PDA

Zobacz pełną wersję : 5D mk III + grip Newell = konflikt?

Voyager70
23-06-2014, 08:29
Witam,

Mam ten zestaw i regułą jest, że po zrobieniu pewnej ilości zdjęć "wiesza się" sterowanie parametrami aparatu za pomocą kółek nastawczych. Pomaga odkręcenie i ponowne zamontowanie gripa, do którego już się jednak zraziłem. Jeden z Kolegów z Forum zgłosił podobny problem (przy tej samej konfiguracji sprzętu). Nie wiem, czy czasem Canon do swojego oryginalnego gripa BG-E11 nie włożył jakiegoś chipa, który co jakiś czas musi potwierdzić aparatowi: "tak, jestem oryginałem", albo coś w tym rodzaju. Może to i spiskowa teoria, ale powtarzalność problemu u mnie, i nie tylko u mnie wskazuje, że coś może być na rzeczy.

Pytanie do posiadaczy/użytkowników takiego zestawu - czy nie napotkaliście podobnych objawów?

Pozdrawiam

Demonos
23-06-2014, 09:05
Ja mam gripa Newell podpiętego do 50D i problem sporadycznie występuje. Jednak ja nie muszę odkręcac gripa. U mnie wystarcza, że kółkami gripa pokręcę i kółka nastawcze aparatu znowu działają.

zoomi
25-06-2014, 00:57
5d3, grip Newell, przykręcony od nowości body i nigdy nie odkręcany, zero problemów

RadOs41
10-07-2014, 14:46
Nieco obok tematu (nie dotyczy 5d3), ale... Ja z kolei mam oryginalny grip i C40d od nowości (z 6 lat) i ok. miesiąc temu zauważyłem konflikt, tzn. gdy grip był podpięty do body nie można zupełnie sterować parametrami aparatu zarówno za pomocą gripa jak też za pomocą przycisków (u góry przy małym wyświetlaczu) i kółek na korpusie (poszczególne funkcje nie reagują lub reagują z opóźnieniem). Sądzę, że w moim przypadku grip (styki?) musi jakiś konflikt powodować. Nie wiem czy z innym korpusem byłoby ok, bo nie mam "dojścia" do innej 40-ki lub 50-tki Canona. Gdzieś czytałem, że przyczyną konfliktu może też być (?) stosowanie w gripie nieoryginalnych akumulatorów. Być może? Z uwagi, że po odłączeniu gripa wszystko jest ok, odpuściłem dochodzenie przyczyny, odpiąłem grip i ciszę się robieniem zdjęć (bez gripa).

flankerp
18-07-2014, 15:00
Ja mam też nie originalny. Problem się pojawia od czsau do czasu. Problemem u mnie jest kółko na gripie. Jak nie przeskoczy prawidłowo to zawiesza to w aparacie.
Rozwiazanie? Pokręcić tym kółkiem na gripie... Może u Ciebie jest podobnie?