PDA

Zobacz pełną wersję : Blokada ekspozycji - kiedy i w jakich okolicznościach ?

robhary
02-07-2014, 21:38
Mam pytanie odnośnie blokady ekspozycji .
Kiedy Panowie/Panie wykorzystujecie najczęściej ten przycisk w swoim aparacie.
Czy np. podczas reportażu np. ślubnego są kadry kiedy jest on niezbedny ??
p.s.pisze ślubnego bo to chyba najbardziej poligonowe zadanie gdzie można tą blokade użyć .

EOS_1DX
02-07-2014, 22:19
ciekawy temat,

widziałem reportaż ślubny CAŁY(ciemna sala) wszystkie zdjęcia na 1/60 iso 800 2,8f + doświetlane lampą

Bangi
02-07-2014, 23:16
ciekawy temat,

widziałem reportaż ślubny CAŁY(ciemna sala) wszystkie zdjęcia na 1/60 iso 800 2,8f + doświetlane lampą

??? ale o co chodzi?

EOS_1DX
03-07-2014, 00:05
trzymasz przycisk przez caly slub kto pierwszy puści przegrywa

xxkomarxx
03-07-2014, 00:48
Jak jechal na M to blokada byla mu niepotrzebna. Nadal nie rozumiem powyzszego

jellyeater
03-07-2014, 05:15
Kiedy trzeba. :) Czyli jak ekspozycja zmierzona tak jak kadr byłaby nieprawidłowa. Ale wygodniej użyć korekty lub trybu M.

słowiczek
03-07-2014, 07:49
Światłomierz w cyfrowych puszkach mierzy średnie wartości, przede wszystkim to miej na uwadze.

jaś
03-07-2014, 07:55
Światłomierz w cyfrowych puszkach mierzy średnie wartości, przede wszystkim to miej na uwadze.

dobre

michael_key
03-07-2014, 07:57
O ile przy w miarę statycznych scenach blokada jest przydatna to dla mnie przy reportażach (w tym i ślubnych) uważam, że tylko tryb M wchodzi w grę. Zamiast na kadrze będziesz się skupiał w wizjerze czy zablokowałeś ;)

tomphoto
03-07-2014, 08:15
koledze chyba chodzi o zablokowanie expo i prze kadrowanie

cobalt
03-07-2014, 08:56
koledze chyba chodzi o zablokowanie expo i prze kadrowanie
Nie wiem, czy dobrze to rozkminiam, ale:
- jak przekadrowanie to częściej używa się blokady AF (ostrości),
- ale można też blokować ekspozycję w trybie Av lub Tv. Gdy np używamy pomiaru punktowego i po przekadrowaniu na tło aparat chciałby zmienić czas lub przysłonę.

No to nie używam tego typu blokad. Może dlatego, że bardzo często robię w Al Servo i Manualu.
Co do przekadrowania, to jak aparat ma do zaoferowania porządny AF (nie tylko centralny), to warto korzystać z wyboru punktu AF i nie przekadrowywać. Często z tego korzystam, bo wybór AF powyżej centralnego p-ktu pozwala mi na uzyskanie lepszego (nie obciętego kadru na dole) w ciasnych ujęciach na Al Servo.

namoamo
03-07-2014, 09:21
Mam pytanie odnośnie blokady ekspozycji .
Kiedy Panowie/Panie wykorzystujecie najczęściej ten przycisk w swoim aparacie.
Ja używam automatycznie gdy mam AF pod * Zamiast pytać "Kiedy?" zasadniej było by zapytać "Jak działa?" co wyjaśnia instrukcja aparatu(bo działa róznie na róznych modelach) lub dowolna książka o podstawach fotografowania. Tu masz ładnie z obrazkami https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/49657/~/korzystanie-z-przycisku-ae-l-w-lustrzankach-cyfrowych

Czy np. podczas reportażu np. ślubnego są kadry kiedy jest on niezbedny ??

Zacytuję moją instrukcję:
Z blokady AE korzysta się, gdy obszar ostrości jest inny niż obszar pomiaru ekspozycji lub w celu wykonania kilku zdjęć z takimi samymi parametrami ekspozycji na przykład człowiek w pomieszczeniu z jasnym oknem w tle.

Leon007
03-07-2014, 11:53
Wykorzystuję ten przycisk do ustawiania ostrości (uruchamia AF), a na migawce mam ekspozycję. Można tak zadeklarować w ustawieniach specjalnych. Nie będę cytować instrukcji.

jaś
03-07-2014, 12:09
Wykorzystuję ten przycisk do ustawiania ostrości (uruchamia AF), a na migawce mam ekspozycję. Można tak zadeklarować w ustawieniach specjalnych. Nie będę cytować instrukcji.

mam dokładnie tak samo (od kilku lat) i jeszcze jedną radę ostatnio na forum wyczytałem - serwo na przycisku podglądu głębi ostrości, u mnie sprawdza się doskonale