Zobacz pełną wersję : Ostrość w DPP
sebastiank.
27-06-2014, 09:23
Witam,
mam pytanie następujące jak obrabiam fotę w Rawie w DPP (ostrość, kolory itp.) zdjęcie wygląda ostro, dobrze, następnie konwertuję to na JPG i tu niestety już po konwersji nie wygląda ta sama fotka tak dobrze? Dlaczego na podglądzie w DPP zdjęcie jest ostre a już w JPG nie tak bardzo? Rozumiem straty podczas konwersji itp, ale czy może robię coś źle? Jak zrobić żeby zdjęcie było ostre po tym jak je "podkręcam" w Rawie w DPP?
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie znawców tematu.
Nie jestem znawcą tematu i też mam niemałe problemy z obróbką ale znawcy tematu mówią ze rawa nie powinno się wyostrzać czyli konwertujesz do jpg na minimalnej ostrości a potem w DPP wyostrzasz JPGa. to tak w uproszczeniu.
To co wiedziecie w DPP pracując na RAW-ie, powinno być wyrzucone po konwersji do JPG, tzn. w oknie DPP i oglądające JPG powinno być tak samo to widoczne. Nie wiem w jaki sposób autor wykonuje konwersję do JPG - może niech auto napisze.
Tu być może być inny problem - w jakim programie autor ogląda tego jpg? Bo np. jeśli jest to przeglądarka Windows, to ona duży obraz zmniejszy tak by był widoczny na ekranie i wtedy często jest tak, że jakość leci w związku z przeskalowaniem. Proponuję tego samego JPG zobaczyć przy użyciu Infranview lub Fastston-a.
W sumie to jest tak, że nie ostrzymy w DPP samego RAW-a tylko finalny obraz, to co widać w DPP, to de facto jest pokazywany JPG, który DPP na bieżąco wyświetla podczas obróbki.
To tak bardzo ogólnie i w dużym uproszczeniu.
eclipsis
27-06-2014, 12:13
Powiększ w DPP i w przeglądarce do skali 1do1 i porównaj, powinno być identycznie.
tomphoto
27-06-2014, 12:19
Docelowo tą fotografie w czym oglądasz ?
darekPolsztyn
27-06-2014, 12:26
Wyostrzanie powinno być ostatnim etapem, ale tak jak w poprzednich postach zostało napisane, może to być kwestia softu do przeglądania zdjęć. Pomijając już kwestie "stratności" JPGa w przeciwieństwie do np TIFFa.
sebastiank.
27-06-2014, 20:07
To co wiedziecie w DPP pracując na RAW-ie, powinno być wyrzucone po konwersji do JPG, tzn. w oknie DPP i oglądające JPG powinno być tak samo to widoczne. Nie wiem w jaki sposób autor wykonuje konwersję do JPG - może niech auto napisze.
Tu być może być inny problem - w jakim programie autor ogląda tego jpg? Bo np. jeśli jest to przeglądarka Windows, to ona duży obraz zmniejszy tak by był widoczny na ekranie i wtedy często jest tak, że jakość leci w związku z przeskalowaniem. Proponuję tego samego JPG zobaczyć przy użyciu Infranview lub Fastston-a.
W sumie to jest tak, że nie ostrzymy w DPP samego RAW-a tylko finalny obraz, to co widać w DPP, to de facto jest pokazywany JPG, który DPP na bieżąco wyświetla podczas obróbki.
To tak bardzo ogólnie i w dużym uproszczeniu.
Dzięki wszystkim za wypowiedzi. Oglądam w przeglądarce Windows,spróbuje jak radzisz w Infranview. Konwersję wykonuje po kliknięciu "Konwertuj i zapisz" w DPP. To jak mam robić, wszelkie zmiany na Rawie np pojaśnienia, kolory, balans bieli itp, a potem do JPga i wtedy juz w DPP w JPGu wyostrzać? A jak w Rawie robię zmiany to wyostrzenie ustawić na 0?
jak mam robić
tak żeby nie dać się zwariować różnymi teoriami. Praktycznie i tak nie będzie widać różnicy, 95% będzie oglądało w przeglądarce Windows obrazek, który sobie przeskaluje i jest kaszana. Jak zrobisz tak żeby wyświetlał bez skalowania, nie będzie widać czy to był wyostrzany RAW czy insze ustrojstwo.
Wyostrzasz plik na którym pracujesz w DPP i dopiero konwersja do jpg.
sebastiank.
28-06-2014, 21:41
Wyostrzasz plik na którym pracujesz w DPP i dopiero konwersja do jpg.
Na razie sprawdza mi się to co pisał pajlot, konwersja do JPGa, a potem wyostrzanie. Bangi, jak wyostrzam w Rawie, a potem daje konwersję to ostrość jest kiepska, lepiej jak już pisałem wychodzi,gdy ostrzę w JPGu.. (oczywiście wszystko robię w DPP).
tkosiada
29-06-2014, 14:18
ja robię tak:
- w profilach kolorów w aparacie mam ostrość ustawioną na 3-5, po odczycie DPP zaczytuje mi to już wg ustawień w aparacie, jesli jest zdjęcie trafione to nie tykam ostrości
- po konwersji do jpeg jeszcze raz otwieram ten plik w DPP i dodaje 50-80 samej ostrości i jest ok
tkosiado
Zapisujeszw [File/Pliku] > Save czy > Save As ?
Zapisujeszw [File/Pliku] > Save czy > Save As ?
to chyba akurat wszystko jedno - save Ci nadpisuje a save as pozwala zmienić nazwę i lokalizację . ważne żebyś nie przekonwertował jeszcze raz jpg do jpg bo wtedy faktycznie z ostrością kaszana
Na razie sprawdza mi się to co pisał pajlot, konwersja do JPGa, a potem wyostrzanie. Bangi, jak wyostrzam w Rawie, a potem daje konwersję to ostrość jest kiepska, lepiej jak już pisałem wychodzi,gdy ostrzę w JPGu.. (oczywiście wszystko robię w DPP).
Rób jak uważasz, ale praca na jpg pogarsza tylko jego jakość... Nie wiem skąd w ogóle u Ciebie ten problem, bo jest on dla mnie nie do ogarnięcia, żadnych tego typu problemów nie mam.
Może opisz po kolei co robisz, klikasz, od otwarcia RAW-a w DPP do finalnego JPG-a.
może koleś porównuje całego rawa a jpga zmniejsza przy wołanu. Potem patrzy na jpg i rzeczywiście jest mniej ostry no bo zmniejszony.
sebastiank.
30-06-2014, 19:44
może koleś porównuje całego rawa a jpga zmniejsza przy wołanu. Potem patrzy na jpg i rzeczywiście jest mniej ostry no bo zmniejszony.
Porównuje JPGa wywołanego z Rawa w DPP w programie DPP oraz tego samego JPGa w przeglądarce np. Windows i stwierdzałem,że jest gorsza wizualna ostrość w Windos niż w DPP.
Dzięki wszystkim za swoje pomysły. Uważam temat za skończony.
No bo problemem jest przeglądarka Windows !
No bo problemem jest przeglądarka Windows !
Ja jednak stawiam, że PEBKAC.
Aż musiałem "wygooglać" co to znaczy :mrgreen:
tomphoto
02-07-2014, 08:32
Ja jednak stawiam, że PEBKAC
ale wydłubałeś :shock:
tkosiada
02-07-2014, 19:18
:mrgreen: ubawiłem się :mrgreen:
jan pawlak
02-07-2014, 21:58
Wracając do tematu wątku.
Rolą wyostrzania w DPP (ACR) jest usunięcie "celowego" rozmycia wprowadzonego w aparacie,
Po swych doświadczeniach gdy robiłem duuuże powiększenie, nie wyostrzam w DPP czy ACR, dostaje się już (małe bo małe, ale jednak) halo widoczne w powiększeniu 100%- 200% w wrażliwych miejscach.
Znacznie lepsze efekty uzyskuje się w tym celu albo w PS (redukcja potrząśnięć) albo w funkcji De_Blur
Następnie, w razie potrzeby wyostrzam 'klasycznie" przy obróbce.
Ostateczne, jeśli wydruk, wyostrzenie jako ostatnie działanie w zależności od typu druku, wielkości i odległości obserwacji
jp
Wracając do tematu wątku.
Chyba jednak do niczego nie wróciłeś, bo wątek nie jest o tym.
Ostrość uzyskana w DPP wątkotwórcę zadowala.
Nie zadowala go to, co widzi wyświetlone na monitorze za pomocą przeglądarki windowsowej.
Odświeżę temat bo ostatnio też zauważyłem ten problem. Nie jestem pewien czy istniał od zawsze bo zauważalnie jedynie picasa googla psuła mi zdjęcia.
W DPP jest tak, że podgląd RAW 50% wygląda lepiej niż JPG i TIFF po resize. Porównywane przy 50% resize (bo tylko taki ma DPP) rozmiarowo 1 do 1 i nie ma na to wpływu przeglądarka bo zdjęcia porównuje otwarte w DPP.
Chodzi o ustawienia ostrości (możliwe że też odszumianie). Po aktualizacji do najnowszej wersji 13.14.15.0 nadal to samo.
Podsumujmy ;-) Zdjęcia powinny być przeskalowane do takiego rozmiaru w jakim będą oglądane. Jeśli zdjęcie jest za duże to przeglądarka do zdjęć je zmniejsza i zdjęcie wygląda kiepsko. Jeśli przeskalowujesz zdjęcie do mniejszego, czy to w DPP przy konwersji z RAW czy z JPG do JPG to zdjęcie powinno się wyostrzyć po przeskalowaniu.
Zależy jeszcze jakim programem oglądamu duże pliki, bo np. Faststone albo Infran dobrze sobie radzą z przeskalowaniem. Najgorzej chyba przeglądarka Windows to ogarnia.
Nie wiem dla kogo to piszecie, może niejasno napisałem: oglądam zdjęcia przeprocesowane 1 do 1 (100%) w przeglądarce zdjęć. Podgląd w DPP w skali 50% jest ostrzejszy od tego przeprocesowanego zdjęcia. Czyli mam zapisywać do TIFF, ponownie otwierać i ostrzyć? Czy DPP zrobi to jednym przebiegiem?
Musisz dodatkowo wyostrzyć po przeprocesowaniu, poza tym są chyba lepsze programy do wyostrzania niż DPP.
Sęk w tym, że większość programów wyświetlających jpg ma wbudowaną funkcję wygładzania o większej lub mniejszej sile działania a wbudowana przeglądarka Windowsa to już masakra. Ja kiedyś używałem IrfanView bo wyświetlał w dobrej jakości ale od którejś tam wersji pogorszyło się to. W tej chwili używam FastStone 5.3 i on wyświetla w jpg (ale i rawy) z doskonałą jakością i ostrością.
Pozdrawiam
też tak mam, że rawy oglądane na DPP sa lepszej jakości niż jpg na przeglądarce windows.
Sprawdź czy raw i jpg oglądany na DPP jest taki sam czy inny. Jeśli taki sam to winna jest przeglądarka windows. Odkąd pamiętam zawsze raw na DPP wyglądał o wiele lepiej niż jpg na przeglądarce windows. Oczywiście mówimy o powiększeniu 100% bo to jest miarodajne
--- Kolejny post ---
po zrobieniu szybkiego testu: jpg i raw na 100% oglądane na DPP wyglądają identycznie
też tak mam, że rawy oglądane na DPP sa lepszej jakości niż jpg na przeglądarce windows.
Sprawdź czy raw i jpg oglądany na DPP jest taki sam czy inny. Jeśli taki sam to winna jest przeglądarka windows. Odkąd pamiętam zawsze raw na DPP wyglądał o wiele lepiej niż jpg na przeglądarce windows. Oczywiście mówimy o powiększeniu 100% bo to jest miarodajne
--- Kolejny post ---
po zrobieniu szybkiego testu: jpg i raw na 100% oglądane na DPP wyglądają identycznie
Użyj Fast stone to tam jpg wygląda tak samo a nawet lepiej niż podgląd raw w dpp
A przeglądarka windows to porażka :twisted: