Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Prośba o ocenę 5D+24-70/2.8 L , czy wszystko OK ?

MaciekCi
24-06-2014, 16:23
Witajcie,

Otóż mam wątpliwości co do mojego zestawu 5D mk1 + 24-70/2.8 L (mk1), wydaje mi się, że zrobił się "mydlany".

Problem zauważyłem, przy przeglądaniu zdjęć sprzed 7 lat. Mianowicie wydaje mi się, że 7 lat temu ten sprzęt rejestrował znacznie więcej detali i szczegółów. Być może używanie 7D przyzwyczaiło mnie do niższych przysłon i powinienem przy 5D używać znacznie większych wartości, jednak wydawało mi się, że przy F4.0 nie było tragedii a jak patrzę teraz to ... :| Przy F11 sytuacja się delikatnie poprawia.

Aparat spokojnie leżał na poręczy, zdjęcie zrobione samowyzwalaczem, aby wyeliminować drganie ręki.
FL : 24mm
ISO : 200
T : 1/2000s
A : 4.0

Link do zdjęcia : Zdjęcie (https://dl.dropboxusercontent.com/u/32594860/IMG_5427.JPG)

Najciekawsze jest to, że nie za bardzo umiem wyobrazić sobie przyczynę ewentualnego pogorszenia. Optyka nie była uderzona, nie upadła... Degradacja matrycy ? Czy aby nie za wcześnie ? Ewentualnie to tylko moje "widzimisię" i okazuje się, że telefon Xperia Z1 w centrum kadru rejestruje znacznie więcej szczegółów ?

Będę wdzięczny za rzut okiem i oceny.

poszukiwacz2006
24-06-2014, 17:11
No ale tu ostry jest budynek z prawej strony, to co w środku poza głębia ostrości. Gdzie celowałeś i którym czujnikiem?

becekpl
24-06-2014, 17:14
zdjęcie jest nie ostre
sprawdziłbym oddzielnie body i obiektyw
może nie ty uderzyłeś a kto inny, przez 7 lat nie jedno mogło się zdarzyć
matryca czyszczona?

Bangi
24-06-2014, 17:37
exif poproszę, szczególnie przesłona, czas, ISO, no i gdzie było celowane

Mackownik
24-06-2014, 17:39
Racja padło na budynek po prawej. Zrób jeszcze raz z centralnym punktem ostrości. Chyba najlepiej.

MaciekCi
24-06-2014, 17:55
No ale tu ostry jest budynek z prawej strony, to co w środku poza głębia ostrości. Gdzie celowałeś i którym czujnikiem? Czujnik centralny, a więc celowane było na "czubek" lasów, wręcz odległość komina z którego wydala się dym.

zdjęcie jest nie ostre
sprawdziłbym oddzielnie body i obiektyw
może nie ty uderzyłeś a kto inny, przez 7 lat nie jedno mogło się zdarzyć
matryca czyszczona? Aktualnie mam przy sobie jeszcze 50/1.4 , jakie parametry byłyby najlepsze do porównania ? W sensie, jakie będą dla Was najlepsze do oceny. 5D nigdy u nikogo innego nie było, więc to wykluczam... ewentualnie podróż, ale tam też body brałem zawsze w podręczny.

Matryca tak, czyszczona, ale już nawet miałem takie myśli, że środek czyszczący mógł pozostawić "warstwę", która mydli ? Fantazja mnie już ponosi. ;)

exif poproszę, szczególnie przesłona, czas, ISO, no i gdzie było celowane
przesłona, czas, ISO - wszystko jest w pierwszym poście. Celowanie opisałem wyżej. :)

Racja padło na budynek po prawej. Zrób jeszcze raz z centralnym punktem ostrości. Chyba najlepiej.

Jako, że centralny jest "najlepszy" to właśnie z nim było robione. Co ciekawe próbowałem ręcznie dostroić ostrość, ale nie dało to efektów - za ślepy jestem, aby dać sobie z tym radę, a 5D niestety nie ma liveview i cyfrowego przybliżenia do wyostrzenia. ;)

poszukiwacz2006
24-06-2014, 18:15
Ustrzel jakiś portret lub coś z bliska. Według mojej oceny af nie trafił tam gdzie chciałeś, a uwzględniając, że budynek z prawej strony jest na brzegu matrycy, to ostrość jest ok.

MaciekCi
24-06-2014, 18:28
Ustrzel jakiś portret lub coś z bliska. Według mojej oceny af nie trafił tam gdzie chciałeś, a uwzględniając, że budynek z prawej strony jest na brzegu matrycy, to ostrość jest ok.

Ok, ustrzelę coś z bliska zaraz, póki co, robię test BF/FF i sklejam jakieś kartki. Co do nietrafienia AF... okej, może i racja, ale 10 razy z rzędu ? ;)

Najgorsze jest to, że 75% moich zdjęć to właśnie krajobrazy...

MaciekCi
24-06-2014, 19:06
No więc tak :

Nie miałem akurat kogo portretować, więc wziąłem materiałową szmatę. ;) F 4.0 , no i co się okazuje ... na 24mm jest przestrzał, że hoho ! 24mm (https://dl.dropboxusercontent.com/u/32594860/IMG_5444.jpg) natomiast na 50mm już trafia w punkt 50mm (https://dl.dropboxusercontent.com/u/32594860/IMG_5443.jpg).

TEST FF/BF 24mm (https://dl.dropboxusercontent.com/u/32594860/24mmff.jpg)
TEST FF/BF 50mm (https://dl.dropboxusercontent.com/u/32594860/50mmff.jpg)

Każde ujęcie robiłem trzy razy, efekty właściwie identyczne.

Co ciekawe, jest to zupełnie odwrotna sytuacja (BF) niż w przypadku zdjęć krajobrazowych (FF)... :?

Skoro już wiem, że mam problemy z FF/BF to czy przynajmniej reszta jest ok ? No i czy jest jakiś sposób, abym się owego problemu pozbył ? Niedługo ruszam w kolejną krajobrazową podróż no i wolałbym mieć pewność...

poszukiwacz2006
24-06-2014, 19:51
Pozostaje serwis i kalibracja, na to wygląda.

darkon
24-06-2014, 21:49
A nie nakręciłeś przypadkiem jakiegoś filtra UV na obiektyw? Mój 24-70 zgłupiał po założeniu filtra UV Hoya HMC, na żółtym forum znalazłem wątek z podobną sytuacją po założeniu filtra obiektyw miał problemy z ff/bf. Po zdjęciu filtra af znów jest pewny i celny.

MaciekCi
24-06-2014, 22:08
A nie nakręciłeś przypadkiem jakiegoś filtra UV na obiektyw? Mój 24-70 zgłupiał po założeniu filtra UV Hoya HMC, na żółtym forum znalazłem wątek z podobną sytuacją po założeniu filtra obiektyw miał problemy z ff/bf. Po zdjęciu filtra af znów jest pewny i celny.

Od nowości mam nakręcony ten sam filtr UV, robiący również za osłonę... Hmm jutro, jak wstanie słońce spróbuję bez niego. Dzięki za poradę. :)

MaciekCi
25-06-2014, 15:08
Niestety, po zdjęciu filtra UV sytuacja w ogóle się nie poprawia. Nie jestem w stanie ręcznie ustawić ostrości, efekt jest taki, jakby wręcz brakowało skali. Ustawiam na MF nieskończoność (pierścień na opór) a wciąż drzewa w oddali są rozmyte a budynki bliskie są ostre ... Czyli BF. Natomiast jak robię coś z bliska, to łapię gigantyczny FF. :? No i co tu teraz ustawić ? Mowa oczywiście ciągle o ogniskowej 24mm ...

darecky
25-06-2014, 15:26
sprawdź z innym twoim szkłem czy ostrzy poprawnie z bliska i daleka i ślij zestaw na kalibrację na żytnią. powinni to wyregulować. Przed wysłaniem możesz sprawdzić na innym body czy twoje 24-70 ostrzy poprawnie na skrajnych ogniskwych z bliska i z daleka. Wtedy sam dojdziesz do wniosków co jest nie HALO puszka czy szkło? Miałem starą piątkę i przez parę lat przeszło wiele używanych szkieł i choć poprzedni właściciele mówili o lekkich korektach w swoich body ja miałem zawsze w punkt (poza 24mm).

Bolek02
25-06-2014, 15:52
Jak wysyłać do kalibracji to tylko cały zestaw - inaczej nie ma sensu.