Zobacz pełną wersję : Canon 5D MKIII + 16-35 czy 24-70 (f/2,8 czy f/4)
Witam wszystkich, zanosze się z zakupem 5D i mam problem z wyborem szkła. Obecnie mam Canona 7D i dużo używam 10-22 ( ale z tego co zauważyłem lubi sobie powyginać ludzi, czy ich delikatnie zniekształcić) idąc dalej, Canon 7D ma crop'a 1,6 czyli daje nam do 16mm. Czy tak samo będzie się obiektyw 16-35mm zachowywał podbięty pod 5dmk3, zniekształcanie ludzi i obiektów ? Więc jaka altrnatywa... 24-70 (f/2,8 II czy f/4) ?
Z góry dziekuję za pomoc !
poszukiwacz2006
29-06-2014, 21:19
Będzie zniekształcał ludzi, alternatywa 24-70 2.8.
Pozdrawiam
Witam wszystkich, zanosze się z zakupem 5D i mam problem z wyborem szkła. Obecnie mam Canona 7D i dużo używam 10-22 ( ale z tego co zauważyłem lubi sobie powyginać ludzi, czy ich delikatnie zniekształcić) idąc dalej, Canon 7D ma crop'a 1,6 czyli daje nam do 16mm. Czy tak samo będzie się obiektyw 16-35mm zachowywał podbięty pod 5dmk3, zniekształcanie ludzi i obiektów ? Więc jaka altrnatywa... 24-70 (f/2,8 II czy f/4) ?
Z góry dziekuję za pomoc !
Jeżeli chodzi o zdjęcia ludzi to zdecydowanie 24-70/2.8, 16-35/2.8 lub /4.0 raczej do krajobrazu, architektury i wnętrz.
A czy jest jakaś stronka która mi porówna zdjęcia z cropa 1.0 i 1,6 ? Np 7D + 24-70 + 16-35 i 5D + 24-70 + 16-35 ? Tak by porównać sobie kadry
A czy jest jakaś stronka która mi porówna zdjęcia z cropa 1.0 i 1,6 ? Np 7D + 24-70 + 16-35 i 5D + 24-70 + 16-35 ? Tak by porównać sobie kadry
zobacz czy to ci wystarczy:
Focal length comparison tool, Tamron USA (http://www.tamron-usa.com/lenses/learning_center/tools/focal-length-comparison.php)
pozdrawiam
Paweł
zobacz czy to ci wystarczy:
Focal length comparison tool, Tamron USA (http://www.tamron-usa.com/lenses/learning_center/tools/focal-length-comparison.php)
pozdrawiam
Paweł
o widzisz, to jest to ! Kurcze faktycznie, będzie trzeba sprzedać 16-35 i kupić 24-70 ;) a pod 7D zostanie mi 10-22mm. Jeszcze się zastanawiam nad czymś bardzo jasnym typu 50mm f/1,4 lub 85mm
Dziękuję Paweł !
16-35 jest znakomitym obiektywem do architektury czy pejzażu, możesz też uzyskać nim dramatyczne efekty fotografując ludzi, ale z pewnością bardziej uniwersalny będzie 24-70, szczególnie wersja II.
Kamillos
01-09-2014, 13:19
Wszystko zależy od budżetu i w jakich okolicznościach będziesz focił ludzi. Aczkolwiek, jeżeli przymierzasz się do zakupu 5D mkIII to piękny duet będzie z wspomnianą już 24-70 2.8 w drugiej wersji, ewentualnie w dobrym stanie 24-70 2.8 I - też będziesz zadowolony, a pozostałą kwotę przeznacz na 16-35, bądź 17-40.
Wszystko zależy od budżetu i w jakich okolicznościach będziesz focił ludzi. Aczkolwiek, jeżeli przymierzasz się do zakupu 5D mkIII to piękny duet będzie z wspomnianą już 24-70 2.8 w drugiej wersji, ewentualnie w dobrym stanie 24-70 2.8 I - też będziesz zadowolony, a pozostałą kwotę przeznacz na 16-35, bądź 17-40.
Zarejestrowałeś się dziś, pięknie wypunktowałeś jaki masz sprzęt i zaczynasz pisać gdzie się tylko da? =)
Ostatni post był napisany prawie 2 miesiące temu =) patrz na daty i w ogole SPOKOJNIE :)
Oprócz postów musisz być pół roku na forum żeby mieć dostęp do giełdy, nie śpiesz się :)
Kamillos
01-09-2014, 13:54
Zarejestrowałeś się dziś, pięknie wypunktowałeś jaki masz sprzęt i zaczynasz pisać gdzie się tylko da? =)
Ostatni post był napisany prawie 2 miesiące temu =) patrz na daty i w ogole SPOKOJNIE :)
Oprócz postów musisz być pół roku na forum żeby mieć dostęp do giełdy, nie śpiesz się :)
Hehehehe :) Dzięki "salas"... dopiero jak odpisałem to zwróciłem uwagę na datę :P Czy zapunktowałem? Hmmm... nie wiem, po prostu mam taki, który używam do pracy :) Ehhhh... ciężki żywot mają "świeżaki" na forum... dzięki dzięki "salas" :)
Po kilku ładnych latach fotografowania może przyda się moja wiedza i może ja czegoś się nauczę? ;)
ciężki żywot mają "świeżaki" na forum
Naprawdę tak uważasz?
To naprawdę nie przeżyłeś w życiu, w tym nawet wirtualnym, nic "ciężkiego".
Masakra jakie miękkie mamy teraz społeczeństwo, zniewieściałych facetów. Tacy Rosjanie czy inni Muzułmanie nawet nie musieliby podnosić ręki, wystarczyłaby brew.
Kamillos
01-09-2014, 21:13
Naprawdę tak uważasz?
To naprawdę nie przeżyłeś w życiu, w tym nawet wirtualnym, nic "ciężkiego".
Masakra jakie miękkie mamy teraz społeczeństwo, zniewieściałych facetów. Tacy Rosjanie czy inni Muzułmanie nawet nie musieliby podnosić ręki, wystarczyłaby brew.
Bart spokojnie, to był żart, sarkazm⌠Chodziło mi o przenośnie i pewnego rodzaju ironię. Nie zwróciłem uwagi, że koledze od 2 mc nikt nie odpisywał na jego temat, a ja chciałem pomóc opierając się o moje doświadczenie. Doświadczenie, które sięga kilku ładnych lat. A jak napisałeś o życiu wirtualnym⌠to wydaje mi się, że dwie zmiany w Iraku i jedna w Afganistanie jako asystent fotografa WP wystarczy, żeby nazwać je ciężkim doświadczeniem⌠wstajesz każdego dnia i nie masz pewności, że w nocy położysz się ponownie, żeby sobie wszystko w łbie poukładać. Widziałem, dokumentowałem śmierć setek niewinnych ludzi i gdyby nie dystans do tego wszystkiego o tym chyba już dawno zwariował.
Kamillos
01-09-2014, 22:07
Witaj, pozdrawiam!
Dzięki, dzięki! Powodzenia i również pozdrawiam!