Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : C 70-200 f4 - problemy z ostrością

aras_aras
01-07-2014, 11:02
Witam!

Zakupiłem niedawno używanego C 70-200 f4 i zacząłem sobie pstrykać by zobaczyć co, to zachwalane szkło potrafi. Ale z efektów nie jestem zbyt zadowolony, wyobrażałem sobie co innego.
Wrzucam trzy zdjęcia jpg prosto z aparatu, bez ingerencji. Bardzo proszę o pomoc i opinie, czy mój obiektyw ma problemy z ostrzeniem.

1. https://www.dropbox.com/s/etbzeca49t4rwx4/IMG_4432.JPG

W tym przypadku jako punkt ostrzenia wybrałem oko (głowę) tej Pani. Zdjęcie z ręki.

2. https://www.dropbox.com/s/2ocdd595hqa6q63/IMG_4338.JPG

https://www.dropbox.com/s/gryktlmdmwmn4lw/IMG_4339.JPG

W obu powyższych przypadkach jako punkt ostrzenia wybrałem słupki i pręciki tego kwiata w środku. Aparat na statywie Velbon Sherpa 600R.
Pogoda była bezwietrzna.

Chyba, że gdzieś leży mój błąd... Tylko jaki...?

Pozdrawiam!

becekpl
01-07-2014, 11:08
nie widzę tragedii
nie wiem czego oczekiwałeś zwłaszcza w pierwszym zdjęciu

aras_aras
01-07-2014, 11:20
nie widzę tragedii
nie wiem czego oczekiwałeś zwłaszcza w pierwszym zdjęciu

To moja pierwsza eLka więc nie do końca wiem jak powinno być, ale spodziewałem się nieco lepszej ostrości na twarzach w tym przypadku. A ten efekt mogę porównać np. z C 28-135 IS USM.

Poza tym czy w przypadku obiektywów z serii L można powiedzieć "jest OK bo nie ma tragedii"? Chyba powinny dawać najwyższą jakość obrazu...

MC_
01-07-2014, 11:33
Jest ok. Tym bardziej, że to jpg z aparatu i nie wiem jakie wyostrzanie ustawione.

cobalt
01-07-2014, 11:52
Według mnie (i S. Wondera) nr 2 jest OK.

Mike7
01-07-2014, 17:41
Z obiektywem wszystko jest OK wg mnie :)

aras_aras
01-07-2014, 20:54
No to się troszkę zdziwiłem. Myślałem że jakość obrazu z tych obiektywów odstaje mocno od tych z nieco niższej półki. Że "eLki" to cudeńka dające cudny obrazek!
W takim razie te wszystkie zdjęcia bardziej z kategorii profesionalnych (np. fotolia, moda w czasopismach, blogi fotografów pasjonatów) niekoniecznie są zasługą obiektywów, ale w znaczącej mierze to photoshop?

Dotychczasowym osobom dziękuję za odpowiedź.
Jeśli jeszcze kilka osób się wypowie będę spokojniejszy ;P

jaś
01-07-2014, 21:22
tele bez stabilizacji może (ale nie musi) być trudnym tematem, ustaw na statywie, włącz wstępne podnoszenie lustra, weżyk i zostaw exify. Używałem wszystkich 70-200 (oprócz 2.8 bez ISa), używam 70-200 4LIS, i te szkła są zdecydowanie ostrzejsze od tych z niższej półki dają lepsze kolory i lepszy kontrast - różnica powinna być widoczna gołym okiem.

cobalt
01-07-2014, 21:35
No to się troszkę zdziwiłem. Myślałem że jakość obrazu z tych obiektywów odstaje mocno od tych z nieco niższej półki. Że "eLki" to cudeńka dające cudny obrazek!
W takim razie te wszystkie zdjęcia bardziej z kategorii profesionalnych (np. fotolia, moda w czasopismach, blogi fotografów pasjonatów) niekoniecznie są zasługą obiektywów, ale w znaczącej mierze to photoshop?

Dotychczasowym osobom dziękuję za odpowiedź.
Jeśli jeszcze kilka osób się wypowie będę spokojniejszy ;P
Podłącz ten obiektyw do FF i ilość szczegółów będzie już znacznie lepsza. Zdjęcia z matrycy APS-C zawsze są jakieś takie, mniej naturalne (plastikowe).
Moda w czasopismach ładnie wygląda, bo chyba nikt z zawodowców nie robi zdjęć Canonem 60D.

niki68
01-07-2014, 21:45
Moim zdaniem też jest OK. Szczególnie pierwsze po prostej korekcji tonalnej (a masz tam przecież cień) nabiera życia. Moim zdaniem padłeś trochę ofiarą magii litery L. Przeżyłem to samo po kupieniu 300 L IS. Chociaż to zacny obiektyw - to sam zdjęć idealnych nie robi. Poznasz obiektyw, nauczysz się wykorzystywać jego mocne strony i sam zobaczysz że jest OK. A kiepskie zdjęcie można zrobić obiektywem za 25k :-)

Mike7
01-07-2014, 23:40
niki68 - 300 L IS do najostrzejszych nie należy :)

Co ma w sobie eLka czego nie mają dla mnie inne szkła to kolory i kontrastowość zdjęcia, ale to już pisał jaś Od razu widać co było zrobione eLką :)

tomphoto
02-07-2014, 08:56
Na tej fotografii zmieniłbym kadrowanie, trochę za dużo dołu, ostrość jest w porządku, to nie jest portret studyjny produktu.
https://www.dropbox.com/s/etbzeca49t4rwx4/IMG_4432.JPG
Ogólnie nie jest źle, popracuj trochę z tym szkłem, pewnie na FF było by lepiej ale i na APS-C też musi być widać różnice

aras_aras
02-07-2014, 17:54
OK!
Jak napisal niki68 moglem pasc "ofiara magii litery L" (czy jakos tak) i automatycznie postawilem poprzeczke niewiadomo jak wysoko. Niestety nie mam mozliwosci podpiecia pod FF. Skoro Wy - doświadczeni, mowicie ze szklo jest wporzadku, nie bede szukal dziury w calym. Postaram sie cieszyc nabytkiem i wykorzystywac jego mozliwosci takie jakie daje z body jakie mam.

DZIEKI WIELKIE kazdemu za odpowiedzi!