PDA

Zobacz pełną wersję : podłączenie canona 40D do komputera

ozzi
22-06-2014, 15:36
Witam na początku powiem że szukałem intensywnie na forum i nie ma zagadnienie mnie interesującego. Proszę o pomoc w kwestii podłączenie aparatu canon 40D do komputera. Opisze co zrobiłem :
Zrobiłem pewnie źle że najpierw podłączyłem aparat a potem instalowałem oprogramowanie.... ale oprogramowanie się zainstalowało natomiast port USB który wyświetlił mi "nierozpoznane urządzenie" odinstalowałem po czym zrestartowałem komputer. Teraz pomimo zainstalowanego oprogramowanie po ponownym podłączeniu do USB wyskakuje komunikat o nierozpoznanym urządzeniu i o niepowodzeniu instalacji oprogramowania sterownika urządzenia.

Ktoś ma jakiś pomysł jak pacjenta uleczyć? ( poza złomowaniem)

Gimli
22-06-2014, 16:51
Lek ...... EOS Utility

--- Kolejny post ---

Lek ...... EOS Utility

ozzi
22-06-2014, 16:54
tzn? mam zainstalowany po odpaleniu nic sie nie dzieje, co mam zrobić? I witam ziomala :P

--- Kolejny post ---

tzn? mam zainstalowany po odpaleniu nic sie nie dzieje, co mam zrobić? I witam ziomala :P

Gimli
22-06-2014, 17:09
Spróbuj przeinstalować, pobrać aktualizację ze strony canona. Tak przynajmniej ja bym zrobił. Pzdr.

--- Kolejny post ---

Spróbuj przeinstalować, pobrać aktualizację ze strony canona. Tak przynajmniej ja bym zrobił. Pzdr.

ozzi
22-06-2014, 17:49
no właśnie kanał :( nie działa z tym że korzystam z nie oryginalnego kabla usb ale skoro by nie działał to chyba by wogole komputer nie widział aparatu a on widzi urzadzenie ale go nie rozpoznaje. HELP

--- Kolejny post ---

no właśnie kanał :( nie działa z tym że korzystam z nie oryginalnego kabla usb ale skoro by nie działał to chyba by wogole komputer nie widział aparatu a on widzi urzadzenie ale go nie rozpoznaje. HELP

Bolek02
22-06-2014, 22:01
Oryginalność kabla nie ma tu nic do rzeczy. Pobierz nowe oprogramowanie ze strony Canona dla Twojego systemu operacyjnego i zainstaluj jeszcze raz. Powinno być OK :)

tlustyx
22-06-2014, 22:38
Podłącz przez inny kabel. Kabel złej jakości i/lub za długi powoduje takie problemy.

ozzi
22-06-2014, 22:47
Bolek02 ale ja właśnie dziś instalowałem dopiero to oprogramowanie więc jest nowe i juz odinstalowałem - restartowałem i znów zainstalowałem i znów restart i podłączam aparat pełen nadziei i...... nic nadal nierozpoznane urzadzenie więc albo kabel albo aparat :( chyba że ma ktoś pomysł na jeszcze inna opcje - chciałem sprawdzić przebieg i nie moge :(

tlustyx
22-06-2014, 23:04
Jakość kabla USB ma duże znaczenie. Mam do kompa wpięte 2 przedłużki USB przez jedną aparat działa bez problemu, a prze drugą tylko podpięty krótkim (20cm) kabelkiem, a czytnik kart na obu działa bez problemu. Drugi przykład. Kupiłem właśnie zewnętrzną obudowę i dysk 3,5" podpiąłem robię format, a po chwili komunikat, że formatowanie nie może być ukończone. Próbuję jeszcze raz i to samo. W pierwszej chwili myśl, że dysk "walnięty". Na próbę wziąłem kabel USB od drukarki i dysk śmiga aż miło.

eclipsis
23-06-2014, 12:26
Kabel uwalony albo port USB

Neferkare
24-06-2014, 18:14
Witam!
Są różne kable USB - takie które przenoszą zasilanie i takie które tego nie robią, są też takie które mają filtry. Najlepiej jednak użyć oryginalnego tego od zestawu.
Problemem tu będzie z pewnością zainstalowany soft po podłączeniu body do kompa. Generalnie wszystkie urządzenia typu skanery drukarki, kamerki i aparaty foto
muszą być najpierw zainstalowane w systemie (Windows) a potem dopiero podłączane do kompa.Windows już bez naszej ingerencji instaluje stery i sprzęt działa bez zarzutu. Co ja bym zrobił na miejscu kolegi. 1.Odinstalował oprogramowanie Canona 2. Restart Windows 3. Wyczyścił rejestr Windows (Reg Cleaner) nie zawsze to pomaga! 4. Restart Windows 5. Zainstalował ponownie oprogramowanie Canona 6. podpiął aparat do kompa. Powinno zadziałać! Nie zawsze jednak tak jest i w ostateczności należy ręcznie (RegEdit lub regedt32) wyczyścić rejestr Windows ze wszystkich kluczy soft i hardware dotyczących Canona - (koniecznie należy przedtem zrobić kopię zapasową rejestru w przeciwnym razie przy popełnieniu błędu mamy Windowsa do ponownej instalacji od zera). Trzeba jednak mieć trochę wiedzy na ten temat i użytkownicy nie zaawansowani nie powinni się za to brać. Można też (po wykonaniu kroków 1. - 5. patrz wyżej NIE podpinać body do kompa!!!!!!) zrobić update oprogramowania (ściągnąć ze strony Canona) do wyższej wersji. Może to pomoże, a jak nie to... pozostaje tylko - (w zależności od determinacji) format C:\ i Windows od nowa;)
pozdr -Tomek

Neferkare
24-06-2014, 18:58
Sorry ;)