejś tasiemki wewnątrz aparatu.
Miał ktoś z tym do czynienia i naprawiał tę przypadłość?
tak,nie jesteś pierwszy którego to spotkało
Wewnątrz aparatu, czy obiektywu?
Witam,
przykra sprawa, moją elkę dopadła ponoć popularna dla tego modelu przypadłość błedu 01 (komunikacja z aparatem). Wynika to z uszkodzenia jakiejś tasiemki wewnątrz aparatu.
Miał ktoś z tym do czynienia i naprawiał tę przypadłość?
Hej,
tutaj na tej przykładowej aukcji masz taśmę do kupienia:
Canon 24 105mm 24 105 MM Lens Aperture Flex Cable Parts NEW | eBay (http://www.ebay.pl/itm/Canon-24-105mm-24-105-mm-Lens-Aperture-Flex-Cable-Parts-New-/181210654470?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2a30ff2706&_uhb=1)
naprawa w nieautoryzowanym warsztacie powinna kosztować ok 200PLN
Canon na Żytniej wymienia cały zespół przesłony zintegrowany z taśmą - cena od 700 w górę.
pzdr
Bartek
Wewnątrz aparatu, czy obiektywu?
Oczywiście chodziło o obiektyw ;-) tak to jest jak człowiek zdenerwowany ;)
Bartek dzięki za namiar, mam nadzieję że zdąży dojść w miesiąć bo na wrzesień potrzebuję ten obiektyw...
I właśnie między innymi z tego powodu niedługo kupię Sigmę 24-105.
Awaryjności eLki oraz szumiącej stabilizacji. Do tego gwarancja na 3 lata.
zobaczymy jak będzie z awaryjnością sigmy...
Jak na razie, to wiemy, że C 24-105 jest bardzo awaryjny pomimo wielu lat na rynku.
Jak na razie, to wiemy, że C 24-105 jest bardzo awaryjny pomimo wielu lat na rynku.
Dysponujesz danymi potwierdzającymi powyższe stwierdzenie? Pierwszy raz słyszę o awaryjności C24-105.
Wystarczy na forach poczytać. Err 01 jest standardową jego usterką, a na Żytniej koszt naprawy niski nie jest.
sorki ale pusty śmiech mnie ogarnia
err 01 się zdarza ale na forach a zwłaszcza na TYM forum to można do bólu poczytać o perypetiach obiektywów SIGmY i ich serwisu
ale skoro ci canon awaryjny tak strasznie to kupuj ta niepsujaca sie nigdy sigme
a nie myslales o zmianie body na sigmy??? bo przecież wystarczy fora poczytać o fatalnej jakości canona
choćby tu
http://www.canon-board.info/canon-dslr-19/canon-5diii-rozczarowanie-96265/
to wcale nie jest śmieszne - mnie dopadł err 01 na robocie - dobrze, że był zapas! - na szczęście serwis naprawił to w jeden dzień, ale 150 funtów poszło... Poczytaj na zagranicznych forach - ta cholerna tasiemka to niestety 'design flaw' Canona... Mimo wszystko uważam 24-105 za bardzo dobrą inwestycję i jestem z niego bardzo zadowolony - to mój koń roboczy.
Zupełnie nie rozumiem powodu do kpin z Twojej strony, choć jeśli masz tak wielką ochotę to możesz się pośmiać - w końcu to samo zdrowie.
Ja osobiście wolę dołożyć jakieś 300 zł do nowej Sigmy, bo używki 24-105L nie kupię właśnie ze względu na tendencję do Err01. W zamian mam trochę lepsze własności optyczne, cichą stabilizację (której nie słychać na filmach) i gwarancję na 3 lata. Co do serwisu, to nie miałem wątpliwej przyjemności korzystać z któregokolwiek z nich, ale Żytnia też się zbytnim poważaniem nie cieszy.
miszaj ile Ci padło elek? i jak długo ich już używasz?
Weź pod uwagę również to, że jest to bardzo popularne, niedrogie jak na L szkło, o bardzo fajnym zakresie ogniskowych i do tego sprzedawane w zestawach z body więc ilość użytkowników tego szkła jest nieporównywalnie większa niż użytkowników innych L. Łatwo można wywnioskować, że i ilość awarii będzie większa.
Zgadza się, ale nie zmienia to faktu, że problem w tym szkle istnieje, choćbyśmy starali się zaklinać rzeczywistość.
Coś w tym jest, od czau do czasu o tej a nie innych awariach tego szkła się słyszy ale jak dla mnie na pewno to nie powód żeby go unikać bo jeśli ktoś potrzebuje jego parametrów to w sumie bardzo fajny instrument.
Żeby jeszcze zrobili 2.8 :)
Canon raczej idzie w drugą stronę, dla nich ciemniej chyba znaczy lepiej, a może taniej w produkcji kto wie :)
Serwis fotowideo.pl we Wrocławiu chce za naprawę 397zł, czy nie uważacie że to trochę dużo? Podobno za 800 jest wymianieny cały układ soczewek razem z nową przesłoną w serwisie autoryzowanym... Zastanawiam się co robić z tym obiektywem, sprzedać jako uszkodzony (odważny majsterkowicz naprawi sobie sam) czy naprawiać?
Wystaw na aukcję z ceną minimalną jako uszkodzony i będziesz wiedział ile masz kasy na nowy. Nie ryzykujesz sprzedania za grosze.
RobertON
24-07-2014, 00:21
Wielkiej kasy ze sprzedaży uszkodzonego nie będzie, a jak naprawisz, to będzie wiadomo, że działać będzie dłużej.
A do tego jakaś gwarancja na usługę. Ja bym naprawiał, ale to tylko taka moja sugestia.
Może masz rację Robert. Czy ma ktoś z obecnych na forum kontakt do Pana Szczepana Kostrzewskiego (Fotooptyka Naprawa) z Poznania? Podobno świetny fachowiec, ale numer który można znaleźć w internecie nie odpowiada (a jest to stacjonarny, więc obawiam się że już nieaktualny). Ewentualnie był tu chyba kiedyś na forum ktoś kto się zajmował problematycznymi naprawami nieprawdaż? :-) Wolałbym jednak gdzieś z polecenia zostawić obiektyw. Ten serwis w którym zostawiłem jakis podejrzany mi się trochę wydaje.
sa wakacje,moze dlatego nie odpowiada
RobertON
24-07-2014, 11:21
Naprawiacz - kolega z foruma. Może napisz na priva, czasem się uaktywnia.
http://www.canon-board.info/pierwsza-pomoc-awarie-usterki-problemy-56/uzytkownik-naprawiacz-kontakt-94651/
słowiczek
30-07-2014, 13:40
A to nie jest ten serwis?
Serwis i naprawa aparatĂłw cyfrowych â PoznaĹ (http://www.foto-naprawa.com/)
Obiektyw sprzedany... Kupił go człowiek posiadający serwis fotograficzny. Zdecydowałem o sprzedaży gdyż używałem elki tylko dla szerokiego kąta ostatnimi czasy, więc postanowiłem wymienić na Samyanga 14mm razem z matówka precyzyjną Ee-S ;-) Zapewne niedługo pojawi się na aukcjach jako sprawny, mało śmigany ;)
słowiczek
07-08-2014, 11:05
Sigmę, którą sprzedałem jako uszodzoną na allegro widzę co jakiś czas, była znaczna:)
agaikarol
15-08-2014, 14:09
Witam
Dołożę swoje trzy grosze w temacie.
Właśnie wyskoczył mi błąd err (01), jestem jej drugim użytkownikiem. Ja korzystam z niej 4 rok, a poprzednik 2 lata (korzystam amatorsko ale robię dużo zdjęć). Jestem z Bydgoszczy i jest u nas serwis w którym sprawdzę w przyszłym tygodniu za ile mi to zrobią i wtedy stanę przed decyzją czy naprawa czy kupno nowej (innej używanej). Napiszę za ile.
Co do tematu co lepsze Canon Czy Sigma, to jest to dyskusja o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiej Nocy. Każdy z nas ma prawo do własnych przekonań i wyborów.
Ja osobiście preferuję Canona.
Życzę wszystkim trafnych decyzji i nieawaryjnego sprzętu.
pozdrawiam