PDA

Zobacz pełną wersję : Usunięcie plików .ctg i brak dostępu do karty.

Aliszia
14-07-2014, 08:51
Dzień Dobry,

pozwalam sobie pierwszy wątek napisać właśnie tutaj. Zrzucając dziś zdjęcia z SD, popłeniłam ogromny błąd i usunęłam pliki .ctg, co automatycznie wywaliło mi kartę, uniemożliwiając dostęp do nieskopiowanych zdjęć :( Wyświetla mi się jedynie informacja, że kartę należy sformatować.

Pytanie pozwalam sobie zadać właśnie tutaj, bo ctg to pliki canonowskie. Wiadomo, że plików nie ma bezpośrednio w koszu na komputerze.

Czy ktoś miał podobny problem? Czy jest szansa, że pliki uda się jeszcze odzyskać, a karta jeszcze podziała po sformatowaniu?

Dziękuję za wszelkie wskazówki.

darkon
14-07-2014, 09:07
Włóż kartę do aparatu i spróbuj przejrzeć wszystkie zdjęcia na ekranie aparatu, potem włóż kartę z powrotem do czytnika powinno być już widać pliki.

Aliszia
14-07-2014, 10:09
To była pierwsza rzecz, jaką próbowałam zrobić, ale aparat również żąda formatowania, informując o błędzie karty.

kalatos
14-07-2014, 11:13
Jeżeli nic nie zostało zrobione, nadpisane powinno się udać odzyskać zdjęcia programem do odzyskiwania. Proponuję użyć np File Scavenger.

wiktor2323
14-07-2014, 17:49
Zrób szybki format karty a później odzyskaj programem :) Jeśli dane nie będą nadpisane to masz niemal 100% pewności w odzyskaniu danych.

Aliszia
14-07-2014, 23:20
Udało się w kilka minut bez formatu karty! :) Dziękuję za dobre porady, a dla wszystkich i dla mnie wniosek na przyszłość- nie ruszać .ctg :)

zdebik
15-07-2014, 09:45
Usuniecie jakiegokolwiek pliku, nie ma prawa naruszyc integralnosci danych.

Ja bym obstawial czytnik. Na przyszlosc nie usuwaj nic z poziomu Windowsa. Po zapelnieniu karty mozesz ja formatowac w aparacie.

Tak powinno byc najbezpieczniej dla zdjec.