Zobacz pełną wersję : Canon 24-70 vs Sigma 24-70
Witajcie
Mam problem!! Może ktoś pomoże?
Zastanawiam się na kupnem standardowego zooma 24-70 do 20 d. W czym tkwi ISTOTNA przewaga canona. Testowałem oba obiektywy (canony 3 tegorocze UU), w aspekcie ostrości i kontrastu przy przesłonie 2.8 zdecydowanie lepsza jest sigma. Jakie są argumenty przemawiające za elką, o której opinie są "super ekstra". Oczywiście pomijam mydlenie niektórych egzemplarzy z lat 2004-2005. Proszę doradźcie!!!!!!:sad:
Jakie są argumenty przemawiające za elką
O optyce się nie wypowiadam, bo masz wyrobione zdanie.
Inne ważne i mniej ważne cechy eLki to:
- USM,
- mocowanie filtra na 77mm,
- szczelność,
- przekazywanie odległości dla E-TTL II
- wyjątkowa konstrukcja zapewniająca wykorzystanie osłony przeciwsłonecznej przy wszystkich ogniskowych (mam na myśli fakt, że osłona jest mocowana do nieruchomej części obiektywu, a przednia soczewka podczas zoomowania chowa sie wgłąb w miarę wydlużania ogniskowej).
i jeszcze gwarantowana zgodnosc z przyszlymi modelami body Canona, oraz ogolnie rzecz ujmujac Jakosc Wykonania :mrgreen:
Inne ważne i mniej ważne cechy eLki to:
- USM,
- mocowanie filtra na 77mm,
- szczelność,
- przekazywanie odległości dla E-TTL II
- wyjątkowa konstrukcja zapewniająca wykorzystanie osłony przeciwsłonecznej przy wszystkich ogniskowych (mam na myśli fakt, że osłona jest mocowana do nieruchomej części obiektywu, a przednia soczewka podczas zoomowania chowa sie wgłąb w miarę wydlużania ogniskowej).
Usm -tak bo sigma to traktor i to zużyty
filtr - tak sigma jak patelnia
szczelność - może ma znaczenie
E-TTL - nie korzystam
osłona słoneczna- nie bardzo rozumiem istotę
jakość wykonania - nie wiem
Mnie raczej chodzi o jakość fotek. Zależy mi przede wszystkim na ostrości przy słabym świetle. I w tym zakresie canon 24-70 nie wypadał najlepiej. Nie mówiąć o porównaniu do stałki 50/1.4 czy 135 L. Różnica jednak wyraźna ale to stałki
I dlatego pytanie które stawiam sobie. Co ma mnie skłonić do wydania 5 tys zamiast 1,5 na sigmę.
lepszy moze sie okazac tamron 28-75 jesli nie potrzebujesz tych 3mm z przodu zakresu
Dodam jeszcze, że TO WŁAŚNIE O OPTYKE mi chodzi. W necie spotkałem kilka testów, wiele wykresów MTF wszędzie sugesta lub wniosek jest następujący: sigma dobra ale canon lepszy . Dlaczego???????
A może to ja mam pokręcone w głowie, że nie pytam sie o sprawy oczywiste???
lepszy moze sie okazac tamron 28-75 jesli nie potrzebujesz tych 3mm z przodu zakresu
Tamron nie ostrzy (podobno) tak dobrze przy 2.8 a i mm maja znaczenie. A poza tym mam kilka szkieł Sigma jestem zadowolony, a nie mam Tamrona jakoś nie.
Dodam jeszcze, ze miałem w rękach 5 egzemplarzy canona 24-70. Ten do którego się przymierzam jest najlepszy i jest odłożony do wtorku.
Może KTOś może autorytatywnie stwierdzić, że np canon ma lepsze nasycenie,colorów lub rozmycie tła lub coś innego
No to musze cie zmartwic ten konkretny tamron nie ma sobie rowmych.. jedynie L jest ciut lepsza jesli chodzi o kolory i bokeh, natomiast ostrosc w niem jak na zooma jest b.dobra.. zobacz sobie stopki userow ile osob obok szkiel klasy L nie ma 24-70 a ma wlasnie tego tamrona...
EDIT: przeczytaj ten (http://canon-board.info/showthread.php?t=8151) watek
No to musze cie zmartwic ten konkretny tamron nie ma sobie rowmych.. jedynie L jest ciut lepsza jesli chodzi o kolory i bokeh, natomiast ostrosc w niem jak na zooma jest b.dobra.. zobacz sobie stopki userow ile osob obok szkiel klasy L nie ma 24-70 a ma wlasnie tego tamrona...
Ale w czym jest lepszy canon.
Proszę mi wybaczyć, że tak obcesowo, ale mimo, iż jestem miłośnikiem canonów od wielu lat. To mam wątpliwości..... I nie wiem co zrobić albo:
1. zwierzyć, (wiara -cuda) że to ELKa
2. podejść racjonalnie i zdecydować wg tego co widzę na RAW
Wybacz Jac
Czy możesz z czystem sumieniem i pełnym przekonaniem powiedzieć, że optycznie (nie obudowa i silnik) canon jest lepszy
2. podejść racjonalnie i zdecydować wg tego co widzę na RAW
>> podejść racjonalnie (http://canon-board.info/showthread.php?t=8151) << link
Wybacz Jac
Czy możesz z czystem sumieniem i pełnym przekonaniem powiedzieć, że optycznie (nie obudowa i silnik) canon jest lepszy
Tak, jesli trafisz na dobry egzemplarz tego szkla!!!, tylko pozostaje to jesli znam osoby ktore testowaly kilka (~7) 24-70 i ostatecznie wybraly tamrona, znam tez osoby ktore testowaly 24-70 i tamrona i maja obecnie canona.
Rozmowa 'ogolnie' o obiektywie jest z zalozenia 'ogolna' wiec latwiej kupic dobrego tamrona niz dobrego canona z tego zakresu
>> podejść racjonalnie (http://canon-board.info/showthread.php?t=8151) << link
Czytałem już wcześniej, bardzo pozytywne opinie, (negatywne też np niemieckim forum canona) ale nie Tamron mnie interesuje tylko Canon.
Tak, jesli trafisz na dobry egzemplarz tego szkla!!!, tylko pozostaje to jesli znam osoby ktore testowaly kilka (~7) 24-70 i ostatecznie wybraly tamrona, znam tez osoby ktore testowaly 24-70 i tamrona i maja obecnie canona.
Rozmowa 'ogolnie' o obiektywie jest z zalozenia 'ogolna' wiec latwiej kupic dobrego tamrona niz dobrego canona z tego zakresu
Tak pewnie masz rację, może jeszcze nie trafiłem na ten najlepszy egzemplarz. Ten odłożony to UU 02 czyli z lutego br., wcześniejsze były UT, oczywiście wszystkie sklepowe, gwarancyjne, Pl. Dzięki, przepraszam za nachalność, pozdrawiam.
Wybacz Jac
Czy ty na sile szukasz kogos kto cie zmusi "Canon jest lepszy, musisz kupic Canona" ?
Ze zacytuje haslo konkurencji: "Odwagi! " :roll: . Podejmij sam decyzje. My tu mozemy jedynie podsunac argumenty, alternatywy, zdjecia, opinie a nie autorytatywnie decydowac za ciebie co masz kupic.
Tak pewnie masz rację, może jeszcze nie trafiłem na ten najlepszy egzemplarz. Ten odłożony to UU 02 czyli z lutego br., wcześniejsze były UT, oczywiście wszystkie sklepowe, gwarancyjne, Pl. Dzięki, przepraszam za nachalność, pozdrawiam.
Jest na to pewna metoda zeby miec 'spokojna glowe' jesli masz mozliwosc przetestowania kilku tych obiektywow np 3-4, to je przetestuj wybierz najlepszy z nich i zakoncz testy... zacznij robic zdjecia i ciesz sie odbitkami a nie 100% powiekszeniem na ekranie!!!
Czy ty na sile szukasz kogos kto cie zmusi "Canon jest lepszy, musisz kupic Canona" ?
Ze zacytuje haslo konkurencji: "Odwagi! " :roll: . Podejmij sam decyzje. My tu mozemy jedynie podsunac argumenty, alternatywy, zdjecia, opinie a nie autorytatywnie decydowac za ciebie co masz kupic.
Tak macie Panowie rację. Na swoje usprawiedliwienie:
1. mój wiek (kolega x2) - starcze zwyrodnienie zwane "drobiazgowościa sklerotyczną"
2. przetestowałem 5 canonów 24-70 m in w sklepie fotoDura ul Ratajczaka i Winmarze Piątkowo w Poznaiu. W odniesieniu do:
50. 1.4, 135 l 2,0, sigma 24-70 x2, Tamron 28-75 (jeden) a nawet sigma 105 i canon 70-300 DO.
Chyba mam świra??? No cóż..... Panie Boże spraw by mój ukochany SIX z Biometarem 2.8/80 stał się cyfrówką!!!!!!!
Jest na to pewna metoda zeby miec 'spokojna glowe' jesli masz mozliwosc przetestowania kilku tych obiektywow np 3-4, to je przetestuj wybierz najlepszy z nich i zakoncz testy... zacznij robic zdjecia i ciesz sie odbitkami a nie 100% powiekszeniem na ekranie!!!
I tak zrobię jak się na COŚ zdecyduję!!!!!!!!
acekd,
było na forum, może pomoże w decyzji.
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=5297&page=4&highlight=24-70+sigma
kupiłem nawet ta sigme (nową wersje DG Macro), wybraną z paru egzemplarzy.
Po zobaczeniu rezultatów z 24-70L, czym prędzej sigmę sprzedałem.
pozdrawiam
amber
towersivy
27-03-2006, 10:14
Tak macie Panowie rację. Na swoje usprawiedliwienie:
1. mój wiek (kolega x2) - starcze zwyrodnienie zwane "drobiazgowościa sklerotyczną"
2. przetestowałem 5 canonów 24-70 m in w sklepie fotoDura ul Ratajczaka i Winmarze Piątkowo w Poznaiu. W odniesieniu do:
50. 1.4, 135 l 2,0, sigma 24-70 x2, Tamron 28-75 (jeden) a nawet sigma 105 i canon 70-300 DO.
Chyba mam świra??? No cóż..... Panie Boże spraw by mój ukochany SIX z Biometarem 2.8/80 stał się cyfrówką!!!!!!!
Jak kupowałem 24-70 to tez testowałem 1 sztuke w FotoDurze i według mnie była bardzo oki.
acekd,
było na forum, może pomoże w decyzji.
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=5297&page=4&highlight=24-70+sigma
kupiłem nawet ta sigme (nową wersje DG Macro), wybraną z paru egzemplarzy.
Po zobaczeniu rezultatów z 24-70L, czym prędzej sigmę sprzedałem.
pozdrawiam
amber
Potwierdzam, Sigma ok na początek zamiast kita - ale w miare uzywania wychodzą różne historie - generalnie ta Sigma jest bardzo nieprzewidywalnym obiektywem, róznie sie zachowuje w róznych warunkach oswietleniowych - nie ma stałej jakości - osobiście jestem za canonem ;-)
pzdr!
Potwierdzam, Sigma ok na początek zamiast kita - ale w miare uzywania wychodzą różne historie - generalnie ta Sigma jest bardzo nieprzewidywalnym obiektywem, róznie sie zachowuje w róznych warunkach oswietleniowych - nie ma stałej jakości - osobiście jestem za canonem ;-)
pzdr!
Tak potwierdzam, zwłaszcza pod światło Sigma za każdym razem inaczej ustawia czas, inny kontrast i nasycenie. W pewnej sytuacji przy prawie tylnym ostrym świetle fota wyszła kompletnie rozmyta
Jak kupowałem 24-70 to tez testowałem 1 sztuke w FotoDurze i według mnie była bardzo oki.
W ubiegłym tygodniu testowałem u Dury egz. UT12, czyli z grudnia wyceniony na 4 950. Testowałem w sklepie i na ulicy, statyw, z pomocą sprzedawców, PS i ciekawego programu do porównywania fotek (nazwy zapomniałem-udostępnionego w sklepie). Ten egz był tragiczny, przede wszystkim ostrość,-najgorszy jaki widziałem,
towersivy
27-03-2006, 14:51
W ubiegłym tygodniu testowałem u Dury egz. UT12, czyli z grudnia wyceniony na 4 950. Testowałem w sklepie i na ulicy, statyw, z pomocą sprzedawców, PS i ciekawego programu do porównywania fotek (nazwy zapomniałem-udostępnionego w sklepie). Ten egz był tragiczny, przede wszystkim ostrość,-najgorszy jaki widziałem,
Ja testowałem szkiełko US ale to juz kilka miechow przeleciało od tego faktu..., jak w ubiegłym tygodniu to dokładnie wiem jaka sztuke testowałes, ja byłem chyba we czwartek z kumplem po jakies pierdołki a ze miało sie body pod reka to podczepiłem zrobiłem kilka fot i szczena mi opadła jak zobaczyłem to mydło....biada temu co ta sztuke kupi :wink:
marabut199
27-03-2006, 14:57
Jak to kurcze z tymi Sigmami jest??? Jak z umalowana i odstawiona panienka... Wszystko cacy do poki sie tego nie zobaczy w akcji? A to ustawienie soczewek szwankuje, a to AF...
Gdzies jednak musza byc te niezle egzemplarze? Tak mysle? W koncu sprzedaja tego sporo...
Ja testowałem szkiełko US ale to juz kilka miechow przeleciało od tego faktu..., jak w ubiegłym tygodniu to dokładnie wiem jaka sztuke testowałes, ja byłem chyba we czwartek z kumplem po jakies pierdołki a ze miało sie body pod reka to podczepiłem zrobiłem kilka fot i szczena mi opadła jak zobaczyłem to mydło....biada temu co ta sztuke kupi :wink:
Tak "mydło" i to jeszcze wyblakłe. Nabywca bedzie miał kłopot. Nie jest to wina sklepu, ale niska cena sugeruje "wyminę między-sklepową" ale może się mylę. Kilkakrotnie kupowałem sprzęt u Dury, trochę drogi ale fachowo, szybko, uczynnie i uczciwe, można negocjować cenę, nawet wziąść na testy w plener. Ja polecam ten sklep. Ale nie ten konkretny egzemplarz, o czym było wielokrotnie na niniejszym forum PZDR
Jak to kurcze z tymi Sigmami jest??? Jak z umalowana i odstawiona panienka... Wszystko cacy do poki sie tego nie zobaczy w akcji? A to ustawienie soczewek szwankuje, a to AF...
Gdzies jednak musza byc te niezle egzemplarze? Tak mysle? W koncu sprzedaja tego sporo...
Ja mam Sigmy 20 mm, 12-25 mm i 105 macro. Zwłaszcza z tego ostatniego ob. jestem super!!!!!!!! zadowolony. Ale prawdą jest, że nigdy do końca nie wiem CO WYJDZE. Zupełmnie jak z moją żoną, niby znam...... a jednak.... WIADOMO.
Dla mnie najbardziej przewidywalny jest canon 50 1.4, z góry wiem jak się zachowa autofocus jak głęboko i szybko wyostrzy, i jaki będzie efekt finalny. Pzdr