Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Kupiłem pierścienie pośrednie i zrobiłem błąd ?

takpoprostu
14-07-2014, 19:10
Zamawiałem kilka gadżetów z jebaja i widziałem że żółty gostek ma jeszcze w ofercie pierścienie pośrednie bez przeniesienia automatyki więc sobie kupiłem bo tanio było... Ale teraz mnie olśniło że skoro one nie mają przeniesienia automatyki a nie mam szkieł z zmianą przysłony na obiektywie - to gdy będę robił zdjęcia 85L to tylko i wyłącznie na 1,2 ? Bo akurat ten obiektyw chciałem używać do marko... Chyba słabo robić makro na 1,2... Coś w ogóle z tego będzie ?

GalaktycznyMuczaczo
14-07-2014, 19:24
Dokładnie tak jak mówisz, w przypadku braku przeniesienia czegokolwiek, czyt. braku styków aparat nie jest w stanie ustawić nic bo taki pierścień to nic innego jak metalowa tuba z mocowaniem z jednej i z drugiej strony, trzyma obiektyw w pewnej odległosci od body, taki sam efekt mozesz uzyskać przykładając rolkę po papierze toaletowym... Bez złośliwości , uwazam ze pierscienie makro to najlepszy z najtanszych mozliwych sposobów zabawy z makro.

Swoją drogą jak tanie musiały być pierścienie makro bez przeniesienia automatyki a te z AF jak drogie że mając 85L wziełeś ten najtańszy produkt :D

simarik
14-07-2014, 19:29
Zawsze możesz odsprzedać. Po dobrej cenie pewnie znajdziesz nabywcę na takie pierścienie.

zaitsev
14-07-2014, 19:33
Zamawiałem kilka gadżetów z jebaja i widziałem że żółty gostek ma jeszcze w ofercie pierścienie pośrednie bez przeniesienia automatyki więc sobie kupiłem bo tanio było... Ale teraz mnie olśniło że skoro one nie mają przeniesienia automatyki a nie mam szkieł z zmianą przysłony na obiektywie - to gdy będę robił zdjęcia 85L to tylko i wyłącznie na 1,2 ? Bo akurat ten obiektyw chciałem używać do marko... Chyba słabo robić makro na 1,2... Coś w ogóle z tego będzie ?
1. Podpinasz samo szkło do body.
2. Ustawiasz wybraną przysłonę.
3. Naciskasz przycisk podglądu głębi ostrości.
4. Trzymając przycisk podglądu głębi ostrości odkręcasz szkło - przysłona powinna zostać w pozycji jak przy podglądzie.
5. Zakładasz pierścienie na puszkę i obiektyw na pierścienie.
6. Focisz.

Słabe, bo trzeba powtarzać przy każdej zmianie przysłony, ale skuteczne.

jimbeam
14-07-2014, 19:36
I tak i nie. Zgadzam sie, ze zakup pierscieni bez przeniesienia to niezbyt trafny zakup. Nie zgadzam sie jednak sie z tym, ze jestes skazany na pelne otwarcie przyslony. Jest pewien sposob na to. Moze niezbyt elegancki sposob, ale jednak jest :-)

--- Kolejny post ---

Byl szybszy kolega :)

takpoprostu
14-07-2014, 19:47
w sumie kupiłem to z ciekawości bo kosztowały mnie niecałe 17zł a że zamawiałem dużo więcej stafu to se dodałem to do koszyka. Mam mieszek i pierścienie ale wszystko pod m42 i tak myślałem że fajnie by było porobić makro Lką... Tylko że decyzja pod wpływem chwili i zapomniałem o tej automatyce...

A czy takie odpinanie szkła jak piszecie nic nie uszkodzi ???

zysk
14-07-2014, 19:48
Zawsze możesz odsprzedać. Po dobrej cenie pewnie znajdziesz nabywcę na takie pierścienie.
Jasne :mrgreen: kupione za 50 pln ,sprzedane za 15 :mrgreen: , ale za te 35 pln ile się czlowiek dowiedział,
więc w sumie jak na pomoc dydaktyczno-naukową i uświadamiajacą, to nie jest drogo .
Wiem ,bo przerabiałem :oops:

takpoprostu
14-07-2014, 19:50
Jasne :mrgreen: kupione za 50 pln ,sprzedane za 15 :mrgreen: , ale za te 35 pln ile się czlowiek dowiedział,
więc w sumie jak na pomoc dydaktyczno-naukową i uświadamiajacą, to nie jest drogo .
Wiem ,bo przerabiałem :oops:

czyt. mój post wyżej ;]

zysk
14-07-2014, 19:52
kupiłem to z ciekawości bo kosztowały mnie niecałe 17zł
Dobra cena,dobrze,że kupiłeś,teparę groszy na testy i wiedzę warto wydać.Ja zapłaciłem za polska dystrybucję.
Ale to było dawno temu ,więc eksperymentowałem , nie szukajac podpowiedzi.

--- Kolejny post ---

czyt. mój post wyżej ;]
posty się minęły

zaitsev
14-07-2014, 20:17
A czy takie odpinanie szkła jak piszecie nic nie uszkodzi ???
Nie znajdziesz tego w instrukcji, więc nie należy to raczej do poprawnego użytkowania sprzętu. Wszystko na własną odpowiedzialność. Z drugiej strony, robiłem tak wielokrotnie i jest to użyteczna technika w kilku sytuacjach, którą stosuje wiele osób (np. niby przy timelapsach - są tacy, którzy uważają, że przysłona nie przymyka się za każdym razem dokładnie tak samo i z tego powodu ją sobie na stałe blokują, aby zminimalizować różnice ekspozycji w poszczególnych klatkach serii).

JaLe
14-07-2014, 21:34
1. Podpinasz samo szkło do body.
2. Ustawiasz wybraną przysłonę.
3. Naciskasz przycisk podglądu głębi ostrości.
4. Trzymając przycisk podglądu głębi ostrości odkręcasz szkło - przysłona powinna zostać w pozycji jak przy podglądzie.
5. Zakładasz pierścienie na puszkę i obiektyw na pierścienie.
6. Focisz.

Słabe, bo trzeba powtarzać przy każdej zmianie przysłony, ale skuteczne.

Kiedyś tego próbowałem i to działa.

słowiczek
14-07-2014, 21:44
Możesz zostawić element z mocowaniem bagnetowym na obiektyw otworkowy ;)

Sezamek
15-07-2014, 00:19
zawsze możesz używać ich do zabawy z obiektywem M42. Przypomnij mi, każdy element jest bagnetowy czy tylko przód i tył? Ja bym z chęcią kupił za psi grosz takie bez automatyki gdyby tylko każdy miał mocowanie bagnetowe (szybciej się je zmienia :) )

słowiczek
16-07-2014, 15:23
zawsze możesz używać ich do zabawy z obiektywem M42. Przypomnij mi, każdy element jest bagnetowy czy tylko przód i tył? Ja bym z chęcią kupił za psi grosz takie bez automatyki gdyby tylko każdy miał mocowanie bagnetowe (szybciej się je zmienia :) )

Pierwszy i ostatni element ma bagnet/mocowanie bagnetowe, środkowe są skręcane i możesz robić dowolne kombinacje wykręcając poszczególne z nich.

Sezamek
17-07-2014, 00:39
Pierwszy i ostatni element ma bagnet/mocowanie bagnetowe, środkowe są skręcane i możesz robić dowolne kombinacje wykręcając poszczególne z nich.

To o wiele lepsze niż M42 nie są :( Swoją drogą ciekawe jakiej jakości są te z Aliexpress za ~30USD z przeniesieniem automatyki, może niedługo zamówię :)

ts-
19-07-2014, 08:24
Jeśli nawet trik z przysłoną wyjdzie, to z manualnego ostrzenia nici (w przypadku 85L). Co najwyżej odsuwanie i przybliżanie całego aparatu. Szczerze, to jakiś w miarę dobry obiektyw m42 da więcej możliwości.