PDA

Zobacz pełną wersję : Obiektywy do Canona 70d

fearly
22-06-2014, 14:18
Jest to mój pierwszy post na tym forum, więc jak wymaga kultura - witam! :)

Zacznijmy od tego, że mam w planach kupno pierwszej lustrzanki - Canona 70d, czekam sobie od już prawie roku na ten sprzęt, na początku wiadomo - aż wyjdzie, później szukanie informacji czy nie jest on przypadkiem jedną wielką pomyłką. Pare miesięcy temu decyzja zapadła, kupuje! Teraz tylko czekam, aż trochę zleci cena, bo wydaje mi się głupotą kupowanie 70d przed premierą 7d mk2(swoją drogą..boje się trochę, ze zacznę i na niego mieć chęć po tych wszystkich plotkach). Body więc mam 'z głowy'.

Problem pojawia się podczas szukania odpowiedniego obiektywu. Na całość mogę przeznaczyć 4500zł (mogłabym w ostateczności jeszcze dołożyć 400zł ale wolałabym z tego nie korzystać). Miły Pan w Media Markt poinformował mnie, że 60d po premierze 70d staniało 1k, więc może 70d w najlepszym wypadku stanieje do 2.8-3k. Na obiektyw więc mam ok. 1500zł (1900..).
Zastanawiam się nad kilkoma opcjami, mianowicie:
- mogłabym kupić nowe 50mm 1.4 (i to właściwie byłby dobry pomysł, bo mam w planach głównie portrety, problemem mógłby być jedynie jakiś wakacyjny wyjazd w najbliższym czasie - 50mm na krajobraz.. hm..),
- myślałam również o 18-135mm STM (ale to chyba wtedy lepiej kit, bo taniej? 1100zł?) i albo tak zostawić i zbierać kase na coś lepszego(np 50mm 1.4) albo kupić 50mm 1.8 (ale nawet te 300zł drogą nie chodzi i mogłabym żałować, że do czegoś innego nie dołożyłam).
Jest jeszcze opcja czekania na premierę jakiegoś kitowca co ma być zdaje się w sierpniu? Ale to nie wiadomo czy będzie udany i znowu czekać, bo cena w pierwszych dniach pewnie będzie straszna :D Myślałam też nad Sigmami i Tamronami ale słyszałam, że niektóre modele mają problemy z Canonami i wolałabym nie ryzykować pierwszym obiektywem ;) Wyjątek mogłabym zrobić dla 18-35 ale mnie nie stać, może kiedyś.. :mrgreen:
Czytałam już inne tematy, ba! pełno stron na których osoby radziły jaki obiektyw podpiąć pod 70d(albo po prostu pod aps-c podobnej półki), ale to jednak co innego. Wiadomo, że każdy ma inne potrzeby, a nie ma potrzeby w moim przypadku czytać tematu gdzie osoba potrzebuje obiektywu do sportu ;)

Podsumowując.. potrzebuję aparatu przede wszystkim do zdjęć osób(całe sylwetki i portrety), sporadycznie jakiś zwierzak czy roślinka ;) Chyba, że na wyjazd.. ale to już nie zależy od tego co chce tylko co musze :D Budżet to 1900-2000zł(jednak jeśli jest szansa to minus te 400zł). Raczej bez różnicy czy nówka czy używany, ale wolałabym pierwszą opcję (gwarancja, nikt go wcześniej nie macał, nowiutki i pachnący, bez ukrytych wad - jestem tylko kobietą :lol:).

Liczę na pomoc, jestem otwarta na wszelkie propozycje i z góry dziękuję (:

becekpl
22-06-2014, 14:36
ja bym jeszcze poczekal na 80d-podobno bedzie lepszy od 6d
poszukaj w temacie
http://www.canon-board.info/dla-poczatkujacych-27/jaki-obiektyw-dla-canona-60dzs-96200/
nie jestem pewien ale chyba obiektyw od 60 powinien pasować do 70

fearly
22-06-2014, 14:49
Ale po co być od razu złośliwym?
W tym temacie co wysłałeś poszukiwania dotyczą tylko i wyłącznie NOWEGO obiektywu do 900zł(już pominę, że do dalekich ruchliwych obiektów, czyli zupełnie nie moja bajka), mniejszy wybór czyli zazwyczaj łatwiejszy. Ja dysponuję jednak minimalnie(w świetle cen obiektywów) większą kwotą i nie stawiam na konieczność nówki, szkieł jest masa, jednak jako osoba nowa wolałabym uzyskać jakąś sensowną pomoc.. może od osoby która miała do czynienia z ww przeze mnie modelami i wie co będzie lepsze w mojej sytuacji. Jeśli nie - okej, nie ma problemu, jednak chyba lepiej jest powstrzymać się od komentarza niż być uszczypliwym.

--- Kolejny post ---

Ale po co być od razu złośliwym?
W tym temacie co wysłałeś poszukiwania dotyczą tylko i wyłącznie NOWEGO obiektywu do 900zł(już pominę, że do dalekich ruchliwych obiektów, czyli zupełnie nie moja bajka), mniejszy wybór czyli zazwyczaj łatwiejszy. Ja dysponuję jednak minimalnie(w świetle cen obiektywów) większą kwotą i nie stawiam na konieczność nówki, szkieł jest masa, jednak jako osoba nowa wolałabym uzyskać jakąś sensowną pomoc.. może od osoby która miała do czynienia z ww przeze mnie modelami i wie co będzie lepsze w mojej sytuacji. Jeśli nie - okej, nie ma problemu, jednak chyba lepiej jest powstrzymać się od komentarza niż być uszczypliwym.

tlustyx
22-06-2014, 15:01
50mm do portretu trochę krótki.
C 85 1.8 byłby lepszy i do tego KIT. Później zobaczysz, dokupisz krótsze stałki lub jasnego zooma np. 17-50 2.8, a może 70-200 2.8 - sama zobaczysz czego będzie Ci brakować.

fearly
22-06-2014, 15:18
KIT 18-135 stm? Bo mam rozumieć, że na wersje bez stm i 18-55 nie ma co patrzeć? Ten 85 mm z tego co słyszałam i czytam to dobra opcja, myślałam, że jest droższy i jakoś go pominęłam :) Jakbym miała kupować kita i jakąś stałke to z doświadczenia lepiej, żeby kit czy stałka była używana? Stałka, dobrze myślę? Wydaje mi się, że przy kicie to z luzami może być problem i lepiej nowy? Kusi mnie 50 mm, boję się, że na początek 85mm może być dla mnie za dużym ograniczeniem :D
Widzę, że masz Sigmę - są jakieś z nią problemy po podpięciu do Canona? I jak sprawdza się 50? :)

wenon
22-06-2014, 17:16
mam podobny problem z wyborem obiektywu do 70d 2 - miesiące z kitem 18-55 i chcę coś jaśniejszego. dodam ze stm fajnie ostrzy przy nagrywaniu i dlatego zostaje.
stoję przed wyborem sigma 17-50 2.8 lub C 50 1.4 - tu bardzo kusi mnie światło. wiec mam dylemat bardziej chyba skłaniam się ku sigmie ze względu na wiekszą uniwersalność. na c 17-55 2.8 mnie narazie nie stać.
dlatego też potrzebuję jakiejś rady na ten temat,

dziadowskibicz
22-06-2014, 17:59
Czy Canon 80 D będzie body FF ?

--- Kolejny post ---

Czy Canon 80 D będzie body FF ?

Raideur
22-06-2014, 18:01
fearly Jesli nie boisz sie uzywanego to radzilbym znalezc c17-55 2.8 i masz do wszystkiego i w dodatku dobrej jakosci.

Nie przejmuj sie uszczypliwymi komentarzami, niektorzy pisza by pokazac ze juz wszystko wiedza..., albo kolejnego posta "nabic"?!

słowiczek
22-06-2014, 18:44
Jeżeli masz kupić stałkę, kup dobre makro, wykorzystasz go też w portrecie i w widoczkach.

fearly
22-06-2014, 19:56
Na nagłe wypadki i żeby móc zrobić właściwie czemukolwiek zdjęcie lepiej byłoby kupić 18-135 stm czy 17-55 2.8? Tzn niby oczywiste, że druga opcja ale.. nowy kit to wydatek ok1100zł, używka 17-55 to ok1600zł i to trzeba wziąć też pod uwagę. Chodzi mi o to czy z perspektywy czasu może zdarzyć się tak, że kit będzie niewystarczający?
Swoją drogą to ubolewam, bo gdyby nie to, że nie mam jeszcze body to chyba pod wpływem chwili zamówiłabym 17-55 2.8, bo dobra oferta z mojego miasta i mogłabym na dodatek obejrzeć :D
hm, 50mm i więcej na aps-c w domu to nie bardzo, nie?
Myślę, że zrobię w ten sposób - kupię któryś z powyższych uniwersalnych + 50mm lub jakąś inną stałkę o podobnej ogniskowej. Tylko teraz pytanie który i co najpierw. Podejrzewam, że na początek rozejrzę się za cenami zmiennoogniskowych, a później do tej reszty (jeśli jakaś zostanie ;)) dozbieram sobie na stałkę. Jedynie trochę boję się światła i nie wiem jak z tym 2.8 będzie.. no i rozmiar/ciężar.
Tak w ogóle to orientuje się ktoś może czy w sklepach typu FotoJoker, Media Markt czy Saturn daliby podpiąć jakiś obiektyw pod swoje body (no chyba, że body tez by na parę chwil użyczyli :D)? Bo mam wrażenie, że wszystkie obiektywy, które nie są 18-55 to są szczelnie trzymane w gablotach albo pudełkach, nawet ich dotknąć nie można.. a fajnie byłoby sobie 'zmacać' przed zakupem :(

Robas
22-06-2014, 22:52
Jeżeli chodzi o FJ i MM to nie ma problemu. Kilka razy korzystałem z uprzejmości sprzedawców i podpinałem do mojego korpusu obiektywy, nawet te z wyższej półki i nigdy nie było problemów. Jeżeli trafisz jeszcze na sprzedawcę, który też jest pasjonatem fotografii to możesz liczyć na fachową pomoc. Kiedyś w małym sklepie foto "macając" c 85 1,8 taki właśnie człowiek widząc jak się męczę użyczył mi statyw :D

--- Kolejny post ---

Jeżeli chodzi o FJ i MM to nie ma problemu. Kilka razy korzystałem z uprzejmości sprzedawców i podpinałem do mojego korpusu obiektywy, nawet te z wyższej półki i nigdy nie było problemów. Jeżeli trafisz jeszcze na sprzedawcę, który też jest pasjonatem fotografii to możesz liczyć na fachową pomoc. Kiedyś w małym sklepie foto "macając" c 85 1,8 taki właśnie człowiek widząc jak się męczę użyczył mi statyw :D

tlustyx
23-06-2014, 00:45
KIT 18-135 stm? Bo mam rozumieć, że na wersje bez stm i 18-55 nie ma co patrzeć?
Myślałem właśnie o 18-55 na początek.

Widzę, że masz Sigmę - są jakieś z nią problemy po podpięciu do Canona? I jak sprawdza się 50? :)
Sigma daje bardzo ostry obraz, niestety w niektórych, specyficznych warunkach (ciężko dokładnie określić jakich) ustawia ostrość daleko za obiektem.
Natomiast Canon 50 1.4 trochę mydlany i niezbyt szybki AF, jednak rozmycie tła jest dużo większe i ładniejsze niż w Sigmie

Ernest_DLRS
23-06-2014, 03:02
C 85 1.8 byłby lepszy i do tego KIT. Później zobaczysz, dokupisz krótsze stałki lub jasnego zooma np. 17-50 2.8, a może 70-200 2.8 - sama zobaczysz czego będzie Ci brakować.

Do cropa "trochę krótki"? 50mm jak najbardziej! Daje pole widzenia równe 80mm na matrycy pełnoklatkowej. Czyli taki portretowy standard. Jeżeli robisz zdjęcia całej sylwetki, lub od kolan w górę to nie ma zniekształceń. 85mm daje pole widzenia jak 135mm na pełnej klatce, a to już dość specyficzny obraz. 85mm to bardziej uniwersalny portret. Co za tym idzie, zdecydowanie lepszy na początek przygody z portretami.

50mm na cropie:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfa1/t1.0-9/405558_366762443348232_1668081949_n.jpg)

źródło (https://scontent-b-iad.xx.fbcdn.net/hphotos-frc3/t1.0-9/47017_628647887159685_791561633_n.jpg)

źródło (https://scontent-a-iad.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/t1.0-9/936471_628647933826347_1390675170_n.jpg)

--- Kolejny post ---

Do cropa "trochę krótki"? 50mm jak najbardziej! Daje pole widzenia równe 80mm na matrycy pełnoklatkowej. Czyli taki portretowy standard. Jeżeli robisz zdjęcia całej sylwetki, lub od kolan w górę to nie ma zniekształceń. 85mm daje pole widzenia jak 135mm na pełnej klatce, a to już dość specyficzny obraz. 85mm to bardziej uniwersalny portret. Co za tym idzie, zdecydowanie lepszy na początek przygody z portretami.

50mm na cropie:

źródło (https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfa1/t1.0-9/405558_366762443348232_1668081949_n.jpg)

źródło (https://scontent-b-iad.xx.fbcdn.net/hphotos-frc3/t1.0-9/47017_628647887159685_791561633_n.jpg)

źródło (https://scontent-a-iad.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/t1.0-9/936471_628647933826347_1390675170_n.jpg)

cobalt
23-06-2014, 08:58
Jest to mój pierwszy post na tym forum, więc jak wymaga kultura - witam! :)

Zacznijmy od tego, że mam w planach kupno pierwszej lustrzanki - Canona 70d, czekam sobie od już prawie roku na ten sprzęt, na początku wiadomo - aż wyjdzie, później szukanie informacji czy nie jest on przypadkiem jedną wielką pomyłką. Pare miesięcy temu decyzja zapadła, kupuje! Teraz tylko czekam, aż trochę zleci cena, bo wydaje mi się głupotą kupowanie 70d przed premierą 7d mk2(swoją drogą..boje się trochę, ze zacznę i na niego mieć chęć po tych wszystkich plotkach). Body więc mam 'z głowy'.

Witamy na forum.
Szkoda, ze nie przeszukałaś zasobów forum pod kątem obiektywów do APS-C. No ale ty chcesz super specjalny do 70D :). Każdy będzie dobry, bo podobno ma matrycy ten aparat ostrzy ze wszystkim co dokręcisz.
Co można kupić za 2 000zł? Sigmę lub Tamrona 17-50/2,8 OS (VC). Na początek będzie OK. Potem uzbierasz sobie na pierwszą eLkę i nie będziesz już chciała oglądać obiektywów typu EF-S.
Na 7D mkII nie czekaj. Chyba, że masz 2 000$ w kieszeni.

dj_exon
23-06-2014, 09:27
Do 70D kup coś z STM ! super współpracują ! nawet filmować się da! szybkie, celne, ostre i stabilizowane ! np 18-135 STM, bardzo fajne szkło ! do tego 50/1.8 i masz fajny zestaw ! do 2000zł

--- Kolejny post ---

Do 70D kup coś z STM ! super współpracują ! nawet filmować się da! szybkie, celne, ostre i stabilizowane ! np 18-135 STM, bardzo fajne szkło ! do tego 50/1.8 i masz fajny zestaw ! do 2000zł

salas
23-06-2014, 09:29
Ernest czy ta pierwsza modelka to Kamila?

Ernest_DLRS
23-06-2014, 16:20
To kto inny.

Mike7
23-06-2014, 17:27
Najlepszy obiektyw do cropa jaki mogę polecić każdemu to C 15-85, fakt że ciemny, ale za to wydajna stabilizacja, a światło 2.8, hmmm... Lepiej stałkę do tego chociażby 50 f/1.8 za 300zł i mamy bardzo dobry zestaw do wszystkiego (ale nie do niczego ;) ).

Ernest_DLRS
23-06-2014, 23:44
Ano 15-85 + jasne 50 to też fajny zestaw, chociaż już przy gorszych warunkach jak chcemy szeroko, to może być problematycznie. Ale szkło jest bardzo fajne, szerokie i długie, ostre z dobrym ISem.

tomkins
26-06-2014, 21:50
Witam wszystkich fanatyków Canona, pozytywnie zakręconych. Czytam forum bardzo intensywnie, piszę po raz pierwszy. A to dlatego, że poruszony problem "przerabiam" od dłuższego czasu. Tamrona 17-50 bez stabilizacji używam nader często z C400D z wielkim zadowoleniem, ale cały czas zastanawiałem się nad zakupem C10-22, i już byłem zdecydowany, ale oczekiwanie na dobrą cenę odwlekało zakup. W tej chwili oczekuję, na już zamówiony, C 15-85 (decyzja podjęta po lekturze forum). Mam też C 50/1.8 i C 75-300, którego bardzo mało używam, tego drugiego. I tak myślę, że jeśli chodzi o twórczy szeroki kąt, to do tego zestawu, jeszcze idealny byłby Samyang 8mm. Dodam tylko, że jestem amatorem wakacyjno- plenerowym i nie zarabiam na zdjęciach.
Pozdrawiam. Tomasz.