Zobacz pełną wersję : szeroki czy wąski ? (gamut monitora)
Niedługo mam zamiar wymienić moje wysłużone Eizo S1921 na coś bardziej panoramicznego i o wyższej rozdzielczości. Fotografuje i obrabiam pliki w zasadzie tylko w przestrzeni sRGB - czy zyskam coś na plus inwestując w monitor szerokogamutowy? Kalibrator jaki posiadam to Color Munki Photo. Dziękować!
jan pawlak
24-06-2014, 07:59
Niedługo mam zamiar wymienić moje wysłużone Eizo S1921 na coś bardziej panoramicznego i o wyższej rozdzielczości. Fotografuje i obrabiam pliki w zasadzie tylko w przestrzeni sRGB - czy zyskam coś na plus inwestując w monitor szerokogamutowy? Kalibrator jaki posiadam to Color Munki Photo. Dziękować!
Będziesz mógł zobaczyć :
- co Ty tracisz pracując w sRGB
- co tracą tacy jak ja którzy mają monitory "prawie sRGB"
Jeśli prezentujesz prace w necie lub drukujesz w domu/labach i nie jesteś superfanem procesu zarządzania kolorem (konwersji pomiędzy przestrzeniami/profile) to jest to mało sensowne wydawanie pieniędzy.
jp
Na chwilę*obecną standardem jest sRGB/Rec.709, więc wyświetlacze monitorów/telewizorów/urządzeń przenośnych są zbliżone do tej przestrzeni. Praca z szerokim gamutem ma sens jeśli interesuje nas co zarejestrowała matryca, lub jeśli chcemy drukować/wykonywać odbitki w profesjonalnym labie wychodzącym poza sRGB.
W niedalekiej przeszłości wszystko ulegnie zmianie - nowych standard telewizyjny Rec.2020 zakłada ultrawściekleszeroki gamut wyświetlanego obrazu, a w ślad za telewizją pójdzie cała reszta...
https://canon-board.info/imgimported/2014/06/UHDRec2020vsHDTVRec709-1.jpg
źródło (http://hdguru.com/wp-content/uploads/2013/07/UHD-Rec-2020-vs-HDTV-Rec-709.jpg)
Prawda jest taka ze wiekszosc jest teraz szerokogamutowych.
Przesiadalem sie kiedys z S1921 ktory byl naprawade fajny (ale nie panorama no i i sRGB). Teraz mam 24" widegamut eizo i widze na nim o wiele wiecej kolorow niz na S1921:)
Z drugiej strony, zastanwiam sie jak wyglada uzywanie szerokogamutowego monitora na Windowsie. Na Macu nie ma problemu.
Ha, dzięki Panowie! Trochę też poczytałem i jednak zostaje przy sRGB. Na moje potrzeby w sam raz, poza tym nie chce mi się płacić dodatkowo za coś z czego nie będę miał zysku, a monitory sRGB są widocznie tańsze. Głównie robie zdjecia na eventach, konferencjach, czasem jakis slub, headshoty - rzadko coś trafia na papier...
Mam na oku dwa modele Eizo: 24" EV2436W 1920x1200 lub mniejszy i nieco droższy ale podobno bardziej "profi" 23" CS230 1920x1080.
Teraz pytanie, czy ktoś z Was użytkuje któryś z wymienionych? Jakie wrażenia?