PDA

Zobacz pełną wersję : 580EXII + 580EX + 430EXII - Ustawienie lamp Master / Slave

kalatos
15-07-2014, 21:33
Szanowni,

zakupiłem dwie dodatkowe lampy. Wyzwalane bezprzewodowo przez lampę główną i teraz mam pytanie bo jednej rzeczy zrozumieć nie mogę.

Główna lampa założona na aparacie (580EXII) + dwie lampy rozstawione po bokach na statywach na tej samej wysokości, w tej samej odległości, na wszystkich włączony ETTL, błysk lampy głównej wyłączony. Fotografuję sobie jakiś obiekt, lampa 580EX daje więcej światła ponieważ za obiektem pojawia się cień od strony lampy 580EX.

I teraz moje pytanie, spodziewałem się takiego zachowania, że ETTL w tym przypadku wyrówna siłę błysku w obu lampach, niestety 580EX pali mocniej. Czy to wynika z tego, że domyślnie jest mocniejsza, czy coś źle ustawiłem? Oczywiście ustawiając każdą lampę manualnie jestem w stanie osiągnąć efekt równomiernego oświetlenia po dwóch stronach, ale nie o to chodzi, żeby za każdym razem ustawiać to ręcznie.

Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

GalaktycznyMuczaczo
15-07-2014, 22:18
Polecam focić na manualu, ile lat świece tak tyle lat jedynie opcja M w lampce u mnie działa w przypadku pracy z lampami wyzwalanymi w taki sposób.

kalatos
15-07-2014, 22:23
Dla każdej lampy ustawiasz oddzielnie, czy na głównej ustawiasz jakiś ułamek i główna przekazuje ustawienia do podrzędnych?

GalaktycznyMuczaczo
15-07-2014, 22:43
ja mam 2 lampy, na aparat zapinam wyzwalacz, 1 lampa na master druga na slave, gdybym focil z 3 to tą na aparacie i tak bym kierował w góre, a doświetlał tylko z dwóch po kącie albo coś w tym stylu, obie oddzielnie w zależnosci od porządanego efektu

kalatos
15-07-2014, 22:46
Przy "chałturkach" ciężko żonglować nastawami każdej lampy oddzielnie co kilka chwil... :) Poczekamy, może jeszcze ktoś zaproponuje inne rozwiązanie.

BTW. oczywiście środkowa lampa jeżeli tylko błysk jest włączony w jakiś sposób odbija światło.

GalaktycznyMuczaczo
15-07-2014, 22:58
a jaka to chałturka?? w przypadku moich nie kombinuje chyba ze trzeba

kalatos
15-07-2014, 23:14
Na weselu, kiedy lampa jest wysoko na statywie, ciężko co chwilę opuszczać ją na dół i ręcznie ustawiać siłę błysku :) Z drugiej też strony pewno podczas reportażu nie będzie tak bardzo widać tych cieni jak podczas robienia fotki jakiegoś przedmiotu w sposób jaki opisałem powyżej.

tcyprian
18-07-2014, 14:53
Z YN-622C możesz ustawiać sile błysku bez opuszczania lampy ;-)

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

kalatos
18-07-2014, 15:36
Jeszcze dwa małe pytania bo wczoraj eksperymentowałem i chciałbym potwierdzić, że dobrze czyniłem / ew. czegoś nie da się zrobić.

Jeżeli chcę, żeby dwie lampy ustawione na slave błyskały z inną siłą niż główna, ustawiam sobie ratio A:B, ustawiam błysk manualny dla tej grupy lamp, siłę i tak to powinno zadziałać?

Dlaczego, kiedy mam zapięte 3 lampy w jeden system nie mogę na nich wymusić błysku na drugą kurtynę?

Dzięki za odpowiedzi.

kalatos
22-07-2014, 23:05
Poważnie nikt nie jest mi w stanie odpowiedzieć na moje pytania?

GalaktycznyMuczaczo
22-07-2014, 23:39
a juz robiles tak wesela czy to 1 raz?

kalatos
22-07-2014, 23:57
Z kilkoma lampami pierwsza impreza będzie.

Eksperymentuje w domu i w żaden sposób przy ettelu nie mogę ustawić tak żeby 430 II i 580 błyskały równomiernie, zawsze 580 błyska mocniej i zostawia paskudny cień.

I drugie pytanie, przy nieco dłuższym naświetlaniu jeżeli jest włączona więcej niż jedna lampa nie idzie ustawić błysku na drugą kurtynę, albo się nie da albo nie wiem jak :)

GalaktycznyMuczaczo
23-07-2014, 00:10
Kalatos , slyszalem o takim systemie świecenia na ślubach ale problem pojawi się kiedy zobaczysz że np pomiędzy pomieszczeniami światło ju tak fajnie niedoświetla, niewiem ilu profesjonalnych fografów stosuje tą opcje teraz jednak ja po ostatnich kilku zleceniach nie zdecydował bym się na takie rozwiązanie, uwazam je za niekomfortowe, i mało praktyczne jeżeli impreza moze miec kilka pomieszczeń.

Sam widzisz ze jest to delikatnie problematyczna sprawa i nie lepiej zostawić to w tej chwli?

kalatos
23-07-2014, 00:29
Doceniam Twoje uwagi Przyjacielu sympatyczny, nie mniej jednak chciałbym poznać odpowiedzi na swoje dwa konkretne pytania. Poza tym lamp nie używam tylko i wyłącznie do Ślubów, chciałbym ich użyć także w innym celu, a do tego są mi niezbędne odpowiedzi na moje pytania :)

GalaktycznyMuczaczo
23-07-2014, 00:55
nie no spoko, nawet nie staram się odpowiedziec na te pytania bo niewiem, pewnie tez dlatego nie stosuje tych rozwiązań, ale ile fotografów tyle technik fotografowania

kalatos
23-07-2014, 10:30
Tylko nikt nie kwapi się żeby cokolwiek podpowiedzieć :p