Zobacz pełną wersję : Co po zakupie monitora?
GalaktycznyMuczaczo
29-06-2014, 18:00
Siemano, jestem na etapie zakupu monitora juz stricte pod foto gdyż obecnie to co mam to pożal się Boże... Do rzeczy, zdecydowałem się na nec p232w , jest w moim przedziale cenowym , opinie o nim są bardzo fajne, znam kilku uzytkowników którzy tez jakos nie narzekali. Problem pojawia się w momencie gdy dostane monitor do domu. Nigdy jakos specjalnie nie przejmowałem się tym i nie specjalnie interesowałem stąd pytanie, co po zakupie. Wiem, że przydała by się kalibracja, jednak są to dodatkowe, niemałe koszty zakupu porządnego urządzenia. Zdjęć nie drukuje ani u siebie ani w zadnym labie, czasem trafi się 1 zdjęcie do ramy gdzie drukuje ale bez jakiś wielkich nakładów,no chyba że fotoksiążka. Wracając, co po zakupie? Bo chyba podpięcie kabla i włączenie to nie wszystko, warto było by zastosować jakieś ustawienia dzieki którym w pewien sposób ta barwa będzie taka jaka powinna być.
Chciałbym też uczulić użytkowników którzy zaraz napiszą że jeżeli na tym zarabiam powinenem zainwestować, sprzęt to podstawa ,itp itd, wiem to bardzo dobrze jednak foto to nie jedyny wydatek w życiu i kupno kalibratora jest pewne w niedalekiej przyszłości.
Pozdrosy
xxkomarxx
29-06-2014, 18:08
Ja polecam sklep rcs2 w krakowie :-) sprzedadza kolega czornyj skalibruje i do pracy .
poszukiwacz2006
29-06-2014, 21:22
Nie musisz kupować kalibratora, możesz skorzystać jak wyżej napisano z usługi kalibracji.
xxkomarxx
29-06-2014, 21:29
Zwlaszcza ze usluga na kazda kieszen. Po niej odechcialo mi sie kalibratora.
homesicalien
29-06-2014, 21:59
Nie musisz kupować kalibratora, możesz skorzystać jak wyżej napisano z usługi kalibracji.
Jaki zakładacie "termin ważności" kalibracji? Ja spotkałem się z opiniami od 1 tygodnia do 1 roku. Poza tym - profesjonalna kalibracja przez ogarniętego specjalistę - wszystko ładnie pięknie, ale co z poprawkami kalibracji i dostosowaniem metodą prób i błędów do siebie i swojego stanowiska?
Sam się zastanawiałem nad usługą, ale cieszę się z zakupu kalibratora. Myślę choćby o kwestiach wyborów kontrastu i jasności. O ile mi wiadomo nie wybiera się tego na na sztywno, tylko zależnie od preferencji. Ja najpierw jechałem na 1:400 i 80cd/m2. Ale zauważyłem po jakimś czasie, że warunki, w jakich często pracuję powodują, że czarny nie jest odpowiednio głęboko czarny. I mogłem od razu skorygować kalibrację na 1:1000, 100cd/m2.
Jeśli jednak ktoś dostosowuje stanowisko, żeby było prawidłowo oświetlone, a nie monitor do warunków istniejących, usługa wydaje się być lepszym rozwiązaniem.
Na początek odpalasz darmowe oprogramowanie NEC Multiprofiler i kalibrujesz/profilujesz monitor bez sensora - jeśli nie drukujesz, to na początek powinno wystarczyć. Rekalibracja z użyciem sprzętu przyda się po jakimś czasie.
poszukiwacz2006
30-06-2014, 10:32
Jaki zakładacie "termin ważności" kalibracji? Ja spotkałem się z opiniami od 1 tygodnia do 1 roku. Poza tym - profesjonalna kalibracja przez ogarniętego specjalistę - wszystko ładnie pięknie, ale co z poprawkami kalibracji i dostosowaniem metodą prób i błędów do siebie i swojego stanowiska?
Sam się zastanawiałem nad usługą, ale cieszę się z zakupu kalibratora. Myślę choćby o kwestiach wyborów kontrastu i jasności. O ile mi wiadomo nie wybiera się tego na na sztywno, tylko zależnie od preferencji. Ja najpierw jechałem na 1:400 i 80cd/m2. Ale zauważyłem po jakimś czasie, że warunki, w jakich często pracuję powodują, że czarny nie jest odpowiednio głęboko czarny. I mogłem od razu skorygować kalibrację na 1:1000, 100cd/m2.
Jeśli jednak ktoś dostosowuje stanowisko, żeby było prawidłowo oświetlone, a nie monitor do warunków istniejących, usługa wydaje się być lepszym rozwiązaniem.
Profesjonalna kalibracja przez ogarniętego specjalistę uwzględnia moje stanowisko pracy i warunki, w jakich co do zasady pracuję. Owszem, może się zdarzyć, że będę musiał "posiedzieć" nad fotografiami w innej porze / czytaj światło/, ale są to sytuacje sporadyczne i wyjątkowe, których unikam.
Pozdrawiam
GalaktycznyMuczaczo
01-07-2014, 14:53
no dobra troche poczytałem, i teraz pytanie p232w czy DELL U2713HM?
no dobra troche poczytałem, i teraz pytanie p232w czy DELL U2713HM?Za mało czytałeś, albo nie tam gdzie trzeba. NEC;)
GalaktycznyMuczaczo
01-07-2014, 22:25
Za mało czytałeś, albo nie tam gdzie trzeba. NEC;)
miałem chwile załamania, nec p232w juz do mnie jedzie/leci/płynie jutro do drzwi zapuka
flankerp
18-07-2014, 16:11
Ja swego czasu sprzedawałem Eizo.. ale to było jakieś 7 lat temu.. Nie wiem jak się maja teraz...
Jako,że jest to mój pierwszy post na forum więc Witam wszystkich.
Nie będę zakładał nowego tematu ,ponieważ ten jest chyba odpowiedni dp "problemu" z jakim chciałbym się uporać .tak pokrótce : Wczoraj zakupiłem monitor NEC p232w ,pierwsze uruchomienie i ...kolory wyblakłe,kontrast jakiś nijaki i ogólnie kiszka.Po wgraniu profili przez Spectra View II 80/100/ 120 to samo . Nie wierzę aby tej klasy monitor miał kolory gorsze jak poprzednio używany IIyama z matrycą TN.
Pół nocy przesiedziane w necie na szukaniu rozwiązania.Nie za bardzo znam się na tym ale z tego co wyczytałem to problem leży chyba po stronie zarządzania kolorami przez Win7.Próbowałem ustawiać profil monitora w Zarządzaniu Kolorami ,zmieniać ustawienia itp ale na nic to się zdało. Zapewne cos robię źle albo nie tak jak trzeba. Kartę graficzną przywróciłem do ustawień domyślnych. Monitor z komputerem podłączony poprzez DVI ...Może trzeba wgrać jakieś sterowniki? Kiedy otworzyłem Lightrooma to zdjęcia ...szkoda gadać:D kolorystyka ,kontrast ,nasycenie ,wszystko szare i nijakie.
Sam już nie wiem co może być nie tak.Tak jak już pisałem ,moja wiedza na ten temat jest na poziomie podstawowym więc prosze o pomoc oraz wszelkie sugestie,które pozwola na rozwiązanie tego "problemu
steamhammer
20-07-2014, 14:02
Prawdopodobnie jest dobrze. To typowy objaw po zmianie monitora TN (dziadowskiego) na monitor profesjonalny. Z czasem przywykniesz.
Jedynie kalibracja przez fachowca da odpowiedź, czy jest prawidłowo.
GalaktycznyMuczaczo
20-07-2014, 18:26
Prawdopodobnie jest dobrze. To typowy objaw po zmianie monitora TN (dziadowskiego) na monitor profesjonalny. Z czasem przywykniesz.
Jedynie kalibracja przez fachowca da odpowiedź, czy jest prawidłowo.
Dokladnie tak, miałem to samo, myślałem że cos jest nie tak jednak okazuje się że tak ma być, jedyne co teraz może tylko zadziałać dodatkowo to kalibracja dobrym kalibratorem i tyle.
Sorki Panowie ale po przesiadce z TN na IPS kolory i czern powinna zabijac.
Sorki Panowie ale po przesiadce z TN na IPS kolory i czern powinna zabijac.
Raczej odwrotnie! Tanie monitory mają bardzo wywindowaną jaskrawość, która zgodnie z fizjologią widzenia, powoduje postrzeganie wyższego nasycenia. Dzięki temu zjawisku na badziewiu kolor wręcz żre w oczy a na wyższej klasy sprzęcie staje się bardziej normalny. Osoby przesiadające się na zawodowe monitory często oczekują Bóg wie czego a tymczasem obraz na nich jest brudny, mało nasycony, słowem mało atrakcyjny. Tak jak rzeczywistość za oknem.
To takie kwiatki... no ale czern chyba musi pozostac czarna :)?
To takie kwiatki... no ale czern chyba musi pozostac czarna :)?
Na LCD nie ma czerni. Zawsze coś świeci. Są oczywiście mniej i bardziej czarne, ale niestety im tańsze, tym gorzej z czernią.
Wlasnie ips chyba ta czern najlepiej wyswietla choc i tak srebrzy.
Wlasnie ips chyba ta czern najlepiej wyswietla choc i tak srebrzy.
No właśnie niekoniecznie. Czerń w kolejności od najlepszej:
- PVA/MVA/VA
- PLS+OCF
- IPS+OCF
- IPS/TN
No właśnie niekoniecznie. Czerń w kolejności od najlepszej:
- PVA/MVA/VA
- PLS+OCF
- IPS+OCF
- IPS/TN
Czy w fotografi amatorskiej jest sens uzywania panelu AH-IPS z i1 display pro ew colormiki display?
No to zostaja nec'i za grubo ponad 2k euro ;)