Zobacz pełną wersję : Kalibracja w serwisie sigmy - jak długo trzymają sprzęt?
Nie wiem czy w dobrym dziale zakładam ten temat, czy raczej powinno to trafić do tego ząbek niżej ;)
Wiem, że pewnie spora część użytkowników wysyłała swoje puszki razem z obiektywami do serwisu sigmy na kalibracje. Czy ktoś może mi powiedzieć ile mniej więcej czasu trwa taki zabieg? Generalnie chodzi mi bardziej o to, żeby zaktualizowali mi firmware w jednym ze szkieł :D ale przy okazji jak już tam będzie to podeśle oba szkła i niech zerkną czy wszystko jest ok (nigdy nie może być tak dobrze żeby nie mogło być lepiej?). Szkoda, że ta aktualizacja nie pojawiła się chociaż ze 2 tydz. temu, wtedy nie miałbym problemu i spokojnie bym wysłał, ale w tej chwili troche zaczyna gonić mnie czas.
Przy okazji zapytam też jak wygląda wysyłka do nich? Ładuje cały sprzęt (z gwarancjami i dowodami zakupu?), dzwonie po kuriera i tyle ? W 2 strone odsyłają to na mój koszt czy oni to pokrywają?
Gwarancja i serwis towarów - Obiektywy - Sklep z obiektywami - sigma-sklep.pl (http://www.sigma-sklep.pl/gwarancja-i-serwis-towarow,sp.html)
Sigma Foto::Sigma ProCentrum (http://www.sigma-foto.pl/umowa-gwarancji,s.html)
...
Wiem, że pewnie spora część użytkowników wysyłała swoje puszki razem z obiektywami do serwisu sigmy na kalibracje. Czy ktoś może mi powiedzieć ile mniej więcej czasu trwa taki zabieg? ...
Wysyłałem 2x najpierw z 500D potem z 50D. Pierwszym razem wysłałem w czwartek, a odebrałem od kuriera we wtorek, natomiast drugi raz czekałem 1,5 tygodnia. Do kalibracji (na gwarancji) wysyłka na koszt własny, a odsyłają na ich koszt. Wysyłałem przez "strefę paczki" (DPD). Ubezpieczenie mają na max. 5000zł. Wysyłka kosztowała mnie coś koło 24zł. Była to najtańsza i jedyna paczka z tak wysokim ubezpieczeniem jaką udało mi się znaleźć (choć może źle szukałem), choć szczerze to nie znam dokładnych warunków tego ubezpieczenia.
...nigdy nie może być tak dobrze żeby nie mogło być lepiej...
To prawda, ale "lepsze jest wrogiem dobrego".
--- Kolejny post ---
... Do kalibracji (na gwarancji) wysyłka na koszt własny, a odsyłają na ich koszt....
Tamron na gwarancji. Zamawiałem przesyłkę przez firmę kurierską na koszt serwisu. Odesłali mi też na ich koszt. Wysyłka w poniedziałek do południa. Powrót w piątek w tym samym tygodniu. Przeprowadzono aktualizację softu i kalibrację 17-50/2,8 VC.
słowiczek
30-06-2014, 11:02
Napisz do farmera z naszego forum, on niedawno wysyłał nową sigmę do kalibracji, będziesz miał info z pierwszej ręki co i jak.
Już się spakowałem, pozaklejałem... i tak pomyślałem czy warto zrobić film z pakowania tego sprzętu ? Wysyłam body + 2 szkła z czego jedno warte prawie tyle co moje auto :P
dziobolek
01-07-2014, 02:19
...Tamron na gwarancji. Zamawiałem przesyłkę przez firmę kurierską na koszt serwisu. Odesłali mi też na ich koszt...
Sigma także pokrywa koszty przesyłki w obie strony, za wyjątkiem kalibracji...
"* UWAGA! Informacja dotycząca kalibracji obiektywu względem korpusu, z którym występuje błąd "front focus / back focus".
Od dn. 01.04.2010 roku koszt wysyłki sprzętu nadanego do serwisu celem kalibracji ponosi użytkownik."
Serwis trzyma sprzęt bardzo krótko, do tego gdyby nie naklejki i ledwo widoczne ryski na dekielku, to można odnieść wrażenie, że w ogóle nie jest wyjmowany z paczki.
Tu wielki plus dla serwisu.
Co z tego, skoro jest nieskuteczny?
2x wysyłałem S17-50 do kalibracji i usunięcia rozmycia lewej części kadru.
Za drugim razem napisali, że nic nie trzeba robić i jeśli wyślę im obiektyw jeszcze raz to mnie obciążą kosztami przesyłki i ekspertyzy.
Sprzedałem to cudo.
Sprawdzałem niedawno inną S17-50, w tym porównaniu moja miała ewidentną nieostrość kadru i chimeryczny AF.
Serwis z Gdyni stwierdził na piśmie, że obiektyw jest optycznie skorygowany prawidłowo a telefonicznie zapewniali, że jest po prostu super.
Dla mnie nie mają już żadnej wiarygodności.
Niestety z kalibracją zoomów sobie najwyraźniej nie radzą ;)
Jak najdalej od Sigmy !!!
Niestety z kalibracją zoomów sobie najwyraźniej nie radzą ;)
Kalibracja zoomów typu 17-50(55) to trudna sprawa i takie same kłopoty ma Tamron, Sigma i Canon. Z tym, że w Canonie potrzeba kalibracji jest sporadyczna, a w T i S 50/50%.
O wiele lepiej ma się sprawa z 70-200. Generalnie im dłuższa ogniskowa tym lepiej. Tak twierdzi serwis Canona. Zostawiłem 70-200/2,8 L USM, ale wystarczyło tylko sprawdzenie (bez kalibracji).
--- Kolejny post ---
Sigma także pokrywa koszty przesyłki w obie strony, za wyjątkiem kalibracji...
Cały czas właśnie mówimy tylko o kalibracji :).
Krótko mówiąc w Tamronie wysyłka do kalibracji nic klienta nie kosztuje (w obie strony). Przesyłka kurierska i sprzęt jest ubezpieczony.
Certyfikat upoważnia do kalibracji obiektywu z konkretnym aparatem przez 5 lat.
Nie wiem tylko czy następny posiadacz tego obiektywu i korpusu tez może z tego skorzystać. W przypadku gdybym sprzedawał komplet body i obiektyw.
W Sigmie 10-20mm padła mi jakaś soczewka w środku od AF i rozmazywało górę zdjęcia !
Serwis po miesiącu odesłał i było dalej to samo, no to ja do nich !
Po miesiącu stwierdzili że takiej kalibracji nie są wstanie zrobić w L i wysyłają do Japan !
po miesiącu podesłali obiektyw zastępczy.
po 6 miesiącach obiektyw trafił do mnie naprawiony!
po miesiącu padł znowu ! dokładnie to samo !
wysłałem do nich z żądaniem wymiany obiektywu bo to już rok jak nie mam obiektywu !
napisali mi że nie ma takiej możliwości a obiektyw jest OK !
Wqrwiony uderzyłem do dystrybutora, który w ciągu 3 dni podesłał mi NOWY OBIEKTYW !
takie tam z własnego doświadczenia ! :D
....wysłałem do nich z żądaniem wymiany obiektywu bo to już rok jak nie mam obiektywu !
napisali mi że nie ma takiej możliwości a obiektyw jest OK !
Wqrwiony uderzyłem do dystrybutora, który w ciągu 3 dni podesłał mi NOWY OBIEKTYW !...
Kolega miał podobną przygodę z Sigmą 17-50/2,8.
Serwis nie wymienia sprzętu na nowy. Ale sklep albo dystrybutor owszem. Tylko, że przeważnie jest potrzebna opinia serwisu o usterce nie do usunięcia.
Tak przynajmniej było w jego przypadku.
słowiczek
01-07-2014, 10:18
Skoro nawet autoryzowany serwis nie jest w stanie naprawić obiektywu, to chyba lepiej dać sobie spokój...też miałem przeprawę z produktami z oznaczeniem EX i jeżeli ktoś ma i chwali to niech ma.
Bo obiektyw Sigma trzeba sprawdzić przed zakupem i kupić jak nie ma FF/BF i innych wad.
Niedawno sprawdzałem S17-50 i gdyby nie FF, już bym ją miał.
Niestety nigdy już nie oddam obiektywu do kalibracji, w serwisie w Gdyni.
Chyba nawet wolałbym dołożyć kasę i kupić C17-55 lub S18-35 z usb dockiem, byle nie wysyłać do serwisu.
Bo obiektyw Sigma trzeba sprawdzić przed zakupem i kupić jak nie ma FF/BF i innych wad.
.
Nie koniecznie, po za moim przykrym przykładem z 10-20, wysyłałem jeszcze do kalibracji FF/BF EX 70mm 2.8, 70-200 2.8 i 150-500mm !
Wszystkie po paru dniach wracały idealnie skalibrowane! jedyny minus to że trzeba im z body wysyłać !
... jedyny minus to że trzeba im z body wysyłać !
A jak inaczej chciałbyś skalibrować obiektyw do korpusu. Przez Internet - może kiedyś w niedalekiej przyszłości :).
Jak ktoś ma dwa lub trzy aparaty (i używa tego samego biektywu ze wszystkimi), to najpierw radzę sprawdzić ustawienie AF korpusów do wzorca.
słowiczek
01-07-2014, 11:59
Niedawno sprawdzałem S17-50 i gdyby nie FF, już bym ją miał.
Niestety nigdy już nie oddam obiektywu do kalibracji, w serwisie w Gdyni.
Chyba nawet wolałbym dołożyć kasę i kupić C17-55 lub S18-35 z usb dockiem, byle nie wysyłać do serwisu.
Chyba że się nie da sprawdzić przed zakupem
Generalnie ja nie narzekam na BF czy FF ale przy okazji mogliby to sprawdzić od tak :P głównie chodziło mi o update firmware w 120-300 ale chyba jednak ogólnie daruje sobie wysyłke i podskocze gdzies do sklepu w Łodzi i moze uda mi sie podpiać na chwile i na miejscu sobie wgram nowy sofcik
Generalnie ja nie narzekam na BF czy FF ale przy okazji mogliby to sprawdzić od tak :P głównie chodziło mi o update firmware w 120-300 ale chyba jednak ogólnie daruje sobie wysyłke i podskocze gdzies do sklepu w Łodzi i moze uda mi sie podpiać na chwile i na miejscu sobie wgram nowy sofcik
Też bym tak zrobił.
Bo po powrocie z serwisu dopiero kłopoty mogą się zacząć.
Masz przecież możliwość mikrokalibracji w body :).
Nie wiem jak jest z 7D i Sigmami, ale Canonem 650D robiłem aktualizację kumplowi Canona 40/2,8.
Ja sigmaka także nie polecam, była dwa razy w kalibracji i nic nie pomogło, odesłali z notką że to wina body. obiektyw to 30stka więc nie zoom, jak trafi jest cudownie, urywa tyłęk, ale no właśnie musi trafić... Nie polecam Sigmy. niestety.
A czy istnieje jakaś alternatywa dla serwisu w Gdyni ?
Mi trzymali body z obiektywem tydzień, zero problemów.
trothlik
07-03-2015, 23:31
A czy istnieje jakaś alternatywa dla serwisu w Gdyni ?
UNIKAJ SYFIARZY, NACIĄGACZY, OSZUSTÓW Z
Foto-Service
Fleszarowej-Muskat 3
81-589 Gdynia
Jak najdalej od Sigmy !!!
Podpisuję się wszystkimi kończynami